Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duża rezystancja uziomu w suchym lesie

Recommended Posts

Czyżby inni też się mylili ?

Cytat z "sąsiedniego" forum :

Badania wykazały że pogrążanie uziomu poniżej głębokości 6-7 metrów daje tyle co kot napłakał. Zrozumcie wreszcie, że rozkład pola elektromagnetycznego w ziemi jest sferyczny, więc "poprawa" przewodności na głębokości 10 m daje nam tyle co w odległości 10 m na powierzchni. Czyli pomijalnie mało nie licząc oczywiście wyjmowania coraz większej kasy z kieszeni.

Jak uziom ma polegać na położeniu czegoś w polu elektromagnetycznym Ziemi*, to po co go w ogóle zakopywać?

Czy może jednak przewodność ośrodka ma znaczenie, i jeżeli na głębokości 10m grunt ma inny opór, niż na głębokości 1m to warto wbić głębiej?

Czy faktycznie ziemi w znaczeniu humusu?

Gość grend
Myślałeś, a myślałeś też jak pisałeś że widziałeś uziom 0 omów, może po zalaniu solanką jak ktoś genialnie radził. Pomiary i protokół robi się przecież po to by wyszedł a nie po to by dowiedzieć się czegoś o instalacji. Skoro się za pomiary płaci to przecież muszą wyjść;-) W żadne szaty się nie ubieram tylko denerwują mnie głupoty wypisywane tutaj także przez elpapiotr o uziomach. Nie wiem tylko o czym dyskusja skoro autor wątku dał sobie spokój z tematem a byłbym ciekaw jak tam był wykonany pomiar tak samo jak był wykonany ten z wynikiem zero;-)

.... jeszcze mało widziałes. Pomiar tego uziemienia był około 0,5oma - sam to mierzyłem bez zadnych kombinacji tylko po odcięciu zwodu pionowego. Robiłem po to zeby ewentualnie się do tego podłaczyć - taka normalna procedura jęzeli ktoś coś takiego wykonuje a nie "siedzi" w papierach jak teolog elpapiotr

Gość grend
Teolog elpapiotr też wychodzi zza biurka ... robić nie tylko uziomy, ale i pomiary :

Rezystancja "świeżego" uziomu fundamentowego -

[ATTACH=CONFIG]412750[/ATTACH]

Rezystancja uziomu pionowego (ten sam teren) -

[ATTACH=CONFIG]412751[/ATTACH]

Nie wiem co ty chcesz teraz udowodnic ?? Problem jest taki ze jeżeli kładziesz bednarke w "piachu" i nie możesz uzyskac uziemienia to musisz przebic się do niższej warstwy ziemi aby ominąć ten piach które niejako jest w pewnym sensie izolatorem. A te Twoje pomiary czego dotyczyły ??? Co chciałes pokazać bo ja naprawde nie mam pojecia...

Wiesz jak możesz udowodnić swoją teologię jeżeli pokazesz pomiar przy rzuceniu bednarki np 40 metrów gdzie wyjdzie np 40 om i później pomiar gdy dołaczysz do tego np 2 szt 3 metrowych pilonów - wtedy to ma sens.

Jeszcze mi nie odpowiedziałeś czy miałeś styczność z uziemieniami robionymi w latach 70 i jaki pomiary wychodziły, no bo pewnie robiłeś to dziesiątki razy ....

Jeszcze mi nie odpowiedziałeś czy miałeś styczność z uziemieniami robionymi w latach 70 i jaki pomiary wychodziły, no bo pewnie robiłeś to dziesiątki razy ....

Jakby co to ja miałem styczność, nie tylko z uziomami z lat 70-ch, ale też ze sporo starszymi, pamiętającymi początki elektryfikacji.

Jedne były w stanie znakomitym, inne wymagały naprawy.

Przy demontażach nikt ich nie mierzył, bo i po co. Ale trochę zdziwienie było przy wyciąganiu żelastwa hds-em i w jak dobrej kondycji się utrzymało....

Teolog elpapiotr też wychodzi zza biurka ... robić nie tylko uziomy, ale i pomiary :

Rezystancja "świeżego" uziomu fundamentowego -

[ATTACH=CONFIG]412750[/ATTACH]

Rezystancja uziomu pionowego (ten sam teren) -

[ATTACH=CONFIG]412751[/ATTACH]

No i zdjęcia o niczym nie świadczą, sam wiesz że rezystywność gruntu potrafi się zmieniać nawet co kilkadziesiąt metrów. A może po prostu podjęto złą decyzję co do umieszczenia uziomu pionowego w terenie o małej rezystywności gruntu. A może w drugim pomiarze rezystancja elektrod. Może metoda udarowa powiedziała by więcej. A uziomy to były w jakich celach, odgromówka?

Czyżby inni też się mylili ?

Cytat z "sąsiedniego" forum :

Większość elektryków to chłopi roztropki mające problem z czytaniem i logicznym myśleniem, czego ty jesteś przykładem, bo nie raczyłeś nawet zerknąć do materiałów które linkujesz.

Jak byk pięknie spada rezystancja uziemienia wraz ze wzrostem długości:

y4msyB2VWlRSX_BIbdK1Bf4X27_BfHNXmlKoncG4Si-T7RsYcOqVVJY6ovhHJatN8jimGvwDJimCFN8tLw8zt8G-8j1iGBKPAU2zaSc6Eymea-Z0SRXVvcJBo_FiewptgrTCEmxeaPC9cARDCiNE91Eebdp3TbfyX07nAMt2aknky0elhJHGp5qqLB_2UDx1a0hEjG-HdoBsDoXQra_sN6IJg?width=1357&height=838&cropmode=none

Edytowane przez muchenz

Coś Pan elektryk przycichł :)

Pan elektryk sobie wyjechał za granicę, i nie będzie się pierdołami i wami zajmowal.

Jak byk pięknie spada rezystancja uziemienia wraz ze wzrostem długości:

Do pewnego momentu. Później możesz ladowac żelastwa ile wlezie, a i tak nic to nie zmieni.

(Sorry za błędy - pisane z telefonu)