Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła + rekuperator + ewentualne maty podczerwień

poised

Recommended Posts

Na jesień planuje budowę domu z ciężkich prefabrykatów, wciąż szukam firmy, ale to inny temat.

Dom ok. 100 m2, czy taki układ jak w temacie, czyli pompa powietrzna + reku, będzie wystarczającym systemem C.O + C.W.U

Czy może iść bardziej w kierunku mat na podczerwień? Oczywiście reku i tak będzie :)

Gazu nie mam w planie w ogóle.

Proszę o jakieś sugestie

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Specjalnie nie ma się nad czym zastanawiać. Zakładaj PC PW i podłogowe ogrzewania po całości bez kaloryferów. Maty i inne na podczerwień, zasilane czystym prądem omijaj szerokim łukiem.

Zaplanuj grubo izolacji i zamów OZC, a będziesz wiedział jaką (o jakich parametrach) PC wybrać.

Pozdrawiam

Cezary

Witaj, ja również polecam powietrzne pompy ciepła - ekologia, efektywne wykorzystanie energii no i pamiętaj, że pompy ciepła mogą również chłodzić pomieszczenia latem.

W razie pytań, służę pomocą!

Przy wyborze dostawcy nie zapomnij zapytać o ofertę firmy Viessmann! Z naszą ofertą na pompy ciepła z rodziny Vitocal możesz zapoznać się TUTAJ

Polecam i pozdrawiam!

No właśnie - mam to samo pytanie. Dom o powierzchni użytkowej mieszkalnej ok. 100m2 - planuję zastosować powietrzną pompę ciepła (ogrzanie domu + uzyskanie ciepłej wody) + rekuperację. Ostatnio rozmawiałem z osobą, która ponoć brała udział w szkoleniu z zakresu zastosowania pomp ciepła i usłyszałem opinię, żeby nie montować pompy ciepła (ani powietrze-powietrze ani powietrze-woda) ponieważ żadna z nich nie jest w stanie ekonomicznie ogrzać domu podczas zimy. Więc jak to jest - czy pompa ciepła powietrzna (która?) jest w stanie zapewnić odpowiednie warunki cieplne (dla mojej żony oznacza to ok. 21 stopni podczas zimy), przy zachowaniu swojego ekonomicznego działania?

• 4 weeks później...
Gość Arturo72
Dziękuje za odpowiedź i od razu przechodzę do pytania...pompa ciepła - powietrze/powietrze + reku i c.w.u. Jak rozumiem ogrzewanie jest poprzez wentylację, nie chcę podłogówki wodnej, czy to wchodzi w grę?
Nie poprzez wentylację bo nie te wydajności w przekrojach kanałów tylko dosłownie ciepłym wiatrem w osobnych kanałach.W halach może i jest to dobre ale w domu ? No cóż..dla mnie głupota bo nie ma nic bardziej komfortowego niż wodna podlogowka

Hmm, to mi teraz dałeś do myślenia z tymi "halnym" ogrzewającym dom :)

Nie boje się że mi podłogówka poparzy stopy, wiem na czym polega ogrzewanie niskotemperaturowe. Podłogówka wodna, to jest dużo bardziej skomplikowana instalacja niż elektryczna (maty, kable).

Po za tym wodne ogrzewanie ma większą bezwładność niż elektryka.

Co do domu, prawdopodobnie na 90% budynek będzie z keramzytu, konkretnie projekt Alyson - Dobre Domy 75m2 powierzchni użytkowej + lekka przeróbka wielkości. Może pogadajmy na konkretnym przykładzie :)

Gość Arturo72
Po za tym wodne ogrzewanie ma większą bezwładność niż elektryka.
I tu się mylisz,wylewka grzana kablami czy wodną podlogowka będzie miała w obu przypadkach identyczną bezwładność bo będzie grzana do takiej samej temperatury.Ale duża bezwładność domu w tym podlogowki to ogromna zaleta.

Gość Arturo72
Jak również wada w przypadku awarii, albo braku prądu. Kable nagrzewają się szybciej niż woda, ale to jest mniejszy problem niż stopień skomplikowania instalacji wodnej, z zaworami, pompami itp.
W przypadku braku prądu i domu o dużej bezwładności wychlodzenie w mrozy jest rzędu 0,5-1st.C na dobę i zanim zaczne marznac minie z tydzień i raczej jest to zaleta i do niczego nie jest potrzebne szybsze nagrzanie.O jakiej komplikacji mówisz ? Ja mam pompę ciepła podpięta bezpośrednio pod rozdzielacz podlogowki bez żadnych zaworów i dodatkowych pomp obiegowych. Edytowane przez Arturo72

Jak również wada w przypadku awarii, albo braku prądu. Kable nagrzewają się szybciej niż woda, ale to jest mniejszy problem niż stopień skomplikowania instalacji wodnej, z zaworami, pompami itp.
Kable w przypadku braku prądu dają sporo ciepła? Zrób sobie kable, będziesz zadowolony. A i zmień ten projekt, bo budować dom dla dwóch pokoi pod takim skosem dachu to głupota. Przy takim metrażu budowałbym parterowy dom. Jak chcesz piętrowy to z pełnym piętrem bo takie skosy nawet na weekendzie w górach mogą wkurzyć.

Kable w przypadku braku prądu dają sporo ciepła?

Oczywiście że nie dają, ale na pewno szybciej się nagrzeją niż woda w całym układzie.

Może i dwa pokoje, ale po podniesieniu ścianki kolankowej i zmniejszenie kata nachylenia ( po rozmowie z architektem) wystarczy dla rodziny 2+1:)

OK powiedzmy, że jesteście przekonujący i zrobię trochę po Waszemu.

Czyli pompa ciepła bezpośrednio do ogrzewania... na górną kondygnację woda dostaje się bez wspomagania?

Jest możliwość regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu ( stref domu) osobno?

Gość Arturo72
Oczywiście że nie dają, ale na pewno szybciej się nagrzeją niż woda w całym układzie.Może i dwa pokoje, ale po podniesieniu ścianki kolankowej i zmniejszenie kata nachylenia ( po rozmowie z architektem) wystarczy dla rodziny 2+1:)OK powiedzmy, że jesteście przekonujący i zrobię trochę po Waszemu. Czyli pompa ciepła bezpośrednio do ogrzewania... na górną kondygnację woda dostaje się bez wspomagania?Jest możliwość regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu ( stref domu) osobno?
Oczywiście że bez dodatkowej pompy obiegowej zasilanie dotrze na poddasze.Regulacja w każdym pokoju z osobna w domu normalnie i na co dzień uzytkowanym jest bezsensem,zroznicowanie temperatur w każdym pomieszczeniu jest możliwe.

Oczywiście że nie dają, ale na pewno szybciej się nagrzeją niż woda w całym układzie. Może i dwa pokoje, ale po podniesieniu ścianki kolankowej i zmniejszenie kata nachylenia ( po rozmowie z architektem) wystarczy dla rodziny 2+1:) (...)
Ale po co Ci są takie machinacje. Nie lepiej mieć pełnej wysokości pokoje? Więcej zapłacisz za pełnej wysokości ściany ale mniej pójdzie w dach. Bez problematycznej wełny w połaci, mniejszej izolacyjności dźwiękowej na piętrze itd. Poniżej masz podobny metraż a funkcjonalność sporo większa. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-plumeriach-me582117a844aa

Ale po co Ci są takie machinacje. Nie lepiej mieć pełnej wysokości pokoje? Więcej zapłacisz za pełnej wysokości ściany ale mniej pójdzie w dach. Bez problematycznej wełny w połaci, mniejszej izolacyjności dźwiękowej na piętrze itd. Poniżej masz podobny metraż a funkcjonalność sporo większa. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-plumeriach-me582117a844aa

Rozumiem Twój tok myślenia, ale przy 98m2 pow. zabudowy i max 8m do kalenicy, szału nie ma :) Parterówka będzie mała