Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zależy, jak w umowie zapisałeś warunki. Wykonawcy często starają się umieścić zapisy, typu 4tygodnie/miesiące to nie opóźnienie, a potem musisz trzy razy wezwać wyznaczając miesięczne terminy itp.

Jak sensownie, to powinien Ci oddać zadatek i drugie tyle.

Zadatek się traci, jeśli strona rezygnuje z umowy, więc jakieś terminy powinny być, choćby rozpoczęcia, reszta powinna być w karach umownych za niedotrzymanie terminów czy nieterminowe ukończenie etapu prac itd.

Rezygnujesz z faceta, tracisz zadatek. On rezygnuje, oddaje zadatek i drugie tyle. To jest oczywiste, reszta już nie jest, a bez terminów, to już w ogóle jest trudno cokolwiek zrobić. Jeśli to jest zadatek, powinno być napisane w umowie "zadatek", ustnie to samo, to słowo musi paść, jeśli nie padło, to była zaliczka, czyli do zwrotu, o ile strony nie ustaliły inaczej.

Nie ma żadnego obowiązku dawania dodatkowych miesięcznych terminów.

Rezygnujesz z faceta, tracisz zadatek.

Strona, z której winy nie nastąpiła realizacja umowy traci zadatek. Nie ten, co rezygnuje z przyczyn obiektywnych czy z winy drugiej strony.

A jakie sytuacje upoważniają do odstąpienia od umowy z winy drugiej strony i zasady tego odstąpienia precyzuje się właśnie w umowie. Oczywiście są też zasady ogólne i linia orzecznictwa.

Polecam na początek lekturę KC art. 394 i kolejne.

Edytowane przez Kaizen

• 2 weeks później...

W umowie jest zapis

zamawiający udostępni budynek Wykonawcy w terminie od 01.07.2016r.

za termin rozpoczęcia uważa się dzień wprowadzenia Wykonawcy na teren budowy

budynek jest udostępniony wykonawca nie wchodzi powiedział że dopiero 15.08 plus minus tydzień

czy mogę w związku z tym zrezygnować z umowy ?

W umowie jest zapis

zamawiający udostępni budynek Wykonawcy w terminie od 01.07.2016r.

za termin rozpoczęcia uważa się dzień wprowadzenia Wykonawcy na teren budowy

budynek jest udostępniony wykonawca nie wchodzi powiedział że dopiero 15.08 plus minus tydzień

czy mogę w związku z tym zrezygnować z umowy ?

W umowie masz 2016 rok i dziś sie dziwisz że nie wszedł ?

jakie koszty ma ponieść mój zadatek to dla niego żaden koszt.

poza tym gdyby mi nie naobiecywał, że rozpocznie 01.07 niestety słownie a nie pisemnie to bym umowy nie podpisał

trudno zapis w umowie jest jaki jest jak będzie w porządku to mi zwróci zadatek jak nie cóż będę 3tys. w plecy a on będzie miał złą opinię

pewnie że będę go chciał ukarać dla mnie umowa słowna potwierdzona 3 razy jest bardzo ważna skoro dla niego nie no cóż... widocznie chciał tylko załapać klienta

jestem jeszcze z tych czasów że jak coś obiecuje to to robię a jak nie mogę czegoś zrobić to po prostu mówię że nie dam rady :)