Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczna żenada - uzbrojenie rozdzielni.

Recommended Posts

Przez budowę przewinęło mi się sporo elektryków. Co jeden to lepszy - o tym więcej w DB (a i to dosyć oszczędne wzmianki, bo to do programu "Usterka" się nadaje, a nie do DB). A krótkie "świadectwo" o ostatnim, to że dał rozłącznik czteropolowy (rozłączał N) i tak podłącza różnicówki:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413544

Tak wyglądała rozdzielnia przed dołożeniem automatycznego przełącznika faz, rozłącznika i przeniesieniem ochronnika niżej (ale nie mam nowszego obejmującego całą rozdzielnię):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413218

Na niebiesko listwy N, na zielono PE, na czerwono uziom/GSW.

Mam dosyć szukania i kolejnego rozczarowania, że nie lepszy od poprzednika. A już tyle się wgryzłem w temat, że przy Waszej pomocy zrobię to lepiej, niż obecny "mistrz".

Na pierwszej fotce jest drugi FR - do rozdzielni w przyszłym garażu (obecnie stara erbetka). Jest podłączony za głównym rozłącznikiem. I tu pierwsze pytanie. W erbetce jest różnicówka. Czy nie lepiej różnicówkę przenieść do rozdzielni głównej i zamontować zamiast tego FR, żeby zadziałała również, gdy problem pojawi się między rozdzielniami?

Czarę mojego zdziwienia przelało, jak do mnie dotarło, że ta różnicówka jest pierwszą, jaką widziałem z N z lewej strony. Wcześniej mnie dziwiło, że podpią różnicówkę "pod prąd" - znaczy te przewody na dole doprowadzają do niej zasilanie, z góry ten czarny przewód pociągnięty do pierwszego nadprądowego idzie z górnego złącza różnicówki i dalej zmostkowany na kolejne nadprądowe. Ale przecież tu aż piszczy, żeby nie wyłamywać nic, tylko listwą połączyć te cztery złącza. Czy może nie mam racji, i to jest dobrze połączone (no, pomijając miejsce wciśnięcia listwy)?

Co do koncepcji, bo ta mocno kuleje i chyba rodziła się w bólach jak podłączał kolejne kabelki. Jest blok listew rozdzielczych (na fotce z prawej strony). Trzy dla kolejnych faz, i czwarta listwa do której są podpięte neutralne przewody do różnicówek. Listwy "wbudowane" w rozdzielnię są niewykorzystane jak dotąd. Zamierzam wywalić kable neutralne, i podpiąć do jednej z listew wbudowanych, a do tej czwartej podpiąć fazę z automatycznego rozłącznika faz, który ma zasilać najważniejsze (a mało energochłonne) odbiorniki jednofazowe.

GSW - tu mam pewien dylemat dyskutowany w DB. Pewnie zamontuję coś takiego:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413217

Zgodnie ze schematem:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928

ma to być tylko złączka między bednarką a listwą PE, jak w moim DB przekonuje emigrus? Jaki to ma sens?

Nie można integrować szyby PE z GSW? Podpiąłbym do tej szyny uziom, PENa (i zmostkował do szyny N) i linkę do wszystkich listw PE. Czy to faktycznie jest niedopuszczalne?

BTW. Upraszam o nie znęcanie się nad elektrykiem, i nade mną że lepszego nie potrafię znaleźć i że sam chcę do rozdzielni łapy pchać. Proszę o merytoryczną dyskusję i rady.

Schneider.jpg

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale przecież tu aż piszczy, żeby nie wyłamywać nic, tylko listwą połączyć te cztery złącza. Czy może nie mam racji, i to jest dobrze połączone (no, pomijając miejsce wciśnięcia listwy)?.

Widziałem realizacje gdzie zasilanie RCD było z dołu innym razem z góry.Więc raczej do poprawności zadziałania RCD nie ma to znaczenia.

U Ciebie słabym punktem jest ten wyłamany grzebień w jednym miejscu z linką.Ze względu na różne grubości materiałów to połączenie może się poluzować.Nie rozumiem czemu tego grzebienia nie wsunął w odpowiednie przeznaczone do tego miejsce.

GSW - tu mam pewien dylemat dyskutowany w DB. Pewnie zamontuję coś takiego:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413217

Zgodnie ze schematem:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928

ma to być tylko złączka między bednarką a listwą PE, jak w moim DB przekonuje emigrus? Jaki to ma sens?

Nie można integrować szyby PE z GSW? Podpiąłbym do tej szyny uziom, PENa (i zmostkował do szyny N) i linkę do wszystkich listw PE. Czy to faktycznie jest niedopuszczalne?

BTW. Upraszam o nie znęcanie się nad elektrykiem, i nade mną że lepszego nie potrafię znaleźć i że sam chcę do rozdzielni łapy pchać. Proszę o merytoryczną dyskusję i rady.

Powinno być tak:

Pomirski219-2.jpg

Nie wiem skąd ta bednarka z ZE. Może jakiś Janusz wkopał albo dają TN-S.

W rozdzielnicy ogólnie syf i malaria, nie wie czy ktoś w ogóle nad tym myślał aby miało to ręce i nogi no i wykonanie dramat.

Wrzucić granat i nie będzie różnicy.

Powinno być tak:

[ATTACH=CONFIG]413680[/ATTACH]

Ten schemat pokazuje dużo... rzeczy których nie mam. Nie mam piwnicy, nie mam rur metalowych z wodą, ściekami ani gazem. Nie mam głównego zabezpieczenia.

Ale pokazuje coś, czego dotąd nikt mi nie podpowiedział - podłączenie PEN do zabezpieczenia głównego. Tylko co bedzie zabezpieczeniem głównym, jak za rozłącznikiem mam równolegle 12 różnicówek? Chyba nie Dehnshield (chociaż ma złącze opisane "PEN")?

Bednarki z ZE nie mam.

Edytowane przez Kaizen

Nie wiem skąd ta bednarka z ZE. Może jakiś Janusz wkopał albo dają TN-S
Ta bednarka w złączu kablowym będącym własnością ZE jest niczym innym, tylko uziemieniem roboczym linii zasilającej. Odbiorcy nic do tego.

Bednarki z ZE nie mam
Ja się pytam, po co i do czego potrzebna koledze bednarka z ZE

Nie słuchaj brencika, bo nie wie, co pisze.

Ten schemat pokazuje dużo... rzeczy których nie mam. Ale pokazuje coś, czego dotąd nikt mi nie podpowiedział - podłączenie PEN do zabezpieczenia głównego.
Hola, hola - od kiedy podłącza się PEN do zabezpieczenia głównego ? Edytowane przez elpapiotr

Schemat z postu #1 jest poprawny i tak masz zrobić. Po co to 100 razy znowu wałkować.

Bo nieodmiennie nie widzę sensu robienia GSW które jest tylko złączką między bednarką a listwą PE. Szukam uzasadnienia takiej roboty (gdy nie ma nic innego do podpięcia do GSW) albo aprobaty do podłączenia "bednarki" do listwy PE.

Jak nie masz nic do objęcia połączeniami wyrównawczymi to uziemiasz tylko szynę/listwę PE, która powinna być uziemiona. Do listwy PE przyłączasz PEN. Z DEHNshield zacisk PEN łączysz do listwy PE(która tak naprawdę stanie się listwą PEN, z której wydzielasz N). Drugi zacisk(to tak naprawdę jeden zacisk podwójny) możesz zostawić pusty, albo bezpośrednio wpiąć do tej "splaszczonej rury", co robi za bednarkę np. poprzez końcówkę oczkową rurową. Czyli w "bednarce" wiercisz otwór fi10, zarabiasz dwa przewody LgY 16 mm^2 końcówką oczkową, spinasz to razem śrubą M10. Jeden przewód LgY 16 mm^2 leci do listwy PE a drugi do zacisku uziemiającego w DEHNshield.

• 4 weeks później...

Zamontowałem szynę wyrównawczą do której podpiąłem "bednarkę" (czytaj spłaszczoną rurę miedzianą). Od niej pociągnąłem linkę 16mm2 do DehnShielda. Pociągnąłem też 6mm2 do szyn PE (łącznie cztery - na górze, po środku i na dole rozdzielni + taka luzem, bo ta na dole okazała się za mała a elektryk już mi poobcinał kable tak, że do środkowej nie sięgną - a tam byłoby miejsce).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415131

Ten niebieski drut 16mm2 jest pociągnięty do szyny N (którą na własne potrzeby nazywam główną - zamierzam do niej podpiąć różnicówki). PEN jeszcze nie jest tu podpięty.

Na małą reorganizację czeka ten blok - są w nim trzy szyny, po jednym na każdą fazę i czwarty obecnie używany jako "główna szyna N". Tę czwartą szynę zamierzam podpiąć pod automatyczny przełącznik faz i z niej zasilać różnicówki oświetlenia, alarmu, monitoringu, lodówki i co tam jeszcze wymyślę, że jest szczególnie ważne, żeby zasilania nie straciło jak zniknie jedna faza.

A niebieskie kable przepnę do tej szyny "fabrycznej" z rozdzielni.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415130

Tak czy inaczej - uziom odpalony przynajmniej dla części obwodów. Ale ważniejsze, że spięty DehnShield - i to zarówno do uziomu, jak i do bloku rozdzielczego. Drutami 16mm2 (rozmontowałem kawałek kabla z WLZ którego trochę mi zostało). Zamierzam też tym drutem, za radą purystów, doprowadzić poszczególne fazy z rozłącznika do bloku (obecnie linki żółto-zielone). Manewrowanie drutem 16mm2 do przyjemności bym nie zaliczył, ale da się zrobić.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415132

Co zepsułem i co jeszcze jest do poprawy?