voitaskawa 27.04.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Dzień Dobry, Szanowne forum potrzebuje waszych opinii pytanie nie typowe nie standardowe - pomożecie? jak sensownie rozwiązać sprawę ogrzewania. Sprawa nietypowa wiec proszę o porady jak facet facetowi. Kasa niema znaczenia tylko racjonalne podejście do tematu - nikt nie chce wydawać ekstra kasy tylko dla wydawania. Buduje nowy dom - projekt indywidualny. dwa pełne piętra plus poddasze użytkowe otwarta przestrzeń. Dom jednorodzinny 360 m2 z dwoma lokalami. Na parterze każdy lokal ma 90 m2 na piętrze dziadkowie 75 m2 młodzi 100 m2. Wspólna duża kotłownia i przedsionek. Projekt przewiduje w pełni niezależne lokale połączone dużą kotłownia. Dom na planie prostokąta ( klocek) Dylemat jak ogarnąć ogrzewanie 1. Będą dwie niezależnie poprowadzone instalacje dla każdego lokalu. 2x podłogówka parter, piętro 2x grzejniki ( lub też 2x podłogówka?) + wyprowadzenie na strych ogrzewania moje PYTANIE? 1. dwa niezależne piece lpg i 2 niezależne pompy ciepła + 2 zbiorniki C.W.U + 2 rekuperatory? 2. dwa niezależne piece lpg + 1 duża pompa na całość jako główne zródło ogrzewania + 2 zbiorniki C.W.U + 2 rekuperatory ? 3. Jeden piec + 1 duza pompa ciepła + 1 duzy zbiornik C.W.U ? + 1 duzy rekuperator? Niema znaczenia dla mnie liczenie kto ile zużył prądu ja mogę placić za prąd pompy powietrza. Ale dylemat jest taki ja lubie cieplo rodzice lubią jeszcze cieplej i jak sterować jednym piecem i jedną pompą by każdy mial cieplo jak chce? czy to ma sens? Moge założyc wodomierze i cieplomieze by wiedziec kto ile i za ile Jak to rozwiązać? dublować wszystko ? zrobic jedno wspólne ogrzewanie + dwa pomocnicze niezależne? Bardzo proszę o wasze opinie. Niewiem jak ugryść temat. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.04.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Ja bym proponował nie dublować źródeł grzewczych, zrobić jeden kocioł + jedna pompa ciepła. Do tego mądre sterowanie i koniecznie rozdzielenie obiegów hydraulicznych za sprzęgłem. Osobny zawór mieszający z siłownikiem na dół, osobny na górę. Każdy będzie miał taką temperaturę jaką lubi.Rób podłogówkę w całym domu, będzie lepiej.Gorzej z rekuperacją, do Was przyjdą goście i potrzeba będzie mocniejszej wentylacji itd... Tu można by się pokusić o dwa oddzielne rekuperatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja bym proponował nie dublować źródeł grzewczych, zrobić jeden kocioł + jedna pompa ciepła. Do tego mądre sterowanie i koniecznie rozdzielenie obiegów hydraulicznych za sprzęgłem. Osobny zawór mieszający z siłownikiem na dół, osobny na górę. Każdy będzie miał taką temperaturę jaką lubi. Rób podłogówkę w całym domu, będzie lepiej. Gorzej z rekuperacją, do Was przyjdą goście i potrzeba będzie mocniejszej wentylacji itd... Tu można by się pokusić o dwa oddzielne rekuperatory. Nie chcesz dublowania a dublujesz Jeśli będzie instalacja mieszana to jeden kocioł to ogarnie,jeśli będzie wszędzie podlogowka to jedna pompa to ogarnie. Czyli albo to albo to . Jeden reku również wystarczy. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.04.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Jednorodzinny z dwoma lokalami? To oksymoron. Podział domu na lokale to kłopot. Zdecydowanie odradzam. Jeden właściciel sprzeda/umrze/zbiesi się i same kłopoty. Bo żeby cokolwiek zrobić poza lokalem w takim domu (np. powiesić czy postawić jednostkę zewnętrzną PC czy klimy, wyciąć czy zasadzić drzewo, naprawić bramę, wyremontować dach itd.) potrzeba zgody obydwu właścicieli. Jak będzie jeden dom, bez wydzielonych lokali - to lepiej jeden system grzewczy, jeden zasobnik. Jak z góry planujecie, że na jednej kondygnacji ma być cieplej (czy w pokojach) - to gęściej daj tam rury. A trochę też można będzie podregulować przepływami. A może i przy takiej powierzchni tak czy inaczej trzeba będzie sprzęgło i dwa zespoły mieszające. Tak czy inaczej - jeden system, zamówcie projekt z zadanymi temperaturami w poszczególnych pomieszczeniach. Nie zdawajcie się na hydraulika wychowanego zazwyczaj na śmieciuchu. Bo jego praktyka słabo pasuje do PC czy kotła kondensacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.04.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Nie chcesz dublowania a dublujesz Jeśli będzie instalacja mieszana to jeden kocioł to ogarnie,jeśli będzie wszędzie podlogowka to jedna pompa to ogarnie. Czyli albo to albo to . Jeden reku również wystarczy. Jedna pompa nie ma prawa tego ogarnąć jeśli mają być różne temperatury na kondygnacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Jedna pompa nie ma prawa tego ogarnąć jeśli mają być różne temperatury na kondygnacjach. Oczywiście,że jest to do zrealizowania. Nie ma w tym przypadku różnicy między kotłem gazowym a pompą. Zakładając,że podlogowka po całości i tylko w takim wypadku. Zresztą do mieszanego pompa odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 moje PYTANIE? 1. dwa niezależne piece lpg i 2 niezależne pompy ciepła + 2 zbiorniki C.W.U + 2 rekuperatory? 2. dwa niezależne piece lpg + 1 duża pompa na całość jako główne zródło ogrzewania + 2 zbiorniki C.W.U + 2 rekuperatory ? 3. Jeden piec + 1 duza pompa ciepła + 1 duzy zbiornik C.W.U ? + 1 duzy rekuperator? Niema znaczenia dla mnie liczenie kto ile zużył prądu ja mogę placić za prąd pompy powietrza. Ale dylemat jest taki ja lubie cieplo rodzice lubią jeszcze cieplej i jak sterować jednym piecem i jedną pompą by każdy mial cieplo jak chce? czy to ma sens? Moge założyc wodomierze i cieplomieze by wiedziec kto ile i za ile Jak to rozwiązać? dublować wszystko ? zrobic jedno wspólne ogrzewanie + dwa pomocnicze niezależne? Bardzo proszę o wasze opinie. Niewiem jak ugryść temat. pozdrawiam serdecznie Na początek OZC, na jego podstawie projekt podłogówki. Jezeli ma byc kocioł gazowy to sprzęgło i oddzielne obwody na poszczegolne lokale w nich sterowanie strefowe. Jezeli pompa to koniecznie sprzegło/bufor i dalej tak samo. Daikin ma ofercie takie rozwiązania z buforem z wezownicą przepływową cwu i zaworami mieszającymi umozliwaijącymi sterowanie strefowe. Takie 3 w1. Jezeli chodzi o cwu to koniecznie oddzielne obwody cyrkulacyjne do kazdego z lokali i kondygnacji, ze sterowaniem czujnikiem ruchu z blokadą ponownego załączenia. Jest to rozwiazanie w pełni automatyczne ograniczajace do minimum straty przy zachowaniu odpowiedniego komfortu. Wszystkie obwody/lokale ogrzewania mozna opomiarowac w razie potrzeby. Wykonywałem kiedys projekt i instalacje w 550 m2 budynku z trzema lokalami oddzielnie opomiarowanymi i z oddzielną regulacją temperatury (strefową) z jednym zródłem grzewczym. Wszystko działa zgodnie z zalozeniami. Jezeli chcesz wiecej wiadomosci prosze o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.04.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Jedna pompa nie ma prawa tego ogarnąć jeśli mają być różne temperatury na kondygnacjach. To jak chcę inną temperaturę w łazience niż w salonie, to muszę dwie PC montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitaskawa 27.04.2018 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Dziękuję za pierwsze przemyślenia.Dom jednorodzinny jeden wlaściciel ale 3 pokoleniowy kazdy ma swoją prywate ( lubimy mieszkać całą gromadą opieka nad rodzicami, wnukami itd.)Aby uściślić temat dom ma 2,5 piętra.Dwa kominki z dgp jako dyżurne dogrzanie po jednym na każdy lokal.1. będzie wszędzie podłogówka ( 2 pełne piętra ) + ale co ze strychem?potrzebuje mieć możliwość regulacji temp. w 5 strefach.1. strefa parter pierwszy lokal2. strefa pietro pierwszy lokal3. strefa parter drugi lokal4. strefa pietro drugi lokal5. strefa to strych uzytkowy otwarta przesrzen ( pracownia artystyczna - malarska)Rozumiem ze 1 duży zbiornik cwu Jesli Pompa ciepla da rade to jestem za nią. Alternatywą jest gaz LPG niestety przyłącze gazu ziemnego to pieśń pszyszłości a koszt przyłącza w cenie dobrej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Dziękuję za pierwsze przemyślenia. Dom jednorodzinny jeden wlaściciel ale 3 pokoleniowy kazdy ma swoją prywate ( lubimy mieszkać całą gromadą opieka nad rodzicami, wnukami itd.) Aby uściślić temat dom ma 2,5 piętra. Dwa kominki z dgp jako dyżurne dogrzanie po jednym na każdy lokal. 1. będzie wszędzie podłogówka ( 2 pełne piętra ) + ale co ze strychem? potrzebuje mieć możliwość regulacji temp. w 5 strefach. 1. strefa parter pierwszy lokal 2. strefa pietro pierwszy lokal 3. strefa parter drugi lokal 4. strefa pietro drugi lokal 5. strefa to strych uzytkowy otwarta przesrzen ( pracownia artystyczna - malarska) Rozumiem ze 1 duży zbiornik cwu Jesli Pompa ciepla da rade to jestem za nią. Alternatywą jest gaz LPG niestety przyłącze gazu ziemnego to pieśń pszyszłości a koszt przyłącza w cenie dobrej pompy. Jeśli do ogrzania całości będzie służyła podlogowka to jak najbardziej pompa ciepła będzie ok. Jakiej mocy to zależy od wyliczeń ale sądzę,że 12kW styknie na ogrzewanie ale ze względu na zróżnicowanie zużycia cwu 16kW będzie lepszym rozwiązaniem. Zróżnicowanie temperatur między lokalami czy komdygnacjami nie będzie stanowiło problemu niezależnie czym będzie się grzało. Przy tak dużej powierzchni i tak indywidualnym kaprysom trzeba skomplikowanego sterowania i dodatkowego osprzętu. Ale nie dubluj zrodla ciepła. Bo i pompa to ogarnie i kocioł gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 J Przy tak dużej powierzchni i tak indywidualnym kaprysom trzeba skomplikowanego sterowania i dodatkowego osprzętu. Co ty wypisujesz, naciagasz inwestora na drogie !!!, skomplikowane sterowanie i dodatkowy osprzet. Przeciez pogodowka załatwi wszystko, zawsze i przy kazdej okazji to samo powtarzasz. Myslałem ze jestes bardziej stały w przekonaniach, a tu jak wiatr zawieje to zmiana poglądów o 180 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Dziękuję za pierwsze przemyślenia. Dom jednorodzinny jeden wlaściciel ale 3 pokoleniowy kazdy ma swoją prywate ( lubimy mieszkać całą gromadą opieka nad rodzicami, wnukami itd.) Aby uściślić temat dom ma 2,5 piętra. Dwa kominki z dgp jako dyżurne dogrzanie po jednym na każdy lokal. 1. będzie wszędzie podłogówka ( 2 pełne piętra ) + ale co ze strychem? potrzebuje mieć możliwość regulacji temp. w 5 strefach. 1. strefa parter pierwszy lokal 2. strefa pietro pierwszy lokal 3. strefa parter drugi lokal 4. strefa pietro drugi lokal 5. strefa to strych uzytkowy otwarta przesrzen ( pracownia artystyczna - malarska) Rozumiem ze 1 duży zbiornik cwu Jesli Pompa ciepla da rade to jestem za nią. Alternatywą jest gaz LPG niestety przyłącze gazu ziemnego to pieśń pszyszłości a koszt przyłącza w cenie dobrej pompy. Daj sobie spokój z kominkami z DGP, dwie dodatkowe kotłownie w nowym domu, a co w przypadku gdy wzorem Krakowa bedzie zakaz stosowania paliw stałych w tym równiez kominków, a kiedys to nastąpi. Nie szkoda będzie kasay na dwa kominki i DGP? Zawsze warto wydawac kase rozsądnie, zresztą przy pompie ciepła jako bezobslugowym systemie grzewczym trzeba miec duzo samozaparcia aby bawic sie palenie w kominku. Sumując koszty wykonania 2 kominków i 2 DGP to praktycznie koszt PC nawet duzej mocy. Któz jednak bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) To jest własnie argumentacja Arturo. Niech ocenią inni na ile te argumenty mają jakikolwiek sens, zresztą jaki sen ma zwykły hejt, chyba czas na urlop i delektowanie sie bananem. Dobre http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-probne Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.04.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Jednorodzinny z dwoma lokalami? To oksymoron. Podział domu na lokale to kłopot. Zdecydowanie odradzam. Jeden właściciel sprzeda/umrze/zbiesi się i same kłopoty. Bo żeby cokolwiek zrobić poza lokalem w takim domu (np. powiesić czy postawić jednostkę zewnętrzną PC czy klimy, wyciąć czy zasadzić drzewo, naprawić bramę, wyremontować dach itd.) potrzeba zgody obydwu właścicieli. . Podział budynku na dwa samodzielne lokale ma sens. Każdy lokal ma osobną ksiegę wieczystą (widzialem zapisy ograniczające zbycie jednego lokalu, właściciel drugiego miał prawo pierwokupu), grunt ma trzecią księgę, oczywiście z wzajemnymi wpisami. Wlaściciel samodzielnego lokalu może wziąść pożyczkę i obciążyć tylko hipotekę swojego lokalu. Czyli nie musi sie pytac o zgode drugiego właściciela. Bez samodzielności lokali pożyczki mogliby zaciągnąc tylko za obopólną zgodą. Przykład oksymoronu: opis funkcji budynku : dom dla bezdomnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.04.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Wlaściciel samodzielnego lokalu może wziąść Auść! To boli. Czyli nie musi sie pytac o zgode drugiego właściciela. Bez samodzielności lokali pożyczki mogliby zaciągnąc tylko za obopólną zgodą. Może nawet wziąć pożyczkę pod przewłaszczenie. I wtedy właściciel drugiego lokalu musi się z obcą osobą dogadywać o głupią wymianę żarówki czy nawet skoszenie trawnika (o poważniejszych rzeczach nie wspominając) - bo to jest w tej "trzeciej" księdze wieczystej, czyli część wspólna. Dla mnie to jedna z najważniejszych zalet domu - brak części wspólnych (no, pomijając, że wszystko mam wspólne z żoną). I o wszystkim mogę decydować sam. Chcę remont dachu - robię. Mam problemy zdrowotne, stracę pracę itp - mogę do woli zaciskać pasa - wyłączyć oświetlenie zewnętrzne, nie kosić trawy, obniżyć temperaturę zimą na korytarzu itd. itp. A we wspólnocie - płać i płacz. I w drugą stronę - powodzi mi się - mogę zamontować na dachu solary, basen w ogrodzie i wybudować wiatę wyglądającą jak pałac. A we wspólnocie - "nie zgadzam się". A jeszcze jak się nie będziemy dogadywać z właścicielem drugiego lokalu, to może on (albo ja) złożyć wniosek do sądu o zarządcę, który nas ubezwłasnowolni i będzie rządził współwłasnością. Co gorsza - nie za darmo. Wspólnoty to zło - im mniejsze, tym lepiej to widać. Bo w małych właściciele mają poczucie, że są właścicielami czegoś. W dużych mało kto rozumie różnicę między spółdzielnią i wspólnotą i że ten plac zabaw i trawka to ich własność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.04.2018 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Jednorodzinny z dwoma lokalami? To oksymoron.. Zgodnie z polskim prawem to możliwe Idealne rozwiazanie dla LPG to pompa ciepła firmy Daikin alterma hybrydowa . Jest dość tania ,sama optymalizuje koszty eksploatacji . http://forum.muratordom.pl/showthread.php?226275-Hybrydowa-pompa-ciep%C5%82a-Daikin-Altherma-_-opinie-ceny Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 28.04.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Oczywiście,że jest to do zrealizowania. Nie ma w tym przypadku różnicy między kotłem gazowym a pompą. Zakładając,że podlogowka po całości i tylko w takim wypadku. Zresztą do mieszanego pompa odpada. Dasz radę zrobić to bez stosowania siłowników na pętlach? Bo jak chcesz stosować siłowniki, to zawsze musisz utrzymywać wyższą temperaturę na zasilaniu, żeby starczyło "na zapas". A to już nie są oszczędności, tylko marnotrawienie pieniędzy. To jak chcę inną temperaturę w łazience niż w salonie, to muszę dwie PC montować? Uwaga jak wyżej, poza tym pisałem o kondygnacjach i regulowaniu temperatury na nich. Zauważ, że tu nie są dwa różne pomieszczenia, tylko dwa osobne lokale i każdy ma mieć możliwość sterowania niezależnie od drugiego. A jak masz podbijać temperaturę zasilania zwłaszcza przy PC, żeby móc sobie podnieść temperaturę w pomieszczeniach, to ja mam w nosie takie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Uwaga jak wyżej, poza tym pisałem o kondygnacjach i regulowaniu temperatury na nich. Zauważ, że tu nie są dwa różne pomieszczenia, tylko dwa osobne lokale i każdy ma mieć możliwość sterowania niezależnie od drugiego. O sterowaniu niezależnym nie było mowy - mowa była o wyższej temperaturze (stale - dokładnie jak w przypadku łazienki). I do tego nie trzeba mieszacza, bufora ani cudów - wystarczy zagęszczenie rurek odpowiednie, do planowanych temeperatur. Ale oczywiście można zrobić sprzęgło czy bufor i dwa mieszacze i mieć przy jednej PC pełną swobodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.04.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Auść! To boli. Może nawet wziąć pożyczkę pod przewłaszczenie. I wtedy właściciel drugiego lokalu musi się z obcą osobą dogadywać o głupią wymianę żarówki czy nawet skoszenie trawnika (o poważniejszych rzeczach nie wspominając) - bo to jest w tej "trzeciej" księdze wieczystej, czyli część wspólna. Dla mnie to jedna z najważniejszych zalet domu - brak części wspólnych (no, pomijając, że wszystko mam wspólne z żoną). I o wszystkim mogę decydować sam. Chcę remont dachu - robię. Mam problemy zdrowotne, stracę pracę itp - mogę do woli zaciskać pasa - wyłączyć oświetlenie zewnętrzne, nie kosić trawy, obniżyć temperaturę zimą na korytarzu itd. itp. A we wspólnocie - płać i płacz. I w drugą stronę - powodzi mi się - mogę zamontować na dachu solary, basen w ogrodzie i wybudować wiatę wyglądającą jak pałac. A we wspólnocie - "nie zgadzam się". A jeszcze jak się nie będziemy dogadywać z właścicielem drugiego lokalu, to może on (albo ja) złożyć wniosek do sądu o zarządcę, który nas ubezwłasnowolni i będzie rządził współwłasnością. Co gorsza - nie za darmo. Wspólnoty to zło - im mniejsze, tym lepiej to widać. Bo w małych właściciele mają poczucie, że są właścicielami czegoś. W dużych mało kto rozumie różnicę między spółdzielnią i wspólnotą i że ten plac zabaw i trawka to ich własność. Twój punkt widzenia to nie jest koniec świata. Nie najszła cię refleksja, że samodzielnośc lokali to niekiedy wyjscie dla współwłaścicieli, gdy rozpoczeli rozbudowę jednej części (za obopólną zgodą), zabrakło kasy w kieszeni a druga strona lęka się kredytu i mówi stanowcze "nie". Wtedy kredyt na hipotekę samodzielnego lokalu jest wyjściem. To nie jest wydumana sytuacja, to jest życie proszę Pana. Jeśli jesteś jedynym właścicielem obiektu, to ciesz się że życie tak się potoczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Wtedy kredyt na hipotekę samodzielnego lokalu jest wyjściem. To nie jest wydumana sytuacja, to jest życie proszę Pana. Jak budynek jest nie dokończony, to nie wydzielisz lokalu. I go nie sprzedasz. Więc to jest wydumana sytuacja. A do czasu wydzielenia lokalu - ciągle jest jedna nieruchomość z jedną KW. Niestety, mam bolesne doświadczenia ze wspólnotami. To jedna z istotnych przesłanek za domem. Nie lokal, nie jeden z wielu segmentów na wspólnej działce. To zło i kłopoty jak nie od razu, to za jakiś czas. Ale wyjaśniło się, że pytający nie miał na myśli dwóch lokali - więc z mojej strony koniec offtopicku. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts