biku11 27.05.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) WitamPróbuje podłączyć antenę w nowym domu niestety bezskutecznie. Mam zrobione gniazdko antenowe i na strychu 5 kabli antenowych do 5 pomieszczeń ( tak mi zrobił elektryk)Tv obecnie mam w salonie i tam tez próbuje uruchomić odbiór przez antene. Dołączam zdjęcia mojej anteny ,gniazdka antenowego w salonie oraz kable które wychodza na strychu. Opisze teraz jak ja wykouję podłączenie:1. z gniazda antenowego ( oznacznie TV) podłączam kabel anetnowy do punktu antenowego w tv (próbowałem z zasilaczem i bez zasilacza)2. na strychu podłączam po kolei każdy z kabli do anteny za pomocą takiej wkrętki.niestety siła i jakość sygnału ani drgną czyli na zero Prośba o instrukcję jak prawidłowo powinienem podłączyć antenę by tv odbierał prawidłowo. nie wiem jak dodać zdjęcia które pomogą myślę w zrozumieniu tematu Edytowane 27 Maja 2018 przez biku11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Że tak głupio zapytam - sprawdziłeś, czy kabel jest w gniazdku podpięty? Zewrzyj na strychu kabel do salonu i sprawdź multimetrem czy starym harcerskim sposobem z baterią i żarówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.05.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Kabel (mam nadzieję że koncentryk?) w salonie sprawdź omomierzem czy nie ma zwarcia lub szeregowo bateryjka i żaróweczka do kabla - nie świeci to nie ma zwarcia. Potem w salonie bateryjkę podłącz do kabla, idź na strych i żaróweczką szukaj kabla który zaświeci - to ten. Zamontuj na dole wtyczke do tv, na górze podłącz do anteny - niezbędny jest symetryzator !!! Kabel ma 75 om, antena 300 om symetryczne i po to niezbędny jest symetryzator. Bez niego do kabla trafia 1/4 sygnału z anteny z powodu niedopasowania falowego. Nie piszesz jak daleko masz do nadajnika. Popatrz na kierunek anten na sasiednich budynkach i tak ustaw, potem na tv "szukaj" i coś powinno być, potem popraw kierunek anteny. Wzmacniacz montuj w ostateczności, to często źródło problemów. Lepsza większa antena Yagi niż mniejsza +wzmacniacz. Siatkowa (płaska) antena to ostatecznośc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts