Lew2 31.01.2022 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Szykuję się do odbioru. Do PGNiG chcieli "pieczątkę kominiarza", który za 200 zł podbił pieczątkę. A tak na prawdę nie czytali tego co napisał tylko spisali numer jego uprawnień do swoich dokumentów. Kominiarz mówił:- Ale ma pan pewnie grawitacyjną w piwnicy?- Nie mam. Mam w projekcie WM piwnic. - A to w garażu?- Nie. W garażu mam osobny wyciąg mechaniczny. - To musiałby pan mieć drugi rekuperator dla piwnic...- No to mam. W projekcie budynku nie miałem żadnego kanału grawitacyjnego (dymowego, spalinowego, ani wentylacyjnego) i tak też zbudowano. Mam też protokół szczelności instalacji gazowej. Czy wystarczy do odbioru budynku jak kier-bud napisze, że instalacje wykonano zgodnie z projektem? Czy to zależy od widzi-mi-się PINB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2022 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 U mnie chcieli protokół z pomiarów wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibek26 01.02.2022 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Znacie kogoś kto może dokonać takiego odbioru woj. sląskie?. Niestety fachowiec zrobił rekuperację i nie wiedział że potrzebne są uprawnienia do pinb, ja zresztą też nie wiedziałem. Obdzwoniłem kominiarzy i nie mogą odebrać bo nie mam żadnych kominów. A firmy które zajmują się rekuperacją nie odbiorą nie swojej roboty. Wychodzi mi teraz że muszę zrobić komin i oddać jako grawitacyjną.Dom parterowy 65m, po 4 anemostaty. Chyba pod anemostat dam rurę wyprowadzę jako komin pod kątem przez ścianę szczytową i będzie zgodnie z przepisami do odbioru przez kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2022 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Dzwoń po instalatorach. Kominiarze też coraz częściej robią uprawnienia na przeglądy instalacji wentylacji mechanicznej, więc możesz próbować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 01.02.2022 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Jak masz WM to kominiarz Ci do niczego nie potrzebny. Odbiera osoba posiadająca uprawnienia budowlane w zakresie sieci, instalacji i urządzeń wentylacyjnych. Chyba że akurat kominiarz posiada takowe, ale to się rzadko zdarza.Skąd dokładnie ze śląskiego jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibek26 01.02.2022 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Skąd dokładnie ze śląskiego jesteś? Częstochowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meeisster 01.02.2022 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Jak zostało wyżej napisane WM odbiera osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Co do tego co powinien zawierać taki protokół tutaj już jak widać wszędzie jest inaczej i np u nas była tylko data inspekcji, czym dokonano pomiarów, i czy są nieszczelności. Nastomiast w podpumowaniu napisano ze wynik przeglądu pozytywny i instalacja nadaje się do użytku. bo spełnia normy oraz jest zgodna z projektem (którego wiadomo nie dołączono). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.02.2022 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 co PINB to inny puknt widzenia - raz chca kogos z sanitarnymi do wentylacji, innym razem wystarczy kominiarz albo nawet samemu. Fakt jest taki, ze w Polsce obecnie NIE MA ZADNYCH UPRAWNIEN do odbierania wentylacji mechanicznej w domach jednorodzinnych (nie ma takiego czegos jeszcze stworzonego - tzn tak jak ma to architekt, kierownik budowy, czy elektryk itd.) Przepisy akurat w tym względzie są jasne. Art. 62. ust. 6 pkt. 2 Prawa Budowlanego. Problem w tym, że nikt tego prawa poczynając od PINB nie stosuje ściśle. Prawo Budowlane nie rozróżnia pomiędzy odbiorem budynków przemysłowych, a domów mieszkalnych jednorodzinnych. Tak np. kominiarz nie powinien zaglądać do kanału spalinowego pieca kondensacyjnego, bo to nie jest kanał spalinowy grawitacyjny. Dla inwestora jest wygodniej, żeby kominiarz klepnął pieczątkę, niż szukać inżyniera instalatora z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Nie ma ANI JEDNEGO mistrza kominiarskiego, który nie zdawał egzaminu z wentylacji mechanicznej!Na mechaniczną wentylację maja osobne druki.Przychodzi, sprawdza wydajność wentylacji, podpisuje, ze sprawna - koniec! Szukaj mistrza kominiarskiego. Zapytaj w Cechu. Dadzą Ci telefony i adresy do kilku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2022 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Znacie kogoś kto może dokonać takiego odbioru woj. sląskie?. Niestety fachowiec zrobił rekuperację i nie wiedział że potrzebne są uprawnienia do pinb, ja zresztą też nie wiedziałem. Obdzwoniłem kominiarzy i nie mogą odebrać bo nie mam żadnych kominów. A firmy które zajmują się rekuperacją nie odbiorą nie swojej roboty. Wychodzi mi teraz że muszę zrobić komin i oddać jako grawitacyjną.Dom parterowy 65m, po 4 anemostaty. Chyba pod anemostat dam rurę wyprowadzę jako komin pod kątem przez ścianę szczytową i będzie zgodnie z przepisami do odbioru przez kominiarza. https://www.eurobudowa.pl/firmy/7534/kita-daniel-zaklad-uslug-kominiarskich-daniel/ Szybko i sprawnie. No, ale nie wiem, czy w Częstochowie. Zadzwonić nie zawadzi - może mają tam namiary na kogoś. Edytowane 1 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.02.2022 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Znacie kogoś kto może dokonać takiego odbioru woj. sląskie?. Niestety fachowiec zrobił rekuperację i nie wiedział że potrzebne są uprawnienia do pinb, ja zresztą też nie wiedziałem. Obdzwoniłem kominiarzy i nie mogą odebrać bo nie mam żadnych kominów. A firmy które zajmują się rekuperacją nie odbiorą nie swojej roboty. Wychodzi mi teraz że muszę zrobić komin i oddać jako grawitacyjną.Dom parterowy 65m, po 4 anemostaty. Chyba pod anemostat dam rurę wyprowadzę jako komin pod kątem przez ścianę szczytową i będzie zgodnie z przepisami do odbioru przez kominiarza. Kierownik budowy ma wystarczające uprawnienia by taką instalację odebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2022 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Obawiam się, że nie! Nie kazdy!W budowie domu NAJWAŻNIEJSZY jest kominiarz!Jak nie podpisze - nie zamieszkasz! Ale to nie problem.MOŻESZ pilnować swojej budowy jeszcze przez kolejne 20 lat... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Obawiam się, że nie! Nie kazdy! W budowie domu NAJWAŻNIEJSZY jest kominiarz! Jak nie podpisze - nie zamieszkasz! Ale to nie problem. MOŻESZ pilnować swojej budowy jeszcze przez kolejne 20 lat... Adam M. Kazdy majacy uprawnie budowlane do kierowanie robotami instalacyjnymi w zakresie instalacji wentylacyjnych, cieplnych, wod-kan. Kominiarz w przypadku braku komina (ogrzewanie elektryczne, brak kominka, wentylacja mechaniczna garazu jezeli jest garaz i oczywiscie wentylacja mechaniczna w domu) jest zbedny. Zeby tak prosto nie było to rozne PINBy mają swoje widzimisie a inwestor nie chcac przedłuzac procedury odbioru domu zaprosi kominarza . Jezeli ktos sie uprze i zazada uzasadnienia koniecznosci wizyty kominiarza i jego oswiadczenia przez urzad i nie zalezy mu na czasie ma szanse postawic na swoim. Z mojej praktyki wynika ze zaden z moich protokołow badania skutecznosci wentylacji mechanicznej nie był kwestionowany przez urząd i wystarczał do odbioru. Oczywiscie gdy były jeszcze kominek czy kocioł gazowy to protokół badania przez kominiarza był konieczny. Z drugiej strony wszyscy znani mi kominiarze twierdza ze nie mają uprawnien do badania skutecznosci wentylacji mechanicznej nezaleznie czy to z rekuperacją czy to nawiewno wywiewna czy wywiewna. Tak marginiesie niektóre urzedy wymagają kopii swiadectwa wzorcowania anemometru. Edytowane 2 Lutego 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2022 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Wiem.Sam powielałem świadectwo legalizacji mojego do protokołów pomiaru/odbioru wentylacji.Czasem też chcieli moich uprawnień E do wentylacji i klimatyzacji.Przez jakiś czas zastanawiałem się czy by nie zdać egzaminu mistrzowskiego kominiarskiego.Zakładasz taki ładny cylinderek na łeb na budowie i kończą sie dyskusje z projektantem, kierbudem...Przeszło mi jak się zabrałem za pompy ciepła.Roboty do nagłej krwi...Po co mi czternasty zawód?(F-gazy zrobiłem jako trzynasty) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.02.2022 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Obawiam się, że nie! Nie kazdy! W budowie domu NAJWAŻNIEJSZY jest kominiarz! Jak nie podpisze - nie zamieszkasz! Chyba jednak nie. U mnie wszystkie odbiory machnął projektant instalacji. Wentylacji, szczelności wod-kan, oczyszczalni i inne pierdoły dla świetego spokoju... Fakt, dzwonili z urzędu gdzie jest kominiarski, to im powiedziałem, że jak widać z projektu, u mnie nie ma komina. Pani się zdziwiła jak to dom bez komina. Ale finalnie przyjęła do wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2022 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Nie pisałem, ze WYŁĄCZNIE kominarz...On TEŻ.Kominarz nie jest tylko od kominów dymowych!Przede wszystkim jest od wentylacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.02.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Przede wszystkim jest od wentylacji. Nie mechanicznej. Pisane już było wielokrotnie - WM odbiera osoba z uprawnieniami budowlanymi do kierowania robotami instalacyjnymi w zakresie instalacji wentylacyjnych, cieplnych, wod-kan. Czasem kominiarz ma takie uprawnienia, ale bardzo rzadko. U mnie tego, jak twierdzisz najważniejszego, kominiarza nie było, tylko protokół od gościa z uprawnieniami. Urząd chyba kumaty, bo się nie czepiali tylko dali pozwolenie na użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Kominarz nie jest tylko od kominów dymowych! Przede wszystkim jest od wentylacji. Adam M. Przede wszystki jak sama nazwa zawodu wskazuje do kominów, Wentylacji tez, ale grawitacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Piepszenie...Dostałem zestaw tematów na egzamin mistrzowski.Wentylacja mechaniczna tez tam była.W Izbie Rzemieślniczej chyba wiedzą co robią?Chociaż, cholera ich wie...Teraz to jest bardzo dziwny kraj... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 02.02.2022 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Oczywiscie gdy były jeszcze kominek czy kocioł gazowy to protokół badania przez kominiarza był konieczny. A kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania (np. kondensacyjny lub turbo) też ma odbierać kominiarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts