patrycja3122 27.04.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam, mam do rozdysponowania 300 tysięcy. Czy za te pieniądze kupię działkę pod Poznaniem, załatwię wszystkie formalności i zbuduję dom pod klucz? Ile taka budowa może potrwać?Dodam, że dom ma być do 80m2, z poddaszem użytkowym i garażem, bez piwnicy. Projekt jak najprostszy, bez żadnych udziwnien, wykuszy itp. Mam się w to pakować? Zupełnie się na tym wszystkim nie znam, nie mam zbyt wielu znajomości wśród ludzi którzy się tym zajmują. Może lepiej kupić mieszkanie w małym mieście? Sama nie wiem co mam robić. Proszę o radę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.04.2018 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Nie ma szans, działka + budowa swoje kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Na dom, przyłącza, ogrodzenie itd. - może wystarczyć przy 80m2. Przy odrobinie oszczędności może nawet z umeblowaniem, jak ceny nie zaszaleją za bardzo.. Na działkę zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja3122 28.04.2018 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Działkę mam upatrzoną za 85 tysięcy i jest to jedna z tańszych działek pod Poznaniem. Jest tam prad, ale nie ma wody, trzeba by było wiercić studnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 28.04.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 To stówa pójdzie na działkę z projektem, pilnując mocno kosztów. 200 tys. na domek to bardzo mało, nawet planując wykończenie poddasza później, a o garażu można zapomnieć. Musisz pogadać ze wspólnikiem, który ma tyle samo i też mu brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja3122 28.04.2018 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ehhh, czyli się nie pakować... wszyscy doradcy kredytowi, panie w bankach zapewniały, że będzie na styk, ale wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.04.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ehhh, czyli się nie pakować... wszyscy doradcy kredytowi, panie w bankach zapewniały, że będzie na styk, ale wystarczy Dla nich na prowizję na pewno starczy, dlatego tak zapewniali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.04.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Dołóż 100 tys PLN i możesz planować dom z działką. Inaczej nie startuj. Ja w tej chwili wydałem ponad 200 tys zł i mam hm SSO bez dachu. Wydać muszę jeszcze 150 tys tak na lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 28.04.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 300 tys z czego działka 85 tys zostaje 215 tys na budowę 80m byś się zmieściła jakbyś robiła sama no i bez garażu. Ceny poszły w górę zarówno materiałów jak i robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 28.04.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, mam do rozdysponowania 300 tysięcy. Czy za te pieniądze kupię działkę pod Poznaniem, załatwię wszystkie formalności i zbuduję dom pod klucz? Ile taka budowa może potrwać? Dodam, że dom ma być do 80m2, z poddaszem użytkowym i garażem, bez piwnicy. Projekt jak najprostszy, bez żadnych udziwnien, wykuszy itp. Mam się w to pakować? Zupełnie się na tym wszystkim nie znam, nie mam zbyt wielu znajomości wśród ludzi którzy się tym zajmują. Może lepiej kupić mieszkanie w małym mieście? Sama nie wiem co mam robić. Proszę o radę. Pozdrawiam! Myślę, z własnego doświadczenia, że kupienie działki i zbudowanie domu za 300 tyś jest bardzo mało realne przedsięwzięcie, podejmiesz wielkie ryzyko że zostaniesz z nieukończoną budową niemożliwą do zamieszkania którą z braku kasy będziesz chcieć sprzedać, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupno dużego gotowego mieszkania i jeśli coś zostanie to kupno działki rekreacyjnej na wekendy by mieć ogród. Budowa domu to wielkie wyzwanie do którego trzeba wiele kasy ,czasu i wkładu swojej pracy oraz i przede wszystkim wiedzy. Trzeba mieć dużo kasy albo być cwanym, pracowitym i zawziętym przez wiele lat co jest bardzo trudne i męczące . Zdecydowanie lepszym czasem na budowę domu jest kryzys, wykonawcy mają terminy praktycznie od reki a ceny usług i materiałów są akceptowalnie niskie, na dziś wszystko drożeje w oczach , a wykonawcy , ci warci uwagi fachowcy, mają terminy dopiero na 2019. Wybierz dobrze tak byś nie żałowała, powodzenia. Tomraider. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 28.04.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 300 tys z czego działka 85 tys zostaje 215 tys na budowę 80m byś się zmieściła jakbyś robiła sama no i bez garażu. Ceny poszły w górę zarówno materiałów jak i robocizny. Nie ma 215 tysięcy, bo musi zrobić wodę, kupić i zaadoptować projekt i kilka wydatków wokół tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 28.04.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ehhh, czyli się nie pakować... wszyscy doradcy kredytowi, panie w bankach zapewniały, że będzie na styk, ale wystarczy Pewnie mieli nadzieję że wrócisz do nich dobrać kredyt. Znajomy dwa lata temu budował 110m2 wyszło go 280 tys malował kładł płytki panele reszta firma. W tym roku zabiera się za uprzątnięcie terenu. Działkę miał swoją jako wkład własny kupil za 60 tys pod Tarnowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, Proszę o radę. Pozdrawiam! Nie. mieszkam pod Poznaniem. Działki to chyba w okolicy Poznania ciezko będzie poniżej 100 tyś kupić. Chyba, że "okolice" Poznania to +/- 80 km Na dodatek 80 m2 z poddaszem użytkowym, to drogi wariant budowania. W takiej powierzchni parterówka bez ścian nośnych. *** Jak trafisz na kiepskiej jakości wodę w studni (która trzeba wykopać) to stacja uzdatniania będzie sporo kosztować. Do tego szambo lub POŚ. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja3122 28.04.2018 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Dziękuję Wam za porady, dobrze jak ktoś tak szczerze prawdę między oczy walnie, jakoś nikt z rodziny nie miał odwagi mi tego powiedzieć... raczej się w to nie będę ładowała. Myślę jeszcze o tym czy mogłabym dostać może dopłatę MdM, bo spełniam warunki potrzebne do zakwalifikowania. Nie wiem tylko jakiej kwoty mogłabym się spodziewać i czy mi to w ogóle pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja3122 28.04.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Nie. mieszkam pod Poznaniem. Działki to chyba w okolicy Poznania ciezko będzie poniżej 100 tyś kupić. Chyba, że "okolice" Poznania to +/- 80 km Na dodatek 80 m2 z poddaszem użytkowym, to drogi wariant budowania. W takiej powierzchni parterówka bez ścian nośnych. *** Jak trafisz na kiepskiej jakości wodę w studni (która trzeba wykopać) to stacja uzdatniania będzie sporo kosztować. Do tego szambo lub POŚ. Działka, o której mówię, jest pod Kórnikiem. Było tam parę działek poniżej 100 tys, ale faktycznie można je na palcach jednej ręki policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja jestem z Kórnika. To już 25 km od Poznania. Już szeregowce w okolicy kosztują prawie 400 tyś.Działka tania, bo nieuzbrojona. Tu masz w Bninie od dewelopera domki do 300 tys, z tym, że działka mikroskopijna (zero prywatności):http://rfconstruction.pl/osiedlebninskie/oferta.html Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Z tanimi działkami to trzeba uważać, bo mogą być drogie lub problematyczne w budowie czy mieszkaniu - wody gruntowe, torfy czy inne problemy z nośnością gruntu, problem z dojazdem, coś smrodzącego lub hałasującego w okolicy, brak MPZP, żyzna ziemia itp. itd. Warto takie odstające oferty dobrze prześwietlić, bo mogą wyjść bardzo drogo lub niewygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja3122 29.04.2018 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 A ten MdM? Korzystał ktoś z tego przy budowie domu? Jest to dla mnie jakaś realna pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 „Informujemy, że w związku z wyczerpaniem limitu przewidzianego na rok 2018, BGK z dniem 4 stycznia b.r. wstrzymał przyjmowanie wniosków nabywców o dofinansowanie wkładu własnego w rządowym programie „Mieszkanie dla młodych” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.04.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 A ten MdM? Korzystał ktoś z tego przy budowie domu? Jest to dla mnie jakaś realna pomoc? Jest wątek na forum o MDM trochę spoznilas się bo możliwość odliczenia VAT przy budowie budynku do 100m2 kończy się w tym roku. Kto mógł skorzystać skorzystał. Jakieś 4-6 tys z VAT u byś odzyskała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts