jarokar 03.07.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Cześćsorki że tak alarmuje że pilne ale naprawdę to pilne bo zaraz krew mnie zaleje ze złości!Mam działkę o szerokości 16m. Zadałem tu obok posta o możliwości zabudowy projektem który mi pasuje i wszystko ładnie pięknie się zapowiadało aż mnie coś tchnęło i wszedłem na stronę UM Częstochowy i okazało się że w 2011 roku uchwalono PZP dla dzielnicy gdzie mam działkę. Działkę kupiłem 10 lat wcześniej i wtedy żadnego PZP nie było. Obecnie znalazłem tam m.i zapis: § 17. 1. Dla terenów wyznaczonych na rysunku planu i oznaczonych symbolem MN ustala się: 1) przeznaczenie podstawowe – zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna w formie wolnostojącej lub bliźniaczej; 2) przeznaczenie dopuszczalne – usługi w formie lokali użytkowych stanowiących część budynku mieszkalnego o powierzchni nie przekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku, zabudowa towarzysząca, zieleń urządzona, urządzenia infrastruktury technicznej, miejsca postojowe. 2. Ustala się następujące parametry i wskaźniki zagospodarowania terenów: 1) linie zabudowy nieprzekraczalne * zgodnie z ustaleniami rysunku planu i § 11 ust. 1 i min. 4 m od granic terenów dróg wewnętrznych nie wyznaczonych w planie; 2) wskaźnik dopuszczalnej powierzchni zabudowy do powierzchni działki budowlanej – max. 0,25; 3) wskaźnik powierzchni biologicznie czynnej – min. 50% powierzchni działki; 4) minimalna wielkość działki budowlanej: a) zabudowa wolnostojąca: powierzchnia – min. 900 m²; szerokość frontu działki – min. 18 m; b) zabudowa bliźniacza: powierzchnia – min. 650 m²; szerokość frontu działki – min. 14 m. 3. Ustala się następujące zasady kształtowania zabudowy dla budynków mieszkalnych: 1) wysokość – do 9 m; 2) szerokość elewacji frontowej – min. 10 m; 3) dachy – zgodnie z ustaleniami § 11 ust. 3 * dwu* i wielospadowe z dopuszczeniem płaskich. Czy to oznacza że nie będe mógł wybudować sobie domu bo mam 16m a wymyslili18??? Czy to onacza że moge tylko bliżniak??? A może zapisy PZP nie są tak rygorystycznie egzekwowane? (mam nadzieje) Edytowane 3 Lipca 2018 przez jarokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Nie ma żadnych odstępstw od MPZP. Starostwo nie wyda pozwolenia na budowę. Trzeba miejscowo zmienić plan. BTW. Plan uchwalany jest po konsultacjach z właścicielami działek. Widocznie nie zgłaszałeś sprzeciwu, gdy go tworzono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 03.07.2018 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 BTW. Plan uchwalany jest po konsultacjach z właścicielami działek. Widocznie nie zgłaszałeś sprzeciwu, gdy go tworzono. nikt mnie nie informowal o tym....Pewnie bylo gdzieś ogloszenie w prasie...Szkoda gadać Jaka jest procedura aby miejscowo zmienic plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/miejscowy-plan-zagospodarowania-przestrzennego-aa-5wXP-3LLT-1w9v.html http://www.polishproperty.eu/informacje/prawo/28984,procedura-zmiany-miejscowego-planu-zagospodarowania.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 04.07.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 masz ciezki orzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 04.07.2018 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Jrestem w...y na maxa! Zaraz ide do UM - o wynikach dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.07.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Wg mnie to co wytłuściłeś dotyczy nowych działek, inaczej mówiąc nie możesz swojej działki podzielić na 2 i połowy sprzedać bo nie spełni warunków planu. Minimalna szerokość budynku na zbyt wąskiej działce to dziwny zapis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 05.07.2018 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Wkurzenie zeszło połowicznie bo i sukces połowiczny . Tak jak pisze jajmar - zapisy najprawdopodobniej dotyczą nowo wydzielanych działek. Pisze najprawdopodobniej bo żeby mieć 100% pewność musze złożyć zapytanie na piśmie i wtedy dostane wiążącą odpowiedz. Ale faktycznie gdy na spokojnie przeczytałem jeszcze raz CAŁY PZP znalazłem gdzieś pomiędzy wierszami taki podpunkt a konkretnie "3. Ustalone w Rozdziale III minimalne powierzchnie działek i minimalne szerokości frontów działek, dotyczą wyłącznie nowo wydzielanych działek ." Dlaczego połowicznie jestem zadowolony? Jak pisałem moja działka ma szer. 16m i długa na 117 (ok. 1900mkw) czyli wąska i dłuuuga, po Ubu stronach są drogi. Zakupiłem ją kilkanaście lat temu z planem ze kiedyś, aby w miare spokojnie i komfortowo dozyć swojego żywota na emeryturze (teraz mieszkam na 4 p. bez windy), na jednej połowie postawie sobie domek a drugą sprzedam aby na ten domek mieć cześć kasy. Niestety cały misterny plan .......... no bo teraz z nowym PZP chyba nie będę mógł podziel tej działki (jak pisze jajmar) bo wtedy będą już na nich obowiązywać PZP nowe! Tzn. będę mógł sprzedać (chyba!) jak się wybuduje na swojej ale ta druga (nowo powstała będzie tylko pod zabudowę bliźniaczą z min szerokością budynku 10m co bardzo ogranicza taka działkę! I teraz pytania - czy moje przypuszczenia są słuszne (chodzi o ten podział działek) czyli: 1 Jak postawie dom na swojej w/g starych p[przepisów PZP czyli wolnostojący, dadzą mi wydzielić z niej tą drugą polowe pod bliźniaczą zabudowę (wtedy moja formalnie nie spełnia wymogów nowego PZP bo mam budynek wolnostojący na 16m a nowy mówi o 18 ) Jeśli dadzą to nowa wydzielona z tej drugiej połowy już z nowymi PZP, tak? 2 Co to znaczy zabudowa bliźniacza - czy to że to muszą być dosłownie bliźniaki czyli takie same budyni symetrycznie po obu stronach czy po prostu w miarę dowolne budynki a jedynie złączone ścianą w granicy czyli po prostu zabudowa w granicy ostrej? A wystarczyło przed uchwaleniem nowego PZP podzielić działkę i nie miałbym teraz problemów ale jak pisałem - nic o tym nie wiedziałem! Kolejny raz się utwierdzam że Polska to chory kraj. Przy tak ważnych sprawach nie stać ich żeby list wysłać do kilkunastu/kilkudziesięciu właścicieli z terenu którego dotyczą tak ważne zmiany......I znów żałuje ze jak byłem młody nie opuściłem tego dziadostwa co szczerze i z bólem doradzam wszystkim młodym z moja córką włącznie. Ale niestety ona nie chce. Prosze o pomoc w moich pytaniach jeśli ktoś sie orientuje i pozdrawiam Edytowane 5 Lipca 2018 przez jarokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 bliźniak nie musi być symetryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.07.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jak pisałem moja działka ma szer. 16m i długa na 117 (ok. 1900mkw) czyli wąska i dłuuuga, po Ubu stronach są drogi. Tak się tylko upewniam: droga jest na krótszym końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 05.07.2018 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Tak się tylko upewniam: droga jest na krótszym końcu? tak, drogi są po oby stronach węższych boków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 05.07.2018 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 bliźniak nie musi być symetryczny. co to dokładniej znaczy - czy po jednej stronie moze być np. dach dwyspadoey 30st. a po drugiej np nizszy dom z dachem plaskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.07.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Dlaczego połowicznie jestem zadowolony? Jak pisałem moja działka ma szer. 16m i długa na 117 (ok. 1900mkw) czyli wąska i dłuuuga, po Ubu stronach są drogi. Dopytaj czy nie możesz podzielić tych 117 m na pół, nie spełniasz warunku szerokości , ale to warunek zastany ale spełniasz minimalna powierzchnie dla obu działek, sądzę że bez problemu taki podział dasz rade wykonać. Nie pozwolą Ci podzielić tych 16 m to raczej pewne. Drogi po obu stronach tzn na krótszych końcach? Czy wzdłuż działki masz drogi? Jedno i drugie rozwiązanie powinno pozwolić na podział na pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 co to dokładniej znaczy - czy po jednej stronie moze być np. dach dwyspadoey 30st. a po drugiej np nizszy dom z dachem plaskim? Tak: http://archinea.pl/dom-nietypowy-blizniak-projektu-studia-81-waw-pl/ http://ladnydom.pl/budowa/1,106567,11623092,Projekt_domu_blizniaka__jakiego_jeszcze_nie_bylo.html a tu bliźniak (architekt jest jednym z forumowiczów), gdzie ściana nie stoi równo w granicy (ale wybudowany na jednej działce - do podziału PO wybudowaniu domu chyba. http://sztuka-architektury.pl/assets/front/images/content/6scsniduLKp6ItyoLuHGm4FW8vPQvZ4VcX5F2rZaHlUxhXHRvA7lWPLpYhMS_dom-rsplus21jpg-image(1000x_).jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 05.07.2018 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Dopytaj czy nie możesz podzielić tych 117 m na pół, nie spełniasz warunku szerokości , ale to warunek zastany ale spełniasz minimalna powierzchnie dla obu działek, sądzę że bez problemu taki podział dasz rade wykonać. Nie pozwolą Ci podzielić tych 16 m to raczej pewne. . Wlewasz otuchę w me serce :) czyli uważasz że jest szansa iż mimo że po podziale na pół tworzone są jakby nowe działki a dla takich obowiązuje nowy PZP (18m dla wolnostojacego i 14 dla blizniaczej) wskutek opisanego przez ciebie "warunku zastanego" pozwolą podzielić na pół (po długości oczywiście) działkę z zachowaniem możliwości budowy wolnostojącego na moich 16m (czyli stary PZP) czy pozwolą ale działki podpadną pod nowe PZP czyli 18m dla wolnostojącego? Bo to że pozwolą to raczej wiadomo bo czemu nie – po podziale działki mają ponad 900mkw i szerokość 16m ale zabudowa tylko bliźniacza. Mnie chodzi żeby po podziale dalej można było wybudować wolnostojące na moich16m (tak jak na starym PZP) jesli dobrze Cie zrozumialem i tak uwazasz napisz coś wiecej o co chodzi z tym "warunkiem zastanym"! Dziękuje wszystkim za pomoc Edytowane 5 Lipca 2018 przez jarokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.07.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Chodziło mi o to że dzielisz działkę węższa niż plan zakłada, ale nie dzielisz na jeszcze węższe tylko na krótsze. Szerokość dzialki była i pozostaja "za wąska' wobec głupiego planu. Ja bym nie gadał z urzędnikami nie prosił o interpretacja tylko uderzył do geodety aby przeprowadzi podział działki. Oczywiście z nim należy przegadać wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.10.2018 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Dopisujesz zaufana osobę do współwłasności działki, stawiasz/cie bliźniaka coś jak w #14 do SSZ, ujawniasz w EGiB i dokonujesz podziału z tytułu "zniesienie współwłasności zabudowanej dwoma budynkami mieszkalnymi wzniesionymi na podstawie PnB" - art.95. p.1 UoGN . Niezaleznie od ustaleń MPZP Choć bezpiecznie jest skończyć budowę i dopiero dzielić. Edytowane 10 Października 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts