Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie podlogi styropianem

remus1108

Recommended Posts

Pomoze ktos? Bo musze zamowic styro. Ponoc sztywniejsze beda 10 ale znow trudniejsze do docinania. Wiec lepiej 3 warstwy czy 2? 5*5*10 czy 10*10?
tam gdzie 20: jabym dal 10+5+5tam gdzie 10: 5+5no i zapraszam po oferte na styropiany :p

Ja dałem płytę 14 cm PIR w jednaj warstwie, rury z CWU zainstalowałem w połowie ocieplenia, zimną wodę również. Ale moje płyty były z pół felcem.

Gdybym budował dom jeszcze raz, (dom dla siebie) dałbym 30 cm styro. lambda 0,031 w jednej warstwie.

Chudziak zrobiłbym idealnie gładko, a ( miałem 1,5 cm różnicy na dł. domu) i bez klawiszowania ocieplenia.

^^

No wlasnie dlatego trzeba gonic tych paprokow co pieprza ze wylewka wyrowna, wazna jest dokladnosc od samego poczatku budowy,

Ten co kladl samemu ociplenie na nierownym chudziaku wie majlepiej

Dokładnie tak.

Gdybym dzisiaj budował, do chudziaka zaprosiłbym panów od wysypki z miksokreta i nadzorował poziom z laserem.

Pozdrawiam

Cezary

^^

Co do foli to ona służy jako warstwa poślizgowa....

czy mógłby szanowny kolega rozwinąć temat, ponieważ wytyczne wiodącego producenta systemów OP nie wymagają żadnej warstwy poślizgowej- czy to na papę/chudziaka, a jedynie dla podłogi na gruncie jako izolacja przeciwwilgociowa?

2.jpg

Abstrahując już od tego konkretnego przypadku, to wytyczne producentów różnych elementów bywają nafaszerowane błędami. Tak samo jak "wytyczne" architektów w projektach, żeby jako hydroizolację stosować folię.
Zgadzam się w 100% "mokre sny" projektantów czesto sa nierealne w realizacji, lub wykonanie zgodnie z zaleceniami bedzie sutkowalo drastycznym skroceniem zywotnosci danego rozwiazania. Ostatnio taki przypadek mialem z elewacja, gdzie projektant wymyslil 2 grubosci docieplenia, i na tym tynk, ale polozone w taki sposob, ze tynk musialby lezec na plaszczyznie poziomej. a zaden tynk sie do tego nie nadaje...

czy mógłby szanowny kolega rozwinąć temat, ponieważ wytyczne wiodącego producenta systemów OP nie wymagają żadnej warstwy poślizgowej- czy to na papę/chudziaka, a jedynie dla podłogi na gruncie jako izolacja przeciwwilgociowa?

Chodzi głownie o przypadek gdy jest warstwa hydroizolacyjna w postaci mas KBM, emulsji asfaltowych czy inny, które maja to do tego, że się kleją po wyschnieciu, rzadziej to dotyczy pap bo one sa pokryte z wierzchu foliami LDPE albo innymi.

Jak styropian się przykeli do hydroziolacji to poprzez jego kurczenie sie i rozszerzanie może uszkodzić te izolację, a gdy da sie 2 warstwy foli HDPE ( takie sa zalecenia producentów hydroziolacji to pierwsza warstwa przykleja sie a druga sobie po pierwszej moze "slizgać" się.

To jest takie teoretyczne wytłumaczenie, a czy to ma wiekszy czy mniejszy sens to już inna sprawa...