kefirek197 08.04.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Witam, Jestem w trakcie konfiguracji systemu ogrzewania dla budowanego domu, użytkowo prawie 200m2. Ogrzewanie gazem, kocioł kondensacyjny. Mimo wielkiej mody na ogrzewanie podłogowe, nie jestem jej zwolennikiem, dlatego też będzie tylko i wyłącznie w łazienkach, holu, kuchni. Cała reszta ogrzewana grzejnikami + dodatkowo w salonie grzejnik kanałowy w salonie. Jeśli chodzi o sposób ogrzewania, nikt mnie tutaj raczej do niczego innego nie przekona, ale z chęcią przyjmę porady jak tą moją instalację złożyć aby była możliwie jak najlepiej zoptymalizowana. Na dzień dzisiejszy planuję ogrzewanie oprzeć o elementy: Kocioł: Viessmann Vitodens 222-F do tego pogodówka (Vitotronic 200) + Vitotrol200A Parter: Na rozdzielaczu podpięte- kuchnia (podłogówka)- hol (podłogówka)- łazienka (podłogówka)- reszta to grzejniki płytowe + grzejnik kanałowy + drabinka w łazience. Oczywiście wszystko na osobnych kanałach Poddasze:Na rozdzielaczu podpięte:- łazienka (podłogówka)- reszta to grzejniki płytowe + drabinka w łazience. W związku z tym, że tam gdzie mam podłogówkę, powierzchnie są niewielkie, chce wsadzić najprostsze z możliwych rozwiązań czyli zawór RTL na powrocie. Rozdzielacze chce aby były wyposażone fabrycznie w rotamery (choć póki co nie wiem czy mi to będzie potrzebne). Instalacja będzie niskotemperaturowa i zgodnie z nią dobrane odpowiednio większe grzejniki aby uzyskać zakładaną moc. Patrząc na powyższe co można było by poprawić, dołożyć aby funkcjonowało to lepiej/oszczędniej/efektywniej? Zamiast Vitotrola 200A który miałby być w centralnym pkt na parterze, wziąć Vitotrola 300A i osobno sterować obiegiem parteru a osobno poddaszem? Gdzie to wtedy umieścić, klatka schodowa? Prócz kosztów samego Vitotrola, dochodzą do tego jeszcze jakieś extra koszty od strony kotła/zabudowy? Co zrobić innego? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Grzejniki to zło. Ale jeszcze większe zło, to mieszanie. Zdecyduj się - albo 100% grzejników, albo 100% podłogówki. Nie można wierzyć w różnych bogów - a przecież wybór swój opierasz na wierze, nie argumentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.04.2018 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Popieram Kaizena. I z mojej strony gaz:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.04.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Witam, Jestem w trakcie konfiguracji systemu ogrzewania dla budowanego domu, użytkowo prawie 200m2. Ogrzewanie gazem, kocioł kondensacyjny. Mimo wielkiej mody na ogrzewanie podłogowe, nie jestem jej zwolennikiem, dlatego też będzie tylko i wyłącznie w łazienkach, holu, kuchni. Cała reszta ogrzewana grzejnikami + dodatkowo w salonie grzejnik kanałowy w salonie. Jeśli chodzi o sposób ogrzewania, nikt mnie tutaj raczej do niczego innego nie przekona, ale z chęcią przyjmę porady jak tą moją instalację złożyć aby była możliwie jak najlepiej zoptymalizowana. Na dzień dzisiejszy planuję ogrzewanie oprzeć o elementy: Kocioł: Viessmann Vitodens 222-F do tego pogodówka (Vitotronic 200) + Vitotrol200A Parter: Na rozdzielaczu podpięte - kuchnia (podłogówka) - hol (podłogówka) - łazienka (podłogówka) - reszta to grzejniki płytowe + grzejnik kanałowy + drabinka w łazience. Oczywiście wszystko na osobnych kanałach Poddasze: Na rozdzielaczu podpięte: - łazienka (podłogówka) - reszta to grzejniki płytowe + drabinka w łazience. W związku z tym, że tam gdzie mam podłogówkę, powierzchnie są niewielkie, chce wsadzić najprostsze z możliwych rozwiązań czyli zawór RTL na powrocie. Rozdzielacze chce aby były wyposażone fabrycznie w rotamery (choć póki co nie wiem czy mi to będzie potrzebne). Instalacja będzie niskotemperaturowa i zgodnie z nią dobrane odpowiednio większe grzejniki aby uzyskać zakładaną moc. Patrząc na powyższe co można było by poprawić, dołożyć aby funkcjonowało to lepiej/oszczędniej/efektywniej? Zamiast Vitotrola 200A który miałby być w centralnym pkt na parterze, wziąć Vitotrola 300A i osobno sterować obiegiem parteru a osobno poddaszem? Gdzie to wtedy umieścić, klatka schodowa? Prócz kosztów samego Vitotrola, dochodzą do tego jeszcze jakieś extra koszty od strony kotła/zabudowy? Co zrobić innego? pzdr Podlogowka to nie moda,to o wiele komfortowe życie i użytkowanie domu i ogrzewania. Ogrzewanie mieszane to najbardziej bezsensowna a zarazem kosztowna instalacja. To tyle,resztę niech Ci pomogą "fachowcy" od grzejników ściennych bo do babola nie przykładam ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kefirek197 09.04.2018 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dzięki za odpowiedzi, rozumiem Waszą niechęć do systemu mieszanego tylko wersja 100% podłoga lub 100% grzejniki, finalnie użytkowo się nie ma jak sprawdzić. Jeśli dam wszędzie podłogówkę, to muszę zrezygnować z dywanów - a nie jestem zwolennikiem posiadania gołej podłogi (czy to drewno, panele czy płytki). Mając wszędzie podłogówkę oznaczało by, że w garażu też muszę ją układać, a po co? Garaż nie ogrzewany nie wchodzi w rachubę. Jeśli dam wszędzie grzejniki, to w holu, łazience na dole czy kuchni nie ma gdzie ich zainstalować, a jak zainstaluje to tracę i tak już wąski korytarz (przypadek holu). Stąd też z pkt widzenia użytkowania w przyszłości system mieszany byłby najlepszy - mimo jak piszecie nie jest może najszczęśliwszy. Stąd też mój post na forum, jak to zrobić aby mimo wszystko miało to ręce i nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 A co przeszkadzaja dywany w OP ?Garaz to akurat jedyne pomieszczenie, gdzie bez problemu mozna właczyć grzejnik bez mieszacza. Nie potrzebujesz tam 21C przeciez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.04.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dzięki za odpowiedzi, rozumiem Waszą niechęć do systemu mieszanego tylko wersja 100% podłoga lub 100% grzejniki, finalnie użytkowo się nie ma jak sprawdzić. Jeśli dam wszędzie podłogówkę, to muszę zrezygnować z dywanów - a nie jestem zwolennikiem posiadania gołej podłogi (czy to drewno, panele czy płytki). Mając wszędzie podłogówkę oznaczało by, że w garażu też muszę ją układać, a po co? Garaż nie ogrzewany nie wchodzi w rachubę. Jeśli dam wszędzie grzejniki, to w holu, łazience na dole czy kuchni nie ma gdzie ich zainstalować, a jak zainstaluje to tracę i tak już wąski korytarz (przypadek holu). Stąd też z pkt widzenia użytkowania w przyszłości system mieszany byłby najlepszy - mimo jak piszecie nie jest może najszczęśliwszy. Stąd też mój post na forum, jak to zrobić aby mimo wszystko miało to ręce i nogi. System mieszany ani teraz ani w przyszłosci nie byłby najlepszy, nie trzeba rezygnowac z dywanów, skad takie przekonanie?, koszt podłogówki w garazu nie wiekszy niz grzejnika. Zbyt duzo uprzedzen, jeszcze wiecej zwykłej niewiedzy, a wystarczy pojechac do kogos kto ma podłogówkę i dywany na niej, kto ma podłogówkę w garażu i sie przekonac. Jakby system mieszany był taki super to i znalezli by sie tacy ktorzy by go mieli i go chwalili. Poki co posiadacze systemu mieszanego piszą w sprawie porad jak go poprawic i wyregulowac, peanów nie jego czesc nie zauwazyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.04.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Wystarczy obejrzeć kilka filmów przyrodniczych na Discovery aby wyleczyć sie z dywanów. Ale jak ktoś chce byc dyrektorem zoo, to jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.04.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 @asolt a jak się położy dywan to trzeba projekt op modyfikować? Jakby się chciało położyć?Ja mam wśród rodziny takie 2 "referencyjne" domy z mieszanym układem i powiem wam, że żona jak wraca z odwiedzin to strasznie na nogi narzeka. A teraz zgadzały się z koleżanką z którą się czasami w tych domach spotykają i obie narzekają.W tych w/w domach podłoga jest wyraźnie za ciepła. To ma swój duży plus jak się przyjdzie zimą przemarznięty w diabły do takiego domu i ten plus trwa jakieś 15 minut.Asolt ci zrobi profesjonalne ozc i projekt op raz, że zastanów się raz jeszcze bo w drugim poście już nie wykazujesz takiej pewności swojej decyzji jak w pierwszym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Widzocznie w tych dlmach z miesanym ogrzewaniem woda w OP jest zbyt ciepla. Pod dywanami pdlogowka bedzie musiala byc zageszczona, w stosunku do gresu, czy nawe paneli laminowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jeśli dam wszędzie podłogówkę, to muszę zrezygnować z dywanów Skąd taki zabobon? Ja nie lubię dywanów, a prawdopodobnie przyda mi się je rozłożyć, żeby grzać tylko w taniej strefie i mieć amplitudę <<0,5*. Garaż nie ogrzewany nie wchodzi w rachubę. I co za problem położyć 50m rury która kosztuje mniej, niż kaloryfer? A jakoś nie przeszkadza Ci robienie dwóch zestawów grup mieszających i dwóch różnych temperatur zasilania. A to dopiero koszt i komplikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 09.04.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 @bertha - Ale kolega mówi o dywanie a nie skórze lwa, człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 A Bertha raczej o tym, co w dywanach zyje... Człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.04.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 A Bertha raczej o tym, co w dywanach zyje... Człowieku. Ja tam kupowałem do mieszkań tanie dywany u Szweda, z takich frędzelek. Kurzu to nie trzymało , dało się oczyścić, a przed upływem kilkunastu miesiecy wywalałem, żeby nic w nich się nie urodziło. Na podłogówce może kupię jakieś chodniczki czy małe dywany bo przecież grzać sie będzie przez kilka miesięcy. Najprostsze, bawełniane, aby nie było żal wywalić po kilku miesiącach. Co do mieszanego systemu grzejników to nie ma chyba nic gorszego. Wielokrotnie byłem w domach, w których na górze są grzejniki, "żeby się zdrowo spało i żeby kurz się nie podnosił". Efekt przechodzenia gołą stopą z nagrzanej podłogi parteru na lodowate piętro - po prostu ekscytujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.04.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 @kefirek197 Skoro są pomieszczenia w Twoim domu, w których nie chcesz mieć podłogówki, to rozważ w nich ogrzewanie ścienne. W uproszczeniu, rurki podłogówki umieszczone w ścianie pod tynkiem. Unikniesz typowej komplikacji systemu mieszanego, OP z kaloryferami. Uważać tylko musisz na miejsca wbijania gwoździ do powieszenia obrazka. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts