Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napęd bramy i dodatkowe uzimienie

Recommended Posts

Tak piszą w instrukcji:

"Uwaga 1:

jeżeli niezbędny jest przewód o większej długości można wyko-

rzystać przewód o średnicy 3 x 2,5 mm2; w tym przypadku należy wyko-

nać dodatkowe uziemienie zabezpieczające w pobliżu automatu."

To źle piszą, bo :

- o jaką długość chodzi ?

- o jakie uziemienie chodzi ? (np. wartość, rodzaj)

Edytowane przez elpapiotr

Nice robo500. To leci z UPSa i paneli PV. UPS podłączony do sieci przez Automatyczny przełącznik faz. Na jednym obwodzie jest lodówka,rekuperator, CCTV, TV, alarm, solary. Bramy i kilka śmieci. Bezpiecznik B10 i RCD. Za UPSem podłączenie do uziomu głównego Linka 4mm2 kilka razy nawinięta na bednarkę z nabitym prętem ocynkowanym.

Takiemu trzeba zapłacić więc odpada. O co ci chodzi? Rezystancja uziomu jest odpowiednia poniżej 30 jeśli nawiniesz na tą bednarkę x razy linkę to powierzchnia styku jest duża a nabity pręt na wszelki wypadek. Eska jest jedna bo poco je mnożyć na odbiorniki małej mocy?

Pytanie brzmi czy nabić dodatkowe uziemienie przy silniku?

Rezystancja uziomu jest odpowiednia poniżej 30 jeśli nawiniesz na tą bednarkę x razy linkę to powierzchnia styku jest duża

Duża albo i mała. Zależy co się poluzuje czy zaśniedzieje. Nie wyważaj otwartych drzwi - są odpowiednie złącza. Wiesz, co to jest szereg napięciowy metali, gdzie w nim jest cynk i miedź i co z tego wynika?

Linka 4mm2 to śmiech na sali.

Eska jest jedna bo poco je mnożyć na odbiorniki małej mocy?

Żeby problem z napędem nie pozbawił prądu innych urządzeń.

4mm2 chyba nie jet tak źle po chałupie i tak latają1,5 i 2,5 mm2. Do głównego domowego uziomu idzie 10mm2. O współgraniu CU i Zn nic nie wiem . Wiem że miałem problem z Al i Cu na szynie prądowej zrobionej z radiatora Al i 24-28VDC. W przypadku awarii napędu porostu wyciągam wtyczkę za eską ma listwę przepięciową z wtyczkami. jakoś nie ma ochotę robić rozdzielni na te kilka obwodów . Puki co to działa a kable wpięte do przedłużacza w kotłowni mi nie przeszkadzają.Co do uziomu UPS z 4mm2 to i tak po frytach zrobiony i zakopany teraz zostaje sprawa czy uziemić dodatkowo napęd bramy i czym.