creative_21 10.05.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Witam mam pytanko co do tynkówmam ścianę z porothermu tynkarze chcą żeby puszki wystawały 0,5cm i kable były wpuszczone w ścianę ( ściany nośne 24 działowe 11.5)elektrycy mówią że mogą tak zrobić ale dla mnie będzie to drożej więc polecają mi kable podtynkowe prowadzić po porothermie i w peszlu po podłodze jak to robiliście macie sprawdzone sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 10.05.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 U nas zdecydowana większość elektryki poszła w peszlach po podłodze. Na ścianach kable tylko wyprowadzone do gniazdek i punktów świetlnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.05.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Zależy jaką grubość tynku chcesz dać. Na przewodzie powinno być minimum 5mm . Można oczywiście robić bruzdy - dla tynkarzy na pewno lepiej. W miejscach gdzie będą szły większe ilości przewodów należy zrobić bruzdę jak i również na stykach ściany ze stropem np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 10.05.2018 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 kable oczywiście w peszlach po podłodze ale tynkarze chcą kable w ścianie a elektrycy po ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.05.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 U nas zdecydowana większość elektryki poszła w peszlach po podłodze.Na styropianie, w jastrychu. Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.05.2018 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Myślę, że bardziej pod styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.05.2018 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Na styropianie, w jastrychu. Dobrze rozumiem? Pod styropianem Na styro poszła podłogówka, a dopiero potem anhydryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.05.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 A jak na peszlach usiadł Ci styropian? Wyżłobiłeś w styropianie rowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Sam układałem styropian - po tym doświadczeniu zabroniłbym elektrykowi kłaść kable na podłodze. Żeby potem dobrze położyć styropian trzeba sporo czasu, precyzji i piany robiąc samemu, a ekipa na 99,99% nie przyłoży się wystarczająco, żeby było stabilnie i z minimalnymi mostkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 11.05.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 mocna lutownica, grot z drutu 2,5 i lecisz metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 11.05.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Co do przewodów na lanym suficie polecam przewiercić się na piętro i spuścić z powrotem tylko otworem gdzie ma być podwieszona lampa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 mocna lutownica, grot z drutu 2,5 i lecisz metry Przy pojedynczym peszlu - owszem. Przy kilku już nie ma tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.05.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Sam układałem styropian - po tym doświadczeniu zabroniłbym elektrykowi kłaść kable na podłodze. Żeby potem dobrze położyć styropian trzeba sporo czasu, precyzji i piany robiąc samemu, a ekipa na 99,99% nie przyłoży się wystarczająco, żeby było stabilnie i z minimalnymi mostkami. Bez przesady Nasze peszle były przymocowane do podłoża miedzianymi drucikami, zresztą- hydraulika też poszła przed styro i jakoś daliśmy radę. Pierwsza warstwa styropianu to była zabawa w puzzle, bo trzeba go było równiutko podocinać, ale kolejne dwie warstwy już bardzo spoko, na gładko, że tak powiem(z wyjątkiem łazienek, bo tam były jeszcze odpływy). Na dole mamy 16-18cm styro(w zależności od pomieszczenia), a na górze 6-8 cm, więc było gdzie peszle poukrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 11.05.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 mocna lutownica, grot z drutu 2,5 i lecisz metry Ja podokładałem styro po bokach a peszle zasypałem perlitem do równości z pierwszą warstwą styro:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Bez przesady Nasze peszle były przymocowane do podłoża miedzianymi drucikami Podziurawiłeś hydroizolację jak sito, żeby przyczepić peszle? Zasypywanie takiego pęku trochę słabe jest. Pianowanie niewiele lepiej wyjdzie. I na koniec - peszle w momencie układania izolacji już były nieźle podniszczone. Więc i mostek jest pewny, i podparcie dla wylewki będzie mniej solidne. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=410837 Edytowane 11 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 11.05.2018 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 jak robiliście to u was ryliście w porothermie czy kładliście kable płaskie na porotherm przy tynkach gipsowych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.05.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Podziurawiłeś hydroizolację jak sito, żeby przyczepić peszle? Zasypywanie takiego pęku trochę słabe jest. Pianowanie niewiele lepiej wyjdzie. I na koniec - peszle w momencie układania izolacji już były nieźle podniszczone. Więc i mostek jest pewny, i podparcie dla wylewki będzie mniej solidne. Peszle były szczelne, z tworzywa, hydroizolacja dodatkowa na stryopianie. Przed chudziakiem była jeszcze folia, pod folią piach(zasypka fundamentów), a pod piachem płyta betonowa I nie my mocowaliśmy, tylko hydraulicy(montowali nam też system ogrzewania) i elektrycy w cenie instalacji. Edytowane 11 Maja 2018 przez Bepo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.05.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Pardon! Folia była jednak przed styro- dokopałam się do fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Pardon! Folia była jednak przed styro- dokopałam się do fotek Skoro nie miałaś hydroizolacji (bo folia to nie hydroizolacja - co najwyżej jej złudzenie), to i jej dziurawienie nie ma znaczenia. Mi elektryk też przypiął peszle do chudziaka nie wiadomo po co. Potem ekipa kładąca papę musiała je odczepiać, żeby zrobić szczelną hydroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech_pi 11.05.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 jak robiliście to u was ryliście w porothermie czy kładliście kable płaskie na porotherm przy tynkach gipsowych ?? A jak teraz bym budował 3-ci dom , to bym na ściany pod oświetlenie dał płaskie 3x1,5mm2 bezpośrednio na porotherm (bez bruzdowania) o grubości izolacji 4mm, a może nawet 3x1mm2 (bo po co więcej pod LED'y) , a na gniazdka po podłogach i najlepiej na styku ze ścianami też płaskie 3x2,5mm2 , bez żadnych peszli - po co Ci one (stare przyzwyczajenia). A bruzdy pod gniazdka 25-30cm od podłogi w górę ściany to chyba żaden problem. Pamiętaj o najważniejszym - przed tynkami i podłogami fotki, fotki i fotki wszystkich instalacji Pozdr W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts