Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam rodzinny sad o powierzchni 1,2ha i teraz tak:

- 4/6 posiada babcia

- 1/6 ma moja mama(spadek po ojcu)

- 1/6 ma mój wujek(spadek po ojcu)

Działka nie jest w żaden sposób na nikogo podzielona jak chodzi o jej cześć, wg planu zagospodarowania przestrzennego jest to teren pod budownictwo jednorodzinne.

Babcia chce oddać wnuką swoją cześć, myślę że najlepiej jakby każdemu dała po 1/6 i wtedy możemy się tam spokojnie wybudować w przyszłości.

Link do tego jak działka wygląda:

https://i.imgur.com/YbXHwD5.png

Wycinek z mapy zagospodarowania przestrzennego

https://i.imgur.com/cuWTZa5.jpg

(błękitna i fioletowa linia to kanalizacja + woda)

Jak to najlepiej i najsensowniej podzielić, aby każdy z nas miał taką cześć jak wg mapy od 1-6, a po środku zrobić działki drogę?

Najpierw podzielić notarialnie, a później odrolinić, czy na odwrót?

Do drogi krajowej będzie się pewnie ciężko "wpiąć" tym bardziej że to jest droga, po 2 pasy w 1-dnym kierunku + oddzielone są pasem zieleni.

Ja i brat chcemy połowę ze swojej 1/6 sprzedać komuś, najpierw podzielić na 1/6, a potem jeszcze tą 1/6 na połowę?

Czy dużo lepiej jak ja np sprzedam swoją cześć, a on mi odda połowę swojej? I tak chcemy wybudować bliźniaka.

Jak to zrobić żeby to miało ręce i nogi, uniknąć niepotrzebnych formalności i kosztów?

Jak wymusić, żeby ta droga u góry, która jest na planie zagospodarowania przestrzennego stała się drogą?

Tam obecnie ludzie mają swoje sady/pola, trzeba przez 2-3 sady ją zrobić, aby wpiąć się do drogi asfaltowej.

Najpierw zapoznaj się z częścią opisową MPZP - przeznaczenie działek, szerokośc projektowanych dróg dojazdowych, minimalna powierzchna nowowydzialanych działek. Jeśli MPZP dopuszcza wynik waszych zamierzeń, to do dzieła. Wymienione trzy osoby działając wspólnie i w porozumieniu zlecają podział geodecie. Uwaga! Wypis z EGiB (geodezja) musi być identyczny z wypisem z KW (sąd) ; gdy jest niezgodny należy to wyprostować przed podziałem.Dalej: postanowienie, decyzja zatwierdzająca podział - geodeta poprowadzi. Gdy nowe działki znajdą sie w EGiB i w KW to w/w trzy osoby udają sie z wyrysami i decyzją do notariusza celem "przepisania" działek. Nieistniejąca droga to temat dla gminy: podział, wykup, itd. Wyjazd na DK wymaga uzgodnień w Dyrekcji Okręgowej Dróg Krajowych i Autostrad. Tyle w skrócie. Edytowane przez Bertha

To, że jesteście właścicielami po 1/6 to nie oznacza, że Twoja jest któraś konkretna 1/6 częśc. Po prostu każdy ma udział w całości i prawo korzystania z całości i swobodnego poruszania się po całej działce. 1/6 udziału oznacza, że masz 1/6 prawa głosu, a korzyści i ciężary ponosisz w 1/6 kwoty.

Bardzo ładne działki po 20 arów jako budownictwo jednorodzinne. Minus to ta droga krajowa. Zapewne jest to droga klasy Głównej Przyspieszonej (GP), a na taką nie wolno wyjeżdżać prosto z posesji, chyba ze jakieś "odstępstwo". Poza tym weź pod uwagę, że ta DK to będzie koszmar dla mieszkania. Co za debile ustalili w MPZP obszar 1.MN przy drodze krajowej? Przy takiej drodze lokuje się usługi/przemysł a nie budownictwo jednorodzinne.

Jeśli chodzi o "wyłączenie z produkcji rolnej" (mylnie nazywane odrolnieniem), to robisz je dopiero tuż przed samym złożeniem pozwolenia na budowę. Wcześniejsze podziały i przepisania własności robisz cały czas mając obecny użytek, przez co cały czas płacisz podatek rolny.