phoel 09.06.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Witam, Mam rodzinny sad o powierzchni 1,2ha i teraz tak:- 4/6 posiada babcia- 1/6 ma moja mama(spadek po ojcu)- 1/6 ma mój wujek(spadek po ojcu) Działka nie jest w żaden sposób na nikogo podzielona jak chodzi o jej cześć, wg planu zagospodarowania przestrzennego jest to teren pod budownictwo jednorodzinne. Babcia chce oddać wnuką swoją cześć, myślę że najlepiej jakby każdemu dała po 1/6 i wtedy możemy się tam spokojnie wybudować w przyszłości. Link do tego jak działka wygląda:https://i.imgur.com/YbXHwD5.png Wycinek z mapy zagospodarowania przestrzennegohttps://i.imgur.com/cuWTZa5.jpg(błękitna i fioletowa linia to kanalizacja + woda) Jak to najlepiej i najsensowniej podzielić, aby każdy z nas miał taką cześć jak wg mapy od 1-6, a po środku zrobić działki drogę?Najpierw podzielić notarialnie, a później odrolinić, czy na odwrót? Do drogi krajowej będzie się pewnie ciężko "wpiąć" tym bardziej że to jest droga, po 2 pasy w 1-dnym kierunku + oddzielone są pasem zieleni. Ja i brat chcemy połowę ze swojej 1/6 sprzedać komuś, najpierw podzielić na 1/6, a potem jeszcze tą 1/6 na połowę?Czy dużo lepiej jak ja np sprzedam swoją cześć, a on mi odda połowę swojej? I tak chcemy wybudować bliźniaka. Jak to zrobić żeby to miało ręce i nogi, uniknąć niepotrzebnych formalności i kosztów? Jak wymusić, żeby ta droga u góry, która jest na planie zagospodarowania przestrzennego stała się drogą?Tam obecnie ludzie mają swoje sady/pola, trzeba przez 2-3 sady ją zrobić, aby wpiąć się do drogi asfaltowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.06.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Najpierw zapoznaj się z częścią opisową MPZP - przeznaczenie działek, szerokośc projektowanych dróg dojazdowych, minimalna powierzchna nowowydzialanych działek. Jeśli MPZP dopuszcza wynik waszych zamierzeń, to do dzieła. Wymienione trzy osoby działając wspólnie i w porozumieniu zlecają podział geodecie. Uwaga! Wypis z EGiB (geodezja) musi być identyczny z wypisem z KW (sąd) ; gdy jest niezgodny należy to wyprostować przed podziałem.Dalej: postanowienie, decyzja zatwierdzająca podział - geodeta poprowadzi. Gdy nowe działki znajdą sie w EGiB i w KW to w/w trzy osoby udają sie z wyrysami i decyzją do notariusza celem "przepisania" działek. Nieistniejąca droga to temat dla gminy: podział, wykup, itd. Wyjazd na DK wymaga uzgodnień w Dyrekcji Okręgowej Dróg Krajowych i Autostrad. Tyle w skrócie. Edytowane 9 Czerwca 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 09.06.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Niech te 3 osoby najpierw wszystko podzielą potem jak macie nowe numery działek to notariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.06.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 To, że jesteście właścicielami po 1/6 to nie oznacza, że Twoja jest któraś konkretna 1/6 częśc. Po prostu każdy ma udział w całości i prawo korzystania z całości i swobodnego poruszania się po całej działce. 1/6 udziału oznacza, że masz 1/6 prawa głosu, a korzyści i ciężary ponosisz w 1/6 kwoty. Bardzo ładne działki po 20 arów jako budownictwo jednorodzinne. Minus to ta droga krajowa. Zapewne jest to droga klasy Głównej Przyspieszonej (GP), a na taką nie wolno wyjeżdżać prosto z posesji, chyba ze jakieś "odstępstwo". Poza tym weź pod uwagę, że ta DK to będzie koszmar dla mieszkania. Co za debile ustalili w MPZP obszar 1.MN przy drodze krajowej? Przy takiej drodze lokuje się usługi/przemysł a nie budownictwo jednorodzinne. Jeśli chodzi o "wyłączenie z produkcji rolnej" (mylnie nazywane odrolnieniem), to robisz je dopiero tuż przed samym złożeniem pozwolenia na budowę. Wcześniejsze podziały i przepisania własności robisz cały czas mając obecny użytek, przez co cały czas płacisz podatek rolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts