luki90 04.06.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Witam! Niebawem rozpoczniemy budowę naszego upragnionego domu, tj projekt w kaliach 5N z Archonu:) Aktualnie jesteśmy na etapie załatwień pozwoleń, adaptacji projektu, i czekamy na zgodę od starosty. Z budową myślimy ruszyć w sierpniu, we wrześniu, i w tym roku chcemy tylko zrobić na spokojnie fundamenty, i ogarnąć teren w okół domu. Mam pytanie odnośnie fundamentów, otóż: W projekcie mam fundament o wymiarach: ława fundamentowa : 40 cm wysoka x 70 cm szeroka, na tym ściana fundamentowa o szerokości 25 cm, wysoka około 80cm. Zbrojenie łąwy 4 pręty x 12mm, a ściana fundamentowa zbrojona w kratę , pręty pionowe co 30 cm, i cztery pręty poziomo 8 mm. Dodatkowo kilka rdzeni słupów wypuszczanych z ławy fundamentowej. Pod ławą powinna być wylana podbetonka 10cm. Planuję zrobić podbetonkę, a na tym zaszalować ławę na 70cm, a później szalować ściany na wysokość na te +/- 80cm (zależy jaki poziom zero). ( kilka osób doradzało zeby nie szalować, a lać beton prosto w grunt, bo jest żwir i "nic fundamentowi sie nie stanie" ) Nurtuje mnie trochę kwiesta izolacji przeciwwilgociowej, (podciąganie kapilarne) bo nie wiem gdzie mam odizolować spód fundamentu, czy zrobić izolacje pomiedzy podbetonka a ławą, czy można zrobić pomiędzy ławą a ściana fundamentowa? wiem że można, ale nie wiem jak jest lepiej, gdyż będe miał tutaj wypuszczone pręty z ławy te pionowe, i nie wiem jak to dobrze odizolować, czym odizolować. (izohan eko 1k?) Jak zrobić izolacją poziomą, tą finalną na górze fundamentu pomiędzy bloczkiem, tzn pod porotherm zgrzeje dwa razy pape, jedną wywinę na zewnątrz na mur, druga dostawie zakład do połączenia w przyszłości z izolacją pod wylewką. Ale jak odizolować poziomo słupy, żeby wilgoć nie przeciągała przez te cześć słupów. Jak nazywają się jakieś środki typu HYDROSTOP, bądz jakiejś z firmy Izohan? Jak polecicie zrobić ogólnie całą tą izolacje? z zewnatrz masę KMB, styrodur 8cm, folia kubełkowa? Działka jest równa, grunt bardzo ubity, żwir, przepuszcza wodę, jak mocno popada, to na działce tego nie odczuwać, szybko wchłania w ziemię. Czy konieczne jest robienie jakiejś kosztownej izolacji, czy można to zrobić dobrze ale nie przesadnie finansowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.06.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Ja Ci tylko poradzę jak nie zrobić źle: 1) Nie słuchaj podpowiedzi, żeby lać w grunt. 2) Warto zaizolować całą ławę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.06.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Co Ty tam w wodzie budujesz , że wymyślasz takie izolacje? Najważniejsza izolacja między ścianą fundamentową i pustakiem, między podbetonem a ławą bezsensu dawać skoro i tak boki ław nie będą zaizolowane. Nie izoluj całkowicie czasem ławy bo potem będziesz miał problem z uziomem fundamentowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki90 05.06.2018 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 No właśnie uważam że teren jest dobry, przepuszcZa wodę, jak popada nie widać żeby gdzieś woda stała, wszytsko wsiąka w ziemię. Buduje dla siebie i chce zrobić porządnie tylko nie wiem czy wlansie nie przesadzam:-) to jak proponujecie to zaizolować? Chce się dobrze zabezpieczyć przed wilgocią ławy dlaczego nie wolno smarować bokami? Myślisz że wystarczy sam dysperit na ściane findamentowa? I na to styrodur i folia kubełkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.06.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Dysperbit to lipa, ale skoro masz świetny grunt i brak piwnicy, to może u Ciebie się sprawdzi. Hydroizolacja pod ławą ma sens, ale oczywiście tylko w przypadku zrobienia tego samego na bocznych powierzchniach ławy.Jeśli chodzi o uziom, zawsze można zrobić otokowy (ja tak będę robił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.06.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Robisz wykopWylewasz chudziak pod ławyLejesz ławySmarujesz ławy aqufin 1k np.Na tym robisz ścianę fundamentową beton minimum b25 czyli lepiej satry b30...wtedy robisz go wodoszczelnym, bo nie tylko dodatek uszczelniający a jest nim superplastyfikatro po prostu a nie jakieś cudo ale takze układanie i wibrowanie starannePod scianą masz izolację teraz z podobnego materiału robisz izolację pionową...tutaj masz dwie opcje olewasz wszystko i robisz po łebkach czym popadnei, albo trzymasz się technologii łącznie z czekaniem 28 dni, odtłuszczaniem ściany czy pilnowaniem odstępów kładzenia izolacji.Na izolację dajesz płyty styroduru klejone na klej w pianceNa to dajesz kubełki albo nie dajesz, jeżeli dajesz to tak...jak najmniej połaczeń folii, folia opuszczona poniżej rantu ławy fundamentowej, napięta starannie, dociśnięta w narożnikach. Kubełkami do środka, styrodur jest cały wodoszczelny nie tylko powierzchniowo jak styropiany niektóre.Folię kubełkową wyciagasz 15 cm powyżej chudziaka, aby przed murowaniem zagiąć ją do muru i przykryć izolacją wychodzącą z pod pustaka.Na ścianach fundamentowych "zamykasz izolację ze ściany fundamentowej " robi się zamknięcie tym samym materiałem jak an ścianie a nie czymkolwiek, oczywiście jeżeli użyjesz bitumów to na ścianach to można od razu dawać pape, jak izolacja mineraklna na ścianach to także mineralna na ścianie pod cegły i dopiero na to papa bez zgrzewania (nie znam opracowań co się dzieje z izolacją mineralną pod palnikiem).Papa szerokości 25+15+15 około 50 cm Następnie robisz pierwszą warstwę muru i po jej wykonaniu zabezpieczasz od środka papę deskami aby przypadkiem lub celowo się nie zniszczyła, bo później jej nie zgrzejesz....jak będziesz dawał folię pod posadzkę to nie ma znaczenia wtedy. Jakie materiały dobierzesz twój wybór . Osobiście w żwirze czy pisaku ściany fundamentowe posmarowałbym cr 90 i cr 65.Na ławach nic bym nie dawałNa izolację poziomą papa termo bez zgrzewania. Aquafin 1k szomburga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.06.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Miejsca ściany fundamentowej, gdzie przyszłe słupy z niej wychodzą, można zabezpieczyć szlamem uszczelniającym. Bo przecież papy tam nie można zastosować (dostęp powietrza i korozja stali zbrojeniowej)Pierwszy wiersz pustaków można zasypać perlitem za pomocą specjalnie zbudowanej skrzyneczki bez dna. Zmniejszy się ucieczka ciepła ze ścian do fundamentów. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.06.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Bo przecież papy tam nie można zastosować (dostęp powietrza i korozja stali zbrojeniowej) Papa przepuszcza powietrze? To może najpierw dysperbitem pręty posmarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.06.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Papa przepuszcza powietrze? To może najpierw dysperbitem pręty posmarować? Ściana fundamentowa wraz z wychodzącymi z niej słupami ma być żelbetowym monolitem, a nie papożelazem. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.06.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Ściana fundamentowa wraz z wychodzącymi z niej słupami ma być żelbetowym monolitem, a nie papożelazem. Nie o to pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.06.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Nie o to pytałem. 1. Powietrze jak po skrzydle samolotu, po papie poleci do prętów. 2. Są lepsze farby do stali niż Dyscośtam. Jakby wykonać taki słup na papie, wolnostojący, to niestety bujałby się. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 07.06.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 ^^Cezary troche przesadzasz , zadnego powietrza ani bujania tam nie bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.06.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 ^^ Cezary troche przesadzasz , zadnego powietrza ani bujania tam nie bedzie... Papa trochę wyschnie i się skurczy, to powietrze może się dostać. Słup bujać się nie będzie, bo będą trzymać go ściany. Mam dwa słupki na fundamencie i w projekcie nie było papy w tym miejscu, właśnie ze względu na bujanie. Dopytywałem o tę kwestię architekta/konstruktora. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Papa trochę wyschnie i się skurczy, to powietrze może się dostać. A jak się skurczyła pod ściną fundamentową, to Ci nie przeszkadza, że tam wiatr i wilgoć hula? Co się dzieje z nośnością muru, który zawisa w powietrzu, skoro papa się skurczyła? Nie masz hydroizolacji na ławie i wyżej, na ścianie fundamentowej obok słupa? Bez przesady. Co ma niby wysychać w papie, jak fabrycznie jest sucha? Jak dla mnie robienie chińskiego muru dla wody z dziurami nie ma sensu, bo zamiast faktycznej ochrony przed podciąganiem mamy Linię Maginota którą wilgoć omija łatwiej niż wojska hitlerowskie. Jak nie dajesz hydroizolacji w słupy, to nie ma sensu też gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 07.06.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Papa trochę wyschnie i się skurczy, to powietrze może się dostać. Słup bujać się nie będzie, bo będą trzymać go ściany. Mam dwa słupki na fundamencie i w projekcie nie było papy w tym miejscu, właśnie ze względu na bujanie. Dopytywałem o tę kwestię architekta/konstruktora. Pozdrawiam Cezary Nie tworz teorii ktorych obronic nie potrafisz...od czego ma sie niby skurczyc papa ? A mur jak sie na zaprawie układa na papie to pod nim wiatr hula ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.06.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Słup bujać się nie będzie, bo będą trzymać go ściany. To po co te słupy, jak ściany je mają trzymać, bo się będą bujać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.06.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 To po co te słupy, jak ściany je mają trzymać, bo się będą bujać? U mnie są żeby przenieść obciążenie ze stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.06.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Jak nie dajesz hydroizolacji w słupy, to nie ma sensu też gdzie indziej. Ty to piszesz, bo tak zrobiłeś u siebie, czy tak z czystej złośliwości żeby ktoś zrobił źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.06.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 U mnie są żeby przenieść obciążenie ze stropu. I obciążenie przyłożone jest osiowo, bez mimośrodu, a projektant zaprojektował u Ciebie przegub na połączeniu fundament-słup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.06.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Ty to piszesz, bo tak zrobiłeś u siebie, czy tak z czystej złośliwości żeby ktoś zrobił źle? U mnie chyba zrobili sączek kapilarny. Chyba, bo nie uchwyciłem tych miejsc na fotkach a nie wiedziałem jeszcze, że warto się nad tym pochylić. Piszę, zeby inni uniknęli tego błędu. Około 22:25 zaczyna się o hydroizolacji słupa, a pod koniec jest konkretnie i IMO przekonująco wyjaśnione, czemu brak papy tutaj to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts