Zosia D. 26.06.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Hejmam do Was pytanie. Mam działkę o nietypowych wymiarach 16,5 m x 100 m. Czy Waszym zdaniem można na niej zbudować sensowny, parterowy dom jednorodzinny z poddaszem? Jeśli tak, to może macie jakieś pomysły. Bardzo proszę o pomoc. Nie mam pojęcia o projektowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.06.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Zacznij od wypisu z MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termeko.eu 26.06.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 szerokosc na garaz starczy ale nie na normalny dom szukaj czegos powyzej 25 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 26.06.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Jeśli działka jest "darmowa" (darowana, prezent, itd), lokalizacja/ otoczenie są w porządku to spokojnie drogą delikatnych kompromisów wybudujesz ciekawy i funkcjonalny dom, nieco inny niż te wszystkie, które "każdy" buduje. Na dobry początek zerknij na domy z serii EKONOMICZNY z pracowni Domy z wizją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.06.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Można. Najciekawsze domy buduje sie na nieciekawych działkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 27.06.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Hej mam do Was pytanie. Mam działkę o nietypowych wymiarach 16,5 m x 100 m. Czy Waszym zdaniem można na niej zbudować sensowny, parterowy dom jednorodzinny z poddaszem? Jeśli tak, to może macie jakieś pomysły. Bardzo proszę o pomoc. Nie mam pojęcia o projektowaniu. Cześć jestem w podobnej sytuacji bo mam działkę o szer. 16m. Moim zdaniem ktoś kto pisze ze nie można nic sensownego postawić jest w błędzie. Tzn. – jeśli dopiero kupujesz działkę to wiadomo – po co się kopać z koniem , trzeba sobie ułatwiać więc szukaj szerszej. Ale jeżeli z jakichś powodów musi być ta albo już ją masz to można coś postawić. Wszystko zależy co potrzebujesz bo jak 200-300m to może być faktycznie ciężko ale jak do 100 to takich domów na takiej działce nowych powstaje jest sporo! Ja osobiście chciałbym max 100m parterowy najlepiej z płaskim dachem (nie wiem czy słusznie ale zawsze mi się wydawało ze z płaskim jest łatwiej i taniej szczególnie ze dużo prac chciałbym wykonać sam). Po wielu poszukiwaniach wpadł mi w oko Lancaster 3 z Lipińscy Domy . https://lipinscy.pl/projekt/lancaster-iii/kosztorys Co prawda min. Szer. Jest 16,7 ale może się to jakoś da ominąć o co będę pytał tu na forum i w ogóle o ten projekt wiec możesz śledzić Edytowane 27 Czerwca 2018 przez jarokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 27.06.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 16m to prawie luksus... przy moich niecałych 14. Przy działce poniżej bodaj 16 m mam prawo dosunąć budynek (ściana bez okien) do granicy na 1,5m (licząc od obrysu budynku, nie ściany). Zatem u siebie mogę postawić budynek o szerokości max 7,5m. Więc mając 16m można projektować budynek (przy założeniu jednej ściany bez okien) 9m szeroki, więc wiesz, luksus.Mam wstępnie roozrysowany projekt parterówki i wszystko co potrzeba jest całkiem wygodnie rozmieszczone (choć trzeba trochę dłużej pogłówkować i przemyśłeć własne potrzeby by ergonomicznie ułożyć program domu), co prawda trzeba poświęcić trochę więcej na komunikację - rośnie powierzchnia zabudowy (w moim przypadku nie chciałem piętra), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.06.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 ... da się na 16m projektować budynek. Co ciekawe, jeśli działka ma szerokość mniej niż 16m, to zbliżenie domu do granicy jest dopuszczalne na 1,5m od granicy. Powyżej 16m ( np. 16m10cm ) powoduje, że budynku nie zbliży się do granicy, chyba, że Plan Miejscowy daje taką możliwość.Przy 16m minus 8m ( sumarycznie od granic działki po 4m ) daje szerokość zewnętrzną ścian budynku 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 28.06.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 jeśli działka jest za dobra $ to czemu nie, sam chciałem kupić 1500m2 16-17m szerokośći x 90 długości w idealnej okolicy ale sie spoźniłem o jakiś miesiąc z ciekawości dodam iż działka poszła za 75 tyś gdzie działka w tej okolicy w normalnych kształtach by kosztowała około 170-200 tyś po zakupie wróciła od razu na rynek za 125 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Warto porozmawiać z sąsiadami czy nie połączyć dwóch wąskich działek i podzielić na nowo tak aby każdy miał w miarę foremną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.07.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Zaraz będzie namiętna wymiana poglądów, kto ma otrzymać działkę od frontu a kto w drugim rzędzie. MOJE ma być na przedzie, bez sądu się nie obędzie. No chyba że to jakieś nadzwyczajne spokojne ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 to raczej się ustala PRZED podziałem a nie po.Poza tym z takiej długości da się wykroić kilka działek - i tym samym zarobić sobie na budowę sprzedając jedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts