tkaczor123 12.07.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ciężkiej pracy się nie boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.07.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ciężkiej pracy się nie boję Tylko podziwiać ... uczestnika procesu budowlanego, tylko podziwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.07.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Ja najpierw postawiłem drewniany garaż (bo i tak miał stanąć) i w nim powiesiłem rozdzielnice. Za erbetkę jak Pan Bóg przykazał (z kilkoma gniazdami, zabezpieczeniami, na metalowym stelażu i fundamencikiem) wołaj 1000 i więcej złotych. Za rozdzielnicę (uzbrojoną i okablowaną) zapłaciłem 200.Ja wykopałem rów pod kable. Elektryk pociągnął kable, uziom (przyniósł swój), przymocował skrzynkę. Zapłaciłem 370 zł. Wypełnił dokument, załatwiłem sprawę w ZE i dwa dni później miałem licznik i prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon86bydg 10.06.2024 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Czy ktos sie orientuje jaki to obecnie koszt?? Czekam aż enea mi postawi szafkę w granicy działki. Z tego co wyczytałem, jako że to budowa, do mnie jako klienta będzie należało podłączenie rozdzielni budowlanej (erbetka) oraz zrobienie schematu jednokreskowego. Oczywiście do zlecenia elektrykowi. Rozmawialem z elektrykiem z polecania i mówił ze to koszt ok 3500zl wiec az mi galy na wierzch wyszly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.06.2024 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca (edytowane) Czy ktos sie orientuje jaki to obecnie koszt?? Czekam aż enea mi postawi szafkę w granicy działki. Z tego co wyczytałem, jako że to budowa, do mnie jako klienta będzie należało podłączenie rozdzielni budowlanej (erbetka) oraz zrobienie schematu jednokreskowego. Oczywiście do zlecenia elektrykowi. Rozmawialem z elektrykiem z polecania i mówił ze to koszt ok 3500zl wiec az mi galy na wierzch wyszly. Cena wraz z materiałem wcale nie przeraża ale jeśli chcesz to poszukaj innego bez polecenia. Poza tym Erbetkę za 300 - 600 zł lub taką na zewnątrz za ponad 1200, zakup sam i wykop rów 100 zł za mb do którego wrzucisz kabel już docelowy 5 x 16mm2 40 zł za mb, zrób też schemat jednokreskowy i przejdź się do ZE uzgodnić przyłączenie, niech Ci od razu sprezentują klucze do złącza abyś mógł tam sobie podłączyć. Edytowane 11 Czerwca przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.06.2024 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca Chyba już całkiem Ci odbija. A dlaczego nie 6x16 albo nawet 7x16, co? A niekiedy nawet 4 x 16......na reakcję czekałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.06.2024 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca Po co czekałeś? Po to piszesz bzdury, by później oczekiwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.06.2024 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca Po co czekałeś? Po to piszesz bzdury, by później oczekiwać? . Widzisz sam się pytasz a następnie odpowiadasz. Reagujesz jak by ta dodatkowa żyła to był problem wagi państwowej. To jakiś Twój KONIK......... Normy tego nie przewidują? Najwyżej jej nie podłączy. Ważny jest sens całej wypowiedzi a nie kolor szurowadeł przy butach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.06.2024 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca (edytowane) TAURON też już zwraca uwagę na kolor sznurowadeł, prawda?A elektryk będzie naciągał inwestora na dodatkowe wydatki typu piąta, zbędna żyła?To niech lepiej naciągnie na właściwe uziemienie ochronne instalacji odbiorczej tego inwestora.Począwszy od projektanta, a skończywszy na wykonawcy. Edytowane 11 Czerwca przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon86bydg 11.06.2024 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca Oczywiście, że sam nie będe robił, chciałem na forum dowiedzieć się czy to cena normalna czy zawyżona. Czyli z tego co rozumiem, mogę spodziewać się takiej ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.06.2024 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca TAURON też już zwraca uwagę na kolor sznurowadeł, prawda? Sami nie są święci a tylko utrudniają życie tym "maluczkim" A elektryk będzie naciągał inwestora na dodatkowe wydatki typu piąta, zbędna żyła? Nie znasz jeszcze warunków przyłączenia a rozwlekasz poematy nad dodatkową żyłą. Nie naciągnie bo w gratisie da mu kawałek bednarki i szpilkę do uziemienia erbetki. Oczywiście, że sam nie będe robił, chciałem na forum dowiedzieć się czy to cena normalna czy zawyżona. Czyli z tego co rozumiem, mogę spodziewać się takiej ceny... Forum jest ogólnokrajowe a ceny czasem lokalne więc może się troszkę różnić, warto czasem policzyć wartość tych wymienione w dyskusji i wyjdzie czy elektryk przesadził. A z resztą to jego praca...... musi zarabiać na wiedzy i umiejętnościach które posiada a ten solidny raczej nie pozwoli sobie na złą opinię bo podcina tym gałąź na której siedzi. Jeśli polecił go ktoś któremu ufasz to raczej nie kroji na kasę obydwu bo pierwszy jest zadowolony i już go na pewno sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts