JanWerbinski 22.05.2018 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Powinny być osobne RCD na łazienkę. Niektórzy mówią że bardziej czułe niż 30mA. Wg mnie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.05.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Instalację mam 1 fazową - mieszkanie w bloku. Niedawno był robiony remont i prowadzenie nowego przewodu dla suszarki odpada. . potem piszesz No i dałem się przekonać i zdołałem przekonać żonę. Skoro robię remont łazienki to wykucie kilku dodatkowych metrów na osobny przewód dla suszarki nie będzie dużym problemem. Założę B16, przewód 3x2,5mm2 i osobne gniazdko, a do klimy B10 i przewód 3x1,5mm2. Zdecyduj się czy miałeś remont czy nie . Nie czepiając się dociągnij przewód i po problemie( najlepiej zleć to doświadczonemu elektrykowi:)) załóż osobny RCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 (edytowane) Powinny być osobne RCD na łazienkę. Niektórzy mówią że bardziej czułe niż 30mA. Wg mnie warto. Słowo "powinny" jest tutaj nadużyciem. Nie ma takiego przepisu nakazującego instalowanie osobnego RCD dla obwodów łazienki, chociaż obwody te zgodnie z PN-HD 60364-7-701 mają być objęte tą ochroną. Mamy tu do czynienia z dobrą praktyką instalatorską, jak również funkcjonalnością instalacji, nie nakazem.l Edytowane 22 Maja 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.05.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Słowo "powinny" jest tutaj nadużyciem. Nie ma takiego przepisu nakazującego instalowanie osobnego RCD dla obwodów łazienki, chociaż obwody te zgodnie z PN-HD 60364-7-701 mają być objęte tą ochroną. Mamy tu do czynienia z dobrą praktyką instalatorską, jak również funkcjonalnością instalacji, nie nakazem.l Powinny w sensie zdrowego rozsądku. Bo tak jest bezpieczniej. Nie napisałem, że prawo tak każe. Prawo u mnie w domu nie wymaga żadnego RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Kolega się zapozna ze znaczeniem słowa "powinien", a dopiero później zabiera w tej sprawie głos.Zresztą doktor Musiał jasno wytłumaczył to zagadnienie w jednym ze swoich artykułów, jak to wygląda z punktu widzenia przepisów i norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skinek1987 22.05.2018 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Miejsce w tablicy mam. Mogę dołożyć drugą różnicówkę i przełożyć do niej gniazdka pralki i suszarki. Tylko doradźcie jaka charakterystyka i prąd? Przypominam że oba urządzenia będą zabezpieczone indywidualnie wyłącznikami B16. Wyłącznik B10 klimatyzacji podepnę do różnicówki istniejącej, po przełożeniu wyłącznika pralki. Dzisiaj będę miał możliwość zerknąć do szafki licznikowej. Z ciekawości sprawdzę jakie zabezpieczenie mam puszczone na całe mieszkanie. Odnośnie remontu - przez 2 lata remontowałem pomieszczenia jedno po drugim. Na koniec została łazienka. Instalację będę musiał wkuwać częściowo na wykończonym korytarzu. Dla mnie to nie problem ale musiałem przekonać żonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.05.2018 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Kolega się zapozna ze znaczeniem słowa "powinien", a dopiero później zabiera w tej sprawie głos. Zresztą doktor Musiał jasno wytłumaczył to zagadnienie w jednym ze swoich artykułów, jak to wygląda z punktu widzenia przepisów i norm. https://sjp.pl/powinien "powinien czasownik modalny występujący w zdaniach wyłącznie w użyciu orzeczeniowym i tylko w połączeniu z bezokolicznikiem; 1. jest pożądane, żeby ktoś coś zrobił, wykonał, np.: Powinien zapłacić czynsz.; 2. jest spodziewane, że coś się wydarzy, np. Niedługo powinno się rozjaśnić.; 3. jest wskazane, żeby ktoś lub coś spełniało określone warunki, np.: Uczeń powinien być grzeczny." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.05.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 W prawie "powinien" = "w innym przypadku będzie niezgodne z prawem". Jest takie rozporządzenie, co się nazywa "w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". Myślisz, że minister napisał zbiór niezobowiązujących sugestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.05.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 No to co powinien, ano:"§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:...3) urządzenia ochronne różnicowoprądowe uzupełniające podstawową ochronę przeciwporażeniową i ochronę przed powstaniem pożaru, powodujące w warunkach uszkodzenia samoczynne wyłączenie zasilania,4) wyłączniki nadprądowe w obwodach odbiorczych,...""§ 188. ...2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia."Jeszcze jakieś sugestie łazienkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.05.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 W prawie "powinien" = "w innym przypadku będzie niezgodne z prawem". Jest takie rozporządzenie, co się nazywa "w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". Myślisz, że minister napisał zbiór niezobowiązujących sugestii? To jet forum prawne czy ekologiczne? Piszemy o tym co jest zgodne z prawem czy zgodne z ekologią? A może żadne z powyższych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.05.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 To jet forum prawne czy ekologiczne? W większości wpisów to po prostu lamerskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 04.06.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Prawo u mnie w domu nie wymaga żadnego RCD. Czy chodzi o istniejącą instalację wykonaną w czasie funkcjonowania pojęć "zerowanie" i "uziemienie"? Możesz to rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.06.2018 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Projekt z lat '60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts