Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

1 dom - 2 lokale - dziadkowie - rodzice z małymi dziećmi - NIESTANDARDOWE Pytanie

voitaskawa

Recommended Posts

Jak budynek jest nie dokończony, to nie wydzielisz lokalu. I go nie sprzedasz. Więc to jest wydumana sytuacja. A do czasu wydzielenia lokalu - ciągle jest jedna nieruchomość z jedną KW.

Niestety, mam bolesne doświadczenia ze wspólnotami. To jedna z istotnych przesłanek za domem. Nie lokal, nie jeden z wielu segmentów na wspólnej działce. To zło i kłopoty jak nie od razu, to za jakiś czas.

Ale wyjaśniło się, że pytający nie miał na myśli dwóch lokali - więc z mojej strony koniec offtopicku.

Ściany i dach, to już jest budynek i można go ujawnic w EGiB. Jak jest ujawniony w EGiB i posiada samodzielne instalacje, to jest moze być samodzielnym lokalem. Itd. Twoje bolesne doświadczenia ze wspólnotami, nie mogą stać na drodze do rozwiązywania problemów życiowych o których nawet ci się nie śniło.

Nawet w domku na działce masz sąsiadów wokół i nie jesteś całkiem wolny, choć w Polsce może i tak się wydaje. Sa kraje w których kosisz w okreslonych dniach, bo inni też maja prawo do ciszy i odpoczynku. Nieprawdaż? Nie ma wolności absolutnej, nawet na Oceanie lub K2.

Edytowane przez Bertha

Gość Arturo72
Co ty wypisujesz, naciagasz inwestora na drogie !!!, skomplikowane sterowanie i dodatkowy osprzet. Przeciez pogodowka załatwi wszystko, zawsze i przy kazdej okazji to samo powtarzasz. Myslałem ze jestes bardziej stały w przekonaniach, a tu jak wiatr zawieje to zmiana poglądów o 180 st.

Podlogowka wystarczylaby gdyby to była jedna rodzina i zroznicowaniem rozstawu można to ogarnąć ale tam są dwie rodziny a dodatkowo dwa lokale na dole prawdopodobnie pod uslugi lub wynajem.

Ja to tak zrozumiałem.

Ściany i dach, to już jest budynek i można go ujawnic w EGiB. Jak jest ujawniony w EGiB i posiada samodzielne instalacje, to jest moze być samodzielnym lokalem.

Żeby wydzielić lokal musisz mieć zaświadczenie o samodzielności lokalu. Składając wniosek o wydanie takowego zaświadczenia składasz (cytat z warszawskiej instrukcji):

"Do wniosku dołącz:

a.rzut odpowiedniej kondygnacji budynku z zaznaczeniem lokalu wraz z pomieszczeniami do niego przynależnymi (w 3 egzemplarzach), z podpisem osoby upoważnionej i datą;

b.dokument poświadczający oddanie obiektu do użytkowania (w przypadku nowych budynków),

c.potwierdzenie nadania numeru porządkowego dla nieruchomości (w przypadku nowych budynków) lub lokalu (w przypadku lokali nowo powstałych)."

Więc już dawno musiałeś mieć kasę, żeby zbudować ten budynek. Więc argument z możliwością wzięcia kredytu na budowę pod hipotekę wydzielonego lokalu jest fałszywy, bo nie możesz takiego kredytu wziąć.

Generalnie wydzielanie lokali jako rozwiązywanie problemów to jak gaszenie pożaru tlenem. Pakowanie się tylko w większe kłopoty.

Dzien dobry,

dziekuje wszystkim za podpowiedzi, również wszystkim za offtopic :) Proszę czytać ze zrozumieniem posty bo wkradły się niepotrzebne dywagacje :)

1. Dom dwulokalowy to standardowa praktyka na terenach gdzie się buduje bo ? plan zagospodarowania pozwala zabudowę jednym domem na dzialce minimum 1800 metrów i deweloperzy, prywatni inwestorzy tak budują. Projekty domów są tak dobrane, że wolność tomu w swoim domku. U mnie są dwa lokale ale umowne bo dom duży ale 3 pokolenia. Projekt jest tak przemyślany konstrukcyjnie iż w przyszłości mogę dom sprzedać jako duża rezydencja ( wywalasz sciany dzialowe i masz open space ) lub jako 2 domy w zabudowie ( blizniaczek ) dwu lokalowe - to standard u mnie.

2. Dziekuje za fachowe porady odnośnie instalacji. Zglosze się napewno do osób znających się na temacie na pewno mimo iż ja z okolic WAWY.

Reasumując:

Bedzie podlogówka po calości na 2piętrach + jedna wspólna duza pompa ciepla. 4 strefy sterowania.

Pozostaje kwestia strychu ? nadal nie wiem co tam zrobic? pompę powietrze powietrze??? do okazionalnego odpalenia?