Lucyna 81 03.07.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Witam! Czy mam prawo żądać pokrycia kosztów naprawy ogrodzenia zniszczonego przez drzewo sąsiadów? Czy muszę zostawić uszkodzone ogrodzenie do czasu rozprawy w sądzie? Czy wystarczą zdjęcia uszkodzonego ogrodzenia? Czy muszę mieć opinię rzeczoznawcy? 1. Ogrodzenie stoi w całości po naszej stronie granicy ,gdyż sąsiad ,,dba" o każdy centymetr swojej posesji. 2. Ogrodzenie postawione na nasz koszt. 3. Drzewo ,które zwaliło się na nasze ogrodzenie było spróchniałe, robiło za ,,pergolę" pod powój . Łysy pień gruszy od kilku lat. 4. Ogrodzenie jest z paneli z drutu , panel jest wygięty, poodpryskiwał ocynk, pod ciężarem pnia panel pociągną skrajny słupek , który także się wygiął i obluzował. 5. Sąsiad twierdzi ,że można to wyprostować, po opinii majstra ,który stawiał ogrodzenie (rok temu) panel i słupek do wymiany , gdyż wszystko się rusza, a ogrodzenie będzie rdzewieć i nie da się tego tak wyprostować by wyglądało jak nowe . 6. Koszt wymiany ogrodzenia to 650zł materiał + robocizna . Wycena zrobiona przez dwóch niezależnych majstrów :/ w sumie identyczna. I mam dodatkowe pytanie czy skoro płot stoi w całości na mojej stronie , sąsiad może do niego coś czepiać? Bo twierdzi ,że ogrodzenie jest wspólne w użytkowaniu, tylko ,że nie stoi po granicy i nie dołożył się do niego ani złotówki :/ czyli jest moją własnością raczej ? a słupki graniczne pozakopywał , żeby nie było widać jak dokładnie leci granica :/ Może ktoś naświetlić jak to od strony prawnej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Ogrodzenie jest twoją własnością i masz prawo domagać się naprawy.Wysyłasz pismo z roszczeniem - albo naprawia sąsiad, albo zwraca za naprawę tobie. Jak nie dojdziecie do porozumienia, to ty musisz wystąpić z roszczeniem do sadu cywilnego. Wniosek jest płatny, ale koszt zwracany po wygranej sprawie (ale trzeba to ująć w piśmie procesowym) Dokumentacja fotograficzna. Może uda się spisać z sąsiadem protokół, co zostało zniszczone?Możesz naprawić przed rozprawą i pokazać w sądzie faktury za naprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.07.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Najważniejsze zdjecia , trzaskaj dużo aby było z czego wybierać. Nie miałeś tego w pakiecie ubezpieczenia? Warto. Zgłaszasz do ubezpieczyciela (opis szkody+fotki, są ograniczenia MB), reszta cie nie obchodzi. Albo sąd jak napisała Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna 81 03.07.2018 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Dzięki za info , sąsiad jest nie do dogadania , jeżeli chodzi o jego to jest mega roszczeniowy, ale jak już mu przychodzi za coś zapłacić to wtedy wszystko można za pomocą młotka naprawić . Ubezpieczyciel nie uwzględnił szkody :/ , że jak dom to tak ale nie płot :/ . Nie zgodziłam się by on to naprawiał bo chciał mi panel prostować , a słupek się nie przewraca to nie ma konieczności wymieniać , a że krzywy to się dognie ,a że lata toż nikt nie będzie go ruszał i taka gadka . Pismo wyślę , po sądach raczej nie będę się z nim ciągać bo te pieniądze nie są warte tych nerwów ,ale pogrozić mogę ,chciałabym tylko znać podstawy prawne, by nie wyszło, że czepiam się biednego sąsiada A może wystarczy pismo i go żonka trochę zreflektuje... bo na razie idzie w zaparte kołtun jeden . No chyba ze będzie mi się awanturował i majstrów gonił jak było u sąsiadów to skieruje sprawę do sądu . Edytowane 3 Lipca 2018 przez Lucyna 81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 może wysłać pismo poprzez kancelarię prawną? koszt ok. 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna 81 04.07.2018 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Mam jeszcze pytanie odnośnie naprawy ogrodzenia. Stoi przy samej granicy i chcąc nie chcąc by je naprawić majster będzie musiał stanąć po stronie sąsiada by zdemontować uszkodzone ogrodzenie i teraz mam pytanie czy sąsiad ma prawo robić problemy? Dodam ,że tak się przestraszył kosztów naprawy ,że teraz lata z kamerą i kręci jak coś robię przy płocie. By zatrzeć dowody iż drzewo było spróchniałe ,zakopał pieniek który został po nim a jego żonka obsadziła to kwiatkami . Sytuacja kuriozalna bo to jego zmurszałe drzewo zwaliło się na płot .Facet ma na pieńku ze wszystkimi sąsiadami, ja chcę to tylko naprawić i mieć jak najmniej do-czynienia z nim a najlepiej wcale . A co najgorsze to mnie naprawdę zaczyna wkurzać ta sytuacja, bo po dobroci nie można, ustępstwami nie można :/ . Czy jak będzie się awanturował przeganiał majstra mogę wezwać straż miejską ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Mam jeszcze pytanie odnośnie naprawy ogrodzenia. Stoi przy samej granicy i chcąc nie chcąc by je naprawić majster będzie musiał stanąć po stronie sąsiada by zdemontować uszkodzone ogrodzenie i teraz mam pytanie czy sąsiad ma prawo robić problemy? Dodam ,że tak się przestraszył kosztów naprawy ,że teraz lata z kamerą i kręci jak coś robię przy płocie. By zatrzeć dowody iż drzewo było spróchniałe ,zakopał pieniek który został po nim a jego żonka obsadziła to kwiatkami . Sytuacja kuriozalna bo to jego zmurszałe drzewo zwaliło się na płot .Facet ma na pieńku ze wszystkimi sąsiadami, ja chcę to tylko naprawić i mieć jak najmniej do-czynienia z nim a najlepiej wcale . A co najgorsze to mnie naprawdę zaczyna wkurzać ta sytuacja, bo po dobroci nie można, ustępstwami nie można :/ . Czy jak będzie się awanturował przeganiał majstra mogę wezwać straż miejską ? https://www.dom.pl/teren-budowy-czy-mozemy-wejsc-na-teren-sasiada.html Jeżeli sąsiad nie zgodzi się na wejście na swój teren, pozostaje nam złożenie wniosku we właściwym urzędzie, najczęściej składamy go u starosty. W terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku starosta rozstrzyga, w drodze decyzji, czy wejście na teren sąsiada jest rzeczywiście niezbędne. Jeżeli uzna zasadność naszego wniosku, wyda decyzję, w której jednocześnie określi granice niezbędnej potrzeby oraz warunki korzystania z sąsiedniego budynku, lokalu lub nieruchomości. https://www.eporady24.pl/korzystanie_z_dzialki_sasiada_podczas_prac_budowlanych,pytania,8,112,8025.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts