Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odbior rekuperacji

Recommended Posts

Szykuję się do odbioru. Do PGNiG chcieli "pieczątkę kominiarza", który za 200 zł podbił pieczątkę. A tak na prawdę nie czytali tego co napisał tylko spisali numer jego uprawnień do swoich dokumentów. Kominiarz mówił:

- Ale ma pan pewnie grawitacyjną w piwnicy?

- Nie mam. Mam w projekcie WM piwnic.

- A to w garażu?

- Nie. W garażu mam osobny wyciąg mechaniczny.

- To musiałby pan mieć drugi rekuperator dla piwnic...

- No to mam.

W projekcie budynku nie miałem żadnego kanału grawitacyjnego (dymowego, spalinowego, ani wentylacyjnego) i tak też zbudowano. Mam też protokół szczelności instalacji gazowej.

Czy wystarczy do odbioru budynku jak kier-bud napisze, że instalacje wykonano zgodnie z projektem? Czy to zależy od widzi-mi-się PINB?

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znacie kogoś kto może dokonać takiego odbioru woj. sląskie?. Niestety fachowiec zrobił rekuperację i nie wiedział że potrzebne są uprawnienia do pinb, ja zresztą też nie wiedziałem. Obdzwoniłem kominiarzy i nie mogą odebrać bo nie mam żadnych kominów. A firmy które zajmują się rekuperacją nie odbiorą nie swojej roboty. Wychodzi mi teraz że muszę zrobić komin i oddać jako grawitacyjną.Dom parterowy 65m, po 4 anemostaty. Chyba pod anemostat dam rurę wyprowadzę jako komin pod kątem przez ścianę szczytową i będzie zgodnie z przepisami do odbioru przez kominiarza.

Jak zostało wyżej napisane WM odbiera osoba z odpowiednimi uprawnieniami.

Co do tego co powinien zawierać taki protokół tutaj już jak widać wszędzie jest inaczej i np u nas była tylko data inspekcji, czym dokonano pomiarów, i czy są nieszczelności. Nastomiast w podpumowaniu napisano ze wynik przeglądu pozytywny i instalacja nadaje się do użytku. bo spełnia normy oraz jest zgodna z projektem (którego wiadomo nie dołączono).

co PINB to inny puknt widzenia - raz chca kogos z sanitarnymi do wentylacji, innym razem wystarczy kominiarz albo nawet samemu. Fakt jest taki, ze w Polsce obecnie NIE MA ZADNYCH UPRAWNIEN do odbierania wentylacji mechanicznej w domach jednorodzinnych (nie ma takiego czegos jeszcze stworzonego - tzn tak jak ma to architekt, kierownik budowy, czy elektryk itd.)

Przepisy akurat w tym względzie są jasne. Art. 62. ust. 6 pkt. 2 Prawa Budowlanego. Problem w tym, że nikt tego prawa poczynając od PINB nie stosuje ściśle. Prawo Budowlane nie rozróżnia pomiędzy odbiorem budynków przemysłowych, a domów mieszkalnych jednorodzinnych. Tak np. kominiarz nie powinien zaglądać do kanału spalinowego pieca kondensacyjnego, bo to nie jest kanał spalinowy grawitacyjny. Dla inwestora jest wygodniej, żeby kominiarz klepnął pieczątkę, niż szukać inżyniera instalatora z uprawnieniami.

Nie ma ANI JEDNEGO mistrza kominiarskiego, który nie zdawał egzaminu z wentylacji mechanicznej!

Na mechaniczną wentylację maja osobne druki.

Przychodzi, sprawdza wydajność wentylacji, podpisuje, ze sprawna - koniec!

Szukaj mistrza kominiarskiego. Zapytaj w Cechu. Dadzą Ci telefony i adresy do kilku.

Adam M.

