creative_21 12.05.2018 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 A jak teraz bym budował 3-ci dom , to bym na ściany pod oświetlenie dał płaskie 3x1,5mm2 bezpośrednio na porotherm (bez bruzdowania) o grubości izolacji 4mm, a może nawet 3x1mm2 (bo po co więcej pod LED'y) , a na gniazdka po podłogach i najlepiej na styku ze ścianami też płaskie 3x2,5mm2 , bez żadnych peszli - po co Ci one (stare przyzwyczajenia). A bruzdy pod gniazdka 25-30cm od podłogi w górę ściany to chyba żaden problem. Pamiętaj o najważniejszym - przed tynkami i podłogami fotki, fotki i fotki wszystkich instalacji Pozdr W no właśnie tak chcę że po porothermie tylko jak już będzie szlo szerzej wiązek do skrzynki to wtedy podkuć kable chciałem na papie w rogach ściany puścić w arotach żeby mi ich nikt nie rozwalił bo ekip pewnie trochę przejdzie tynkarze mówią że będą wtedy musieli dać grubiej tynku gipsowego i kable będzie widać i dla mnie będzie drożej już nie wiem kogo słuchać pewnie każdy mówi jak jemu wygodniej a jak dla mnie taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.05.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Na styropianie, w jastrychu. Dobrze rozumiem? Kable w peszlu po podlodze to najwiekszy moj blad, odradzam przeszkadzaja w szybkim ukldaniu styropianu teraz jak juz cos to kladl bym na boku sciany pod tynkiem na wysokosci jastrychu czyli 5-10 cm nad chudziakiem acha pilnowac aby tynki byly do chudziaka to tez przyspiesza ukladanie syro i jego dokladnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.05.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 no właśnie tak chcę że po porothermie tylko jak już będzie szlo szerzej wiązek do skrzynki to wtedy podkuć kable chciałem na papie w rogach ściany puścić w arotach żeby mi ich nikt nie rozwalił bo ekip pewnie trochę przejdzie tynkarze mówią że będą wtedy musieli dać grubiej tynku gipsowego i kable będzie widać i dla mnie będzie drożej już nie wiem kogo słuchać pewnie każdy mówi jak jemu wygodniej a jak dla mnie taniej ? No to daj tego tynku minimum 1 cm a najlepiej więcej, ile Cie to wyjdzie drożej? Robocizna ta sama czy to będzie 5mm czy 15 mm. Jak dadzą grubiej tynku to przewodów na pewno nie będzie widać no chyba że pierdzielniesz pół mieszkania na jednym obwodzie i się będzie grzał jak szalony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.05.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Tynku min 10 min całościowo inaczej nawet dobrze nie da się obronić ze względu na chłonność sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.05.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Kable się robi na ścianach a wszystkie inne sposoby to sa tylko bezsensowne wymysłu nie mające racjonalnego wytłumaczenia. Prawidłowo wykonany tynk powinien mieć grubość minimum 1 cm co spokojnie wystarczy aby przykryć kable aby nie było widać ich przebiegu na ścianie. Na dziesiątkach tysięcy budów tak się robi i nie ma problemu ale na forum muratora musi być inaczej i zaczyna się wymyslanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 12.05.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 (edytowane) ja nic nie wymyślam tylko tynkarze ale dzięki za rade muszę zapytać ile mm kładą tynku gipsowego w cenie podstawowej a ile będę musiał dopłacić np. za 1,5cm dzięki za rady mam jeszcze pytanie czy kable powinny być w jakimś konkretnym plastiku który nie reaguje z tynkiem gipsowym ? a piszę też temu bo jest masę postów że kable przebijają i ciekawi mnie ile mieli milimetrów na kablu że przebija bo jak 0,5 to za mało ? Edytowane 12 Maja 2018 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 12.05.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Skoro nie miałaś hydroizolacji (bo folia to nie hydroizolacja - co najwyżej jej złudzenie), to i jej dziurawienie nie ma znaczenia. Mi elektryk też przypiął peszle do chudziaka nie wiadomo po co. Potem ekipa kładąca papę musiała je odczepiać, żeby zrobić szczelną hydroizolację. No jaha, najlepsza papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech_pi 12.05.2018 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 ja nic nie wymyślam tylko tynkarze ale dzięki za rade muszę zapytać ile mm kładą tynku gipsowego w cenie podstawowej a ile będę musiał dopłacić np. za 1,5cm dzięki za rady mam jeszcze pytanie czy kable powinny być w jakimś konkretnym plastiku który nie reaguje z tynkiem gipsowym ? a piszę też temu bo jest masę postów że kable przebijają i ciekawi mnie ile mieli milimetrów na kablu że przebija bo jak 0,5 to za mało ? Czy masz kierownika budowy, czy to żywiołowa budowa systemem gospodarczym , bo pytania jakie powyżej zadałeś są niepokojące ? ! Ad 1/ - po co Ci 1,5cm tynku , skoro 1cm wystarczy i przykryje pzewody gr. 0,4 cm Ad 2/ - izolacja poliestrowa przewodów podtynkowych nie reaguje z tynkiem - kto Ci takie głupoty wciska . Chyba , że pojawiły się na rynku jakieś chińskie badziewia ? Ad 3/ - kolejna bzdura o jakimś "przebijaniu" - podaj jakiś link do postu w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 13.05.2018 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Dla tynku gipsowego lekkiego zużycie to 12 kg na m2 czyli 1,5 cm- średnio nie znaczy wszędzie. Problem w tym że na 1 na 20 budów przewody są ułożone tak że wystarczy 1 cm (plus do tego że musi być jeszcze poprawnie wymurowane). Kilka razy słyszałem o przebijaniu przewodów ale to problem kiepskich kabli a nie tynku. Nawet przy 2mm nie będzie przebijać jeśli przekroje i kable są odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 13.05.2018 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Czy masz kierownika budowy, czy to żywiołowa budowa systemem gospodarczym , bo pytania jakie powyżej zadałeś są niepokojące ? ! Ad 1/ - po co Ci 1,5cm tynku , skoro 1cm wystarczy i przykryje pzewody gr. 0,4 cm Ad 2/ - izolacja poliestrowa przewodów podtynkowych nie reaguje z tynkiem - kto Ci takie głupoty wciska . Chyba , że pojawiły się na rynku jakieś chińskie badziewia ? Ad 3/ - kolejna bzdura o jakimś "przebijaniu" - podaj jakiś link do postu w tej kwestii http://www.e-instalacje.pl/a/slady-kabli-na-scianach-skad-sie-biora-i-co-z-tym-zrobic-18876.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.05.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Czy masz kierownika budowy, czy to żywiołowa budowa systemem gospodarczym , bo pytania jakie powyżej zadałeś są niepokojące ? ! Ad 1/ - po co Ci 1,5cm tynku , skoro 1cm wystarczy i przykryje pzewody gr. 0,4 cm Ad 2/ - izolacja poliestrowa przewodów podtynkowych nie reaguje z tynkiem - kto Ci takie głupoty wciska . Chyba , że pojawiły się na rynku jakieś chińskie badziewia ? Ad 3/ - kolejna bzdura o jakimś "przebijaniu" - podaj jakiś link do postu w tej kwestii 0,4 cm to za mało, no i przewody nie mają izolacji z poliestru tylko z polwinitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 13.05.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 0,4 cm to za mało, no i przewody nie mają izolacji z poliestru tylko z polwinitu ile powinno być na kablach grubości ? i z czego izolacja kabli ? bo słyszałem że ludziom po kilku latach pojawiają się ślady po kablach temu też chce się zabezpieczyć przed faktem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.05.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 ile powinno być na kablach grubości ? i z czego izolacja kabli ? bo słyszałem że ludziom po kilku latach pojawiają się ślady po kablach temu też chce się zabezpieczyć przed faktem 5 mm. Ale daj więcej trochę bo nigdy tak przewodów nie ułożysz żeby gdzieś nie odstawały więcej. Izolacja przewodów YDYp które będziesz miał na ścianach jest jednakowa u wszystkich producentów chyba. Kup NKT albo Telefoniki 450/750V. Najważniejsze żebyś zbytnio nie obciążał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.05.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 ile powinno być na kablach grubości ? i z czego izolacja kabli ? bo słyszałem że ludziom po kilku latach pojawiają się ślady po kablach temu też chce się zabezpieczyć przed faktem Minimum 5 mm i nie będzie nigdy problemu. Jezeli widzisz że tynkarze robią mniej to zapraszasz kierownika budowy zeby on powiedział to tynkarzom.... 1 cm tynku to obowiązek tynkarzy żeby to zrobic. Trzeba też zwrócić uwage żeby przy wylewkach które "wylały " sie poza obrys ściany były podkucia pod kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.05.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Czyli podsumowując, która wersja lepsza? Jakie są wady i zalety? 1) Instalacja prowadzona w peszlach w bruzdach wykutych w murze 2) Instalacja prowadzona bez peszli po murze 3) Instalacja prowadzona sufitem 4) Instalacja prowadzona podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 IMO bez poszli, po murze. Po suficie nie da się uniknąć w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.05.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Jak wykujesz bruzdy w murze to po co chcesz tam pchać dodatkowo peszle? Ogólnie najlepiej i najbezpieczniej to jest kuć bruzdy. Jednak najbardziej ekonomicznie, najszybciej jest kłaść przewody na murze bez bruzd. Wtedy jednak należy pilnować żeby nie było za mało tynku. Nie prowadzić w podłodze jeśli sytuacja tego nie wymaga, a już na pewno nie nasrać przewodów tak jak u Kaizena było Aha, na poddaszu oczywiście prowadzić w miarę możliwości nad sufitem podwieszanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 13.05.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Można jeszcze kable dać w płycie PF, a na ściany wyciągnąć przez silkę z kanałami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 14.05.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 może się komuś przyda w przyszłości kable lepiej kłaść w rowkach porothermu potwierdziło mi to 2 elektryków i 2 tynkarzy po paru latach może wyskoczyć inny odcień przy malowaniu, nawet jak jest 0,5mm tynku na kablu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.05.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Można jeszcze kable dać w płycie PF, a na ściany wyciągnąć przez silkę z kanałami Te kanały silki to pic , nie wiem jak dokładnie trzeba murowac, żeby ich klejem nie zapackać , nigdy więcej bym się na to nie decydował łatwiej już bruzdownica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts