Setop 05.07.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Witam, od jakiegoś czasu mam problem i liczę na Wasze rady które pomogą mi go rozwiązać. Dom jednorodzinny, podpiwniczony. Od dłuższego czasu zalewało nam piwnicę regularnie przy każdym większym deszczu. Dom jest odrenażowany, drenaże sprawne, odprowadzone do studzienki drenażowej z zamkniętym betonowym dnem. Woda z drenaży wpływająca do studzienki odprowadzana jest do ścieków przez rurę znajdującą się w ściance studzienki drenażowej. Całość betonowa. Zalewanie piwnicy zmusiło mnie do wybicia dziury w podłodze w piwnicy, umieszczenie tam pompy głębinowej do odprowadzania wody gruntowej. Dzięki temu problem zalewania piwnicy został rozwiązany. Jednak słabym ogniwem tego rozwiązania jest prąd właściwie jego brak. Przy braku prądu co już miało miejsce, pompa nie działa a woda zalewa piwnicę. Proszę Was o radę. Czy w waszej ocenie zrobienie dziury w betonowym dnie studzienki drenażowej która znajduje się poniżej pompy głębinowej w piwnicy spowoduje że woda gruntowa będzie wpływać do dna studni i grawitacyjnie będzie odprowadzana przez dziurę tak jak woda z rur drenażowych?Czy taka studzienka już od początku nie powinna mieć pustego dna ? Jeśli tak czy ktoś z Was ma pomysł w jaki sposób przebić dno studzienki która jest tak wąska że ciężko do niej wejść i ma ok 4m głębokości ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.07.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jeśli ścieki odprowadzasz do kanalizacji gminnej/miejskiej, to zrzut wód drenażowych do kanalizacji chyba jest nielegalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.07.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Chyba że to kanalizacja ogólnospławna? Problem trudny. Lepiej wezwać eksperta, który pomoże Ci naprawić (lub zrobić) hydroizolację piwnicy.Koszt ekspertyzy wraz z projektem będzie spory, a koszt naprawy może sięgnąć kilkadziesiąt tys. zł, ale jak masz się całe życie męczyć z wodą w piwnicy, to chyba lepiej ponieść taki koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setop 06.07.2018 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Tylko hydroizolacja nie rozwiązauje problemu, tak samo jak pompa głębinowa. Rozwiązanie problemu to pozbycie się wody głębinowej. Stąd pytanie o zrobienie dziury w studzience drenażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setop 06.07.2018 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Jeśli ścieki odprowadzasz do kanalizacji gminnej/miejskiej, to zrzut wód drenażowych do kanalizacji chyba jest nielegalny. Bardzo dziękuję za uwagę, nie rozwiązuje to jednak mojego problemu. Cieszy mnie jednak że w naszym kraju nadal jest tyle prawych obywateli. Odprowadzenie zrobione i odebrane jest zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.07.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Nie wiedziałem dokładnie jak to u ciebie wygląda, dlatego napisałem "chyba" czyli delikatnie wyraziłem wątpliwości co do stanu prawnego. Równiez się cieszę, że prawidłowo podszedłeś do legalizacji zrzutu. Pytanie nie jest grzechem, tkwić w błędzie jest grzechem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.07.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Masz coś nie tak z drenażem. Sprawny drenaż odprowadzi niemalże dowolną ilość wody. Coś się zamuliło, albo przytkało. Jeśli woda ze studzienki skutecznie odpływa do kanalizacji (tzn. nie stoi powyżej dolnej krawędzi dopływu), to wybijanie w niej dziury nic nie pomoże. Druga opcja jest taka, że woda znalazła sobie trasę pod dom i wyciska pod posadzką. Spróbuj przepłukać drenaż przez studzienki rewizyjne. Są takie węże do myjek ciśnieniowych. Są też firmy, które to robią usługowo. Edytowane 6 Lipca 2018 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setop 11.07.2018 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Witam, drenaże są drożne, były rewidowane przy użyciu kamer, nie ma w nich zatoru i wodę odprowadzają normalnie. Z wybiciem dziury chodziło o to aby woda gruntowa swobodnie wpływała spodem studni do jej wnętrza i następnie otworem odpływowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts