poised 23.05.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Na jesień planuje budowę domu z ciężkich prefabrykatów, wciąż szukam firmy, ale to inny temat. Dom ok. 100 m2, czy taki układ jak w temacie, czyli pompa powietrzna + reku, będzie wystarczającym systemem C.O + C.W.U Czy może iść bardziej w kierunku mat na podczerwień? Oczywiście reku i tak będzie Gazu nie mam w planie w ogóle. Proszę o jakieś sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 27.05.2018 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 up.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.05.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Specjalnie nie ma się nad czym zastanawiać. Zakładaj PC PW i podłogowe ogrzewania po całości bez kaloryferów. Maty i inne na podczerwień, zasilane czystym prądem omijaj szerokim łukiem.Zaplanuj grubo izolacji i zamów OZC, a będziesz wiedział jaką (o jakich parametrach) PC wybrać. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.05.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Witaj, ja również polecam powietrzne pompy ciepła - ekologia, efektywne wykorzystanie energii no i pamiętaj, że pompy ciepła mogą również chłodzić pomieszczenia latem. W razie pytań, służę pomocą!Przy wyborze dostawcy nie zapomnij zapytać o ofertę firmy Viessmann! Z naszą ofertą na pompy ciepła z rodziny Vitocal możesz zapoznać się TUTAJ Polecam i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 03.06.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 No właśnie - mam to samo pytanie. Dom o powierzchni użytkowej mieszkalnej ok. 100m2 - planuję zastosować powietrzną pompę ciepła (ogrzanie domu + uzyskanie ciepłej wody) + rekuperację. Ostatnio rozmawiałem z osobą, która ponoć brała udział w szkoleniu z zakresu zastosowania pomp ciepła i usłyszałem opinię, żeby nie montować pompy ciepła (ani powietrze-powietrze ani powietrze-woda) ponieważ żadna z nich nie jest w stanie ekonomicznie ogrzać domu podczas zimy. Więc jak to jest - czy pompa ciepła powietrzna (która?) jest w stanie zapewnić odpowiednie warunki cieplne (dla mojej żony oznacza to ok. 21 stopni podczas zimy), przy zachowaniu swojego ekonomicznego działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 ..... Więc jak to jest - Po prostu nie rozmawiac z laikami którzy o działaniu pompy ciepła nie mają zadnego pojęcia. Pytac fachowców, innych uzytkowników pomp ciepła, czytac opracowania i chociazby to forum. Czy te tysiące pozytywnych opinii nie przekonują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.06.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dziękuje za odpowiedź i od razu przechodzę do pytania...pompa ciepła - powietrze/powietrze + reku i c.w.u. Jak rozumiem ogrzewanie jest poprzez wentylację, nie chcę podłogówki wodnej, czy to wchodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.06.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dom z ciężkich prefabrykatów i ogrzewany ciepłym wiatrem źle wróży. Powietrzne ogrzewanie stosuje się w lekkich budowlach, n/p szkieletowych.A dla czego nie chcesz wodnej podłogówki, boisz się że podłoga o temp. 23*C będzie Cię parzyć w nogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.06.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Tu wykład profesjonalisty nt. pomp ciepła: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dziękuje za odpowiedź i od razu przechodzę do pytania...pompa ciepła - powietrze/powietrze + reku i c.w.u. Jak rozumiem ogrzewanie jest poprzez wentylację, nie chcę podłogówki wodnej, czy to wchodzi w grę?Nie poprzez wentylację bo nie te wydajności w przekrojach kanałów tylko dosłownie ciepłym wiatrem w osobnych kanałach.W halach może i jest to dobre ale w domu ? No cóż..dla mnie głupota bo nie ma nic bardziej komfortowego niż wodna podlogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 26.06.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Hmm, to mi teraz dałeś do myślenia z tymi "halnym" ogrzewającym dom Nie boje się że mi podłogówka poparzy stopy, wiem na czym polega ogrzewanie niskotemperaturowe. Podłogówka wodna, to jest dużo bardziej skomplikowana instalacja niż elektryczna (maty, kable). Po za tym wodne ogrzewanie ma większą bezwładność niż elektryka. Co do domu, prawdopodobnie na 90% budynek będzie z keramzytu, konkretnie projekt Alyson - Dobre Domy 75m2 powierzchni użytkowej + lekka przeróbka wielkości. Może pogadajmy na konkretnym przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.06.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Po za tym wodne ogrzewanie ma większą bezwładność niż elektryka. I tu się mylisz,wylewka grzana kablami czy wodną podlogowka będzie miała w obu przypadkach identyczną bezwładność bo będzie grzana do takiej samej temperatury.Ale duża bezwładność domu w tym podlogowki to ogromna zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 26.06.2018 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Jak również wada w przypadku awarii, albo braku prądu. Kable nagrzewają się szybciej niż woda, ale to jest mniejszy problem niż stopień skomplikowania instalacji wodnej, z zaworami, pompami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.06.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Jak również wada w przypadku awarii, albo braku prądu. Kable nagrzewają się szybciej niż woda, ale to jest mniejszy problem niż stopień skomplikowania instalacji wodnej, z zaworami, pompami itp.W przypadku braku prądu i domu o dużej bezwładności wychlodzenie w mrozy jest rzędu 0,5-1st.C na dobę i zanim zaczne marznac minie z tydzień i raczej jest to zaleta i do niczego nie jest potrzebne szybsze nagrzanie.O jakiej komplikacji mówisz ? Ja mam pompę ciepła podpięta bezpośrednio pod rozdzielacz podlogowki bez żadnych zaworów i dodatkowych pomp obiegowych. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.06.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Jak również wada w przypadku awarii, albo braku prądu. Kable nagrzewają się szybciej niż woda, ale to jest mniejszy problem niż stopień skomplikowania instalacji wodnej, z zaworami, pompami itp. Kable w przypadku braku prądu dają sporo ciepła? Zrób sobie kable, będziesz zadowolony. A i zmień ten projekt, bo budować dom dla dwóch pokoi pod takim skosem dachu to głupota. Przy takim metrażu budowałbym parterowy dom. Jak chcesz piętrowy to z pełnym piętrem bo takie skosy nawet na weekendzie w górach mogą wkurzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 26.06.2018 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Kable w przypadku braku prądu dają sporo ciepła? Oczywiście że nie dają, ale na pewno szybciej się nagrzeją niż woda w całym układzie. Może i dwa pokoje, ale po podniesieniu ścianki kolankowej i zmniejszenie kata nachylenia ( po rozmowie z architektem) wystarczy dla rodziny 2+1:) OK powiedzmy, że jesteście przekonujący i zrobię trochę po Waszemu. Czyli pompa ciepła bezpośrednio do ogrzewania... na górną kondygnację woda dostaje się bez wspomagania? Jest możliwość regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu ( stref domu) osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.06.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Oczywiście że nie dają, ale na pewno szybciej się nagrzeją niż woda w całym układzie.Może i dwa pokoje, ale po podniesieniu ścianki kolankowej i zmniejszenie kata nachylenia ( po rozmowie z architektem) wystarczy dla rodziny 2+1:)OK powiedzmy, że jesteście przekonujący i zrobię trochę po Waszemu. Czyli pompa ciepła bezpośrednio do ogrzewania... na górną kondygnację woda dostaje się bez wspomagania?Jest możliwość regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu ( stref domu) osobno?Oczywiście że bez dodatkowej pompy obiegowej zasilanie dotrze na poddasze.Regulacja w każdym pokoju z osobna w domu normalnie i na co dzień uzytkowanym jest bezsensem,zroznicowanie temperatur w każdym pomieszczeniu jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.06.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Oczywiście że nie dają, ale na pewno szybciej się nagrzeją niż woda w całym układzie. Może i dwa pokoje, ale po podniesieniu ścianki kolankowej i zmniejszenie kata nachylenia ( po rozmowie z architektem) wystarczy dla rodziny 2+1:) (...) Ale po co Ci są takie machinacje. Nie lepiej mieć pełnej wysokości pokoje? Więcej zapłacisz za pełnej wysokości ściany ale mniej pójdzie w dach. Bez problematycznej wełny w połaci, mniejszej izolacyjności dźwiękowej na piętrze itd. Poniżej masz podobny metraż a funkcjonalność sporo większa. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-plumeriach-me582117a844aa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 26.06.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Nie chodzi mi o jakieś duże różnice, ale np w łazienkach 23, w pozostałych 21. A teraz wg Ciebie jakie są wady kabli, mat i wady wodnej podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 26.06.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Ale po co Ci są takie machinacje. Nie lepiej mieć pełnej wysokości pokoje? Więcej zapłacisz za pełnej wysokości ściany ale mniej pójdzie w dach. Bez problematycznej wełny w połaci, mniejszej izolacyjności dźwiękowej na piętrze itd. Poniżej masz podobny metraż a funkcjonalność sporo większa. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-plumeriach-me582117a844aa Rozumiem Twój tok myślenia, ale przy 98m2 pow. zabudowy i max 8m do kalenicy, szału nie ma Parterówka będzie mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts