Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za jakiś czas chciałbym samemu budować fundamenty i od dłuższego czasu nie mogę znaleźć odpowiedzi na to, jak zaizolować ławę fundamentową przed układaniem pustaków szalunkowych na ścianę fundamentową? Dodatkowy problem to: jak połączyć prętami tą ścianę z ławą - kiedy wbijać te pręty?

W mojej okolicy jest kilka budów na których obserwowałem trzy techniki:

1) Na jeszcze nie zaschniętym betonie w oszalowanej drewnem ławie, ale już dość twardym, budowlańcy układali jedną warstwę pustaków szalunkowych i wbijali w to pionowe pręty zbrojące. Od zewnątrz obili to styropianem, siatką z klejem i obsmarowali smołą. A więc tylko pustaki szalunkowe zaizolowali, z ławą nic nie robili i całość obłożyli kamieniem w workach i zasypali.

2) Podobnie jak wyżej, ale beton był tak świeży, że pustaki zatapiały się w ławie (wylanej w ziemi gliniastej) i nie było żadnych prętów zbrojących. Pustaki obsmarowali smołą i zasypali.

3) Raz też widziałem jak ktoś po rozszalowaniu ławy, ułożył na niej papę, a na to pustaki pełne. Nie było prętów, tylko cztery rozstępy na słupy. Na to styropian od zewnątrz, siatka z klejem i papą pionową, połączona z papą poziomą nad ławą.

Ja bym chciał robić chudziaka, po tym ławę i na to pustaki szalunkowe do poziomu zero, w jakiś sposób zazbrojone - nie wiem jak. Bez piwnic. Projektant nie opisał takich szczegółów.

A za każdym razem jak otworzę jakiś artykuł albo książkę to widzę, że na każdym schemacie jest izolacja pomiędzy ławą a ścianą fundamentową - aby ściana nie podciągała wody kapilarnie.

Jak to zaizolować w przypadku pustaków szalunkowych? Jak wbić połączyć prętami? Jest to gdzieś opisane? Znacie jakiś artykuł/poradnik?

https://forum.murator.pl/topic/239053-jak-zaizolowa%C4%87-%C5%82aw%C4%99-przed-pustakami-szalunkowymi/

• 3 weeks później...
Nikt nie wie? Czy może jakoś źle sformułowałem pytanie? Wiem, że nikt nie musi mi nic odpowiadać, ale jak ktoś wie to proszę o poświęcenie czasu, chociaż o nakierowanie gdzie szukać odpowiedzi...
W projekcie tego nie ma. Poza tym choćby była jakaś "kreseczka na kartce", to ja chciałem Was zapytać jak faktycznie to wykonać? Czym i w którym momencie? Kierbuda jeszcze nie mam, a architekt nie ma pojęcia, bo nie jest budowlańcem. Edytowane przez enikan

To masz jakieś gó***, a nie projekt. Ile za to zapłaciłeś? 500zł?

Nie jestem może jakimś zwolennikiem projektów typowych, ale za ok. 2000zł masz ponad 100 stron dokumentacji, w tym szczegółowo rozrysowane zbrojenia i instalacje, a dodatkowo opisy.

Jeśli projekt nie zawiera zbrojenia ścian, to pewnie ich być nie musi. Czy ten "architekt" w ogóle współpracował z jakimś konstruktorem? Masz tam wskazane nazwisko, dokumenty potwierdzające kwalifikacje?

Ciekawe, czy jest wieniec na fundamencie.

Może dlatego, że pustaki szalunkowe (nie wiedzieć czemu) są stosowane stosunkowo rzadko - tak w projektach, jak w praktyce.

U mnie wyglądało to tak:

1. Ława w szalunku. Pod ławą grunt stabilizowany betonem sypkim (długa historia), przy stabilnym gruncie byłoby 10 cm chudziaka.

2. Po wyschnięciu i pielęgnacji, ława zagruntowana Abizolem i na to warstwa papy 4 mm.

3. Na tak zaizolowaną ławę poszły pustaki szalunkowe, 4 warstwy. Zbrojenie było tylko poziome, co 2 warstwę. Pustaki zalano betonem B25.

4. Po wyschnięciu już standardowo - hydroizolacja i ocieplenie.

Natomiast wypowiedzieć się powinien na pewno kierownik budowy.

Robinson74 dziękuję za poświęcony czas. W projekcie jest to jedna kreska podpisana izolacja i ja sie grzecznie pytam, czy ktoś by mi wytłumaczył jak to zrobić. Czym i w ktorym momencie? Zbrojenia łączącego ławę ze ścianą też nie mam narysowanego i się pytałem kiedy te pręty wbijać, bo widziałem że inni tak robili i wydawało mi się że trzeba. Może nie mam bo nie trzeba... Jak będę miał kierbuda, to może coś wtedy ustalimy.

Fat_Fabio dzięki Ci dobry człowieku. Na taki przykład czekałem...

A tak z innej beczki to prowadzileś może jakiś dziennik budowy?

Edytowane przez enikan

Sorry, nie wkleję... Pracownia jak najbardziej jest w porządku!

Nawet u "zaprzyjaźnionej konkurencji" (za stówkę) sprawdzałem czy akceptować efekt finalny. Po prostu, to ja postanowiłem się nad tym doktoryzować, nie drążmy tematu mojego projektu - ja nie chcę na nikim psów wieszać, nikt mi nic nie zawinił...

Izolacja i ocieplenie fundamentów jest tam szczegółowo rozrysowane i opisane, zbrojenie też. Ale izolacja pomiędzy ławą, a ścianą fundamentową to "jedna kreseczka". Architekt uważa, że powinno takie być, ale nie zna się na sztuce budowlanej i nie wie w którym momencie trzeba to położyć - uważa, że firma budowlana będzie wiedzieć wszystko.

Zacząłem się o ten szczegół dopytywać, bo zauważyłem, że na budowach w okolicy takiej izolacji nie dają - a raczej dużo "zwiedzam". W dodatku na trzech widziałem, że pręty w niezaschnięta ławę wbijają (na moje oko wbijali na chybił-trafił)...

• 2 weeks później...

Izolacja i ocieplenie fundamentów jest tam szczegółowo rozrysowane i opisane, zbrojenie też. Ale izolacja pomiędzy ławą, a ścianą fundamentową to "jedna kreseczka". Architekt uważa, że powinno takie być, ale nie zna się na sztuce budowlanej i nie wie w którym momencie trzeba to położyć - uważa, że firma budowlana będzie wiedzieć wszystko.

Zacząłem się o ten szczegół dopytywać, bo zauważyłem, że na budowach w okolicy takiej izolacji nie dają - a raczej dużo "zwiedzam". W dodatku na trzech widziałem, że pręty w niezaschnięta ławę wbijają (na moje oko wbijali na chybił-trafił)...

Architekt chyba pomylił zawody, zanim dostał uprawnienia (chyba że takich nie posiada) mial obowiązek przepracować rok lub 2 na budowie, więc powinien wiedzieć.

Co do izolacji dom z piwnicą czy bez? Bo jak bez to izolacja w tym miejscu jest zbędna, jeżeli jednak to piwnica to przy betonach i zbrojeniach izlolue się szlamami na bazie cementu.

Co do zbrojenia pionowego, jeżeli masz piwnic to jest ona praktycznie niezbędne, w innym przypadku zależy od wysokości ściany od różnicy poziomów podłogi względem terenu itd. To powinno wynikać z projektu a nie z decyzji kierownika, kierownik odpowiada za zgodne z projektem wykonanie obiektu!!!.

Co do umieszczenia zbrojenia nic nie wtyka się na świerzo bo to jakiaś partyzantka, jak zaszalujesz lawę, ukladasz zbrojenie ławy i do tego zbrojenia mocujesz pręty pionowe w odpowiednim rozstawie i miejscu. Najczęściej te pionowe pręty maja na dole zagięcie na 25-30 cm. Ile zależy od projektu, wynika to zagięcie z długości zakotwienia preta w betonie. Pręty pracują w ścianie na rozciąganie więc są wyciągane z lawy , jak widzisz wytknięcie pręta na dłuższą metę nic nie da bo on wyjdzie z tego betonu.................

• 4 weeks później...

jajmar: Dziękuję...

W projekcie prętów pionowych nie ma. Spadek terenu niewielki, 50cm na 15 metrach, ale to i tak się zniweluje.

Najbardziej dałeś mi do myślenia z tymi "szlamami na bazie cementu". Muszę to obczaić...

Ktoś mnie uczulał na "podciąganie kapilarne" przez fundamenty, więc zacząłem kombinować jak dać papę miedzy ławę a pustaki... A piwnic nie będzie...

jajmar: Dziękuję...

W projekcie prętów pionowych nie ma. Spadek terenu niewielki, 50cm na 15 metrach, ale to i tak się zniweluje.

Najbardziej dałeś mi do myślenia z tymi "szlamami na bazie cementu". Muszę to obczaić...

Ja do tego u siebie używałem produktów firmy izohan. To było sporo lat wstecz teraz jest wiecej tego.