CityMatic 09.05.2018 04:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Przesadzasz. Juz pomijam to, ze mam nieuzytkowe, wentylowane poddasze, to antracytowe drzwi, robione przez stolarza mają sie lepiej, niż drewnopodobme stalowe zamontowane przez znajomego. Wyjątek nie stanowi regóły, wiele "atrancytów" ma użytkowe poddasza, a drzwi drewniane ładnie barwione ma odsetek domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.05.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Witam serdecznie Tak ostatnio przejechałem się w kilka miejsc w Polsce i zaobserwowałem, że domy które maja ok rok i te obecnie jeszcze nie zamieszkałe, a mające już elewację i dach wykończone są w kolorze ogólnie nazwanym Antracyt. Co to znaczy "moda" ? Kolor antracytowy jest świetnym kontrastem dla koloru białego i wygląda nowocześnie i elegancko i przy nowoczesnych bryłach domu dobrze się takie połączenie komponuje. Przymusu nie ma i chyba nikt nie robi ze względu na "modę" ale ze względu na to co mu się podoba .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.05.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Wadą podstawową to jest jej kolor ...jeśli nieprawidłowo ocieplisz strop, a będzie taka wiosna, lato może i jesień jak obecnie to pod nim jest bardzo gorąco. . Czyli co dawać białą dachówkę i białe okna ? Bo tylko biały/ecru najmniej się nagrzewają ... Wszystkie dachówki są ciemne lub bardzo ciemne. Antracyt to nie czarny i jednak jest trochę jaśniejszy od czarnego .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.05.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Mi szarości się bardzo podobały. Ale nie lubię iść ze stadem - a dookoła wszystkie nowe domy szare. Nawet z drewnianą elewacją ma dach antracytowy. Czyli rozumie że jak coś mi się podoba i innym tez się podoba to nie iść za stadem i na przekór sobie nie zrobić ? MI się połączenie antracyt(grafit) + biały w nowoczesnym budownictwie bardzo podoba i od razu wiedziałem że będzie takie połączenie ... Tyle że takie połączenie pasuje przy nowoczesnych bryłach a przy "klasycznych" domach takie połączenie niezbyt się nadaje ... Dodatkowo wybierając odpowiedni styl domu , kolor dachu i okien wymusza później także trzymanie się 'stylu" przy wyborze np. podłoża przy domu (kostka brukowa , beton) Sam widziałem "koszmarki" gdzie dom jest typu "dworek" z kolumnami , dach antracyt , okna "złoty dąb" , kolorowa kostka brukowa i mamy później jakiś dziwny mix , bez zachowania jedności , stylu i kolorystki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.05.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Ja od zawsze, jako nastolatek jeszcze przed pojawieniem się "antracytowych" domow, malowalem swoj pokój w schemacie biale sciany, grafitowy sufit, szara lub srebrna wykladzina podlogowa do tego meble - surowa sosna, lub akacja. I kiedy rysowalem koncepcje swojego domu wiedzialem, ze podobną kombinacje chcę miec na elewacji.Zona ma podobny gust.Czerwone dachowki, piaskowe elewacje, ceglaste klinkiery nam sie po prostu nie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Czyli rozumie że jak coś mi się podoba i innym tez się podoba to nie iść za stadem i na przekór sobie nie zrobić ? Dokładnie. Jeżeli coś jest pospolite, to znaczy, że mój gust szwankuje i trzeba go doprowadzić do porządku Oczywiście nie znaczy, że trzeba robić coś, co się nie podoba. Tyle, że spektrum tego, co się podoba jest szerokie. I dzisiaj np. nie założyłbym spodni którymi zachwycałem się w liceum. A znalazłbym pewnie takie, które wtedy zachwytów nie budziły, a dzisiaj spokojnie mógłbym założyć. Warto też przemyśleć, jak taki a nie inny styl i kolor wpływa na psychikę. Tyle że takie połączenie pasuje przy nowoczesnych bryłach a przy "klasycznych" domach takie połączenie niezbyt się nadaje ... Ponieważ? Wizualizacja mojego domu: To, że całość musi być spójna (czy to domu, czy ubrania) to oczywista oczywistość. Edytowane 9 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.05.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Ponieważ? Wizualizacja mojego domu: To, że całość musi być spójna (czy to domu, czy ubrania) to oczywista oczywistość. Ciężko ten dom nazwać "klasycznym" a raczej wizualizacja jest w stylu "nowoczesnym" . Płaska antracytowa dachówka , antracytowe okna , biała elewacja z wstawkami drewna + kamień. Kinkiety "nowoczesne". Z tego co pamiętam Twój dom w żaden sposób nie przypomina tego z wizualizacji .. U nas dążyłem do wyglądu domu takiego jak na wizualizacji , bo właśnie w tym wyglądzie się "zakochaliśmy" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.05.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) @Kaizen Ale klasyczny dom, to dworek z kolumienkami A ta wizualizacja wyglada spójnie. Jak taki dom by wplywal na Twoja psychike, ze przerobiłeś go na żółto-czerwony ? Czy może decydowala tez cena, bo ta elewacja raczej nie jest "budzetowa" ? (Ja też z uwagi na cenę zrezygnowałem z dachówki płaskiej na rzecz reńskiej) Ja rozumiem, ze na psychikę ma wplyw wykonczenie pomieszczeń, kolor, światlo w nich... Ale kolor dachówki ? Edytowane 9 Maja 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Z tego co pamiętam Twój dom w żaden sposób nie przypomina tego z wizualizacji .. A miał podobnie wyglądać. Ten sam projekt. Decyzja zapadła na etapie wybierania dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.05.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Ale klasyczny dom, to dworek z kolumienkami A nie "kostka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.05.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Nie. Zresztą do bezokapowej kostki antracyt + elementy drewniane również pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekorator-ka 09.05.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Jak dla mnie to bardzo przyjemny kolor, nie uważam, że przy obecnych trendach wyjdzie z "mody", prędzej to się właśnie będzie odchodziło od nudnych czerwonych dachów którymi to już można się zwyczajnie znudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biki203 17.05.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Moda nie moda, może po prostu ludziom się to podoba. Mi szczerze też przypadł ten kolor do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.05.2018 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Przecież, ja nie neguję koloru....stwierdzam , że obecnie jest on modny i aktualny. Jak się komuś podoba, a widzę , że osób jest całkiem sporo to widocznie tak jest.Kiedyś, może po latach ktoś odkopie ten wątek i zastanowimy się czy jest jeszcze godny do dyskusji.Ja tylko zauważyłem , że jest trend na antracyt,,,,,jak długo czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts