tmkszlc 24.05.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Cześć, Jestem świeżo po spotkaniu w sprawie kupna działki. Chciałbym spytać tych, którzy organizowali przyłącze gazu ile im to czasu zajęło i kiedy najlepiej to zrobić. Chciałbym kupić działkę 12/8 oznaczoną w załączniku. Obecnie do działki nie ma dojazdu, jednakże jest firma, która już podpisała umowę i będzie wykonywała przejazd przez rów melioracyjny a także będzie uzbrajała wszystkie działki w prąd, wodę, kanalizację (do października tego roku). Spytałem o przyłącze gazu, ale pani z biura nieruchomości powiedziała, że należy zwrócić się do gazowni i oni w przeciągu roku podłączą gaz (~70m od studzienki), oraz że brak gazu w danej chwili nie powoduje problemów z wydaniem pozwolenia na budowę. Czy mogę wierzyć pośrednikowi i rzeczywiście to tak wygląda zazwyczaj? Nie chciałbym zbudować domu i nie móc go ogrzewać przez brakujące przyłącze gazowe. Pani powiedziała, że gazownia robi przyłącza za darmo. Dzięki za pomoc. pozdrawiam, Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.05.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 70 metrów to niedużo, ale żeby mieć pewność należy wystąpić o warunki przyłącza. Na wydanie ich mają bodajże 30 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 24.05.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Nikt nic nie robi za darmo, gazownia w szczególności. Na wykonanie przyłącza ustawowo jest 1,5 roku. Oczywiście, że brak gazu, wody, prądu czy kanalizacji nie wstrzymuje budowy, tu prawdę mówi. Inna kwestią jest co kryje się po pojęcie "uzbraja działki". Żeby się nie okazało, ze owszem uzbroją, ale nie połączą ich z resztą sieci. Pytanie czy jest przyłącze energetyczne, gdzie biegnie woda.... Ja miałem prąd i kanalizację po drugiej stronie ulicy, a walka o przyłączenia trwała ponad rok. Zapytaj panią dokładnie, co gdzie jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.05.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Cześć, Jestem świeżo po spotkaniu w sprawie kupna działki. Chciałbym spytać tych, którzy organizowali przyłącze gazu ile im to czasu zajęło i kiedy najlepiej to zrobić. Chciałbym kupić działkę 12/8 oznaczoną w załączniku. Obecnie do działki nie ma dojazdu, jednakże jest firma, która już podpisała umowę i będzie wykonywała przejazd przez rów melioracyjny a także będzie uzbrajała wszystkie działki w prąd, wodę, kanalizację (do października tego roku). Spytałem o przyłącze gazu, ale pani z biura nieruchomości powiedziała, że należy zwrócić się do gazowni i oni w przeciągu roku podłączą gaz (~70m od studzienki), oraz że brak gazu w danej chwili nie powoduje problemów z wydaniem pozwolenia na budowę. Czy mogę wierzyć pośrednikowi i rzeczywiście to tak wygląda zazwyczaj? Nie chciałbym zbudować domu i nie móc go ogrzewać przez brakujące przyłącze gazowe. Pani powiedziała, że gazownia robi przyłącza za darmo. Dzięki za pomoc. pozdrawiam, Tomasz Chcesz mieć 100% pewności, jedź pytać do "źródła" czyli energetyki i gazowni z mapką w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmkszlc 25.05.2018 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 (edytowane) Nikt nic nie robi za darmo, gazownia w szczególności. Na wykonanie przyłącza ustawowo jest 1,5 roku. Oczywiście, że brak gazu, wody, prądu czy kanalizacji nie wstrzymuje budowy, tu prawdę mówi. Inna kwestią jest co kryje się po pojęcie "uzbraja działki". Żeby się nie okazało, ze owszem uzbroją, ale nie połączą ich z resztą sieci. Pytanie czy jest przyłącze energetyczne, gdzie biegnie woda.... Ja miałem prąd i kanalizację po drugiej stronie ulicy, a walka o przyłączenia trwała ponad rok. Zapytaj panią dokładnie, co gdzie jest.... W biurze nieruchomości widziałem mapkę z planem podłączenia do istniejącej infrastruktury wody, ścieków i prądu. Dzięki za podzielenie się tą informację, ponieważ nie wiedziałem, że może tak być że działka "uzbrojona", ale nie podłączona do sieci. Edytowane 25 Maja 2018 przez tmkszlc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmkszlc 25.05.2018 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Chcesz mieć 100% pewności, jedź pytać do "źródła" czyli energetyki i gazowni z mapką w ręku. Hej, dzięki za radę, taki jest plan. Zdobędę mapkę i spytam u źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.05.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Hej, dzięki za radę, taki jest plan. Zdobędę mapkę i spytam u źródła W gazowni nikt Ci od ręki nie udzieli takich informacji, przynajmniej tak było u mnie. Kazali złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączenia. Możesz to zrobić nawet nie będąc właścicielem działki (zaznaczasz to we wniosku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmkszlc 25.05.2018 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 W gazowni nikt Ci od ręki nie udzieli takich informacji, przynajmniej tak było u mnie. Kazali złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączenia. Możesz to zrobić nawet nie będąc właścicielem działki (zaznaczasz to we wniosku). Dzięki! Wypełniam zatem wniosek o określenie warunków przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmkszlc 25.05.2018 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 (edytowane) W gazowni nikt Ci od ręki nie udzieli takich informacji, przynajmniej tak było u mnie. Kazali złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączenia. Możesz to zrobić nawet nie będąc właścicielem działki (zaznaczasz to we wniosku). Czy wiesz gdzie mogę zdobyć mapę do celów informacyjnych lub opiniodawczych w skali 1:500? Zrobiłem sobie zrzut ekranu z geoportalu gdzie widać działki i narysowałem gdzie potrzebuję dociągnąć gaz, ale wydaje mi się, że to może nie przejść i musi być jakaś bardziej oficjalna mapka... EDIT: Zdobyłem wnioski o mapę. Ogarniam temat dalej. Edytowane 25 Maja 2018 przez tmkszlc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 25.05.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 W biurze nieruchomości widziałem mapkę z planem podłączenia do istniejącej infrastruktury wody, ścieków i prądu. Dzięki za podzielenie się tą informację, ponieważ nie wiedziałem, że może tak być że działka "uzbrojona", ale nie podłączona do sieci.Ja nie twierdzę, że nie staniesz przyłączony. Tylko się upewnij jak wygląda sprawa przyłączenia do sieci - firma wykona przyłącza do waszych działek, ale co z drugim końcem? Są opracowane projekty, uzgodnienia, terminy wykonania? Być może to wszystko już jest, być może będzie.... A swoją drogą zamiast wklejać nieczytelne mapki, spójrz na portal e-mapa.pl, odnajdź swoją działkę i sprawdź czy jest dostępne uzbrojenie terenu. Wtedy można już coś konkretniej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmkszlc 25.05.2018 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Ja nie twierdzę, że nie staniesz przyłączony. Tylko się upewnij jak wygląda sprawa przyłączenia do sieci - firma wykona przyłącza do waszych działek, ale co z drugim końcem? Są opracowane projekty, uzgodnienia, terminy wykonania? Być może to wszystko już jest, być może będzie.... A swoją drogą zamiast wklejać nieczytelne mapki, spójrz na portal e-mapa.pl, odnajdź swoją działkę i sprawdź czy jest dostępne uzbrojenie terenu. Wtedy można już coś konkretniej powiedzieć. Dzięki za link! Biuro nieruchomosci mowilo, ze projekt jest, terminy są. Do października ma być uzbrojenie w działkach, prąd, woda i kanalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.05.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Czy wiesz gdzie mogę zdobyć mapę do celów informacyjnych lub opiniodawczych w skali 1:500? Zrobiłem sobie zrzut ekranu z geoportalu gdzie widać działki i narysowałem gdzie potrzebuję dociągnąć gaz, ale wydaje mi się, że to może nie przejść i musi być jakaś bardziej oficjalna mapka... EDIT: Zdobyłem wnioski o mapę. Ogarniam temat dalej. Mapę zasadniczą z zaznaczonym rozgraniczeniem uzyskujesz w wydziale geodezji w Starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 25.05.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Biuro nieruchomosci mowilo, ze projekt jest, terminy są. Do października ma być uzbrojenie w działkach, prąd, woda i kanalizacja. Nie twierdzę że to nieprawda, ale z doświadczenia podpowiem że biura mówią różne rzeczy Mapki zdobędziesz w Starostwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmkszlc 25.05.2018 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Dzięki za pomoc! Mapka ogarnięta, w przyszłym tygodniu wybiorę*się*do gazowni, a później tylko czekać* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.05.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 spójrz na portal e-mapa.pl Chodzi o taki link? https://e-mapa.pl/ Niestety tam jest wymagane hasło do zalogowania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 25.05.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Sorry, dokładnie http://polska.e-mapa.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.05.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Ja nie twierdzę, że nie staniesz przyłączony. Tylko się upewnij jak wygląda sprawa przyłączenia do sieci - firma wykona przyłącza do waszych działek, ale co z drugim końcem? Są opracowane projekty, uzgodnienia, terminy wykonania? Być może to wszystko już jest, być może będzie.... A swoją drogą zamiast wklejać nieczytelne mapki, spójrz na portal e-mapa.pl, odnajdź swoją działkę i sprawdź czy jest dostępne uzbrojenie terenu. Wtedy można już coś konkretniej powiedzieć. Na tych portalach również nie można w 100% polegać, bo np w moim przypadku, na mapkach na dzień dzisiejszy nie ma domów wybudowanych po sąsiedzku 3 lata temu. Jedyne,co sobie mogę zobaczyć, to wymiary działek i ich umiejscowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.05.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Na tych portalach również nie można w 100% polegać, bo np w moim przypadku, na mapkach na dzień dzisiejszy nie ma domów wybudowanych po sąsiedzku 3 lata temu. Jedyne,co sobie mogę zobaczyć, to wymiary działek i ich umiejscowienie To znaczy, że nie była zrobiona inwentaryzacja powykonawcza. Geodeta robiąc mapę czy to do celów projektowych, czy inwentaryzację powykonawczą nanosi to na mapy w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 27.05.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) Też nie była robiona. Zdaje się, że pojawił się przy okazji wystąpienia o numer porządkowy.... albo i wcześniej, po zgłoszeniu budowy. Ale w powiecie, na mapie jest warstwa "projektowane", więc może pilnują takich spraw. Edytowane 27 Maja 2018 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 To też nie do końca tak. Mój dom jest już naniesiony choć żadne odbiory nie były robione. Nie odbiory, tylko inwentaryzacja powykonawcza. Potrzebne do zgłoszenia domu do użytkowania. To jedna z sytuacji, gdy na 100% budynek zostanie naniesiony na mapy w starostwie. Ale są też inne sytuacje w których następuje aktualizacja mapy. Np. robiąc mapę do celów projektowych geodeta naniósł moje przyłącze wody, które było od lat w rzeczywistości, a nie było go na mapie (aktualizuje wtedy nie tylko moją działkę - ale szerszy obszar, więc przy okazji działania sąsiada mogło objąć Twój dom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts