Janekk1234 19.05.2018 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Dzień dobry przymierzam się do budowy domu typu bliźniak- sąsiad już wybudowany jest. Nasza koncepcja wygląda tak jak na zdjęciach w linku. Częściowe podpiwniczenie, wielkość budynku po obrazie 10x7. Na balkonie chcemy zrobić ogród zimowy;) Jakby ktoś miał ochotę zapoznać się z rysunkami i wyrazić swoją opinię to będę wdzięczny. Zdjęcia w linku ponizej. https://photos.app.goo.gl/ulgORY78xk2WJtht1 Pozdrawiam serdecznie Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Podpiwniczenie - to tylko koszty i spora szansa na problemy.Taras na piętrze - to głównie koszty i spora szansa na problemy.Te schody niewygodne przez samą konstrukcję. A jaką wysokość i szerokość ma stopień? Wyglądają na krótkie - czyli stopień musi być niewygodnie wysoki i wąski.Salon nierównomiernie oświetlony - przydałoby się okno na drugim końcu ściany.Taras od południowego zachodu to patelnia latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Podpiwniczenie bo sasiad ma piwnicę i musimy i tak kopać fundament głęboko. Taras na południe to fakt ale będzie zadaszony....Balkon- skoro jest ten garaż obok to warto wykorzystać tę powierzchnię na balkon wlasnie. Schody mają być łamane w rysunkach ja je tylko umieściłem gdzie mają być, nie jestem projektantem aby przeliczyć schody ale zależy mi żeby były wygodne i dość szerokie. Przedpokój na dole ma być doświetlony przeszklonym , choćby częściowo wiatrołapem, a na górze doświetlenie zapewnią drzwi na balkon. Salon może faktycznie dać więcej światła tam... Stropy będą z płyt kanalowych ułożonych w poprzek domu przez co wewnątrz nie będę miał żadnych ścian działowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Zastanawiam się czy nie zrobić większego garażu zamiast piwnicy...bo rowery trzeba gdzieś trzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Moja mama twierdzi że bryła jest smutna i że to będzie smutny klocek. I że należałoby jakoś zabłysnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Kurcze nie można edytować posta muszę jeden pod drugim... Odnośnie płyt kanalowych ułożonych w poprzek domu. Nie rozmawiałem jeszcze z konstruktorem ale czy dobrze rozumiem że przez to że te płyty opierać się będą tylko na ścianach zewnętrznych to fundamenty będą tylko po obrysie przez co będzie mniej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Podpiwniczenie bo sasiad ma piwnicę i musimy i tak kopać fundament głęboko. Tyle, że jak nie ma piwnicy, to możesz zrobić symboliczną hydroizolację. Porządna to koszt. Balkon- skoro jest ten garaż obok to warto wykorzystać tę powierzchnię na balkon wlasnie. Poszukaj potencjalnego wykonawcy, i zapytaj, ile będzie kosztowało wykończenie tego tak, żeby po tym chodzić i na ile da gwarancję, że nie będzie przeciekało a jak będą płytki, to nie odpadną. To nie jest za darmo nawet, jak masz dach do wykorzystania. Schody mają być łamane I to jest niewygodne. Przedpokój na dole ma być doświetlony przeszklonym , choćby częściowo wiatrołapem, a na górze doświetlenie zapewnią drzwi na balkon. Myślałem, że to przed wiatrołapem to zewnętrzne zadaszenie. To ma być taka szklarnia i w tym drzwi wejściowe? Przed wejściem warto mieć zadaszenie. Albo jeszcze lepiej wnękę. Nie odwrotnie. To znowu koszty, mostek cieplny - a funkcjonalność co najmniej wątpliwa. Stropy będą z płyt kanalowych ułożonych w poprzek domu przez co wewnątrz nie będę miał żadnych ścian działowych. Jakie są wymiary? Te płyty kanałowe to wyjdą taniej, niż strop monolityczny? Dostaniesz gwarancję, że łączenia nie popękają? W miejscu schodów o co chcesz oprzeć płyty, skoro nie dajesz tam ściany nośnej? Dopiero zwróciłem uwagę - na dole nie ma łazienki? I w ogóle tylko jedna łazienka na taki dom? Garaż to chyba tylko na graty, bo jak ma być też dla samochodu, to trzeba co najmniej dwustanowiskowy planować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 ten balkon to myślę najlepiej zrobić z płyty prefabrykowanej...mam w okolicy prefabet , zrobią ten strop no i też tę płytę balkonową. Wiatrołap to na razie mnie nie martwi , wiemy jak ma wyglądać podobne rozwiązanie mieliśmy w Irlandii, jest to mały przedsionek i daje światło. Pierwsze drzwi przesuwne, a drugie normalne. Schody łamane lub takie z płynnym zakrętem są niewygodne ? A jakie są wygodniejsze ?Pytałeś o wymiary to dom będzie po obrysie 10x7 , ten strop z płyt 6.8m około będzie musiałbyć zrobiony. Łazienka na dole - toaleta i umywalka pod schodami. Druga wieksza na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 ten balkon to myślę najlepiej zrobić z płyty prefabrykowanej...mam w okolicy prefabet , zrobią ten strop no i też tę płytę balkonową. To nie jest problem. Problem jest potem zrobienie tego, żeby nie ciekło i żeby jednocześnie dało się po tym chodzić Wiatrołap to na razie mnie nie martwi , wiemy jak ma wyglądać podobne rozwiązanie mieliśmy w Irlandii, jest to mały przedsionek i daje światło. Pierwsze drzwi przesuwne, a drugie normalne. Te normalne to też przeszklone? I to wszystko ma zastąpić okno w wiatrołapie? Warto tak komplikować? U nas klimat jest trochę chłodniejszy, więc nie wszystko z cieplejszego kraju sie sprawdzi. Schody łamane lub takie z płynnym zakrętem są niewygodne ? A jakie są wygodniejsze ? Ze spocznikiem. Te trójkątne patrząc z góry schodki są niewygodne. Pytałeś o wymiary to dom będzie po obrysie 10x7 , ten strop z płyt 6.8m około będzie musiałbyć zrobiony. O wymiary wszystkich pomieszczeń, schodów, okien, drzwi. O co oprzesz płyty przy schodach, jak nie dasz tam ściany konstrukcyjnej? Łazienka na dole - toaleta i umywalka pod schodami. Druga wieksza na piętrze. Takie rozwiązanie się spotyka, gdy schody mają dwa biegi. Przy jednym to będzie mniejsze niż łazienka w pociągu. No i w drugiej łazience IMO powinien być co najmniej prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Ok więc na pewno zrezygnuje ze schodów tych płynnie złamanych dzięki za podpowiedź . Co do oparcia płyt to wiadomo że przy schodach trzeba zrobić belkę. Ale to już konstruktor się wypowie. Drugie drzwi już normalne nie szklane. Ale część ścianki z lukswerów czy innego szkła aby to światło wpuścić na przedpokój i schody.Co do wymiarów dokładnych to co nieco jest na tych rysunkach. Jedna gruba kratka ma 25cm. Na pewno Są podane powierzchnie pokoi. Wymiary okien i drzwi jeszcze do przemyślenia. Łazienka pod schodami będzie malutka na muszle i zlew. W drugiej łazience oczywiście będzie prysznic i wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) zabłyśnie architekt.Daj mu się wykazać, nie zmuszaj do rysowania twoich układów.Niestety dla mnie te rysunki są mało czytelne. nanieś meble, urządź kuchnię.Luksfery mają kiepskie parametry cieplne. Ta działka jest taka mała, jak sugeruje to rysunek? Edytowane 19 Maja 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 @ elfir przecież żeby przedstawić układ pomieszczeń nie muszę pokazywać gdzie lodówka będzie stała w kuchni.... architekt mojego konstruktora to jakiś młodzian i swoją koncepcję zrobił bez odwiedzenia działki dla mnie trochę bez sensu bo łazienki ciemne schody ciemne a w dodatku schody przez salon na górę. Nie pytał nawet co chce jaką wielkość nic... Ja mam swój rozum i wyobrazenie co chce a architektem zawsze chciałem byc. ...na pewno fajnie by było zobaczyć inne wersje ale to też inne koszta bo sam architekt może wołać i 10 tyś za koncepcje....a tu działka jest malutka z jednej strony sąsiad więc są ograniczenia a to co chce to mam w swojej koncepcji tylko jeszcze chce ją poddać pod dyskusje...jak będzie się chciało zabłysnąć to jakieś drewno na elewację czy na balkonie przeszkolona oranżeria...takie moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 I tu się mylisz.Dom mebluje się przed wbiciem łopaty. Bo potem okazuje się, że szafa się nie mieści albo przejście jest za ciasne. Jest to poruszone m.in. w temacie "czego bym nie zrobił w nowym domu".Ile to ludzi wzdychało na forum "szkoda, że o tym nie pomyślałem na etapie murowania/projektowania". Od chcenia bycia architektem do bycia nim droga daleka. I to przekłada się między innymi w sposobie kształtowania bryły domu i jej funkcjonalności. Skoro nie masz zaufania do architekta, to go zmień. Ale skoro uważasz inaczej, to się nie wtrącam. W końcu ty wydasz kupę kasy i będziesz tam mieszkał, nie ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 mam kuchnię 12m2 z dodatkową spiżarnia obok. Nie muszę teraz jej meblowac...bez przesadyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Jedna gruba kratka ma 25cm. Nawet jak miałeś na myśli cienkie, to garaż ma 10 kratek na 6 czyli 2,5m x 1,5m=3,75m2 Drzwi wejściowe mają pół metra szerokości? mam kuchnię 12m2 z dodatkową spiżarnia obok. Nie muszę teraz jej meblowac...bez przesadyzmu. Spróbuj. Bo to wyzwanie przy takim układzie. Masz drzwi, stół jak rozumiem i komunikację do zostawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Te kratki z wymiarami się cos przeskalowaly ale są podane wymiary powierzchni pomieszczeń na parterze i garaż ma 14.1 m2. Poza tym wymiary drzwi czy np. Lokalizacja drzwi do kuchni to jest jeszcze do szczegółowego uzgodnienia. Myślałem raczej i chciałem prosić o ewentualne znalezienie jakichś ewidentnych rzeczy do poprawienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Ewidentnie to by Ci ktoś powiedział np. czy schody są za krótkie, jakby były wymiary. Bez wymiarów to "zdaje się". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.05.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 mam kuchnię 12m2 z dodatkową spiżarnia obok. Nie muszę teraz jej meblowac...bez przesadyzmu. Buhehehehe A potem się okaże, że albo zlew będzie przed oknem i okna nie otworzysz, albo będziesz do niego ganiał kilometry... Bo wcześniej nie rozplanowałeś sprzętów... A akurat zrobienie WYGODNEJ kuchni to całkiem niezłe wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2018 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Buhehehehe A potem się okaże, że albo zlew będzie przed oknem i okna nie otworzysz, albo będziesz do niego ganiał kilometry... Bo wcześniej nie rozplanowałeś sprzętów... A akurat zrobienie WYGODNEJ kuchni to całkiem niezłe wyzwanie. No faktycznie jak ktoś zrobi szafki czy zlew że nie da się okna otworzyć to jest to niezły knot, ale jak na moje to wysokość szafek w kuchni nie jest potrzebna do projektowania bryły i rozkładu pomieszczeń w domu. Tak samo jak nie muszę już teraz planować gdzie postawię kwiaty czy akwarium. A akurat zrobienie WYGODNEJ kuchni to całkiem niezłe wyzwanie. Żeby kuchnia była wygodna to przede wszystkim powinna być mała;) Edytowane 19 Maja 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 21.05.2018 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 No faktycznie jak ktoś zrobi szafki czy zlew że nie da się okna otworzyć to jest to niezły knot, ale jak na moje to wysokość szafek w kuchni nie jest potrzebna do projektowania bryły i rozkładu pomieszczeń w domu. Tak samo jak nie muszę już teraz planować gdzie postawię kwiaty czy akwarium. Żeby kuchnia była wygodna to przede wszystkim powinna być mała;) Oj, a ja się zupełnie nie mogę z Tobą zgodzić. Wysokość szafek jest istotna, bo widzisz... Można dopasować do niej wysokość okien. I zrobić blatoparapet, czyli de facto powiększyć sobie przestrzeń roboczą. A co jeszcze bardziej jest istotne, to umiejscowienie sprzętów. Nie gotujesz? To pogadaj z tą osobą, która w domu będzie gotować. Gdzie patelnie, garnki, chochle, łopatki i akcesoria do gotowania? Wypadałoby, żeby były zaraz przy płycie. Gdzie deski do krojenia, noże, itp? Gdzieś blisko zlewu i płyty, bo: 1. Trzeba umyć warzywa, owoce czy mięso 2. Po pokrojeniu dodać do potrawy na płycie I dalej: gdzie czajnik? Gdzieś blisko stołu, przy którym jemy posiłki chyba najwygodniej. A co jeszcze jest? Jakiś robot kuchenny? Chlebak? Toster? Opiekacz? To wszystko zajmuje miejsce i wymaga tego miejsca. Jak nie zaplanujesz wszystkiego na etapie projektu, to potem będziesz pluł sobie w brodę. Czytałeś wątki typu "co bym zmienił budując jeszcze raz"? Połowa wypowiadających się wspomina o tym, że NIE ZAPLANOWALI PRZESTRZENI NA ETAPIE PROJEKTU. Stąd potraktuj to, co tu piszemy, jako próbę uchronienia Cię przed byciem kolejnym załamanym, że "a mogłem inaczej". I jeszcze jedno. Kuchnie wygodna nie powinna być mała. Ani duża. Powinna być ODPOWIADAJĄCA POTRZEBOM. A to równie dobrze może oznaczać aneks 5 mkw (bo ktoś praktycznie nie gotuje, nie chce, nie lubi, woli zamawiać gotowe), jak i 25 mkw z wyspą i częścią jadalnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts