Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuję porady odnośnie kosztów

Recommended Posts

Witam,

mam do rozdysponowania 300 tysięcy. Czy za te pieniądze kupię działkę pod Poznaniem, załatwię wszystkie formalności i zbuduję dom pod klucz? Ile taka budowa może potrwać?

Dodam, że dom ma być do 80m2, z poddaszem użytkowym i garażem, bez piwnicy. Projekt jak najprostszy, bez żadnych udziwnien, wykuszy itp. Mam się w to pakować? Zupełnie się na tym wszystkim nie znam, nie mam zbyt wielu znajomości wśród ludzi którzy się tym zajmują. Może lepiej kupić mieszkanie w małym mieście? Sama nie wiem co mam robić. Proszę o radę.

Pozdrawiam!

Witam,

mam do rozdysponowania 300 tysięcy. Czy za te pieniądze kupię działkę pod Poznaniem, załatwię wszystkie formalności i zbuduję dom pod klucz? Ile taka budowa może potrwać?

Dodam, że dom ma być do 80m2, z poddaszem użytkowym i garażem, bez piwnicy. Projekt jak najprostszy, bez żadnych udziwnien, wykuszy itp. Mam się w to pakować? Zupełnie się na tym wszystkim nie znam, nie mam zbyt wielu znajomości wśród ludzi którzy się tym zajmują. Może lepiej kupić mieszkanie w małym mieście? Sama nie wiem co mam robić. Proszę o radę.

Pozdrawiam!

Myślę, z własnego doświadczenia, że kupienie działki i zbudowanie domu za 300 tyś jest bardzo mało realne przedsięwzięcie, podejmiesz wielkie ryzyko że zostaniesz z nieukończoną budową niemożliwą do zamieszkania którą z braku kasy będziesz chcieć sprzedać, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupno dużego gotowego mieszkania i jeśli coś zostanie to kupno działki rekreacyjnej na wekendy by mieć ogród. Budowa domu to wielkie wyzwanie do którego trzeba wiele kasy ,czasu i wkładu swojej pracy oraz i przede wszystkim wiedzy. Trzeba mieć dużo kasy albo być cwanym, pracowitym i zawziętym przez wiele lat co jest bardzo trudne i męczące . Zdecydowanie lepszym czasem na budowę domu jest kryzys, wykonawcy mają terminy praktycznie od reki a ceny usług i materiałów są akceptowalnie niskie, na dziś wszystko drożeje w oczach , a wykonawcy , ci warci uwagi fachowcy, mają terminy dopiero na 2019. Wybierz dobrze tak byś nie żałowała, powodzenia.

Tomraider.

Edytowane przez tomraider

Ehhh, czyli się nie pakować... wszyscy doradcy kredytowi, panie w bankach zapewniały, że będzie na styk, ale wystarczy :(

Pewnie mieli nadzieję że wrócisz do nich dobrać kredyt. Znajomy dwa lata temu budował 110m2 wyszło go 280 tys malował kładł płytki panele reszta firma. W tym roku zabiera się za uprzątnięcie terenu. Działkę miał swoją jako wkład własny kupil za 60 tys pod Tarnowem.

Witam,

Proszę o radę.

Pozdrawiam!

Nie.

mieszkam pod Poznaniem. Działki to chyba w okolicy Poznania ciezko będzie poniżej 100 tyś kupić.

Chyba, że "okolice" Poznania to +/- 80 km

Na dodatek 80 m2 z poddaszem użytkowym, to drogi wariant budowania. W takiej powierzchni parterówka bez ścian nośnych.

Jak trafisz na kiepskiej jakości wodę w studni (która trzeba wykopać) to stacja uzdatniania będzie sporo kosztować. Do tego szambo lub POŚ.

Edytowane przez Elfir

Dziękuję Wam za porady, dobrze jak ktoś tak szczerze prawdę między oczy walnie, jakoś nikt z rodziny nie miał odwagi mi tego powiedzieć... raczej się w to nie będę ładowała. Myślę jeszcze o tym czy mogłabym dostać może dopłatę MdM, bo spełniam warunki potrzebne do zakwalifikowania. Nie wiem tylko jakiej kwoty mogłabym się spodziewać i czy mi to w ogóle pomoże...

Nie.

mieszkam pod Poznaniem. Działki to chyba w okolicy Poznania ciezko będzie poniżej 100 tyś kupić.

Chyba, że "okolice" Poznania to +/- 80 km

Na dodatek 80 m2 z poddaszem użytkowym, to drogi wariant budowania. W takiej powierzchni parterówka bez ścian nośnych.

Jak trafisz na kiepskiej jakości wodę w studni (która trzeba wykopać) to stacja uzdatniania będzie sporo kosztować. Do tego szambo lub POŚ.

Działka, o której mówię, jest pod Kórnikiem. Było tam parę działek poniżej 100 tys, ale faktycznie można je na palcach jednej ręki policzyć.

Ja jestem z Kórnika. To już 25 km od Poznania.

Już szeregowce w okolicy kosztują prawie 400 tyś.

Działka tania, bo nieuzbrojona.

Tu masz w Bninie od dewelopera domki do 300 tys, z tym, że działka mikroskopijna (zero prywatności):

http://rfconstruction.pl/osiedlebninskie/oferta.html

Edytowane przez Elfir

Z tanimi działkami to trzeba uważać, bo mogą być drogie lub problematyczne w budowie czy mieszkaniu - wody gruntowe, torfy czy inne problemy z nośnością gruntu, problem z dojazdem, coś smrodzącego lub hałasującego w okolicy, brak MPZP, żyzna ziemia itp. itd. Warto takie odstające oferty dobrze prześwietlić, bo mogą wyjść bardzo drogo lub niewygodnie.

A ten MdM? Korzystał ktoś z tego przy budowie domu? Jest to dla mnie jakaś realna pomoc?

Jest wątek na forum o MDM trochę spoznilas się bo możliwość odliczenia VAT przy budowie budynku do 100m2 kończy się w tym roku. Kto mógł skorzystać skorzystał.

Jakieś 4-6 tys z VAT u byś odzyskała.