Znacie kogoś kto może dokonać takiego odbioru woj. sląskie?. Niestety fachowiec zrobił rekuperację i nie wiedział że potrzebne są uprawnienia do pinb, ja zresztą też nie wiedziałem. Obdzwoniłem kominiarzy i nie mogą odebrać bo nie mam żadnych kominów. A firmy które zajmują się rekuperacją nie odbiorą nie swojej roboty. Wychodzi mi teraz że muszę zrobić komin i oddać jako grawitacyjną.Dom parterowy 65m, po 4 anemostaty. Chyba pod anemostat dam rurę wyprowadzę jako komin pod kątem przez ścianę szczytową i będzie zgodnie z przepisami do odbioru przez kominiarza.

https://www.eurobudowa.pl/firmy/7534/kita-daniel-zaklad-uslug-kominiarskich-daniel/

Szybko i sprawnie. No, ale nie wiem, czy w Częstochowie.

Zadzwonić nie zawadzi - może mają tam namiary na kogoś.

Edytowane przez fotohobby

Kierownik budowy ma wystarczające uprawnienia by taką instalację odebrać.

Obawiam się, że nie! Nie kazdy!

W budowie domu NAJWAŻNIEJSZY jest kominiarz!

Jak nie podpisze - nie zamieszkasz!

Ale to nie problem.

MOŻESZ pilnować swojej budowy jeszcze przez kolejne 20 lat...

Adam M.

Kazdy majacy uprawnie budowlane do kierowanie robotami instalacyjnymi w zakresie instalacji wentylacyjnych, cieplnych, wod-kan.

Kominiarz w przypadku braku komina (ogrzewanie elektryczne, brak kominka, wentylacja mechaniczna garazu jezeli jest garaz i oczywiscie wentylacja mechaniczna w domu) jest zbedny. Zeby tak prosto nie było to rozne PINBy mają swoje widzimisie a inwestor nie chcac przedłuzac procedury odbioru domu zaprosi kominarza . Jezeli ktos sie uprze i zazada uzasadnienia koniecznosci wizyty kominiarza i jego oswiadczenia przez urzad i nie zalezy mu na czasie ma szanse postawic na swoim.

Z mojej praktyki wynika ze zaden z moich protokołow badania skutecznosci wentylacji mechanicznej nie był kwestionowany przez urząd i wystarczał do odbioru. Oczywiscie gdy były jeszcze kominek czy kocioł gazowy to protokół badania przez kominiarza był konieczny. Z drugiej strony wszyscy znani mi kominiarze twierdza ze nie mają uprawnien do badania skutecznosci wentylacji mechanicznej nezaleznie czy to z rekuperacją czy to nawiewno wywiewna czy wywiewna.

Tak marginiesie niektóre urzedy wymagają kopii swiadectwa wzorcowania anemometru.

Edytowane przez asolt

Wiem.

Sam powielałem świadectwo legalizacji mojego do protokołów pomiaru/odbioru wentylacji.

Czasem też chcieli moich uprawnień E do wentylacji i klimatyzacji.

Przez jakiś czas zastanawiałem się czy by nie zdać egzaminu mistrzowskiego kominiarskiego.

Zakładasz taki ładny cylinderek na łeb na budowie i kończą sie dyskusje z projektantem, kierbudem...

Przeszło mi jak się zabrałem za pompy ciepła.

Roboty do nagłej krwi...

Po co mi czternasty zawód?

(F-gazy zrobiłem jako trzynasty)

Adam M.

Obawiam się, że nie! Nie kazdy!

W budowie domu NAJWAŻNIEJSZY jest kominiarz!

Jak nie podpisze - nie zamieszkasz!

Chyba jednak nie. U mnie wszystkie odbiory machnął projektant instalacji. Wentylacji, szczelności wod-kan, oczyszczalni i inne pierdoły dla świetego spokoju... Fakt, dzwonili z urzędu gdzie jest kominiarski, to im powiedziałem, że jak widać z projektu, u mnie nie ma komina. Pani się zdziwiła jak to dom bez komina. :) Ale finalnie przyjęła do wiadomości.

Przede wszystkim jest od wentylacji.

Nie mechanicznej. Pisane już było wielokrotnie - WM odbiera osoba z uprawnieniami budowlanymi do kierowania robotami instalacyjnymi w zakresie instalacji wentylacyjnych, cieplnych, wod-kan. Czasem kominiarz ma takie uprawnienia, ale bardzo rzadko.

U mnie tego, jak twierdzisz najważniejszego, kominiarza nie było, tylko protokół od gościa z uprawnieniami. Urząd chyba kumaty, bo się nie czepiali tylko dali pozwolenie na użytkowanie.