Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar działki i dom prawie na styk

Recommended Posts

Przyjaciele. Moja działka budowlana ma szerokość od 20,96m do 21,44m (patrz zdjęcie)

Jestem na etapie wyboru projektu domu. Znalazłem projekt z kolekcji muratora, który w zasadzie spełnia wszystkie moje oczekiwania. Dom jest o szerokości 12,90m czyli minimalna szerokośc działki to 20,90m.

Biorąc uwagę najwęższe miejsce na mojej działce zostaje mi po 3cm "luzu" na obie strony. Wiadomo, że dom będzie usytuowany w odsunięciu od tej granicy, gdzie powinenem jeszcze zyskać dodatkowe centymetry, ale i tak tolerancja błędu jest znikoma.

Czy wogole powinienem sobie zawracać głowę tym tematem? Obawiam się o błąd ludzki - geodety czy murarzy, a przy takim niewielkim marginesie może mieć poważne konsekwencje. Chyba że tylko tak mi się zdaje :)

działka.jpg

Edytowane przez galanu
zapomnialem dodac foto

zastanów się też nad oknami - jaki będzie z nich widok i ile światła dotrze (znaczenie ma głownie przy pokojach dzieci) zimą.

Bo 4 m od okna, sąsiad 3 m i pół roku w pokoju ciemno, bo sąsiedni dom rzuca stale cień. Na dodatek okna trzeba stale zasłaniać, bo sąsiedzi sobie w nie zaglądają.

Ja mam 0cm marginesu błędu ponieważ dom usytuowany jest równo 4m od granicy działki, dlatego na Twoim miejscu bym się nie przejmował. Geodeta z tego co rozmawiałem z nim sam ma prawo do 5cm błędu w pomiarze ponieważ te ich urządzania nie działają co do "milimatra". Także myślę, że jeśli ten sam geodeta będzie wyznaczał budynek i ten sam odbierał to nie powinno być problemu.

Ważne tylko aby podczas budowy trzymać się wymiarów budynku łącznie z grubością elewacji.

Urządzenia działają do milimetra, lecz dokładność pomiaru wzgledem osnowy i sumowanie błędów daje słabsze wyniki.