Robinson74 24.06.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 A możecie pokazać swoje ładnie wykonane rozdzielnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.06.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 O właśnie, pokażcie ... ja chętnie popatrzę bo za kilka dni będę miał u siebie i pasuje coś porównać, posprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.06.2018 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 W pierwszym poście - niczego jeszcze nie dotykałem. Wszystko dzieło elektryka. W kolejnych już moje poprawki (albo "poprawki" jak kto woli). Aktualny stan rozgrzebania - pierwsza szyna prawie ogarnięta (jeszcze te fazowe przewody do wymiany dla purystów i tymczasowe połączenie gniazda i zasilania kilku obwodów z pierwszego eSa na koniec do uprzątnięcia ). I jeszcze się zastanawiam nad drugim rozłącznikiem, który jest do drugiej rozdzielni (połączenie kablem ziemnym) która jest przy bramie. W tej zewnętrznej rozdzielni jest różnicówka i kilka esów. Tylko czy nie lepiej przenieść tę różnicówkę do rozdzielni głównej, zamiast tego rozłącznika. Bo teraz jak coś by się działo z kablem ziemnym, to wywalać mi będzie zabezpieczenie przy liczniku. Niby rozdzielnia duża (120 modułów) ale ciasno się robi, jak chcę tam jeszcze trochę automatyki upchać. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415309 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415310 GSW ogarnięte (niestety, lepszej fotki nie mam) - oczywiście szyna z przekaźnikami wisi tylko chwilowo, bo utrudniała przeciągnięcie PENa 16mm2. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415311 Przy okazji chyba wyjaśniło się, dlaczego szyna do łączenia modułów nie była w przeznaczonej dla niej szczelinie, tylko tam, gdzie kabelki. To nie widełki i na moje amatorskie oko pewniej będzie się trzymała w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.06.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 No i wyłazi na wierzch amatorska robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.06.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 No i wyłazi na wierzch amatorska robota. Chcesz wychwalać profesjonalną, podłączanie PENa do rozłącznika i pchanie do jednej dziurki wielu kabelków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.06.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Skąd takie przekonanie, że chcę ?Wyraziłem tylko swoją opinię o tej rozdzielnicy.Mam opisać szczegółowo zauważone błędy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2018 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Mam opisać szczegółowo zauważone błędy ? Oczywiście. Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.06.2018 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Witam. Tu dla kolego Kaizen też ... uzbrojenie rozdzielnicy. I też ... żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2018 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Nie dostrzegam analogii.I czemu ma służyć położenie tu grzebienia, który do niczego tu nie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.06.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Ano właśnie. Nie pasował do połączenia modułów na górne zaciski, to cymbał ćwierć-elektryk poucinał połówki widełek.Taki macher.U kolegi to samo - nie te grzebienie, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 28.06.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Rozumiem że ćwierćelektryk z Sosnowca pochwalił się swoją robotą na tym zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.06.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 (edytowane) O tak - uwieczniłem partacką robotę specjalisty od zabawek z Chrząszczyżewoszyc. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2018 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 U kolegi to samo - nie te grzebienie, niestety. Żebym dobrze zrozumiał To jest błąd, tego grzebienia nie można tak montować: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415550 I to są wszystkie zauważone błędy? Fajnie, że takie łatwe do naprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2018 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Tak sobie czytam i się douczam. I znalazłem info, które chyba skłoni mnie do przeorania rozdzielni i postawienia do góry nogami. "Fachofiec" dał rozłącznik jako pierwszy na samej górze. Obok był ochronnik (przeniosłem trochę niżej, żeby był bliżej GSW). A WLZ, uziom i wyjście do drugiej rozdzielni (na zewnątrz) wchodzi od dołu do rozdzielni. Więc w razie W indukuje mi się napięcie praktycznie w całej rozdzielni. Bez sensu takie szablonowe trzymanie się przyzwyczajeń. Na szczęście chyba żaden kabel wchodzący od góry nie został jeszcze przycięty. A skrócić te, co wchodzą od dołu to nie problem.I ewentualne przepięcie namiesza na minimalnym obszarze na dole rozdzielni - wszystko będzie tuż obok siebie. A skoro i tak zamierzam przeorać, to wracam do dylematu - czy w głównej rozdzielni wyjście na drugą rozdzielnię podpiąć przez rozłącznik, przez rozłącznik i różnicówkę, czy tylko przez różnicówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.06.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 A skoro i tak zamierzam przeorać, to wracam do dylematu - czy w głównej rozdzielni wyjście na drugą rozdzielnię podpiąć przez rozłącznik, przez rozłącznik i różnicówkę, czy tylko przez różnicówkę? Przez wyłącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.06.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Tak. Przez wyłącznik samoczynny, dostosowany do przewodu zasilającego tę rozdzielnicę. Edytowane 30 Czerwca 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2018 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Dzisiaj kolejną wiedzę zdobylem i kolejne bledy znalazlem. Pytalem wczesniej, czy zasilanie do róznicówki doprowadzac z góry, czy z dołu. Teraz zacząłem drążyć jak to powinno byc przy rozłączniku i czy robi to różnicę. Wyczytałem dwie zasady, które u mnie się pokrywają, a jakoś w tym wątku nik nie chciał się tym podzielić.Te zasady to:1. Zasilanie do styków nieparzystych, odpływ do parzystych2. Zasilanie do styków stałych. Czyli róznicówki, tak jak mi się zdawało, odwrotnie. Rozłącznik też mam źle podpiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.07.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Dzisiaj kolejną wiedzę zdobylem i kolejne bledy znalazlem. Pytalem wczesniej, czy zasilanie do róznicówki doprowadzac z góry, czy z dołu. Teraz zacząłem drążyć jak to powinno byc przy rozłączniku i czy robi to różnicę. Wyczytałem dwie zasady, które u mnie się pokrywają, a jakoś w tym wątku nik nie chciał się tym podzielić. Te zasady to: 1. Zasilanie do styków nieparzystych, odpływ do parzystych 2. Zasilanie do styków stałych. Czyli róznicówki, tak jak mi się zdawało, odwrotnie. Rozłącznik też mam źle podpiety. Nie wiem gdzie Ty te zasady wyczytałeś ale zazwyczaj jest to bez znaczenia czy podepniesz z góry czy z dołu. Np w legrandzie podejście na szynę masz tylko z dołu to akurat narzuca podłączanie odpływów od góry. W Eatonie, ETI są podejścia na szyny i z góry i z dołu to sobie możesz podłączać jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2018 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Nie wiem gdzie Ty te zasady wyczytałeś ale zazwyczaj jest to bez znaczenia czy podepniesz z góry czy z dołu. Tutaj obydwie zasady w jednym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.07.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Raz jeszcze powtórzę że w funkcjonalności nie ma to żadnego znaczenia . Akurat w przypadku osprzętu legranda podejścia pod szynę sa tylko od dołu więc w tym przypadku jak wejdziesz zasilaniem na górne styki to potem dołem zepniesz szyną z zresztą aparatów. Nie pamiętam natomiast jak to jest u Schneidera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts