lukaszu 04.05.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Witam koledzy. Nie bardzo się znam na temacie, ale budowlańcy wspawali bednarkę we fundamenty i wyciągnęli wewnątrz budynku. Elektryk zaś w rozmowie przez telefon twierdzi, że powinna być na zewnątrz i sugeruje wywinięcie jej. Jak to powinno być, żeby było dobrze? Nie przewiduje instalacji odgromowej, na ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 04.05.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Rozdzielnicy raczej nie będziesz miał na zewnątrz, więc bednarka ma być obok rozdzielnicy dla potrzeb GSW/GSU. Zmień elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.05.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Ja też nie bardzo wiem o co chodzi elektrykowi, warto byłoby go dopytać czemu na zewnątrz. U mnie mam w 4 miejscach wypuszczoną bednarkę, dwa płaskowniki na zewnątrz po przekątnej po rogach domu na odgrom, jedną w garażu pod rozdzielnicą i jedną w kotłowni gdyby była konieczność coś uziemić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 05.05.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Co to za różnica. Pociągniesz linką 16mm2 z bednarki do GSU wewnątrz budynku i będzie to nawet estetyczniej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 05.05.2018 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 (edytowane) Wspominał coś, że jeśli elewacja będzie ocieplana to będzie mała skrzyneczka. Że jeśli uziomu będzie za mało to jest opcja dołożenia. Sugerował wyciągnąć ją w stronę słupka z przyłączem. Pytanie, czy zostawić jak jest i pociągnąć bednarkę pod miejsce gdzie będą bezpieczniki czy faktycznie wyciągnąć nad ławą na zewnątrz. Podejrzewam, że chce na zewnątrz zrobić takie coś i to schować w skrzynce: I później wraz z przyłączem do skrzynki puścić linką. Coś wspominał o lince "jakieś numerki blizej mi nie znane". Z tego co czytam tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213200-Wprowadzenie-uziemienia-do-budynku wychodzi na to, że to po prostu inna opcja a nie brak wiedzy czy błąd. Pytanie jak rozsądniej? Edytowane 5 Maja 2018 przez lukaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 06.05.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 To "takie coś" ma być obok rozdzielnicy i ma być uziemione taśmą a nie linkami. A dlaczego, ten elektryk powinien wiedzieć. Jak nie wie to go wygoń i zatrudnij elektryka z wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.05.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Przecież masz tam "taśmę". Pytanie brzmi czy prawidłowym jest ciągnięcie zwykłej bednarki ocynkowanej z ławy do GSU w ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.05.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) Ja też zamierzam ciągnąć w ziemi i wprowadzić do domu już na powierzchni, bo nie chcę dziurawić hydroizolacji w strefie piwnicy. Ponadto u mnie będzie płyta fundamentowa. Edytowane 6 Maja 2018 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 06.05.2018 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Emigrus proszę nie odpowiadaj w tym poście.Załóż sobie osobny temat z wyganianiem elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 10.08.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Dołączę się do wątku, powyższe odp sugerują co trzeba zrobić, aczkolwiek mam alternatywę więc zapytam. Bednarkę mam umocowaną do zbrojenia ław fundamentu w 4 winklach domu, oraz wewnątrz pod główną skrzynką. Problem jest taki że podczas zalewania chudziaka ta bednarka wewnątrz domu została zalana. Z żadnym elektrykiem jeszcze nie rozmawiałem, Pytanie czy wystarczą fachowcowi cztery bednarki z zewnątrz, czy rozkuć chudziak, odkopać bednarkę, wyciągnąć, zalać chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.08.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Dołączę się do wątku, powyższe odp sugerują co trzeba zrobić, aczkolwiek mam alternatywę więc zapytam. Bednarkę mam umocowaną do zbrojenia ław fundamentu w 4 winklach domu, oraz wewnątrz pod główną skrzynką. Problem jest taki że podczas zalewania chudziaka ta bednarka wewnątrz domu została zalana. Z żadnym elektrykiem jeszcze nie rozmawiałem, Pytanie czy wystarczą fachowcowi cztery bednarki z zewnątrz, czy rozkuć chudziak, odkopać bednarkę, wyciągnąć, zalać chudziak. No jak tam elektryka nie było to powodzenia życzę, ciekawe czy zbrojenie pospawane czy imitacja uziomu fundamentowego. Chcesz teraz w jakiś dziwny sposób dociągnąć uziom z winkla do rozdzielnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 11.08.2018 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 No pospawane, pospawane. A elektryk, przepraszam ale do czego miał być na tym etapie? Miałem na myśli że na razie nie było żadnego speca do wyceny instalacji itp. Czy chcę dociągnąć uziom z winkla - nie wiem, nie znam się. Nie da się tak, nie robi się tak to będę musiał wykopać tę spod chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.08.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 No pospawane, pospawane. A elektryk, przepraszam ale do czego miał być na tym etapie? Miałem na myśli że na razie nie było żadnego speca do wyceny instalacji itp. Czy chcę dociągnąć uziom z winkla - nie wiem, nie znam się. Nie da się tak, nie robi się tak to będę musiał wykopać tę spod chudziaka. Skoro elektryk niepotrzebny, to w czym problem? Przecież kolega wie lepiej, to nie tylko z tym, ale i z instalacją sobie poradzi. Ginący zawód jest zbędny, wystarczy internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 11.08.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Skoro elektryk niepotrzebny, to w czym problem? Przecież kolega wie lepiej, to nie tylko z tym, ale i z instalacją sobie poradzi. Ginący zawód jest zbędny, wystarczy internet. Piszę Ci wyraźnie czarno na białym że się nie znam, pytam. Skoro potrzebny już teraz elektryk, podczas gdy nic nie ma to po prostu daj znać i wytłumacz a nie dogryzaj. Chciałem wiedzieć czy kłuć do bednarki wewnątrz, czy jest szansa zrobić to inaczej. Ale skoro do tego czy kłuć czy nie także jest potrzebny elektryk to wystarczyło napisać. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.08.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam.Elektryk potrzebny na każdym etapie budowy.Po drugie - GDZIE był kierownik budowy odpowiedzialny na uziom fundamentowy ?Po trzecie - jest coś takiego jak projekt , więc (?)Po czwarte - co to jest kłucie do bednarki, bo ja głupieję ....Po piąte wreszcie - najważniejszy na budowie jest elektryk, potem długo długo nic. Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.08.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 najważniejszy na budowie jest elektryk, potem długo długo nic. Coś w tym jest. Ja biorę elektryka pierwszy raz na długo przed wykopem pod dom - do postawienia erbetki i podciągnięcia kabla ze skrzynki. A potem wezmę go w momencie wykopów, żeby wykonał uziom otokowy wraz z "wąsami" pod przyszłą odgromówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 11.08.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 I to Panie coś wnosi do tematu. Wiem co mam robić - elektryk. Po piąte są przyspawane bedzie fachman, będzie działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.08.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Coś w tym jest. Ja biorę elektryka pierwszy raz na długo przed wykopem pod dom - do postawienia erbetki i podciągnięcia kabla ze skrzynki. A potem wezmę go w momencie wykopów, żeby wykonał uziom otokowy wraz z "wąsami" pod przyszłą odgromówkę. Ja się pytam, po co uziom otokowy, skoro może być inny, lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.08.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Jestem ciekaw jaki elektryk przyjdzie do bednarki .... chyba sobie żarty robicie. Ciężko jest o pełną elektrykę w domu za grubą kasę bo nawał roboty mają i nawet telefonu nie odbierają, a tu chcecie go wzywać do takiej sprawy. Serio jak znajdziesz kogoś napisz ... jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.08.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) Ja się pytam, po co uziom otokowy, skoro może być inny, lepszy ? Wg Musiała niekoniecznie - to szczelna płyta fundamentowa z dobrą hydroizolacją i nie będę robił tam "dziur" na bednarkę. Jestem ciekaw jaki elektryk przyjdzie do bednarki .... chyba sobie żarty robicie. Ciężko jest o pełną elektrykę w domu za grubą kasę bo nawał roboty mają i nawet telefonu nie odbierają, a tu chcecie go wzywać do takiej sprawy. Serio jak znajdziesz kogoś napisz ... jestem ciekaw. To dość konkretna robota wymagająca prościarki. Wg podręcznika Musiała, muszę liczyć ponad 80 metrów bednarki jako uziom kratowy (a może więcej) + 6 wąsów wyprowadzonych pionowo w górę. Połączenia spawane. Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts