natka24 05.07.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Ide w niedzielę obejrzec dom z lat 60tych, ktorym jestem zainteresowana. Proszę o rady na co patrzeć i o co pytać. Dom wygląda na b. Zadbany Nigdy wczesniej nie kupowalam domu Lokalizacja jest dla mnie idealna stąd taki pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.07.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Rozumiem, że układ domu sama ocenisz wg potrzeb (ilość pokoi, kuchnia otwarta/zamknięta, łazienka, garderoba itp). Warto wrócić uwagę min na: - spękania ścian wewnątrz/na zewnątrz - stan powłok tynkarskich (łaty, osypywanie) - widoczne ślady pleśni na ścianach (wszystkie pomieszczenia) - dach od zewnątrz: kompletne pokrycie (bez ubytków dachówki łatanych blachą np), niezardzewiałe obróbki blacharskie przy kominach, oknach w tzw koszach (łączenie dwóch dachów, np na wejściem), kompletne/bez korozji rynny, kominy bez widocznych spękań, ławy kominiarskie, od wewnątrz: brak przecieków (widoczne ślady po wcześniejszych przeciekach), izolacja, stan belek/konstrukcji dachu (obecność "robactwa" w drewnie) - instalacja elektryczna: rodzaj przewodów (miedź czy aluminium), kompletność "tablicy rozdzielczej" z zabezpieczeniami (ew ślady podtopień izolacji) - instalacja wodna (studnia/wodociąg): jeśli woda jest i można odkręcić główny zawór to czy nie ma wycieków np przy bateriach, czy jest sensowne ciśnienie (to tak na oko - czy z wylewki ledwo się sączy czy leci pełnym strumieniem), jeśli studnia to czy hydrofor dział/nie cieknie, oczywiście woda bez przebarwień - instalacja kanalizacyjna (szambo/kanalizacja/oczyszczalnia przydomowa): jeśli jest sprawna, to w budynku nie powinien być wyczuwalny żaden "swoisty zapach" (chyba, że długo stoi pusty i syfony wyschły), woda przy spłukiwaniu toalety powinna swobodnie spływać nie powodując żadnego "bulgotu" w sąsiednich syfonach (umywalki/wanny itp) - instalacja ogrzewania (jeśli jest zalana wodą): kocioł: gazowy/elektryczny możliwość uruchomienia i wyczuwalne ciepło w grzejnikach/na rurkach, w kotle na paliwa stałe brak przecieków. grzejniki: bez korozji/wycieków, z zaworami (termostatyczne/zwykłe) ew. dodatkowy sterownik/termostat pokojowy: reakcja kotła na zmianę nastawy Podłogi - brak spękań na kaflach, skrzypienia/uginania się desek, szczelin w panelach/deskach warstwowych Okna/drzwi - szczelność (na białych przy nieszczelnościach widać ciemne ślady - jeśli nikt nie zmył , jeśli w miarę nowe, to powinny być "szczelne akustycznie" - po zamknięciu zauważalnie spada poziom hałasu z zewnątrz), kompletność uszczelek (czy się nie kruszą), działanie klamek/okuć - ew zacinanie/ocieranie/skrzypienie przy otwieraniu, stan powłok (jeśli malowane), stan drewna (jeśli drewniane ). To tak w skrócie i ogólnie (nie znam budynku), pewnie nie wszystko opisałem - część z usterek jest "dyskwalifikująca (jeśli nie liczysz się z kapitalnym remontem np dachu), a część możliwa do usunięcia i dająca argument za obniżeniem ceny. Pamiętaj, że jeśli to możliwe, to dobrze zapewnić sobie w takiej sytuacji wsparcie znajomego/może z rodziny fachowca lub przynajmniej kogoś, kto ma ogólne pojęcie o budowlance/instalacjach. Oprócz tego pozostaje kwestia "okołoprawna" samego zakupu - tu już pewnie notariusz, natomiast sprawdzić dojazd do domu (np służebność innej działki), zerknąć na miejscowy plan zagospodarowania (czy np nie masz w planie osiedla lub drogi za płotem na pięknej łące ) itp itd Powodzenia - jak coś, to pytaj, postaramy się pomóc. Edytowane 5 Lipca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 05.07.2018 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Dziękuję za pomoc. Dom jest zamieszkany, jest w miescie i wszystkie instalacje ma miejskie. Tj wodę, kanalizację i gaz. Z zewnątrz b.zadbany. Jest podpiwniczony. Czy na cos zwrócić uwagę szczególnie? Mpzp przejrzany. Stan prawny poznam. Wlasnie nikogo budowlanego nie mam w rodzinie. Ja jestem najbardziej techniczna. Zapytam na pewno o wysokosc rachunkow. Gaz wiadomo jeden grzeje na +18C drugi na +25... Zapytam o dokumentacje domu. Moze mają W tym roku jestem w stanie odswiezyc dom a potem moglabym jakies remonty robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.07.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Dom z lat 60-tych to pewnie trzeba będzie wymieniać instalacje wodne i c.o., kanalizację.Może też instalacje elektryczne wymagają przeglądu.Chyba że już takie remonty były wykonane wcześniej.Stan okien i drzwi wewnętrznych i zewnętrznych. Sąsiedzi - jacy są i info od sąsiadów o budynku, wadach i zaletach okolicy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.07.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Dziękuję za pomoc. Dom jest zamieszkany, jest w miescie i wszystkie instalacje ma miejskie. Tj wodę, kanalizację i gaz. Z zewnątrz b.zadbany. Jest podpiwniczony. Czy na cos zwrócić uwagę szczególnie? Mpzp przejrzany. Stan prawny poznam. Wlasnie nikogo budowlanego nie mam w rodzinie. Ja jestem najbardziej techniczna. Zapytam na pewno o wysokosc rachunkow. Gaz wiadomo jeden grzeje na +18C drugi na +25... Zapytam o dokumentacje domu. Moze mają W tym roku jestem w stanie odswiezyc dom a potem moglabym jakies remonty robic. Piwnica - teraz mamy suchą porę, jeśli w piwnicy będzie widoczna woda/wilgoć na posadzce, ew widoczne ślady poziomu wody na ścianach + zapach stęchlizny, to oznacza potencjalnie większe problemy w porach mokrych/wyższych wodach gruntowych (uszkodzona/brak izolacji przeciwwilgociowej fundamentów/posadzki). Tak czy inaczej weź kogoś ze sobą - co dwie pary oczu to nie jedna. Edytowane 5 Lipca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 05.07.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Pójdzie ze mna przyjaciólka. Po sąsiedzku jest mały zaklad stolarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.07.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Co to znaczy zadbany? Jeśli jest świeżo po remoncie elewacji, to pod ociepleniem mogą być niespodzianki np. spękania ścian. Tak samio podejrzenie może budzić świeże malowanie wewnątrz. Podpytaj sasiadów lub w pobliskim sklepie spożywczym, to kopalnia wiedzy. Bądź czujna na obrazy i zapachy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 05.07.2018 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 nie, wygląda na kilkuletnią elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Bez speca strach ryzykować. IMO warto obadać wilgoć (spec z urządzeniem do mierzenia wilgotności) tym bardziej, jak podpiwniczony. Stan wszystkich instalacji (i nie polegać na tym, że "elektryka prawie nowa, okna plastikowe, a hydraulika ma 10 lat").Rachunki za ogrzewanie powiedzą, ile kosztuje ogrzewanie. O ile 100% jest tak ogrzewane, a nie "okazjonalnie palimy w piecu i kominku". A się okazuje, że to "okazjonalnie" to raz dziennie. Ale nie powiedzą o mostkach cieplnych - a to może oznaczać kłopoty z wilgocią i skraplaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.07.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Zwróć uwagę na piwnicę w pobliżu świerka, czy korzenie drzewa nie wychodzą przez ścianę lub posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 05.07.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Ide w niedzielę obejrzec dom z lat 60tych, ktorym jestem zainteresowana. Proszę o rady na co patrzeć i o co pytać. Dom wygląda na b. Zadbany Nigdy wczesniej nie kupowalam domu Lokalizacja jest dla mnie idealna stąd taki pomysł. zwróć uwagę na wysokość rachunków w zimie - powinni przedstawić komplet od października do marca, reszta jest do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 06.07.2018 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Dzìeki. Zdam relację po. Jutro obejrzę tez inny dom. Ale bardziej w celach porównawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts