enikan 08.06.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Za jakiś czas chciałbym samemu budować fundamenty i od dłuższego czasu nie mogę znaleźć odpowiedzi na to, jak zaizolować ławę fundamentową przed układaniem pustaków szalunkowych na ścianę fundamentową? Dodatkowy problem to: jak połączyć prętami tą ścianę z ławą - kiedy wbijać te pręty? W mojej okolicy jest kilka budów na których obserwowałem trzy techniki:1) Na jeszcze nie zaschniętym betonie w oszalowanej drewnem ławie, ale już dość twardym, budowlańcy układali jedną warstwę pustaków szalunkowych i wbijali w to pionowe pręty zbrojące. Od zewnątrz obili to styropianem, siatką z klejem i obsmarowali smołą. A więc tylko pustaki szalunkowe zaizolowali, z ławą nic nie robili i całość obłożyli kamieniem w workach i zasypali.2) Podobnie jak wyżej, ale beton był tak świeży, że pustaki zatapiały się w ławie (wylanej w ziemi gliniastej) i nie było żadnych prętów zbrojących. Pustaki obsmarowali smołą i zasypali.3) Raz też widziałem jak ktoś po rozszalowaniu ławy, ułożył na niej papę, a na to pustaki pełne. Nie było prętów, tylko cztery rozstępy na słupy. Na to styropian od zewnątrz, siatka z klejem i papą pionową, połączona z papą poziomą nad ławą. Ja bym chciał robić chudziaka, po tym ławę i na to pustaki szalunkowe do poziomu zero, w jakiś sposób zazbrojone - nie wiem jak. Bez piwnic. Projektant nie opisał takich szczegółów. A za każdym razem jak otworzę jakiś artykuł albo książkę to widzę, że na każdym schemacie jest izolacja pomiędzy ławą a ścianą fundamentową - aby ściana nie podciągała wody kapilarnie. Jak to zaizolować w przypadku pustaków szalunkowych? Jak wbić połączyć prętami? Jest to gdzieś opisane? Znacie jakiś artykuł/poradnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 27.06.2018 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Nikt nie wie? Czy może jakoś źle sformułowałem pytanie? Wiem, że nikt nie musi mi nic odpowiadać, ale jak ktoś wie to proszę o poświęcenie czasu, chociaż o nakierowanie gdzie szukać odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Tak, jak masz w projekcie. Zmiany konsultuj z kierbudem i/lub projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 27.06.2018 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) W projekcie tego nie ma. Poza tym choćby była jakaś "kreseczka na kartce", to ja chciałem Was zapytać jak faktycznie to wykonać? Czym i w którym momencie? Kierbuda jeszcze nie mam, a architekt nie ma pojęcia, bo nie jest budowlańcem. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez enikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.06.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 To masz jakieś gó***, a nie projekt. Ile za to zapłaciłeś? 500zł? Nie jestem może jakimś zwolennikiem projektów typowych, ale za ok. 2000zł masz ponad 100 stron dokumentacji, w tym szczegółowo rozrysowane zbrojenia i instalacje, a dodatkowo opisy. Jeśli projekt nie zawiera zbrojenia ścian, to pewnie ich być nie musi. Czy ten "architekt" w ogóle współpracował z jakimś konstruktorem? Masz tam wskazane nazwisko, dokumenty potwierdzające kwalifikacje? Ciekawe, czy jest wieniec na fundamencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 27.06.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Może dlatego, że pustaki szalunkowe (nie wiedzieć czemu) są stosowane stosunkowo rzadko - tak w projektach, jak w praktyce. U mnie wyglądało to tak:1. Ława w szalunku. Pod ławą grunt stabilizowany betonem sypkim (długa historia), przy stabilnym gruncie byłoby 10 cm chudziaka.2. Po wyschnięciu i pielęgnacji, ława zagruntowana Abizolem i na to warstwa papy 4 mm.3. Na tak zaizolowaną ławę poszły pustaki szalunkowe, 4 warstwy. Zbrojenie było tylko poziome, co 2 warstwę. Pustaki zalano betonem B25.4. Po wyschnięciu już standardowo - hydroizolacja i ocieplenie. Natomiast wypowiedzieć się powinien na pewno kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 29.06.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Robinson74 dziękuję za poświęcony czas. W projekcie jest to jedna kreska podpisana izolacja i ja sie grzecznie pytam, czy ktoś by mi wytłumaczył jak to zrobić. Czym i w ktorym momencie? Zbrojenia łączącego ławę ze ścianą też nie mam narysowanego i się pytałem kiedy te pręty wbijać, bo widziałem że inni tak robili i wydawało mi się że trzeba. Może nie mam bo nie trzeba... Jak będę miał kierbuda, to może coś wtedy ustalimy. Fat_Fabio dzięki Ci dobry człowieku. Na taki przykład czekałem...A tak z innej beczki to prowadzileś może jakiś dziennik budowy? Edytowane 29 Czerwca 2018 przez enikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.06.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 A wklej tutaj rysunek z tą "izolacją". Możesz też podać co to za pracownia, żeby nie narażać innych na płacenie za coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 29.06.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Sorry, nie wkleję... Pracownia jak najbardziej jest w porządku! Nawet u "zaprzyjaźnionej konkurencji" (za stówkę) sprawdzałem czy akceptować efekt finalny. Po prostu, to ja postanowiłem się nad tym doktoryzować, nie drążmy tematu mojego projektu - ja nie chcę na nikim psów wieszać, nikt mi nic nie zawinił... Izolacja i ocieplenie fundamentów jest tam szczegółowo rozrysowane i opisane, zbrojenie też. Ale izolacja pomiędzy ławą, a ścianą fundamentową to "jedna kreseczka". Architekt uważa, że powinno takie być, ale nie zna się na sztuce budowlanej i nie wie w którym momencie trzeba to położyć - uważa, że firma budowlana będzie wiedzieć wszystko. Zacząłem się o ten szczegół dopytywać, bo zauważyłem, że na budowach w okolicy takiej izolacji nie dają - a raczej dużo "zwiedzam". W dodatku na trzech widziałem, że pręty w niezaschnięta ławę wbijają (na moje oko wbijali na chybił-trafił)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.07.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Izolacja i ocieplenie fundamentów jest tam szczegółowo rozrysowane i opisane, zbrojenie też. Ale izolacja pomiędzy ławą, a ścianą fundamentową to "jedna kreseczka". Architekt uważa, że powinno takie być, ale nie zna się na sztuce budowlanej i nie wie w którym momencie trzeba to położyć - uważa, że firma budowlana będzie wiedzieć wszystko. Zacząłem się o ten szczegół dopytywać, bo zauważyłem, że na budowach w okolicy takiej izolacji nie dają - a raczej dużo "zwiedzam". W dodatku na trzech widziałem, że pręty w niezaschnięta ławę wbijają (na moje oko wbijali na chybił-trafił)... Architekt chyba pomylił zawody, zanim dostał uprawnienia (chyba że takich nie posiada) mial obowiązek przepracować rok lub 2 na budowie, więc powinien wiedzieć. Co do izolacji dom z piwnicą czy bez? Bo jak bez to izolacja w tym miejscu jest zbędna, jeżeli jednak to piwnica to przy betonach i zbrojeniach izlolue się szlamami na bazie cementu. Co do zbrojenia pionowego, jeżeli masz piwnic to jest ona praktycznie niezbędne, w innym przypadku zależy od wysokości ściany od różnicy poziomów podłogi względem terenu itd. To powinno wynikać z projektu a nie z decyzji kierownika, kierownik odpowiada za zgodne z projektem wykonanie obiektu!!!. Co do umieszczenia zbrojenia nic nie wtyka się na świerzo bo to jakiaś partyzantka, jak zaszalujesz lawę, ukladasz zbrojenie ławy i do tego zbrojenia mocujesz pręty pionowe w odpowiednim rozstawie i miejscu. Najczęściej te pionowe pręty maja na dole zagięcie na 25-30 cm. Ile zależy od projektu, wynika to zagięcie z długości zakotwienia preta w betonie. Pręty pracują w ścianie na rozciąganie więc są wyciągane z lawy , jak widzisz wytknięcie pręta na dłuższą metę nic nie da bo on wyjdzie z tego betonu................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.08.2018 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 jajmar: Dziękuję... W projekcie prętów pionowych nie ma. Spadek terenu niewielki, 50cm na 15 metrach, ale to i tak się zniweluje. Najbardziej dałeś mi do myślenia z tymi "szlamami na bazie cementu". Muszę to obczaić... Ktoś mnie uczulał na "podciąganie kapilarne" przez fundamenty, więc zacząłem kombinować jak dać papę miedzy ławę a pustaki... A piwnic nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.08.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 jajmar: Dziękuję... W projekcie prętów pionowych nie ma. Spadek terenu niewielki, 50cm na 15 metrach, ale to i tak się zniweluje. Najbardziej dałeś mi do myślenia z tymi "szlamami na bazie cementu". Muszę to obczaić... Ja do tego u siebie używałem produktów firmy izohan. To było sporo lat wstecz teraz jest wiecej tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 06.08.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Dzięki... Poczytam i popytam o szczegóły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts