Kaizen 16.12.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Trochę źle sformułowałem może pytanie. Ile gorącej wody jest ze zbiornika 250l? Odkręcam wodę a do zbiornika leje się zimna mieszają się i tutaj pojawia się moja niewiedza. Resztę sobie obliczę. Nie miesza się. Jak dłużej postoi to temperatura się wyrówna. Ale jak odkręcasz i lejesz, to ciepła kończy się jak nożem uciął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeczek 18.12.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Mam pytanie z innej beczki:Macie zainstalowany dodatkowy filtr skośny przed zbiornikiem cwu czy tylko na powrocie do pompy ciepła? Jest sens instalować taki filtr czy jeden wspólny na powrocie starczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2018 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 ma ktoś może dłuższe doświadczenia z tradycyjnym zbiornikiem?? Moj Galmet biwalentny wytrzymal 6 lat. Wymieniane anody. Przegnila totalnie wezownica od strony zasilania. Na mojej ulicy widzialem juz 2 takie zasobniki czekajace na wywiezienie, a wiec 3/4 zainstalowanych w zblizonym czasie na zlom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.12.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Dzięki. A na co teraz się zdecydowałeś, jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.12.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 ma ktoś może dłuższe doświadczenia z tradycyjnym zbiornikiem?? U mnie Galmet Maxi 300l 5,5 roku bez wymiany anody (choć co roku sobie obiecuję, że się tym zajmę ) Na razie ma się dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Dzięki. A na co teraz się zdecydowałeś, jeśli można wiedzieć? Wybralem Chelchowskiego. Wrsja 300l z wezownica ponad 4m2. Moja pompa nareszcie moze sie wykazac w grzaniu CWU. Poczytalem warunki gwarancji i w zasadzie do mojej twardosci wody wodociagowej tylko on nadal utrzymywal deklarowane 8 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 U mnie Galmet Maxi 300l 5,5 roku bez wymiany anody (choć co roku sobie obiecuję, że się tym zajmę ) Na razie ma się dobrze... Pomalutku odkladaj kaske na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 26.12.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Mój Galmet 200 l ma już z 18 lat , nigdy nie wymieniałem anody. Myślałem dać kombinowany tylko bardzo mało informacji jak się on sprawuje z PC. Jeżeli ktoś taki posiada to miałbym kilka pytań:Gdy bym chciał otrzymać temperaturę CWU np 48*C to do jakiej temperatury musiał bym grzać zbiornik?Do jakiej wysokości zbiornika mógł bym kożystać jako bufor aby nie wychłodzić CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.12.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Kupiłem kospela PWPC 300 litry ale jeszcze nie użytkuję. Wężownice ma 4,2 m2 . Ma ktoś taki i mógłby coś dobrego o nim powiedzieć?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.12.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Mój Galmet 200 l ma już z 18 lat , nigdy nie wymieniałem anody. Myślałem dać kombinowany tylko bardzo mało informacji jak się on sprawuje z PC. Jeżeli ktoś taki posiada to miałbym kilka pytań: Gdy bym chciał otrzymać temperaturę CWU np 48*C to do jakiej temperatury musiał bym grzać zbiornik? Do jakiej wysokości zbiornika mógł bym kożystać jako bufor aby nie wychłodzić CWU? A po co ma być ten bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 26.12.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Bufor by się przydał, mam śmieciuch i grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 27.12.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 To może lepiej zainwestować w akumulator taki z 2000 litry? Poczytaj a "buforze własnymi rękami robiony" . Na pewno w okresach przejściowych zda egzamin, na palisz w piecu raz w tygodniu z pełną wydajnością a potem z tego akumulatora będziesz podgrzewał dom i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 27.12.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 To może lepiej zainwestować w akumulator taki z 2000 litry? Poczytaj a "buforze własnymi rękami robiony" . Na pewno w okresach przejściowych zda egzamin, na palisz w piecu raz w tygodniu z pełną wydajnością a potem z tego akumulatora będziesz podgrzewał dom i cwu. Tydzień to nie pociągnie ale 3-4 dni to może. Problem jest tylko z wymiarami, drzwi mają 80cm szer. trzeba by rozkuwać a wysokość podpiwniczenia to 180cm , trzeba by kopać dół albo kuć strop. Kilka małych zbiorniczków to duże straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.12.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Wybralem Chelchowskiego. Wrsja 300l z wezownica ponad 4m2. Moja pompa nareszcie moze sie wykazac w grzaniu CWU. Poczytalem warunki gwarancji i w zasadzie do mojej twardosci wody wodociagowej tylko on nadal utrzymywal deklarowane 8 lat gwarancji. Może w tym tkwi przyczyna? U mnie twardość 0 - stacja zmiękczająca zaraz za wodomierzem. Ale się nie mądruję, bo się nachwalę, a za miesiąc mój się rozcieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 16.04.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Witam, Co sądzicie o zbiorniku LG LGRTV200E - mam therme 9kW i potrzebuje uruchomić grzanie CWU.Czy może lepiej dołożyć i kupić termice bądź Joule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 22.05.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Odgrzewam tematMam PC 9kW on/of i zbiornik cwu 250l. Zbiornik ma trochę małą wężownicę ok 2m2Ponieważ zbiornik działa i nie chce mi się go wymieniać wymyśliłem sobie taki patent na ominięcie zbyt małej powierzchni wężownicy:Wyjście z PC wpinam do wymiennika płytowego jako jeden obieg (akurat mam taki wymiennik 30kW)Drugi obieg z wymiennika byłby zrobiony już na wodzie użytkowej z wykorzystaniem pompki cyrkulacyjnej cwu prosto do zbiornika.. Wężownica w zbiorniku byłaby wtedy niewykorzystanaJak myślicie ma szansę to sprawnie zadziałać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.05.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Dlaczego by nie wykorzystać wężownicy, przecież można ją wpiąć szeregowo za wymiennikim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.05.2020 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Ponieważ zbiornik działa i nie chce mi się go wymieniać wymyśliłem sobie taki patent na ominięcie zbyt małej powierzchni wężownicy: Wyjście z PC wpinam do wymiennika płytowego jako jeden obieg (akurat mam taki wymiennik 30kW) Taką moc ma przy dT jaką zapodaje PC? Czy może ma nawet mniejszą moc w takich warunkach? Drugi obieg z wymiennika byłby zrobiony już na wodzie użytkowej z wykorzystaniem pompki cyrkulacyjnej cwu prosto do zbiornika.. Czyli rezygnujesz z cyrkulacji? Jak dokładnie (obrazkowo) spinasz ten układ? Wyjście CWU z zasobnika przez trójnik do wymiennika i gorąca woda (z samej góry zasobnika) idzie na wymiennik? To COP pada na pysk. Czy może działa "pod prąd" - i bierzesz zimną ... No właśnie, skąd? Z "powrotu" cyrkulacji gdzieś w 2/3 wysokości zasobnika? Rozrysuj ze strzałkami pokazującymi kierunek przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 23.05.2020 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Mam PC 9kW on/of i zbiornik cwu 250l. Zbiornik ma trochę małą wężownicę ok 2m2 Wężownica z pewnością nie jest za mała. PC 9kW podczas grzania cwu daje na oko 6kW w związku z wyższą temperaturą zasilania. Gdybyś miał wężownicę 1m2 większą to zakładam, że miałbyś ok 6,5kW mocy grzewczej. Dopóki zbiornik Ci służy -nie grzebałbym. Sprawdź czy jest duży przepływ wody i różnica temp. zasilanie/powrót podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 23.05.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 pompa daje 10,5kW prz delcie 8.5* i przepływie 1,1m3/h cyrkulacji i tak nie mam schemat jak to widzę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts