Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie działki pod jednym adresem - jak nabyć jedną z nich?

bajprzeznet

Recommended Posts

Witam

Mam takie problemy w związku z nabyciem działki.

Posiadamy w rodzinie dwie dzialki o nr ewidencyjnych 9/8 oraz 9/9. Działka 9/8 ma być przepisana na mnie abym mógł rozpocząć budowę. Na działce 9/9 stoi już Dom wybudowany 20 lat temu przez moich rodziców. Problem jest taki że rodzice budując dom uzyskali pozwolenie na budowę na obszarze obu działek - w ten sposób mieszkają na ulicy Polnej 24, choć wg mapy w gminie dom stoi pod nr 26, a pusta działka na której mam się budować ma nr 24. Na mapie sytuacyjnej z przed 20 lat do celów budowy domu obie działki zostały opisane jako Polna 24 - gdyż jak wspominałem do PNB został uwzględniony obszar obu działek - choć o różnych nr ewidencyjnych co jest widoczne na każdej mapie.

Jak teraz ugryźć ten temat? Przed przepisaniem działki rodzice powinni wystąpić o nową odrębna księgę wieczystą na działkę 9/8? Potem przepisujemy i co z adresem, numerem ulicy? Czy ew. ją najpierw przepisać i ja powinienem do niej założyć nową KW?

Czy nr ulicy rodzciów zostanie 24, a mnie zostanie nadany nowy np 24a? Nigdzie nie mogę znaleść informacji jak przejść to proceduralnie.

Aha na wypisie z rejestru są wypisane obydwie działki z czego pusta 9/8 jako teren pod zbudowę (BP) a działka z domem 9/9 jako teren zamieszkały (B)

Drugie pytanie. Wg MPZP nowo powstałe działki muszą mieć minimum 1000m2, tutaj jedna ma 950 a druga 750 - ale fizycznie nie są to przecież nowę działki, ponieważ nie powstają z podziału obecnej jednej parceli, lecz każda z nich ma swój nr ewidencyjny i granice na kazdej mapie - takżej tej w MPZP - dobrze rozumiem?

Trzecie pytanie - jako że PNB było na obie działki - finalnie dom stoi ok 2,5m od granicy działek - czy ja przy ewentualnej budowie swojego domu będę miał z tego tytułu jakieś problemy? Wydaje mi się że nie?

Wklejam plik z rysunkiem obu działek - czerwona linia jest w tym wypadku nieistotna.

polna.jpg

to normalne, ze na mapie są numery posesji, te same numery będą w rejestrze gruntów.

jesli dom stoi na posesji o numerze 26, to rodzice błędnie posługują się adresem 24.

ad.1 niczym nie gryźć tylko przepisać, numery są już nadane, wiec nikt nowych nie będzie nadawał. Rodzice muszą zacząć posługiwać sie prawidłowym numerem.

ad.2 działki powstały wcześniej niz MPZP, więc wymóg dotyczący powierzchni ich nie dotyczy.

ad.3 gmina cie wezwie i bedzie stosowała tortury rodem ze sredniowiecza, czyli np. zakuje Cie w dyby.

Numery porządkowe (adresowe) nadaje gmina. Otrzymasz numer po zbudowaniu budynku, do aktu notarialnego posługujesz się numerem z ewidencji gruntów 9/8, po transakcji będzie nowa KW dla twojej działki, to wszystko bedzie opisane w akcie notarialnym. Piszesz: ...Wg MPZP nowo powstałe działki muszą mieć minimum... . Nowopowstałe - dotyczy podziałów, ty nabywasz istniejące działki. Nie ma decyzji podziałowej.

Numery porządkowe (adresowe) nadaje gmina. Otrzymasz numer po zbudowaniu budynku, do aktu notarialnego posługujesz się numerem z ewidencji gruntów 9/8, po transakcji będzie nowa KW dla twojej działki, to wszystko bedzie opisane w akcie notarialnym. ............

Co nieprawdziwego napisałem? Upuść troszkę powietrza z ego.
to co wytłuściłem w pierwszym cytacie Twojej wypowiedzi.

Widzisz zaznaczoną działkę na zdjęciu? (czerwone linie). Ta działka ma numer porządkowy nadany przez gminę na mój wniosek._DSC2510-20110130_1218.jpg w stanie taki jaki widać. żadnych budynków, żadnych ogrodzeń, nic, tylko zasypana śniegiem działka.

Gmina nadaje numery budynków i w celu zachowania porządku planuje numerację wczesniej (nawet na etapie podziałów). Zaplanowanie numeru a nadanie w drodze postanowienia dla zbudowanego budynku, to sa dwie różne sprawy. To co kiedyś sie działo, że ktoś dostał numer na pustą działkę, to specyfika różnych zaszłości w czasach słusznie minionych w których podobno Polska nie istniała, więc nie wiadomo kto te numery nadawał.:lol2:

Tak na prawdę, czy ten numer jest czy go nie ma, to jest najmniej istotne . I tak wymaga papieru na jego używanie lub wprowadzenie zmian w EGiB i KW.

Przynajmniej tak to wygląda na zachód od środkowej Odry, może w waszej Polsce jest inaczej, mnie już nic nie zdziwi, nawet np. brak ksiąg wieczystych tam gdzie być powinny, bo ktoś chciał oszczędzić 70 zeta.

Napisze krótko, pitolisz bzdury.

Gmina nie nadaje numerów budynkom tylko posesjom, czyli działkom. Każda działka może mieć swój numer adresowy/porządkowy. Jeśli gmina nada Ci numer to z automatu podaje go do EGiB, do KW sam musisz wpisać, a nadając numer od razu dostajesz papier, to nie wszystko, papier dostajesz dopiero wtedy gdy gmina zaktualizuje EGiB, mapy itp. także mozesz miec numer adresowy jeszcze o tym nie wiedząc,

Gmina nie zawsze planuje numery, nawet podczas podziałów, bo wszystko zależy czy mieszkańcy danej ulicy wystąpią o nadanie jej(drodze) nazwy czy nie. To nie wszystko, czasami masz wybór mając działek narożną czy chcesz mieć adres od tej ulicy czy od drugiej, takze takie planowanie jest o kan d... potłuc.

Ja myślę, że z Twoją wiedzą na ten temat jeszcze nie raz się zdziwisz :D