ngreen 20.05.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Planujemy budowę domu piętrowego. Dom planowo ogrzewany będzie piecem gazowy kondensacyjnym. Dodatkowo planujemy montaż rekuperacji. Jaką formę ogrzewania byście zamontowali? Podłogówkę czy ogrzewanie klasyczne (kaloryfery)? Mam tutaj na myśli zarówno komfort użytkowania, koszta montażu oraz koszta eksploatacji. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.05.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? Klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fm_aga 21.05.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 dzień dobry, czy we wnęce, która powstaje między ramą okienna a szerokością muru powinny być poprowadzone rury ogrzewania podłogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 21.05.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Co? O czym ty piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.05.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 O układaniu podłogówki we wnęce okna balkonowego - o tych 18 cm ktore jest między oknem a resztą podłogi pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.05.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 dzień dobry, czy we wnęce, która powstaje między ramą okienna a szerokością muru powinny być poprowadzone rury ogrzewania podłogowego? Ja tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 22.05.2018 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Jaki jest stosunek ceny podłogówki do tradycyjnego ogrzewania? Mam na myśli koszt całościowy? Jak bardzo podłogówka wychodzi drożej od ogrzewania tradycyjnego przy pomocy kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.05.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Podłogówka wyjdzie drożej, ale komfort mieszkania z takim źrółem ciepła w domu jest nieporównywalnie wyższy, a tego na kasę nie da się przeliczyć. Po za tym pomieszczenia bez kaloryferów są bardziej ustawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.05.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Jaki jest stosunek ceny podłogówki do tradycyjnego ogrzewania? Mam na myśli koszt całościowy? Jak bardzo podłogówka wychodzi drożej od ogrzewania tradycyjnego przy pomocy kaloryferów? tak pi razy drzwi materiał na podłogówkę to mniej więcej cena kaloryfera do tego samego pokoju. Niestety w ogólnym rachunku dochodzą rozdzielacze i skrzynki do nich ... o te elementy jest drożej przy podłogówce, niestety. Rozdzielacz tani nie jest, do tego pompka, rotametr itd. Czasem też koszt podnosi sama wylewka bo robi się grubszą albo inną lepszą, a często koszt podłogówki podnosi ocieplenie podłogi na gruncie bo tutaj niestety trzeba się solidniej docieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fm_aga 23.05.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 O układaniu podłogówki we wnęce okna balkonowego - o tych 18 cm ktore jest między oknem a resztą podłogi pomieszczenia. tak, o tę powierzchnię mi chodziło; dzięki finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fm_aga 23.05.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ja tak zrobiłem. dzięki za odpowiedz. czy zagęszczałeś rurki na tej powieżchni czy standardowo jak dla całego pomieszczenia? dodatkowo pytanie czy ta powierzchnia gdzie kończy się wnęka od wewnątrz powinna mieć dylatację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.05.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Tam też musi być dylatacja, rurki we wnęce mam tak samo zagęszczone jak na całości powierzchni w danym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts