Daro1983 09.07.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam wszystkich,jestem na etapie załatwiania papierów o pozwolenie na budowę i mam dylemat związany z ogrzewaniem mojego przyszłego domu. Będzie to dom z poddaszem o pow użytkowej 96m2. W projekcie ocieplenie na podłogach 15 cm styro,ściany 20 cm styro grafit, na poddaszu wykonana trumna z 20 cm styro ocieplenia. Z projektu zapotrzebowanie na energię końcową dla potrzeb grzewczych to 6984,52 kWh/rok +cwu ok 4000 kWh (4 osoby w domu). Wentylacja ma być jak w projekcie grawitacyjna. I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.07.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam wszystkich,jestem na etapie załatwiania papierów o pozwolenie na budowę i mam dylemat związany z ogrzewaniem mojego przyszłego domu. Będzie to dom z poddaszem o pow użytkowej 96m2. W projekcie ocieplenie na podłogach 15 cm styro,ściany 20 cm styro grafit, na poddaszu wykonana trumna z 20 cm styro ocieplenia. Z projektu zapotrzebowanie na energię końcową dla potrzeb grzewczych to 6984,52 kWh/rok +cwu ok 4000 kWh (4 osoby w domu). Wentylacja ma być jak w projekcie grawitacyjna. I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu. Najtaniej grzejniki elektryczne a w salonie na dole klima do grzania .Grzejniki sa po 500 zł a klima z montażem do -20C za 4500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.07.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Witam wszystkich,jestem na etapie załatwiania papierów o pozwolenie na budowę i mam dylemat związany z ogrzewaniem mojego przyszłego domu. Będzie to dom z poddaszem o pow użytkowej 96m2. W projekcie ocieplenie na podłogach 15 cm styro,ściany 20 cm styro grafit, na poddaszu wykonana trumna z 20 cm styro ocieplenia. Z projektu zapotrzebowanie na energię końcową dla potrzeb grzewczych to 6984,52 kWh/rok +cwu ok 4000 kWh (4 osoby w domu). Wentylacja ma być jak w projekcie grawitacyjna. I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu. Wentylacja grawitacyjna to poważny błąd. Należy z niej zrezygnować, zaoszczędzić 10000 nie budując komina i kupić choćby tani rekuperator za 4-5 tys. Najtaniej i komfortowo to klimatyzacja kanałowa o mocy 3-4kW. Dodatkowo w łazience kable grzewcze w podłodze. Pompa ciepła powietrze powietrze kanałowa to koszt 6-7 tys. Do grzania wody może być pompa ciepła split za 3,5 tys ze zbiornikiem 110 l, jeśli zmniejszycie zużycie rezygnując z wanny albo większa ze zbiornikiem 200-250 litrów za 6,5 tys. Łączny koszt ogrzewania domu i CWU pompami ciepła to 15-25 tys wraz z akcesoriami, rurami i montażem. Roczne zużycie energii elektrycznej na cele grzewcze to 4-5MWh. Dodaj do tego PV np. 4kW za 16-20 tys i masz pokrycie I taryfy. Dokupujesz tylko energię w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.07.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Witam, Korzystnym rozwiązaniem ogrzewania budynku pod kątem rocznych kosztów ogrzewania oraz komfortowej i całkowicie bezobsługowej pracy jest wybór gazowego kotła kondensacyjnego. Tym bardziej jest to opłacalne rozwiązanie, jeżeli posiada Pan możliwość podłączenia budynku do sieci gazowej. W ofercie marki Junkers-Bosch znajduje się bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 zrób mechaniczną rekuperację i grzej prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 22.07.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Witam wszystkich,jestem na etapie załatwiania papierów o pozwolenie na budowę i mam dylemat związany z ogrzewaniem mojego przyszłego domu. Będzie to dom z poddaszem o pow użytkowej 96m2. W projekcie ocieplenie na podłogach 15 cm styro,ściany 20 cm styro grafit, na poddaszu wykonana trumna z 20 cm styro ocieplenia. Z projektu zapotrzebowanie na energię końcową dla potrzeb grzewczych to 6984,52 kWh/rok +cwu ok 4000 kWh (4 osoby w domu). Wentylacja ma być jak w projekcie grawitacyjna. I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu. Weź pod uwagę koszty 2 projektów instalacji gazowej, 2 x podłączenia(od nitki do posesji a potem od granicy działki do domu i wewnątrz domu), napraw po ich instalacji, zakupu tryliona pierdół aby to działało, rur do przyłączenia kotła+ parasolka nad nią, powtórnej obróbki komina bo zazwyczaj cieknie, przeglądów kominiarskich, abonamentów z piekła rodem. Ponadto to jeszcze jedno przyłącze na działce i zakaz pobudowania nad nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 22.07.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 kolega wyzej ma racje. Pomyśl o foliach grzewczych, zainwestuj lepiej w dobre ocieplenie taka powierzchnie ogrzejesz za 40-500 max foliami, gdzie koszt instalacji najprostszego systemu to jakieś 6,5-7 tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.07.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 I moje pytanie brzmi jakie wybrać źródło ogrzewania??? W tej chwili biorę pod uwagę kocioł na pellet lub kocioł gazowy kondensacyjny.Z moich informacji pompa ciepła będzie bardzo drogą inwestycją a nie chciał bym cofać się do palenia węglem. Dodam ze jestem laikiem i dopiero zgłębiam tajniki budowy domu. Witam, w nowym budownictwie odradzałbym kocioł na paliwo stałe. Gaz - dobre posunięcie, jeśli masz uzbrojoną działkę. Jeśli nie, to dolicz sobie do budżetu wykonanie przyłącza. Ja rozważałbym gaz, lub pompę ciepła powietrze/woda. Mogę dopytać, jaki przewidujesz budżet na system grzewczy? To nieco bardziej pokaże nam, co możemy zaproponować Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 02.08.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Panowie mam szybkie pytanie, robię instalację grzewczą na kocioł/pellet. Za X lat planują dociągnąć do mnie sieć gazu, Czy jest coś co muszę zrobić teraz żeby potem za X lat spokojnie podłączyć się pod gaz bez rozbierania połowy instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 27.09.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam, Jeżeli będzie posiadał Pan możliwości podłączenia sieci gazowej do budynku w niedalekiej przyszłości to zamiast wybierać kocioł na paliwo stałe polecam zastanowić się nad zastosowaniem gazowego kotła kondensacyjnego zasilanego gazem LPG. Zbiornik gazu LPG można dzierżawić od dostawcy gazu LPG, a po podłączeniu do sieci gazowej można po prostu odstąpić od umowy. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wykorzystania tego samego kotła gazowego po jego wcześniejszym przezbrojeniu na zasilanie gazem ziemnym. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o kotłach kondensacyjnych marki Junkers-Bosch z rodziny Bosch Condens zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.11.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 I jaka padła decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 I jaka padła decyzja?Po nachalnej reklamie gazu, poszedł w pellet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.11.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Jak tak patrzyłem to te kotły na pellet troche spadły z ceny więc może i to nie jest do końca zły pomysł. Dom ma czy też będzie miał dobrze docieplony więc jakiś kolos wcale mu nie jest potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.11.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jak tak patrzyłem to te kotły na pellet troche spadły z ceny więc może i to nie jest do końca zły pomysł. Dom ma czy też będzie miał dobrze docieplony więc jakiś kolos wcale mu nie jest potrzebny Ale to zawsze jest paliwo stałe... nie wiadomo w którą stronę pójdą zapisy antysmogowe. Kocioł na paliwo stałe wymaga obsługi, czyszczenia - nawet ten automatyczny. Poza tym - to jest paliwo jak każde inne - raz ceny spadają, raz idą mocno w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.11.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ale to zawsze jest paliwo stałe... nie wiadomo w którą stronę pójdą zapisy antysmogowe. Kocioł na paliwo stałe wymaga obsługi, czyszczenia - nawet ten automatyczny. Poza tym - to jest paliwo jak każde inne - raz ceny spadają, raz idą mocno w górę. A nowy podatek od gazu... lepiej nie wspominać prawda... i spekulować że pellet zdrożeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 07.11.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 to może warto wybrać pompę ciepła która nic nie spala więc nie ma wahań cen ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 07.11.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 to może warto wybrać pompę ciepła która nic nie spala więc nie ma wahań cen ogrzewania. A co napędza pompę ciepła? Wiatr? NIe! Energia elektryczna, która też ma zdrożeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 07.11.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Po nachalnej reklamie gazu, poszedł w pellet.... Po głębszym zorientowaniu się odnośnie terminu puszczenia nitki gazu koło mnie moja decyzja skłonna jest ku PC na 70% pellet 30%. Pracy przy pellecie się nie boję, ale też szkoda każdy cm powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2018 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 A co napędza pompę ciepła? Wiatr? NIe! Energia elektryczna, która też ma zdrożeć. Masz rację tak mniej więcej w 25% Ciepło dostarczane przez pompę ciepła pochodzi z energii elektrycznej mniej więcej w 1/4. Pozostałe jest DARMOWE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 08.11.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Masz rację tak mniej więcej w 25% Ciepło dostarczane przez pompę ciepła pochodzi z energii elektrycznej mniej więcej w 1/4. Pozostałe jest DARMOWE. Oczywiście masz racje ale mimo wszystko perpetuum mobile to nie jest Mam nadzieje, ze to się nie sprawdzi ale straszą +15% więcej za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts