JanWerbinski 16.06.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 To jest szybki spadek temperatury. I dmuchasz wtedy jaką temperaturą, żeby dom nagrzać do 24* Żeby nagrzać, np. przyjeżdżając zimą do wyziębionego domu to trzeba zwiększyć. Jednak przez >90% czasu ogrzewanie polega na podtrzymaniu temperatury, a nie na nagrzaniu. Podtrzymanie to niskie zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Jaki musi być przepływ powietrza i o ile musi ono być cieplejsze, żeby dostarczyć np. 1kW mocy. Mi wychodzi, że 100m3/h powietrza o temperaturze o 10* cieplejszym, niż pomieszczenie dostarcza ledwo 400W. Czyli jak masz ze 4kW zapotrzebowanie, to trzeba puścić 1000m3/h albo dmuchać 500m3/h powietrza o temperaturze 42* dla utrzymania 22*. Moja kanałówka ma ok. 500m3/h na najniższym biegu, przy niskich oporach. Czyli dostarczy wg Twoich założeń 2kW. To dość realna ilość energii potrzebna na utrzymanie stałej temperatury. Jeśli chcemy żeby była niesłyszalna, to należy nie przekraczać 5m/s. Przekrój łatwo policzyć. Zapotrzebowanie 4kW występuje tylko podczas mrozów. Jak dla mnie to mogę pójść na kompromis i godzę się na wyższy przepływ. Wynagrodzę to sobie komfortem latem, kiedy będę chłodził dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 To jest cena kompletnego systemu. 5900zł brutto zapłaciłem za ułożenie kabli (robota z materiałem). Do tego policzyłem z zapasem 100zł/szt * 11 sterowników i co nieco za kable od rozdzielni. No to weź mi ułóż te kable w tej cenie. Stropy Kleina, deski na legarach. Po robocie ma być z powrotem położona wykładzina dywanowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Kupuję. Zapraszam. Dom moich rodziców - późny gierek, grzany śmieciuchem. Dwa pełne piętra po 110m2. Podejmujesz wyzwanie, czy wycofujesz to co wyżej napisałeś? Niech będzie nawet 10K zł za kondygnację. Podejmuję. Pieniądze biorę z góry. 20 tys plus dojazd wg stawek ustawowych przelej na moje konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Jaką temperaturę ma prąd elektryczny? To się odnosiło do rur CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Wyższe straty to masz sprężając czynnik i przesyłając go na zewnatrz budynku. Na odcinku 40 cm w dobrze zaizolowanych rurach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Posadzka grzewcza jest przecież przestrzenią ogrzewaną. I odizolowaną od gruntu we współczesnym domu całkiem porządnie. Tylko jeśli na etapie projektowania i budowy tak zostanie zrobiona. Czyli tylko nowe budynki i to niektóre. Nie da się porządnie zaizolować później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.06.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Dla mnie w nowym domu jedynie tyko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe wodne. A czym później to będzie zasilane (kocioł na prąd , pompa ciepła , gaz) to już kwestia wyboru.Ogrzewanie podłogowe to najbardziej komfortowe i najlepsze dla czlowieka (rozkład temperatur) ogrzewanie.A ogrzewanie nadmuchowe zostawmy do ogrzewania hal i sklepów, tam gdzie komfort nie ma żadnego znaczenia a jedynie ma być dana powierzchnia nagrzana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Nie unosi kurzu... bo nie pozwala mu osiąść Źródłem kurzu są ludzie. Ściera się np. ubranie czy złuszczający się naskórek. Kurz po oderwaniu się od włókien tkaniny krąży w powietrzu. Jeśli zostanie zassany wywiewem, to nie zdąży opaść. Wszystko co znajdziesz w filtrach wywiewu, to kurz wyłapany dodatkowo przez wentylację/klimatyzację. Klimatyzacja nie jest źródłem kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Dla mnie w nowym domu jedynie tyko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe wodne. W domu już wybudowanym robienie podłogówki to bardzo duże koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.06.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Naucz się edytować posty bo będę Ci raportowal. Tego nie idzie czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 (edytowane) To niemożliwe. Już założenia na etapie obliczeń teoretycznych temu przeczą: Wyższa delta temperatur. Konieczność ogrzania niepotrzebnej masy wody i systemu grzewczego. Wyższe straty ciepła związane z wyższą temperaturą medium przenoszącego ciepło. Wyższe straty ciepła związane z tym że źródło ciepła nie jest wewnątrz przestrzeni ogrzewanej, a na jej skraju - podłoga nad gruntem. Komfort promieniowania występuje tylko w niedogrzanych pomieszczeniach. Nikt nie zastanawia się nad umiejscowieniem źródła ciepła kiedy jest bardzo ciepło. Jakos wyniki kolegi ktory przedstawil swoje wyniki i koszty ogrzewania domy 87m2 temu przeczą. Moje medium, ktore przenosi cieplo ma 32C, wiec tyle, co Twoj nadmuch, straty zostaja z w domu, wiec o czym Ty w ogole piszesz ? Podejmuję. Pieniądze biorę z góry. 20 tys plus dojazd wg stawek ustawowych przelej na moje konto. Czlowieku, kto w obecnych czasach bierze kasę z gory ?? Jelenia szukasz ? Moze pokaz swoje dotychczasowe realizacje, zeby wiedzec, ze w ogole masz pojecie o czym piszesz. Edytowane 16 Czerwca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.06.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Tylko jeśli na etapie projektowania i budowy tak zostanie zrobiona. Czyli tylko nowe budynki i to niektóre. Nie da się porządnie zaizolować później.Autor tematu buduje nowy dom i głupotą byłoby instalować w nim ogrzewanie nadmuchowe bez podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Jakos wyniki kolegi ktory przedstawil swoje wyniki i koszty ogrzewania domy 87m2 temu przeczą. Moje medium, ktore przenosi cieplo ma 32C, wiec tyle, co Twoj nadmuch, straty zostaja z w domu, wiec o czym Ty w ogole piszesz ? Straty nie zostają w domu jeżeli przy danej przewodności cieplnej przegrody mamy dwukrotnie większą różnicę temperatur. Grzejnik 50°C przy ścianie zewnętrznej to dwukrotnie większe straty ciepła przez tą ścianę niż grzejnik daleko od niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Czlowieku, kto w obecnych czasach bierze kasę z gory ?? Jelenia szukasz ? Moze pokaz swoje dotychczasowe realizacje, zeby wiedzec, ze w ogole masz pojecie o czym piszesz. Moja firma, moje zasady. Nie szukam klienta. To on się uparł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.06.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 (edytowane) Na odcinku 40 cm w dobrze zaizolowanych rurach? Masz zdjęcie termowizji tej dobrze zaizolowanej rury. Deltę masz tam ogromną, a izolację śmieszną jak porównasz z 20cm EPS w PnG Moja kanałówka ma ok. 500m3/h na najniższym biegu, przy niskich oporach. Czyli dostarczy wg Twoich założeń 2kW. To dość realna ilość energii potrzebna na utrzymanie stałej temperatury. To nie założenie. to fizyka. Założeniem było, że dmucha 42*. I gdzie tu mała delta? Jednak przez >90% czasu ogrzewanie polega na podtrzymaniu temperatury, a nie na nagrzaniu. Podtrzymanie to niskie zapotrzebowanie. Czy Ty piszesz na trzeźwo? Najpierw piszesz, że stygnie w czasie drogiej strefy o kilka stopni, potem, ze 90% to podtrzymanie.... Podejmuję. Pieniądze biorę z góry. 20 tys plus dojazd wg stawek ustawowych przelej na moje konto. Zgoda, pod warunkiem, ze wplata na podstawie umowy notarialnej (ja pokrywam koszty notariusza) w której bedzie wpisane, ze to zadatek i termin realizacji do 30 września 2018r. Tylko jeśli na etapie projektowania i budowy tak zostanie zrobiona. Czyli tylko nowe budynki i to niektóre. Nie da się porządnie zaizolować później. Zgadza się. Zaznaczałem to w pierwszym poscie. To Ty zacząłeś wychwalać ogrzewanie nadmuchowe w srarych domach. Ciekawe, jakie przepływy i sprzet zafundujesz moim rodzicom, zeby te kilkanaście kW (albo i ponad 20kW) wyrobić przy -20*. Obstawiam, że zdezerterujesz bo sciemniałeś. A rodzice leciwi i szuflować nie dają rady. Źródłem kurzu są ludzie. Ludzie produkują zarodniki pleśni? Skąd się bierze kurz na strychu, na który wchodzi ktos raz na rok? Straty nie zostają w domu jeżeli przy danej przewodności cieplnej przegrody mamy dwukrotnie większą różnicę temperatur. Dobrze piszesz o tej dT. Jak dmuchasz kanałami 42* (albo więcej) to masz dT przy -20* na zewnątrz jaką? 62*+ Jak w głebi wylewki mam nawet 30*, to grunt ma z 8*. Czyli dT 22*. I kto jest Sprite, a kto pragnienie? EOT z mojej strony. Na zaproszenie do notariusza z trzydniowym wyprzedzeniem czekam do połowy lipca. Jedyne co napiszę w tym wątku to informacja, czy jak upgrade ogrzewania dla moich rodziców się skończył. Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.06.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 (edytowane) To nieprawda. Ogrzewanie pompą powietrze powietrze vs podłogówka to:- korzystniejsza delta temperatur,- wyższy COP i SCOP,- bardzo niskie koszty instalacji,- możliwość grzania tylko w II taryfie jeśli dom ma dużą akumulację ciepła, jest szczelny i godzimy się na dyskomfort związany z wyższą temperaturą w nocy lub możemy oddzielić sypialnię od strefy ogrzewanej nocą,- funkcja chłodzenia gratis.Bzdury opowiadasz człowieku,ogrzewanie podłogowe to grzejnik,który grzeje z temp.23-25st.C a zasilany jest temp.30-35st.C i dlatego COP jest wyższy niż przy grzaniu nadmuchowym.Przez to,że wylewka to kilkanaście ton betonu nagrzanego do 23-25st.C jego masa sprawia,że temp.w domu jest stabilna przez kilkadziesiąt godzin i nie ma potrzeby "nadganiania" wychłodzenia domu jak to jest w przypadku ogrzewania nadmuchowego.Zróżnicowanie temp.w każdym pomieszczeniu z osobna jest jak najbardziej możliwe.Także zanim się wypowiesz doucz się a nie robisz z siebie pajaca... Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.06.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Napisał Jan Werbiński:Piszesz o średniowiecznym DGP, a teraz jest możliwość używania PC. Masz wiedzę opóźnioną o jakieś kilkaset lat.Dom nie musi być dobrze zaizolowany. Dobra izolacja daje tylko równiejszy rozkład temperatur, możliwość zastosowania mniejszej ilości nawiewów i przede wszystkim zmniejsza ilość energii i pieniędzy na ogrzewanie.Bertha odpowiada: Może i mam wiedzę opóźnioną o jakieś kilkaset skoro tak twierdzisz. Tylko że ja w takim domu bywałem i wiem jak to wygląda w praktyce i jak smakuje a ty teoretyzujesz. Być może jesteś wiodacą siłą narodu. No to naród ma problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 (edytowane) Straty nie zostają w domu jeżeli przy danej przewodności cieplnej przegrody mamy dwukrotnie większą różnicę temperatur. Grzejnik 50°C przy ścianie zewnętrznej to dwukrotnie większe straty ciepła przez tą ścianę niż grzejnik daleko od niej. Jaki grzejnik, kto teraz grzejniki 50C zakłada? Obudź się. Piszemy o podłogówce. 32C na zasilaniu, 6-8C w gruncie. Jaka do delta ?? Pomiędzy 20cm styropianu. Jakie to straty ? Moja firma, moje zasady. Nie szukam klienta. To on się uparł. Ha, ha - jaka firma ? Masz jakieś zdjęcia ? Rekomendacje ? Jak zwykle wykręcasz kota ogonem... Ale poczekamy do lipca... Edytowane 16 Czerwca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.06.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Masz zdjęcie termowizji tej dobrze zaizolowanej rury. Deltę masz tam ogromną, a izolację śmieszną jak porównasz z 20cm EPS w PnG Nie wiem jaką Ty masz izolację, ale ja do starego klimatyzatora oprócz oryginalnej pianki rur miedzianych dałem dodatkowe ocieplenie piankowe a na koniec jeszcze folię aluminiową. Rury na odcinku 4 m są prowadzone w warstwie ocieplenia 15 cm i odseparowane od siebie. To chyba oczywiste że nie pozostawia się oryginalnego minimalnego ocieplenia, ale je ulepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts