robos2234 03.07.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Witam mam pytanie dałem zadatek na poczet instalacji, wykonawca opóźnia się z rozpoczęciem prac czy mogę z niego zrezygnować i w takim wypadku zwróci mi zadatek ? czy ktoś miał już taką sytuację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Zależy, jak w umowie zapisałeś warunki. Wykonawcy często starają się umieścić zapisy, typu 4tygodnie/miesiące to nie opóźnienie, a potem musisz trzy razy wezwać wyznaczając miesięczne terminy itp.Jak sensownie, to powinien Ci oddać zadatek i drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 03.07.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Zadatek się traci, jeśli strona rezygnuje z umowy, więc jakieś terminy powinny być, choćby rozpoczęcia, reszta powinna być w karach umownych za niedotrzymanie terminów czy nieterminowe ukończenie etapu prac itd.Rezygnujesz z faceta, tracisz zadatek. On rezygnuje, oddaje zadatek i drugie tyle. To jest oczywiste, reszta już nie jest, a bez terminów, to już w ogóle jest trudno cokolwiek zrobić. Jeśli to jest zadatek, powinno być napisane w umowie "zadatek", ustnie to samo, to słowo musi paść, jeśli nie padło, to była zaliczka, czyli do zwrotu, o ile strony nie ustaliły inaczej. Nie ma żadnego obowiązku dawania dodatkowych miesięcznych terminów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Rezygnujesz z faceta, tracisz zadatek. Strona, z której winy nie nastąpiła realizacja umowy traci zadatek. Nie ten, co rezygnuje z przyczyn obiektywnych czy z winy drugiej strony. A jakie sytuacje upoważniają do odstąpienia od umowy z winy drugiej strony i zasady tego odstąpienia precyzuje się właśnie w umowie. Oczywiście są też zasady ogólne i linia orzecznictwa. Polecam na początek lekturę KC art. 394 i kolejne. Edytowane 3 Lipca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 13.07.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 W umowie jest zapis zamawiający udostępni budynek Wykonawcy w terminie od 01.07.2016r.za termin rozpoczęcia uważa się dzień wprowadzenia Wykonawcy na teren budowy budynek jest udostępniony wykonawca nie wchodzi powiedział że dopiero 15.08 plus minus tydzieńczy mogę w związku z tym zrezygnować z umowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.07.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 nie, bo masz niekorzystnie zawartą umowę. Nigdzie nie jest napisany obligatoryjny termin rozpoczęcia pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.07.2018 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 W umowie jest zapis zamawiający udostępni budynek Wykonawcy w terminie od 01.07.2016r. za termin rozpoczęcia uważa się dzień wprowadzenia Wykonawcy na teren budowy budynek jest udostępniony wykonawca nie wchodzi powiedział że dopiero 15.08 plus minus tydzień czy mogę w związku z tym zrezygnować z umowy ? W umowie masz 2016 rok i dziś sie dziwisz że nie wszedł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 14.07.2018 03:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Literówka miało być 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 14.07.2018 03:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Nic umowę bede zrywał tak czy tak, zobaczymy tylko czy wykonawca będzie chciał mieć dobrą opinie czy nie bo obiecał mi ze wejdzie 1 lipca bo mam umówione kolejne ekipy coz zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Jednym słowem ty rozwiązujesz umowę, ale koszty rozwiązania ma ponieść wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 14.07.2018 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 jakie koszty ma ponieść mój zadatek to dla niego żaden koszt.poza tym gdyby mi nie naobiecywał, że rozpocznie 01.07 niestety słownie a nie pisemnie to bym umowy nie podpisałtrudno zapis w umowie jest jaki jest jak będzie w porządku to mi zwróci zadatek jak nie cóż będę 3tys. w plecy a on będzie miał złą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 On nie złamie umowy, ale ty chcesz go za to ukarać, psując mu opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 14.07.2018 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 pewnie że będę go chciał ukarać dla mnie umowa słowna potwierdzona 3 razy jest bardzo ważna skoro dla niego nie no cóż... widocznie chciał tylko załapać klienta jestem jeszcze z tych czasów że jak coś obiecuje to to robię a jak nie mogę czegoś zrobić to po prostu mówię że nie dam rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Firma będzie mogła oskarżyć cię za psucie wizerunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 14.07.2018 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 po prostu nie będę jej polecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.07.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 po prostu nie będę jej polecał Jakiś mocno nerwowy jesteś. Mili wejść 01 a kiedy teraz planują? Może warto kilka dni poczekać a nie szukać nowego wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 15.07.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 1,5 miesiąca później kto by nie był nerwowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts