Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współczynniki ciepła - prośba o opinie

Recommended Posts

To powiedz mi, po co Ci "ta sama lokalizacja to samo usytuowanie wzgledem stron swiata i wiele innch czynników.", żeby z EU przejść na PLN? Chcesz niewiedzę przykryć wycieczkami osobistymi?

Nie uwzględniasz tego licząc EU czy chcesz uwzględnić drugi raz?

Po co lokalizacja, chociazby po to aby przyjąc lokalne ceny nosników energii, cóz z tego ze to samo Eu skoro ceny energii mogą i na ogół są rózne. Metoda porównawcza to nie metoda, mamy takie same Eu ale inne przyzwyczajenia domowników i co wazne moze byc rózna ilosc tych domowników, tego Eu nie uwzglednia. Dla Ciebie to wszystko jedno dla innych nie. Tak chce przykryc niewiedzę wycieczkami, tylko dziwne ze jak zwróce uwagę na niescisłosci które wypisują forumowicze zwykle zjawiasz sie po mnie i usiłujesz cos dopowiedziec. To Twoja wiedza a moja niewiedza powoduje taką kolejnosc?, a nie powinno byc odwrotnie.

EU liczysz dla budynku na etapie projektowania go.

Ale dopiero realnie policzony EU + klimat+zyski słoneczne (itd.) dają OZC.

Skad takie informacje?

OZC to obliczenie zapotrzebowania na ciepło uwzgledniajace zarówno wszystkie straty jak i wszystkie zyski. Dodatkowo to obliczenie projekotwego obciązenia cieplnego.

Radze sie nie wypowiadac na temat Eu, Ek, Ep, zeby nie pisac nieprawdy

Eu zawiera straty i zyski ( w tym słoneczne).

Po co lokalizacja, chociazby po to aby przyjąc lokalne ceny nosników energii, cóz z tego ze to samo Eu skoro ceny energii mogą i na ogół są rózne.

Kwestionowałeś moją wypowiedź, gdzie napisałem:

Przy założeniu tej samej powierzchni, tych samych cen, tej samej sprawności kotła i wiarygodnych obliczen - tak.

Więc mając te dane takie same, po co Ci jeszcze

Nie, powinna byc jeszcze ta sama lokalizacja to samo usytuowanie wzgledem stron swiata i wiele innch czynników.

?

EOT z mojej strony.

Skad takie informacje?

OZC to obliczenie zapotrzebowania na ciepło uwzgledniajace zarówno wszystkie straty jak i wszystkie zyski. Dodatkowo to obliczenie projekotwego obciązenia cieplnego.

Radze sie nie wypowiadac na temat Eu, Ek, Ep, zeby nie pisac nieprawdy

Eu zawiera straty i zyski ( w tym słoneczne).

W jaki sposób może je zawierać, skoro projekt gotowy ma wyliczone Eu, Ep, bo to jest wymagane ustawowo? Autor projektu przecież nie ma pojęcia, gdzie dom będzie stał. Przecież architekt adaptujący nie przelicza tego.

W jaki sposób może je zawierać, skoro projekt gotowy ma wyliczone Eu, Ep, bo to jest wymagane ustawowo? Autor projektu przecież nie ma pojęcia, gdzie dom będzie stał. Przecież architekt adaptujący nie przelicza tego.

Radze sie poduczyc w zakres obliczen ozc. OZC zawsze zawiera dane dotyczące zysków słonecznych i lokalizacji. To ze nie jest ta akurat lokalizacja ktorą wybrał klient to inna rzecz. Architekt przeliczył dla pewnej okreslonej lokalizacji, ale jego obliczenia zawierały zyski sloneczne i dane z najblizszej (reprezentatywnej stacji meteo).

Rozumie sie samo przez się jezeli docelowa lokalizacja jest inna to ozc powinno byc policzone od nowa. Zresztą ta akurat przyczyna jest mniej wazna, gownym powodem powtórnego policzenia ozc jest jego nieiwrygodnosc w wersji podstawowej. W innym wątku jest to akurat opisane. Rzekomo biuro sie pomyliło i podało durne dane dotyczące Eu na poziomie budynku pasywnego.

Ale jak nie pisałam o OZC tylko o wskaźniku Eu

A co uzyskujemy z obliczen ozc jak nie wskaznik Eu? Owszem uzyskujemy jeszcze projektowe obciązenie cieplne, zapotrzebowanie na ciepło (z niego wynika Eu) i wiele innych bardzo przydatnych danych o budynku.

Edytowane przez asolt

chodziło mi o Eu podawane przez biura sprzedające gotowce - jest liczone głownie dla przegród, kształtu budynku i tylko hipotetycznej lokalizacji.

Więc nie wiadomo czy Eu podawane przez dewelopera, to takie "papierowe" dane kupione z dokumentacja czy obliczane indywidualnie dla danej lokalizacji i liczby mieszkańców.

chodziło mi o Eu podawane przez biura sprzedające gotowce - jest liczone głownie dla przegród, kształtu budynku i tylko hipotetycznej lokalizacji.

Więc nie wiadomo czy Eu podawane przez dewelopera, to takie "papierowe" dane kupione z dokumentacja czy obliczane indywidualnie dla danej lokalizacji i liczby mieszkańców.

Jakie by ono nie było to powinno i tak uwzgledniac zyski słoneczne i jakąs okresloną lokalizację. Kazde Eu czy mniej czy bardziej dokladnie wyliczone musi w sobie zawierac zyski słoneczne, bytowe, lokalizację i inne warunki. Do tego sie odniosłem, sprawa aktualizacji danych i obliczen ozc to odrebny problem, praktycznie zaden z architektów adaptujących tich nie wykonuje. Nie wykonuje bo nie potrafi, bo mu sie nie chce, bo nikt tego nie skontroluje.