Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antena, 4 tv i zasilacz, co jest źle?

Recommended Posts

Tak wiem, że dziwnie, ale właśnie nie chcę mieć zasilacza przy tv (mało gniazdek). Teraz wiem, że są rozdzielacze od razu ze wzmacniaczem, ale mam to co mam, tak na zdrowy rozsądek wydawało mi się że nie ma zbytniej różnicy jak to tam będzie podłączone, ale zaczynam mieć wątpliwości. Spróbuje jeszcze bezpośrednio podłączyć tylko mam 5 kabli, żaden nie podpisany i jeden tv dzialający póki co.

A ten iniektor nie powinien być odwrotnie. Zasilasz pewnie telewizor nie antenę. Zdjęcie niewyraźne więc mogę się mylić. Nie masz miernika, zmierz czy wychodzi napięcie na wyjściu do anteny. Miernik kosztuje parę złotych a jak masz jakieś pojęcie o elektryce to się przydaje w domu i samochodzie.

Co to znaczy coś tam znajduje? Znajduje to co masz w okolicy, czy jakieś śmieci? Poszukaj w necie co da się odbierać podając nadajnik. 25% sygnału na kazdym wyjściu to dla rozgałęźnika bez wzmacniacza (praktycznie nieco mniej). Taki z niedziałającym wzmacniaczem daje stosunkowo duże tłumienie i dlatego nie masz nic.

Na antenie podłączonej na krótko bezpośrednio do tv znalazło mi 7 kanałów cyfrowych, 0 analogowych, nie przełączałem, jakieś tam tvp info leciało bez zakłóceń. Podłączyłem więc kabel ze ściany do tv (bez końcówki, ale drut dotykał gniazda, pomagała mi druga osoba) a antenę bezpośrednio do kabli ze ścian, wypuszczonych na poddaszu, do każdego jednego pojedynczo, bez żadnych rozdzielaczy itp. Nie odbierało nic. Zupełnie nie wiem co jest grane. Za słaby sygnał?

Tak. Wzmacniacz nie chodzi (uszkodzony lub brak zasilania) , więc sygnał jest za słaby czyli zero odbioru. Pisąłem już: na każdym z wyjść odbiornikowych jest teoretycznie 25% sygnału (gdy układ bez wzmacniacza), tu nie pracujący wzmacniacz wnosi tłumienie i jest kicha. Analogowej tv chyba już nie nadają w PL.

Pomalutku jaką masz antenę, ze wzmacniaczem? Twój rozgałęźnik posiada wzmacniacz, który pokrywa swoje straty na rozgałęzieniu na 4 odbiorniki, wzmocnienie max 10dB tak wynika ze zdjęcia. Rozgałęźnik dodatkowo podaje zasilanie jeszcze na antenę. Jak antena jest bez wzmacniacza może zwierać napięcie podawane i kicha wzmacniacz w rozgałęźniku też może nie działać. Jak nie potrafisz sobie poradzić trzeba wezwać fachowca. Pisałem Ci już wcześniej, że trzeba pomierzyć czy dochodzi napięcie do wzmacniacza. Metodą macajewa nie zawsze dojdzie się do celu.

• 2 weeks później...
Pomalutku jaką masz antenę, ze wzmacniaczem? Twój rozgałęźnik posiada wzmacniacz, który pokrywa swoje straty na rozgałęzieniu na 4 odbiorniki, wzmocnienie max 10dB tak wynika ze zdjęcia. Rozgałęźnik dodatkowo podaje zasilanie jeszcze na antenę. Jak antena jest bez wzmacniacza może zwierać napięcie podawane i kicha wzmacniacz w rozgałęźniku też może nie działać. Jak nie potrafisz sobie poradzić trzeba wezwać fachowca. Pisałem Ci już wcześniej, że trzeba pomierzyć czy dochodzi napięcie do wzmacniacza. Metodą macajewa nie zawsze dojdzie się do celu.

Jedyna rozsądna odpowiedź w całym temacie... ale jakby miał zwarcie to by chyba ta dioda zgasła lub przygasła prawie całkowicie. Może na którymś kablu jest zwarcie, lub kable źle zarobione (widziałem już różne cuda).

@bertha to 25% to co to ma niby oznaczać ? Stosując takie oblicznia to ja mam czasem 1% z anteny i wszystko działa cuda jakieś?