heteranthera 24.04.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Hej,Kilka lat temu na tym forum czytałem wątek wyższości jednych materiałów nad drugimi i było też o silikacie, który był opisywany jako szkodliwy, pamiętam dobrze, bo zapamiętałem, że ktoś napisał, że w Niemczech było dozwolone budowanie z silikatów jedynie pomieszczeń dla zwierząt, bo pojawiły się tam jakieś badanie potwierdzające ich szkodliwość, z tego co pamiętam promieniotwórczość. Nie mogę teraz znaleźć tego wątku, czy ktoś pomoże? Czy jest coś w tym prawdy? Bo dziś sam stoję przed wyborem materiału a silikaty są w Polsce powszechnei stosowane pod budownictwo mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.04.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Promieniotwórczość silikatu ? z czego ? z piasku czy z wapna ? W Polsce też się budowało z tego stajnie, zagrody ... bo był tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.04.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Hej, Kilka lat temu na tym forum czytałem wątek wyższości jednych materiałów nad drugimi i było też o silikacie, który był opisywany jako szkodliwy, pamiętam dobrze, bo zapamiętałem, że ktoś napisał, że w Niemczech było dozwolone budowanie z silikatów jedynie pomieszczeń dla zwierząt, bo pojawiły się tam jakieś badanie potwierdzające ich szkodliwość, z tego co pamiętam promieniotwórczość. Nie mogę teraz znaleźć tego wątku, czy ktoś pomoże? Czy jest coś w tym prawdy? Bo dziś sam stoję przed wyborem materiału a silikaty są w Polsce powszechnei stosowane pod budownictwo mieszkaniowe. Znajdz ten watek i przytocz. Dobrego humoru nigdy dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 24.04.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Czego to ludzie nie wymyślą,wprawdzie nie jestem fanem silikatów ale żeby wymyślać takie bzdety o szkodliwości,przecież to nie eternit... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.04.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Ha ha ha ... Jeśli silikat jest szkodliwy to gazobeton to już wogóle materiał promieniotwórczy i należy w domu chodzić w skafandrze z licznikiem Geigera A tak serio , silikat to piasek kwarcowy , wapno i woda. Silikat to najzdrowszy dla człowieka materiał budowlany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.04.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Silikat jest potencjalnie bardziej zdrowy od cegły ceramicznej i pochodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 24.04.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Niestety nie odnajdę tego wątku, liczę, że ktoś to zrobi, kto go pamięta. Szukałem kilka godzin, jedyne co znalazłem to jakiś obcojęzyczny artykuł o szkodliwości siliki dla pracowników lub osób obrabiających to, ale to chyba inny materiał jest? https://www.silica-safe.org/ask-a-question/faq#question1 To nie jest to co wtedy czytałem. Nie pamiętam, czy tam chodziło o promieniotwórczość czy coś innego. Swoją drogą o jaki to materiał chodzi? Bo w pkt5 piszą straszne rzeczy. Aż strach wiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.04.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Ehm to nie silikat tylko silicon dioxide ... dwutlenek krzemu - krzemionka i artykuł tyczy się zakładów w których się go używa, przerabia, dodaje. Coś chyba się pokręciło. Owszem pył z cięcia wiercenia czy innej obróbki silikatu jest upierdliwy i drapie, pewnie w długotrwałej ekspozycji bez ochron dróg oddechowych może powodować choroby ... ale żeby bać się wiercić ... no way. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Kemotxb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 24.04.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 trudno znaleźć bardzie przyjazny(naturalny) dla człowieka materiał na ściany do budowy domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Hej, Kilka lat temu na tym forum czytałem wątek wyższości jednych materiałów nad drugimi i było też o silikacie, który był opisywany jako szkodliwy, pamiętam dobrze, bo zapamiętałem, że ktoś napisał, że w Niemczech było dozwolone budowanie z silikatów jedynie pomieszczeń dla zwierząt, bo pojawiły się tam jakieś badanie potwierdzające ich szkodliwość, z tego co pamiętam promieniotwórczość. Nie mogę teraz znaleźć tego wątku, czy ktoś pomoże? Czy jest coś w tym prawdy? Bo dziś sam stoję przed wyborem materiału a silikaty są w Polsce powszechnei stosowane pod budownictwo mieszkaniowe. Masakra,co za bzdury SILIKATY czyli wyroby wapienno-piaskowe (wapienno-krzemowe) są produkowane wyłącznie z naturalnych surowców takich jak piasek (90%), wapno (7%) oraz woda (3%). Podczas produkcji piasek i wapno nasycone parą wodną twardnieją tworząc „sztuczny kamień” o dużej wytrzymałości. Silikaty są wyrobami ekologicznymi, nie emitują żadnych szkodliwych związków, a pod względem promieniotwórczości naturalnej zaliczane są do najbezpieczniejszych materiałów budowlanych. Podczas produkcji nie są dodawane jakiekolwiek surowce czy związki chemiczne szkodliwe dla środowiska naturalnego. Materiał po rozbiórce może być zmielony i ponownie użyty do produkcji, natomiast umieszczony w gruncie jako gruz nie powoduje jego skażenia. Silikaty są materiałem o najniższym poziomie zawartości szkodliwych pierwiastków promieniotwórczych – kilkakrotnie niższym od tego którym charakteryzują się inne popularnych materiały budowlane. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 24.04.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 A budowano z tego obory, stacje transformatorowe i garaże bo ma słabą izolacyjność i na ogrzewane budynki był za zimny (kiedyś, przy trudno dostępnych materiałach termoizolacyjnych). Teraz jest odwrotnie, bo zachowując taką samą grubość ściany i nośność, ta z silikatu "zmieści" najgrubszą warstwę ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2018 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Mam wrażenie, że to kolejne wcielenie pewnego użytkownika, który bał się każdego materiału budowlanego. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240310-Beton-komórkowy/page13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 25.04.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 A ja Wam powiem, ze silikat (w pewnych warunkach) może być bardziej szkodliwy niż np.suporeks.Kiedyś spadła mi połówka silki 12 na nogę - obyło się bez jakiejś kontuzji ale myślę, że jakby to był suporeks to by mniej bolało:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 25.04.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 A ja Wam powiem, ze silikat (w pewnych warunkach) może być bardziej szkodliwy niż np.suporeks. Kiedyś spadła mi połówka silki 12 na nogę - obyło się bez jakiejś kontuzji ale myślę, że jakby to był suporeks to by mniej bolało:p Oj tak... w takich przypadkach Silikat jest najbardziej szkodliwy na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 25.04.2018 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Mam wrażenie, że to kolejne wcielenie pewnego użytkownika, który bał się każdego materiału budowlanego. http://forum.muratordom.pl/showthrea...órkowy/page13 No boję się, oczywiście, nie znam się na materiałach ale czytałem to forum i co jest dziwnego w tym, że ktoś troszczy się o swoje zdrowie? Jeśli są jakieś wątpliwości co do silikatów to ja przynajmniej je wezmę pod uwagę, każdy niech robi co chce.. Jak piszecie, że to dawno i nie prawda ten wątek i nie ma żadnych nowych newsów, to temat do zamknięcia i silikaty górą Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez heteranthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.04.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Szkodliwość silikatów to takie same głupoty, jak teksty przeciwników szczepień czy teorii chemistrals. Jedyne lekarstwo na głupotę, to śmierć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.04.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Żarty żartami, ale bloczki silikatowe są największym zagrożeniem dla zdrowia ludzkiego. Przetestowano w wiarygodnych badaniach nad bloczkami o szerokości 24cm ( od najmniej szkodliwego do najbardziej szkodliwego). bloczek z betonu komórkowego 13,5kg pustak keramzytowy 17,5kg pustak ceramiczny 18kg bloczek silikatowy 23kg Spadający z 1m bloczek silikatowy robi najwięcej szkód upadając na stopę budowlańca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 27.04.2018 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Ja myślę, że to chodzi o opracowania tego typu: http://www.przegladbudowlany.pl/2012/07-8/2012-078-PB-39-42_Zapotoczna.pdf Z tego opracowania wynika, że najbardziej promieniotwórczym materiałem jest drewno (bo ma dużo radonu). To nic, że te stężenia są we wszystkich materiałach minimalne i poniżej norm. Swego czasu podobna nagonka trwała w odniesieniu do ceramiki porotherm, która wykazuje większą promieniotwórczość naturalną od np. betonu komórkowego. Ale temat się skończył, jak okazało się, że łatwiej się "napromieniować" w lesie, od drzew i gruntu niż od ścian w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 28.04.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Czytałem tego typu artykuły niedawno. Silikat był najzdrowszy pod tym względem w tych artykułach. Chodziło o ceramikę poryzowaną i beton komórkowy z domieszkami pyłów niewiadomego pochodzenia. Pomieszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.04.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Czytałem tego typu artykuły niedawno. Silikat był najzdrowszy pod tym względem w tych artykułach. Chodziło o ceramikę poryzowaną i beton komórkowy z domieszkami pyłów niewiadomego pochodzenia. Pomieszałeś Pod jakim względem silikat jest najzdrowszy a konkretnie, zdrowszy od piaskowego betonu komórkowego? Izotopu radu na 1m kw. ściany silikat ma ponad 2 razy tyle co BK ,więc jeśli tu upatrywać, co jest zdrowsze, to nie bardzo Jako że wszystkie materiały normy spełniają, ważne, przynajmniej dla mnie, są też aspekty "użytkowe" Osób, które zlecają budowę firmom, to raczej nie interesuje, ale jak ktoś robi sam, to zwraca uwagę na to czym i jaki pustak będzie musiał ciąć czy w nim wiercić albo coś wieszać. Dla zainteresowanych, ciekawe zestawienie ktoś zamieszczał - https://www.realbud.com/pl/blog/post/wybor-materia-u-ciennego-gazobeton-silikat-czy-pustak-ceramiczny# Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts