Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki a instalację elektryczną

Recommended Posts

Witam

mam pytanko co do tynków

mam ścianę z porothermu tynkarze chcą żeby puszki wystawały 0,5cm i kable były wpuszczone w ścianę ( ściany nośne 24 działowe 11.5)

elektrycy mówią że mogą tak zrobić ale dla mnie będzie to drożej więc polecają mi kable podtynkowe prowadzić po porothermie i w peszlu po podłodze

jak to robiliście macie sprawdzone sposób ?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam układałem styropian - po tym doświadczeniu zabroniłbym elektrykowi kłaść kable na podłodze. Żeby potem dobrze położyć styropian trzeba sporo czasu, precyzji i piany robiąc samemu, a ekipa na 99,99% nie przyłoży się wystarczająco, żeby było stabilnie i z minimalnymi mostkami.

Sam układałem styropian - po tym doświadczeniu zabroniłbym elektrykowi kłaść kable na podłodze. Żeby potem dobrze położyć styropian trzeba sporo czasu, precyzji i piany robiąc samemu, a ekipa na 99,99% nie przyłoży się wystarczająco, żeby było stabilnie i z minimalnymi mostkami.

Bez przesady :) Nasze peszle były przymocowane do podłoża miedzianymi drucikami, zresztą- hydraulika też poszła przed styro i jakoś daliśmy radę. ;) Pierwsza warstwa styropianu to była zabawa w puzzle, bo trzeba go było równiutko podocinać, ale kolejne dwie warstwy już bardzo spoko, na gładko, że tak powiem(z wyjątkiem łazienek, bo tam były jeszcze odpływy). ;) Na dole mamy 16-18cm styro(w zależności od pomieszczenia), a na górze 6-8 cm, więc było gdzie peszle poukrywać.

Bez przesady :) Nasze peszle były przymocowane do podłoża miedzianymi drucikami

Podziurawiłeś hydroizolację jak sito, żeby przyczepić peszle?

Zasypywanie takiego pęku trochę słabe jest. Pianowanie niewiele lepiej wyjdzie. I na koniec - peszle w momencie układania izolacji już były nieźle podniszczone. Więc i mostek jest pewny, i podparcie dla wylewki będzie mniej solidne.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=410837

Peszle01.jpg

Edytowane przez Kaizen

Podziurawiłeś hydroizolację jak sito, żeby przyczepić peszle?

Zasypywanie takiego pęku trochę słabe jest. Pianowanie niewiele lepiej wyjdzie. I na koniec - peszle w momencie układania izolacji już były nieźle podniszczone. Więc i mostek jest pewny, i podparcie dla wylewki będzie mniej solidne.

Peszle były szczelne, z tworzywa, hydroizolacja dodatkowa na stryopianie. Przed chudziakiem była jeszcze folia, pod folią piach(zasypka fundamentów), a pod piachem płyta betonowa ;) I nie my mocowaliśmy, tylko hydraulicy(montowali nam też system ogrzewania) i elektrycy w cenie instalacji.

Edytowane przez Bepo

Pardon! Folia była jednak przed styro- dokopałam się do fotek ;)

e70dd22310d151b3med.jpg

Skoro nie miałaś hydroizolacji (bo folia to nie hydroizolacja - co najwyżej jej złudzenie), to i jej dziurawienie nie ma znaczenia.

Mi elektryk też przypiął peszle do chudziaka nie wiadomo po co. Potem ekipa kładąca papę musiała je odczepiać, żeby zrobić szczelną hydroizolację.

jak robiliście to u was ryliście w porothermie czy kładliście kable płaskie na porotherm przy tynkach gipsowych ??

A jak teraz bym budował 3-ci dom , to bym na ściany pod oświetlenie dał płaskie 3x1,5mm2 bezpośrednio na porotherm (bez bruzdowania) o grubości izolacji 4mm, a może nawet 3x1mm2 (bo po co więcej pod LED'y) , a na gniazdka po podłogach i najlepiej na styku ze ścianami też płaskie 3x2,5mm2 , bez żadnych peszli - po co Ci one (stare przyzwyczajenia). A bruzdy pod gniazdka 25-30cm od podłogi w górę ściany to chyba żaden problem.

Pamiętaj o najważniejszym - przed tynkami i podłogami fotki, fotki i fotki wszystkich instalacji

Pozdr

W