Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie małego domu

Daro1983

Recommended Posts

Witam wszystkich,jestem na etapie załatwiania papierów o pozwolenie na budowę i mam dylemat związany z ogrzewaniem mojego przyszłego domu. Będzie to dom z poddaszem o pow użytkowej 96m2. W projekcie ocieplenie na podłogach 15 cm styro,ściany 20 cm styro grafit, na poddaszu wykonana trumna z 20 cm styro ocieplenia. Z projektu zapotrzebowanie na energię końcową dla potrzeb grzewczych to 6984,52 kWh/rok +cwu ok 4000 kWh (4 osoby w domu). Wentylacja ma być jak w projekcie grawitacyjna. I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,jestem na etapie załatwiania papierów o pozwolenie na budowę i mam dylemat związany z ogrzewaniem mojego przyszłego domu. Będzie to dom z poddaszem o pow użytkowej 96m2. W projekcie ocieplenie na podłogach 15 cm styro,ściany 20 cm styro grafit, na poddaszu wykonana trumna z 20 cm styro ocieplenia. Z projektu zapotrzebowanie na energię końcową dla potrzeb grzewczych to 6984,52 kWh/rok +cwu ok 4000 kWh (4 osoby w domu). Wentylacja ma być jak w projekcie grawitacyjna. I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu.

Najtaniej grzejniki elektryczne a w salonie na dole klima do grzania .Grzejniki sa po 500 zł a klima z montażem do -20C za 4500 zł

Wentylacja grawitacyjna to poważny błąd. Należy z niej zrezygnować, zaoszczędzić 10000 nie budując komina i kupić choćby tani rekuperator za 4-5 tys.

Najtaniej i komfortowo to klimatyzacja kanałowa o mocy 3-4kW. Dodatkowo w łazience kable grzewcze w podłodze.

Pompa ciepła powietrze powietrze kanałowa to koszt 6-7 tys.

Do grzania wody może być pompa ciepła split za 3,5 tys ze zbiornikiem 110 l, jeśli zmniejszycie zużycie rezygnując z wanny albo większa ze zbiornikiem 200-250 litrów za 6,5 tys.

Łączny koszt ogrzewania domu i CWU pompami ciepła to 15-25 tys wraz z akcesoriami, rurami i montażem.

Roczne zużycie energii elektrycznej na cele grzewcze to 4-5MWh.

Dodaj do tego PV np. 4kW za 16-20 tys i masz pokrycie I taryfy. Dokupujesz tylko energię w II taryfie.

• 2 weeks później...

Witam,

Korzystnym rozwiązaniem ogrzewania budynku pod kątem rocznych kosztów ogrzewania oraz komfortowej i całkowicie bezobsługowej pracy jest wybór gazowego kotła kondensacyjnego. Tym bardziej jest to opłacalne rozwiązanie, jeżeli posiada Pan możliwość podłączenia budynku do sieci gazowej. W ofercie marki Junkers-Bosch znajduje się bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy.

W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Weź pod uwagę koszty 2 projektów instalacji gazowej, 2 x podłączenia(od nitki do posesji a potem od granicy działki do domu i wewnątrz domu), napraw po ich instalacji, zakupu tryliona pierdół aby to działało, rur do przyłączenia kotła+ parasolka nad nią, powtórnej obróbki komina bo zazwyczaj cieknie, przeglądów kominiarskich, abonamentów z piekła rodem.

Ponadto to jeszcze jedno przyłącze na działce i zakaz pobudowania nad nim...

I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu.

Witam, w nowym budownictwie odradzałbym kocioł na paliwo stałe. Gaz - dobre posunięcie, jeśli masz uzbrojoną działkę. Jeśli nie, to dolicz sobie do budżetu wykonanie przyłącza. Ja rozważałbym gaz, lub pompę ciepła powietrze/woda.

Mogę dopytać, jaki przewidujesz budżet na system grzewczy? To nieco bardziej pokaże nam, co możemy zaproponować :)

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

Jeżeli będzie posiadał Pan możliwości podłączenia sieci gazowej do budynku w niedalekiej przyszłości to zamiast wybierać kocioł na paliwo stałe polecam zastanowić się nad zastosowaniem gazowego kotła kondensacyjnego zasilanego gazem LPG. Zbiornik gazu LPG można dzierżawić od dostawcy gazu LPG, a po podłączeniu do sieci gazowej można po prostu odstąpić od umowy. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wykorzystania tego samego kotła gazowego po jego wcześniejszym przezbrojeniu na zasilanie gazem ziemnym.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o kotłach kondensacyjnych marki Junkers-Bosch z rodziny Bosch Condens zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

• 1 month później...
Jak tak patrzyłem to te kotły na pellet troche spadły z ceny więc może i to nie jest do końca zły pomysł. Dom ma czy też będzie miał dobrze docieplony więc jakiś kolos wcale mu nie jest potrzebny

Ale to zawsze jest paliwo stałe... nie wiadomo w którą stronę pójdą zapisy antysmogowe. Kocioł na paliwo stałe wymaga obsługi, czyszczenia - nawet ten automatyczny.

Poza tym - to jest paliwo jak każde inne - raz ceny spadają, raz idą mocno w górę.

Ale to zawsze jest paliwo stałe... nie wiadomo w którą stronę pójdą zapisy antysmogowe. Kocioł na paliwo stałe wymaga obsługi, czyszczenia - nawet ten automatyczny.

Poza tym - to jest paliwo jak każde inne - raz ceny spadają, raz idą mocno w górę.

A nowy podatek od gazu... lepiej nie wspominać prawda... i spekulować że pellet zdrożeje.