ngreen 19.05.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Planujemy budowę domu który ogrzewany będzie gazem. Dom będzie wyposażony w rekuperację. Część domowników lubi gdy jest wysoka temperatura (ci z parteru), natomiast ja lubię gdy jest trochę chłodniej - będę mieszkał na piętrze (dom 2 rodzinny - seniorzy na parterze, młodzi na piętrze). W w jaki sposób rozwiązać ten problem. Aby na dole było np 23 st. C a na górze 20 st C? Mam tutaj na myśli okres zimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.05.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Zamieszkać osobno ... trzeba. Ciepło uciekać będzie do góry i koniec. Musiałbyś oddzielić całkiem piętro od parteru, zaizolować strop, mieć drzwi, osobne wejście, no i rozdzielenie ogrzewania tzn osobno sterowane góra i dół. Samo rozdzielenie ogrzewania też coś da na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 W w jaki sposób rozwiązać ten problem. Aby na dole było np 23 st. C a na górze 20 st C? Mam tutaj na myśli okres zimowy. Policzyć projekt podłogówki uwzględniający obciążenia poszczególnych pomieszczeń (co zależy również od zadanej temperatury). Wyjdzie, że należy dać większy rozstaw rurek na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts