Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny + grzejniki

Piecha21

Recommended Posts

Witam !

Czytam, pytam od 4 dni i głupnę. Wiem coraz mniej zamiast coraz więcej. :bash: Do sedna:

Planuje w domu mieć piec jednofunkcyjny kondensacyjny. Dół podłogówka, górna 4 grzejniki + podłogówka w łazience. Grzejniki niestety są a żałuję bo mogłem dać wszędzie podłogówkę. Jakie dobrać grzejniki ? Jeśli chodzi o zapotrzebowanie W na m2 i na dany pokój wszystko mam przeliczone. Żeberkowe aluminiowe czy płytowe stalowe ?

Wszędzie teoretycznie podają że płytowe. Ale czy odpowiednio dobrane ( przewymiarowane ) żeberka nie będą sprawować takiego samego zadania i również dobrze ? Planuje pracować na temperaturze 50/35 +/-. Nie ukrywam że też względy estetyczne kierują mnie ku grzejnikom żeberkowym.

Jeden instalator mi podpowiada że przy takiej śmiesznej ilości grzejników ( 4 szt. ) i powierzchni na poddaszu 80 m2 po podłodze on by się nie przejmował i dawał żeberka ponieważ ewentualne różnice ( oszczędności ) na tak małej powierzchni będą niezauważalne.

Proszę o jakąś pomoc i rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam Jacek !

typ grzejników jest tu obojętny ponieważ oba a więc aluminiowe żeberkowe jak i stalowe płytowe nie akumulują zbyt wiele energii oraz ich stosunek mocy do wymiarów jest podobny.

Odnośnie jednak samego zastosowania to w zależności od rozwiązania instalacji i kotłowni przy kotle kondensacyjnym staraj się trochę przewymiarować ich wymiary stosując zasilanie o temperaturze 45/55*C.

W zależności czy dla podłogówki będą stosowane mieszacze obniżające temperaturę czynnika zastosowanie małego przewymiarowania spowoduje obniżenie krzywej grzewczej dla kotła.

Każdy typ ogrzewania jest ściśle związany z ociepleniem domu i samego dachu a ogrzewanie grzejnikowe którego rozkład temperatury w pomieszczeniu powoduje wyższą temperaturę przy suficie jest tym bardziej wrażliwe.

Wszelkie niedociągnięcia przy ociepleniu i niskiej temperaturze zasilania będą zaraz widoczne w postaci chłodniejszych stref na powierzchni samego pokoju gdyż temperatura ta odbija się na konwekcji ciepła.

Edytowane przez Mareks77

Witam,

Gazowe kotły kondensacyjne mogą pracować z każdym rodzajem instalacji, lecz najwyższą sprawność osiągają przy współpracy z ogrzewaniem podłogowym lub grzejnikowym zaprojektowanym na pracę w obniżonych parametrach. Przy współpracy z ogrzewaniem grzejnikowym zaprojektowanym na parametry pracy 70/55, jedynie przez kilka dni w roku nie będzie zachodził proces kondensacji. Jeżeli jest Pan na etapie doboru grzejników, warto dobrać je na parametry zasilania wynoszące 45-55°C. Wymagany będzie wtedy grzejnik o większej powierzchni grzewczej, niż dobrany na parametry wysokotemperaturowe. Zarówno grzejniki płytowe, jak i żeberkowe będą odpowiednie dla Pana budynku.

A czy zastanawiał się już Pan nad wyborem kotła kondensacyjnego?

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch