Fix26 14.06.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Witam uprzejmie. Mam taki przypadek gdyż zamontowane lampy LED działają napięcie jest 230V a urządzenia nie działają. Gdy lampa świeci napięcie znika. I na odwrót. Podłączając jakiekolwiek urządzenia pod kabel prowadzący do lampy nie działają pomiar robiony multimetrem proszę o pomoc . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.06.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Czytam 4 raz i nadal nie do końca rozumiem. Możesz trochę jaśniej to opisać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.06.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 O ile zrozumiałem tekst, chodzi o to że napięcie mierzysz multimetrem (czyli bez obciażenia) i pokazuje 230V indukowane w przewodzie. Po obciążeniu nawet LEDem napięcie spada przypuszczalnie do kilku voltów lub do zera. Wniosek : prawdopodobnie przerwa w obwodzie. Wezwij elektryka !!! Sam nie grzeb, bo zrobisz krzywdę sobie i/lub innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.06.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 O ile zrozumiałem tekst, chodzi o to że napięcie mierzysz multimetrem (czyli bez obciażenia) i pokazuje 230V indukowane w przewodzie. Po obciążeniu nawet LEDem napięcie spada przypuszczalnie do kilku voltów lub do zera. Wniosek : prawdopodobnie przerwa w obwodzie...Jakim cudem napięcie indukowane 230 V w przewodzie, a urządzenia podłączone do tego przewodu nie działają ? A wniosek jest inny - brak przewodu N lub "zerowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.06.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 No i co Takiemu doradzić, nie dość że nie potrafi podłączyć to i opisać nie potrafi co zrobił. Może majster szeregowo coś połączył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fix26 14.06.2018 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Panowie lampa oświetleniowa świeci to znaczy że jest faza jest też i neutralny nie przerwany to chyba jasne ,nie muszę być elektrykiem żeby wiedzieć że obieg musi być zamknięty i jest .na chłopski rozum po odłączeniu lampy podłączam urządzenie naj prościej plus i minus że tak się wyrażę ,szlifierkę lub wiertarkę i powinno działać bo są sprawne podpowiem że jest to w piwnicy w bloku podejrzewam że jest jakieś zabezpieczenie przed kradzieżą prądu ale skoro voltomierz sprawny pokazuje 230v to powinno działać prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.06.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Trza było tak od razu. Założono ogranicznik mocy (lub diodę w obwód) i żaden domorosły użytkownik lewego prądu nie będzie tu sobie wiercił czy szlifował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fix26 14.06.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Rozumiem pana w sprawie kradzieży tyle że nie mogę zrozumieć tego jeśli jest 230v to najwyraźniej to nie wystarczy tak musi być ogranicznik w poborze Wat i urządzenia nie ruszają myślałem że jak jest odpowiednie napięcie to musi grać i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fix26 14.06.2018 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Głównym moim celem było podładowanie raz na rok akumulatora prostownikiem i tyle cieszę się że panowie próbują laikowi pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.06.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Nie musi. W przypadku zainstalowanego ogranicznika mocy nastawia się taką wartość, by pokryła sumę mocy oświetlenia. Lampy LED pobierają niewiele, to nie ma reakcji ogranicznika na tę sytuację.W przypadku diod - silnik nie będzie pracował przy prądzie "wyprostowanym".PS. A kolega Remiks miał rację.PS 2. Coś uparty "murator" z edycją i poprawą tekstu. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fix26 14.06.2018 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Teraz rozumiem bardzo mnie to gnębiło dziękuję panu za odpowiedź czyli nici z ładowania ale przynajmniej wiem z jakiej przyczyny jeszcze raz dziękuję i życzę powodzenia w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts