Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśmy dwustronne do klejenia membrany

marcin225

Recommended Posts

czyli 250 mb taśmy, ale kup sobie rolkę więcej. Poza tym do membrany potrzebujesz jeszcze taśmę do obróbek przy kominie, przy wywiewkach, oraz taśmę naprawczą tak na zaś bo może się coś uszkodzić podczas montażu. Ja kupiłem też taśmę (piankę) pod kontrłaty żeby uszczelnić przejście gwoździ przez membranę. I tej potrzeba tyle ile mb krokwi jest.

czyli 250 mb taśmy, ale kup sobie rolkę więcej. Poza tym do membrany potrzebujesz jeszcze taśmę do obróbek przy kominie, przy wywiewkach, oraz taśmę naprawczą tak na zaś bo może się coś uszkodzić podczas montażu. Ja kupiłem też taśmę (piankę) pod kontrłaty żeby uszczelnić przejście gwoździ przez membranę. I tej potrzeba tyle ile mb krokwi jest.

Taśmę pod kontrłaty mam , też kupowałem sam bo w hurtowni (swoją drogą nazwa extradach... ) nawet nie wiedzieli , że coś takiego jest ;/ Taśmy do obróbek i naprawczą uwzględnili i też mam.

Ogólnie membrana to ponoć kiepskie rozwiązanie ;), powinno być pełne deskowanie i papa. Jaką szerokość taśmy tej do klejenia masz zamiar kupić ? ja mam chyba 2 cm i wydaje mi się że to trochę za mało. Szerszej nie mieli i mówią że to wystarczy ...

No wiadomo, że deskowanie i papa lepsze ale przy okazji o wiele wiele droższe. Taśmę daje Coromix też chyba 2 cm do membrany Corotop Ultra (jeden producent taśmy i membrany).

No niby robi się zakładkę i leży ona tak że woda i tak spłynie, ale po jakimś czasie membrana opadnie coś i robią się szczeliny, górna będzie miała mniejszy zwis a dolna większy i tam będzie prześwit. Taśma sklei to wszystko i nie będzie prześwitu. Hm można jakieś plusy i minusy poszukać ;)

Mnie tam wykonawca przekonał, że nie ma sensu kleić. Nawet jak ta pod spodem będzie miała większy zwis (a nie zauważyłem czegoś takiego) to czym to niby miałoby skutkować? I tak woda pod górę nie popłynie.

Co do wyższości deskowania - były fotki no name czy mocno budżetowych membran, gdzie faktycznie to nie wyglądało fajnie po pewnym czasie. Nie widziałem jednak fotek źle wyglądającej membrany szanującej się marki, chociaż wystarczy wziąć do ręki próbnik żeby mieć obawy o trwałość i wytrzymałość ich najtańszych produktów. A deskowanie to niezła czapka pieniędzy.

Tyvek DuPont to dobra marka. Ale nie model - i dobre marki mają tańsze, gorsze wersje. Czy ma 150g/m2 i kosztuje 500zł, czy ma 350g/m2 i kosztuje 1500zł - to robi różnicę. A ciągle Tyvek.

I tak woda pod górę nie popłynie.
w przypadku membrany , może i nie popłynie niech wypowiedzą się fachowcy , ale jest coś takiego jak podciąganie kapilarne i woda idzie w górę aż miło .

A deskowanie to niezła czapka pieniędzy.

Ogólnie membrana to ponoć kiepskie rozwiązanie ;), powinno być pełne deskowanie i papa.

ale ma swoje zalety , np w przypadku wichury gdy porwie dachówki to masz nadal szczelnie , w przypadku membrany woda leci w ocieplenie i masz wszystko do wymiany łącznie z nidą . Często kładzie się tylko deski i papę na ładnych parę lat z braku kasy na wykończenie dachówką (lub gdy ktoś nie chce kłaść blachy) . Także czasem poniekąd zaoszczędzone pieniądze na deskowaniu można włożyć poźniej x kilka w remont całego poddasza od nowa . Obecnie coraz częściej są gwałtowne burze i trąby powietrzne , które zabierają co mają po drodze (zwykle lżejsze rzeczy jak blachę czy dachówki właśnie , no może czasem cały dach ale to takie bez mocowania do wieńca) .

Edytowane przez cuuube

Jak przyjdzie trąba powietrzna to zerwie i dachówkę i blachę i deski z papą. Chętnie bym zrobił pełne deskowanie gdyby było to trochę taniej. Papa zaje.... e droga bo trzeba dać podkładową a później wierzchniego krycia więc podwójnie liczona, a do tego deski pewnie nie muszą być calówki ale inne to będzie ciężko przybić i żeby sztywne były, plus robocizna też droga. Na moim osiedlu przy starszych domach (takie 15 20 letnie) hm nie ma nic, żadnej membrany, stoi więźba i na to blacha i nic im nie jest, sucho, trochę kurzu się zbiera i tyle. W poprzednim domu miałem eternit i nic pod nim, przybijany gwoździami z podkładkami blaszanymi (takie romby) i na strychu było suchutko, przetrwał wiatry, burze, gradobicia, deszcze ulewne i był przestrzał dla wiatru bo nie było podbitki tylko niska ścianka podmurowana do krokwi. Przy kominie fakt trochę podciekał ale blacha była źle obrobiona tzn nie uszczelniona. Na całej swojej budowie liczę każdą złotówkę ale nie oszczędzam. Dobra to co z tą taśmą ... na pewno nie będzie błędem jak ją zastosujemy prawda ?