grachi 16.04.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Witam. Co sądzicie o żarówkach typu led ? posiadam lexmana, jakieś opine, jakaś szkodliwość ?Proszę o odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.04.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 To reklama ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.04.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Przerabiałem klkanaście "no name" . Mija kilkanaście miesięcy, coś się wysypie i dwuroczną gwarancję możesz nabić na gwoździa .Wyroby firm na literę "O" lub "P" są droższe ale zapewniają powtarzalność parametrów i gwaeanca ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.04.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Witam. Co sądzicie o żarówkach typu led ? posiadam lexmana, jakieś opine, jakaś szkodliwość ? Proszę o odpowiedzi.akurat te mają bardzo dużą szkodliwość na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 16.04.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Nie ma czegoś takiego jak żarówki LED, gdyż żarówka to "lampa żarowa – elektryczne źródło światła, w którym ciałem świecącym jest silnie rozgrzane przepływem prądu włókno wykonane z trudno topliwego materiału (pierwotnie grafit, obecnie wolfram). Drut wolframowy jest umieszczony w szklanej bańce wypełnionej mieszaniną gazów szlachetnych (np. argon z 10-procentową domieszką azotu) lub próżnią. Włókno osiąga temperaturę 2500–3000 K." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 17.04.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Nie lubię nikomu robić reklamy ale faktycznie tak jest że firmy O i P robią dość dobre i niedrogie żarówki LED. Mają znośną barwę światła i się nie psują zaraz jak niektóre tańsze nieznane marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.04.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 firmy Osram i Philips robią dość dobre i niedrogie żarówki LED. Nie robią żarówek LED bo takie coś nie istnieje. Są jedynie lampy LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.04.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Nie robią żarówek LED bo takie coś nie istnieje. Są jedynie lampy LED. no to jest problem, bo Philips robi żarówki LED https://www.philips.pl/c-m-li/zarowki-led Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.04.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Żarówka, jak sama nazwa wskazuje, produkuje światło poprzez żarzenie się żarnika, który w żadnym źródle światła typu "LED" nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.04.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Żarówka, to polska nazwa, w innych krajach nazywa się inaczej i teoria, ze od żarnika się nie pokrywa. Np. po angielsku to light bulb czyli świecąca bańka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.04.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 https://pl.wiktionary.org/wiki/%C5%BCar%C3%B3wkaTak, nazwa jest od żarzenia. A dokładniej od żarzącego się wewnątrz żarówki drutu emitującego światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Problem w tym, że po polsku "lampa" to w powszechnym rozumieniu tego słowa, cały obiekt składający się z elementu świecącego oraz obudowy (żyrandola, klosza, abażuru + oprawka + przewód + maskownica sufitowa).Kiedy szukasz "nowoczesnej, energooszczędnej lampy nad stół" nie myślisz tylko o świecącym elemencie LED.Więc nazywanie "lampą LED" też nie jest do końca poprawne. Natomiast język polski nie jest tworem martwym, ewoluuje, i wiele wyrazów traci swój pierwotny sens na rzecz nowych znaczeń. Np. "spolegliwy" dawniej oznaczał kogoś, na kim można polegać a dziś to osoba wycofana, ugodowa.I podobnie dzieje się ze słowem "żarówka" - jako części składowej "lampy".Dlatego lampa LED o kształcie nawiązującym do kształtu żarówek, szczególnie z gwintem E27 i E14, jest powszechnie, obiegowo zwana "żarówką LED" Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.04.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 To ja w kwestii gwarancji. Nie kupuję w małych sklepach bo właśnie jest potem problem. Nie lubię tego " a bo wie pan, a to dziwne, a to a tamto"...Mam parę "dziwnych " żarówek - koszt 30 do 50 zł. Kupuję w Casto/Leroy i zachowuję paragon. Ostatnio przepaliła się po ponad roku - wymiana na nową bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basihao 17.04.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 uaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.04.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 To ja w kwestii gwarancji. Nie kupuję w małych sklepach bo właśnie jest potem problem. Nie lubię tego " a bo wie pan, a to dziwne, a to a tamto"... Mam parę "dziwnych " żarówek - koszt 30 do 50 zł. Kupuję w Casto/Leroy i zachowuję paragon. Ostatnio przepaliła się po ponad roku - wymiana na nową bez problemu. 30-50zł to sporo jak na "żarówkę" LED. Kiedy to ci się zwróci w rachunkach za prąd? 15-20 zł to max, za GU10 to 5zł. Ja wymieniam zawsze na gwarancji a jak nie mam to kupuje jedną sztukę i dalej gwarancja sobie leci... Na jeden paragon juz chyba kiedyś 5 sztuk łącznie wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 17.04.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Żarówka, jak sama nazwa wskazuje, produkuje światło poprzez żarzenie się żarnika, który w żadnym źródle światła typu "LED" nie występuje. Dla nas żarówka LED jest taka żarówką jak dla Anglików latarka to pochodnia (torch) pomimo ze nic w niej nie płonie. A tak poza tym Amerykanie mówią flashlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts