Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dąb -czy da się go uratować, co robić?

Recommended Posts

Witam, mamy na działce dęba, trochę dzikiego, piń ok. 20cm, ostro idącego do góry. Zapadła decyzja, że go zostawiamy, ale:

1. jak go ożywić, bo jeszcze nie puszcza listków, jakiś nawóz, itp?

2. czy można naciąganiem linami obniżyć mu gałęzie, żeby stał się bardziej rozłożysty?

3. jak go przycinać, żeby korona stała się bardziej rozłożysta, itp? Prosze o naprowadzenie...

Żołędzie to małe miki. Widziałem kamienicę z pęknięciem przez okna na trzech kondygnacjach (badanie gipsowanymi szkiełkami a w piwnicy palec wkładałeś w ścianę). Przyczyną był stary dąb rosnący na podwórzu 10m od budynku, korzeń poszedł ku "ciepłej" piwnicy i rozsadzał fundament. Recepta prosta i jedyna: ściąć drania. i tak uczynili.

10m od mojej chaty lecz za płotem, mam dębczaka stuletniego, tak ze 25m wysoki, czyli ponad 2m^3 liści do wywiezienia co roku, od zawsze. W zeszłym roku wiaterek dmuchnął gdy jeszcze były liście i 15metrowy konarek (jeden z sześciu) pożeglował mi do ogrodu na moich oczach. Grubszym końcem przyziemił z 15 metrów od pnia, cieńszym końcem o metr minął narożnik dachu. Rozkosz po mojej stronie, ogród zdewastowany, drzewo łaskawie zabrał właściciel drzewa,

najęta firma uwinęła się w niecałae 3 godziny z wywózką na 3. autach. Czekamy na łaskawą zgodę organów administracyjnych, patrząc na stronce yr.no skąd wieje wiatr. Urzędy mają czas, przecież to nie im na łeb spadnie.:lol2:

Na dodatek dąb to duże drzewo. na tym polega jego urok.

Jesli marzy ci sie inne, rozłozyste i mniejsze to trzeba wybrac inny gatunek

: Nie wybierałam, zastałam go i ma chyba 20cm średnicy. Jeden ogrodnik coś wspomniał, żeby przyciąć u góry i wtedy przystopuje w górę i pójdzie na boki -ale czy na pewno? :)