marcin225 23.06.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ile mniej więcej idzie taśmy dwustronnej do klejenia membrany? (Dach 293 m2 dwuspadowy) Oczywiście z hurtowni przy wycenie dachu nie pomyśleli to zamówię sam ale nie wiem ile to może być (100 mb? więcej?) a na internecie jakoś nie znalazłem nic w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Pójdzie tyle ile masz mb membrany, ile rolek masz kupione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.06.2018 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Pójdzie tyle ile masz mb membrany, ile rolek masz kupione ? 5 szt po 50mb. W sumie faktycznie tyle powinno pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Tyle, co długość membrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 czyli 250 mb taśmy, ale kup sobie rolkę więcej. Poza tym do membrany potrzebujesz jeszcze taśmę do obróbek przy kominie, przy wywiewkach, oraz taśmę naprawczą tak na zaś bo może się coś uszkodzić podczas montażu. Ja kupiłem też taśmę (piankę) pod kontrłaty żeby uszczelnić przejście gwoździ przez membranę. I tej potrzeba tyle ile mb krokwi jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.06.2018 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 czyli 250 mb taśmy, ale kup sobie rolkę więcej. Poza tym do membrany potrzebujesz jeszcze taśmę do obróbek przy kominie, przy wywiewkach, oraz taśmę naprawczą tak na zaś bo może się coś uszkodzić podczas montażu. Ja kupiłem też taśmę (piankę) pod kontrłaty żeby uszczelnić przejście gwoździ przez membranę. I tej potrzeba tyle ile mb krokwi jest. Taśmę pod kontrłaty mam , też kupowałem sam bo w hurtowni (swoją drogą nazwa extradach... ) nawet nie wiedzieli , że coś takiego jest ;/ Taśmy do obróbek i naprawczą uwzględnili i też mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ogólnie membrana to ponoć kiepskie rozwiązanie , powinno być pełne deskowanie i papa. Jaką szerokość taśmy tej do klejenia masz zamiar kupić ? ja mam chyba 2 cm i wydaje mi się że to trochę za mało. Szerszej nie mieli i mówią że to wystarczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.06.2018 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ogólnie membrana to ponoć kiepskie rozwiązanie , powinno być pełne deskowanie i papa. Jaką szerokość taśmy tej do klejenia masz zamiar kupić ? ja mam chyba 2 cm i wydaje mi się że to trochę za mało. Szerszej nie mieli i mówią że to wystarczy ... No wiadomo, że deskowanie i papa lepsze ale przy okazji o wiele wiele droższe. Taśmę daje Coromix też chyba 2 cm do membrany Corotop Ultra (jeden producent taśmy i membrany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 No deskowanie drogie, same dechy plus papa to wychodzi jakieś 30 % kosztów dachu więcej. Też mam Corotopa cały zestaw. Ja kupiłem membranę ponoć najlepszą jaką mieli na stanie ... Tyvek DuPont, niestety opinii na jej temat niewiele i nie wiem czy to dobry zakup był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.06.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Tyvek to na pewno dobry zakup. A co do klejenia membrany wysokoparoprzepuszczalnej na zakładach to nie mam pewności, czy jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 No niby robi się zakładkę i leży ona tak że woda i tak spłynie, ale po jakimś czasie membrana opadnie coś i robią się szczeliny, górna będzie miała mniejszy zwis a dolna większy i tam będzie prześwit. Taśma sklei to wszystko i nie będzie prześwitu. Hm można jakieś plusy i minusy poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.06.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Wg mnie lepiej skleić niż tego nie robić. Klejenie nic nie zaszkodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Mnie tam wykonawca przekonał, że nie ma sensu kleić. Nawet jak ta pod spodem będzie miała większy zwis (a nie zauważyłem czegoś takiego) to czym to niby miałoby skutkować? I tak woda pod górę nie popłynie. Co do wyższości deskowania - były fotki no name czy mocno budżetowych membran, gdzie faktycznie to nie wyglądało fajnie po pewnym czasie. Nie widziałem jednak fotek źle wyglądającej membrany szanującej się marki, chociaż wystarczy wziąć do ręki próbnik żeby mieć obawy o trwałość i wytrzymałość ich najtańszych produktów. A deskowanie to niezła czapka pieniędzy. Tyvek DuPont to dobra marka. Ale nie model - i dobre marki mają tańsze, gorsze wersje. Czy ma 150g/m2 i kosztuje 500zł, czy ma 350g/m2 i kosztuje 1500zł - to robi różnicę. A ciągle Tyvek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.06.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Przy obecnej tendencji do zmian w pogodzie, tj coraz wyższe temperatury i ekstremalne zjawiska pogodowe takie jak b.silne wiatry , intensywne opady tańsze rozwiązanie - membrana może okazać się najdroższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.06.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 (edytowane) I tak woda pod górę nie popłynie. w przypadku membrany , może i nie popłynie niech wypowiedzą się fachowcy , ale jest coś takiego jak podciąganie kapilarne i woda idzie w górę aż miło . A deskowanie to niezła czapka pieniędzy. Ogólnie membrana to ponoć kiepskie rozwiązanie , powinno być pełne deskowanie i papa. ale ma swoje zalety , np w przypadku wichury gdy porwie dachówki to masz nadal szczelnie , w przypadku membrany woda leci w ocieplenie i masz wszystko do wymiany łącznie z nidą . Często kładzie się tylko deski i papę na ładnych parę lat z braku kasy na wykończenie dachówką (lub gdy ktoś nie chce kłaść blachy) . Także czasem poniekąd zaoszczędzone pieniądze na deskowaniu można włożyć poźniej x kilka w remont całego poddasza od nowa . Obecnie coraz częściej są gwałtowne burze i trąby powietrzne , które zabierają co mają po drodze (zwykle lżejsze rzeczy jak blachę czy dachówki właśnie , no może czasem cały dach ale to takie bez mocowania do wieńca) . Edytowane 24 Czerwca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.06.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 (edytowane) No deskowanie drogie, same dechy plus papa to wychodzi jakieś 30 % kosztów dachu więcej. czasem tanio , wychodzi drogo , a biednych nie stać na kupowanie/remontowanie kilka razy tego samego (niestety rzadko kto tak robi , bo ma być tanio) Edytowane 24 Czerwca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.06.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Nie wierzę w 25 letnią trwałość membran. O ile przy strychach nieużytkowych ma to mniejsze znaczenie to przy użytkowych nawet niewielka nieszczelność membrany może się skończyć niezłą demolką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.06.2018 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Ja bardziej bym się kun obawiał przy membranie. O wiele bardziej prawdopodobne niż trąba powietrzna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.06.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Nie musisz mieć trąby aby mieć nieszczelność membrany np. w miejscu mocowania jej do krokwi . Więźba dachów bez pełnego dachowania jest znacznie bardziej ,,odkształcana'' przy silnych wiatrach. Wysoka temperatura, ciągłe naprężenia wcześniej niż później spowodują nieszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.06.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Jak przyjdzie trąba powietrzna to zerwie i dachówkę i blachę i deski z papą. Chętnie bym zrobił pełne deskowanie gdyby było to trochę taniej. Papa zaje.... e droga bo trzeba dać podkładową a później wierzchniego krycia więc podwójnie liczona, a do tego deski pewnie nie muszą być calówki ale inne to będzie ciężko przybić i żeby sztywne były, plus robocizna też droga. Na moim osiedlu przy starszych domach (takie 15 20 letnie) hm nie ma nic, żadnej membrany, stoi więźba i na to blacha i nic im nie jest, sucho, trochę kurzu się zbiera i tyle. W poprzednim domu miałem eternit i nic pod nim, przybijany gwoździami z podkładkami blaszanymi (takie romby) i na strychu było suchutko, przetrwał wiatry, burze, gradobicia, deszcze ulewne i był przestrzał dla wiatru bo nie było podbitki tylko niska ścianka podmurowana do krokwi. Przy kominie fakt trochę podciekał ale blacha była źle obrobiona tzn nie uszczelniona. Na całej swojej budowie liczę każdą złotówkę ale nie oszczędzam. Dobra to co z tą taśmą ... na pewno nie będzie błędem jak ją zastosujemy prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts