Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt naprawy uszkodzonego ogrodzenia

Lucyna 81

Recommended Posts

Witam!

Czy mam prawo żądać pokrycia kosztów naprawy ogrodzenia zniszczonego przez drzewo sąsiadów? Czy muszę zostawić uszkodzone ogrodzenie do czasu rozprawy w sądzie? Czy wystarczą zdjęcia uszkodzonego ogrodzenia? Czy muszę mieć opinię rzeczoznawcy?

1. Ogrodzenie stoi w całości po naszej stronie granicy ,gdyż sąsiad ,,dba" o każdy centymetr swojej posesji.

2. Ogrodzenie postawione na nasz koszt.

3. Drzewo ,które zwaliło się na nasze ogrodzenie było spróchniałe, robiło za ,,pergolę" pod powój . Łysy pień gruszy od kilku lat.

4. Ogrodzenie jest z paneli z drutu , panel jest wygięty, poodpryskiwał ocynk, pod ciężarem pnia panel pociągną skrajny słupek , który także się wygiął i obluzował.

5. Sąsiad twierdzi ,że można to wyprostować, po opinii majstra ,który stawiał ogrodzenie (rok temu) panel i słupek do wymiany , gdyż wszystko się rusza, a ogrodzenie będzie rdzewieć i nie da się tego tak wyprostować by wyglądało jak nowe .

6. Koszt wymiany ogrodzenia to 650zł materiał + robocizna . Wycena zrobiona przez dwóch niezależnych majstrów :/ w sumie identyczna.

I mam dodatkowe pytanie czy skoro płot stoi w całości na mojej stronie , sąsiad może do niego coś czepiać? Bo twierdzi ,że ogrodzenie jest wspólne w użytkowaniu, tylko ,że nie stoi po granicy i nie dołożył się do niego ani złotówki :/ czyli jest moją własnością raczej ? a słupki graniczne pozakopywał , żeby nie było widać jak dokładnie leci granica :/

Może ktoś naświetlić jak to od strony prawnej wygląda

Ogrodzenie jest twoją własnością i masz prawo domagać się naprawy.

Wysyłasz pismo z roszczeniem - albo naprawia sąsiad, albo zwraca za naprawę tobie.

Jak nie dojdziecie do porozumienia, to ty musisz wystąpić z roszczeniem do sadu cywilnego. Wniosek jest płatny, ale koszt zwracany po wygranej sprawie (ale trzeba to ująć w piśmie procesowym)

Dokumentacja fotograficzna. Może uda się spisać z sąsiadem protokół, co zostało zniszczone?Możesz naprawić przed rozprawą i pokazać w sądzie faktury za naprawę.

Dzięki za info , sąsiad jest nie do dogadania , jeżeli chodzi o jego to jest mega roszczeniowy, ale jak już mu przychodzi za coś zapłacić to wtedy wszystko można za pomocą młotka naprawić . Ubezpieczyciel nie uwzględnił szkody :/ , że jak dom to tak ale nie płot :/ . Nie zgodziłam się by on to naprawiał bo chciał mi panel prostować , a słupek się nie przewraca to nie ma konieczności wymieniać , a że krzywy to się dognie ,a że lata toż nikt nie będzie go ruszał i taka gadka :( . Pismo wyślę , po sądach raczej nie będę się z nim ciągać bo te pieniądze nie są warte tych nerwów ,ale pogrozić mogę ,chciałabym tylko znać podstawy prawne, by nie wyszło, że czepiam się biednego sąsiada ;) A może wystarczy pismo i go żonka trochę zreflektuje... bo na razie idzie w zaparte kołtun jeden . No chyba ze będzie mi się awanturował i majstrów gonił jak było u sąsiadów to skieruje sprawę do sądu . Edytowane przez Lucyna 81

Mam jeszcze pytanie odnośnie naprawy ogrodzenia. Stoi przy samej granicy i chcąc nie chcąc by je naprawić majster będzie musiał stanąć po stronie sąsiada by zdemontować uszkodzone ogrodzenie i teraz mam pytanie czy sąsiad ma prawo robić problemy? Dodam ,że tak się przestraszył kosztów naprawy ,że teraz lata z kamerą i kręci jak coś robię przy płocie. By zatrzeć dowody iż drzewo było spróchniałe ,zakopał pieniek który został po nim a jego żonka obsadziła to kwiatkami . Sytuacja kuriozalna bo to jego zmurszałe drzewo zwaliło się na płot .Facet ma na pieńku ze wszystkimi sąsiadami, ja chcę to tylko naprawić i mieć jak najmniej do-czynienia z nim a najlepiej wcale . A co najgorsze to mnie naprawdę zaczyna wkurzać ta sytuacja, bo po dobroci nie można, ustępstwami nie można :/ . Czy jak będzie się awanturował przeganiał majstra mogę wezwać straż miejską :( ?

Mam jeszcze pytanie odnośnie naprawy ogrodzenia. Stoi przy samej granicy i chcąc nie chcąc by je naprawić majster będzie musiał stanąć po stronie sąsiada by zdemontować uszkodzone ogrodzenie i teraz mam pytanie czy sąsiad ma prawo robić problemy? Dodam ,że tak się przestraszył kosztów naprawy ,że teraz lata z kamerą i kręci jak coś robię przy płocie. By zatrzeć dowody iż drzewo było spróchniałe ,zakopał pieniek który został po nim a jego żonka obsadziła to kwiatkami . Sytuacja kuriozalna bo to jego zmurszałe drzewo zwaliło się na płot .Facet ma na pieńku ze wszystkimi sąsiadami, ja chcę to tylko naprawić i mieć jak najmniej do-czynienia z nim a najlepiej wcale . A co najgorsze to mnie naprawdę zaczyna wkurzać ta sytuacja, bo po dobroci nie można, ustępstwami nie można :/ . Czy jak będzie się awanturował przeganiał majstra mogę wezwać straż miejską :( ?

https://www.dom.pl/teren-budowy-czy-mozemy-wejsc-na-teren-sasiada.html

Jeżeli sąsiad nie zgodzi się na wejście na swój teren, pozostaje nam złożenie wniosku we właściwym urzędzie, najczęściej składamy go u starosty. W terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku starosta rozstrzyga, w drodze decyzji, czy wejście na teren sąsiada jest rzeczywiście niezbędne. Jeżeli uzna zasadność naszego wniosku, wyda decyzję, w której jednocześnie określi granice niezbędnej potrzeby oraz warunki korzystania z sąsiedniego budynku, lokalu lub nieruchomości.

https://www.eporady24.pl/korzystanie_z_dzialki_sasiada_podczas_prac_budowlanych,pytania,8,112,8025.html