Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współczynniki ciepła - prośba o opinie

Recommended Posts

EU - 67

EK - 98

EP - 120

Co sądzicie o tych parametrach domku, developer sprzedaje nowoczesne domki, domek 166m2. Dach płaski, strop, rura odprowadzająca deszczówkę w centralny punkcie dachu /

tarasu, bo te dachy mogą być tarasami z trawką.

Dom z silikatu i styropian 15cm, ile orietnacyjnie może kosztować ogrzewanie gazem takiego domu? Pieca oczywiście nie ma, bo to stan developerski.

Edytowane przez anubias

Deweloper nie buduje standardowo tylko najtaniej. Przed tym ostrzega Kaizen - na papierze Eu obliczane na spełnienie ustawowego minimum, ale co jest w rzeczywistości tego nikt nie wie.

Mam silikat i 20 cm styropianu grafit na ścianie i w podłodze + bardzo dużo w stropodachu (30-60 cm + styropianowe bloczki teriva)

Wg wzoru Kaizena, licząc 12gr/kWh (takie mi się pokazują koszty) to niecałe 2tyś za rok tak? W porównaniu do 1,3tyś to nie tak źle.. Tylko w tym wzorze mi brakuje temperatury jaką chcę uzyskać (23C) w domku. Za ostrzeżenie dzięki ale spodziewałem się dwukrotnej różnicy w kosztach skoro współczynnik różni się dwukrotnie.

Wg wzoru Kaizena, licząc 12gr/kWh (takie mi się pokazują koszty) to niecałe 2tyś za rok tak? W porównaniu do 1,3tyś to nie tak źle.. Tylko w tym wzorze mi brakuje temperatury jaką chcę uzyskać (23C) w domku. Za ostrzeżenie dzięki ale spodziewałem się dwukrotnej różnicy w kosztach skoro współczynnik różni się dwukrotnie.

Temperaturę masz uwzględnioną w EU (zazwyczaj dla łazienek wyższa). Jak zadałeś inną temperaturę do obliczeń - to zleć obliczenia dla 23*.

12 gr to tylko pozazdrościć ceny.

Nie, powinna byc jeszcze ta sama lokalizacja to samo usytuowanie wzgledem stron swiata i wiele innch czynników.

To wszystko jest już uwzględnione w EU.

Czy jakoś (jak?) uwzględniasz to potem przeliczając z EU na PLN?

Kolejny raz mam wrażenie, że wrzucasz dane do magicznej skrzyneczki a nie bardzo wiesz, jak ona oblicza wynik.

Kolejny raz mam wrażenie, że wrzucasz dane do magicznej skrzyneczki a nie bardzo wiesz, jak ona oblicza wynik.

To pytanie do programistów On tylko wrzuca dane do programu. Trzeba wiedzieć co gdzie i jak wpisać program sam wykonuje obliczenia. Czy poprawnie i z jakim błędem to kolega nie ma nic do tego. Wykonuje swoją pracę za którą pobiera opłatę.

Wykonuje swoją pracę za którą pobiera opłatę.

Jeżeli wypowiada się jak coś jest liczone - to powinien to wiedzieć. Skoro się wypowiada, że do przeliczenia EU na PLN potrzebne są jakieś dane, to powinien wiedzieć, jak one są uwzględniane do obliczeń.

Warto też znać mechanizmy jakich używa narzędzie, którym ktoś się posługuje. Bo powinien zweryfikować poprawność wyliczeń, pod którymi się podpisuje.

To jakieś kuriozum zwalanie odpowiedzialności na programistów i program. Tym bardziej w zakresie, jakiego program raczej nie liczy (czyli przeliczenie EU na PLN).

Edytowane przez Kaizen

Jeżeli wypowiada się jak coś jest liczone - to powinien to wiedzieć. Skoro się wypowiada, że do przeliczenia EU na PLN potrzebne są jakieś dane, to powinien wiedzieć, jak one są uwzględniane do obliczeń.

Warto też znać mechanizmy jakich używa narzędzie, którym ktoś się posługuje. Bo powinien zweryfikować poprawność wyliczeń, pod którymi się podpisuje.

To jakieś kuriozum zwalanie odpowiedzialności na programistów i program. Tym bardziej w zakresie, jakiego program raczej nie liczy (czyli przeliczenie EU na PLN).

Ano warto znac, skąd pomysł ze nie znam, a znam bo studiach to było dosc dokladnie omawiane. Problem jest taki ze nikt obecnie na piechotę tego nie liczy, nie ma na to czasu , jak ktos chce hobbistycznie potraktowac te obliczenia i wrzucic do excela to jego sprawa. Tyle tylko ze samo tworzenie regół obelmujących normy i WT zajmnie mu znacznie wiecej czasu niz samo przygotowanie i obróbka danych. Odnosnie weryfikacji poprawnosci to weryfikują to uzytkownicy domow dla których zostały wykonane te obliczenia i to wystarczy. Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia i weryfikacji algorytmów wg ktorych wykonywane są obliczenia, ale znając osobiscie niektórych naukowców (PW) którzy odpowiadają za przygotowanie tych algorytmów i ich zdognosc z aktualnymi rozporządzeniani, normami i WT wiem ze zarzucic sie nie da nic w tym zakresie. Mało tego ci naukowcy wychwycili szereg błedów w rozporzadzeniu dotyczącym wykonywania i obliczen charakterystyki energetycznej. Oczywiscie mowa o oprogramowaniu firmy Sankom jako jednym z najdokladniejszych co potwierdziły badania porównawcze przeprowadzona na AGH.

Zarzucasz mi ze nie wiem jak sie przelicza koszty mając Eu. Weryfikator sie znalazł, trzeba miec duzo tupetu zeby tak twierdzic. Zawodowo przez kilka lat zajmowałem sie taryfami w Tauronie, ale ty wiesz lepiej co umiem i co nie umiem. Mysle ze najlepiej zajac sie samym saobą i dac sobie spokój z oceną innych, jezeli nie ma sie odpoweidnich kompetencji.

Nie interesuje mnie to jakie masz wrazenie tym bardziej ze ono jest błedne.

Wracając do meritum metoda porównawcza jest bardzo niedokladna, o ile mozna to nazwac metodą obliczeniową.

Zarzucasz mi ze nie wiem jak sie przelicza koszty mając Eu. Weryfikator sie znalazł, trzeba miec duzo tupetu zeby tak twierdzic.

To powiedz mi, po co Ci "ta sama lokalizacja to samo usytuowanie wzgledem stron swiata i wiele innch czynników.", żeby z EU przejść na PLN? Chcesz niewiedzę przykryć wycieczkami osobistymi?

Nie uwzględniasz tego licząc EU czy chcesz uwzględnić drugi raz?

Ten sam brak zrozumienia jakie są zależności pokazałeś gdy pytałeś

Skąd te wartosci?

Przecież to jest prosta matematyka i podstawowe wzory, jak przejść z EU na EP.

Edytowane przez Kaizen

To pytanie do programistów On tylko wrzuca dane do programu. Trzeba wiedzieć co gdzie i jak wpisać program sam wykonuje obliczenia. Czy poprawnie i z jakim błędem to kolega nie ma nic do tego. Wykonuje swoją pracę za którą pobiera opłatę.

Nie, to nie pytanie do programistów, programisci nie są audytorami, za przygotowanie algorytmu i odpowiednich danych odpowiedzalny jest ktos kto sie zna na tym merytorycznie. Programista tylko pisze program wg wytycznych, oczywiscie moze sie on pomylic, nie ma nieomylnych. Po to są testy aby te błedy wychwycic i te testy wykonują odpowiedzialni merytorycznie, zakres testów programistów nie dotyczy merytoryki programu a jego funkcjonowania.

Co do błedów wynikających z metodyki obliczen, to wielokrotnie sie na ten temat wypowiadałem, w metodyce mamy element prognozy czyli opracia sie na danych archiwalnych. Dotyczy to obliczenia zapotrzebowania na ciepło (czesciowo), nie ma metody dokladnego obliczenia zapotrzebowania na ciepło bo nikt nie jest w stanie przewidziec przyszłosci.

Co do innych błedów to wynikają one z braku inforamcji o jakosci wykoanych ocieplen, niedokadładnych parametrów okien, materiałow izolacyjnych itp. Na takie błedy audytor wpłaywa nie ma gdyz nie jest jego zadaniem weryfikacja danych fabrycznych poszczegolnych materiałow izolacyjnych, okien, urządzen grzewczych. W ogole pełna analiza błedów metologii i obliczen to bardzo szeroki temat.