galanu 06.06.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Przyjaciele. Moja działka budowlana ma szerokość od 20,96m do 21,44m (patrz zdjęcie) Jestem na etapie wyboru projektu domu. Znalazłem projekt z kolekcji muratora, który w zasadzie spełnia wszystkie moje oczekiwania. Dom jest o szerokości 12,90m czyli minimalna szerokośc działki to 20,90m. Biorąc uwagę najwęższe miejsce na mojej działce zostaje mi po 3cm "luzu" na obie strony. Wiadomo, że dom będzie usytuowany w odsunięciu od tej granicy, gdzie powinenem jeszcze zyskać dodatkowe centymetry, ale i tak tolerancja błędu jest znikoma. Czy wogole powinienem sobie zawracać głowę tym tematem? Obawiam się o błąd ludzki - geodety czy murarzy, a przy takim niewielkim marginesie może mieć poważne konsekwencje. Chyba że tylko tak mi się zdaje Edytowane 6 Czerwca 2018 przez galanu zapomnialem dodac foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 06.06.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 ewentualnie zobacz z czego w projekcie masz budować i np. zamiast 24/30cm betonu komórkowego czy co tam jest zastosuj 18cm silke np. masz dodatkowe 6cm "zapasu" z kazdej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 zastanów się też nad oknami - jaki będzie z nich widok i ile światła dotrze (znaczenie ma głownie przy pokojach dzieci) zimą. Bo 4 m od okna, sąsiad 3 m i pół roku w pokoju ciemno, bo sąsiedni dom rzuca stale cień. Na dodatek okna trzeba stale zasłaniać, bo sąsiedzi sobie w nie zaglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.06.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Ja mam 0cm marginesu błędu ponieważ dom usytuowany jest równo 4m od granicy działki, dlatego na Twoim miejscu bym się nie przejmował. Geodeta z tego co rozmawiałem z nim sam ma prawo do 5cm błędu w pomiarze ponieważ te ich urządzania nie działają co do "milimatra". Także myślę, że jeśli ten sam geodeta będzie wyznaczał budynek i ten sam odbierał to nie powinno być problemu. Ważne tylko aby podczas budowy trzymać się wymiarów budynku łącznie z grubością elewacji. Urządzenia działają do milimetra, lecz dokładność pomiaru wzgledem osnowy i sumowanie błędów daje słabsze wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts