bartek04 10.07.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Witam, Dzisiaj otrzymałem wycenę samej robocizny wykonania budynku (SSO) 450m2 + dodatkowa piwnica (na płycie fundamentowej) pod całym domem o powierzchni ~180m2 W kosztach są tylko szalunki ścian piwnic oraz płyt stropowych oraz zaopatrzenie w materiały (tylko zaopatrzenie, koszt materiałów i prac ziemnych pokrywa inwestor). 190 000 zł netto, czy to cena całkowicie odrealniona czy ma jakiekolwiek pokrycie w cenach rynkowych? Edytowane 24 Lipca 2018 przez bartek04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.07.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Za 190 tys powinieneś mieć SSO z materiałem (zadaszony) i robocizną, oczywiście metodą gospodarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.07.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 190 000 zł netto, czy to cena całkowicie odrealniona czy ma jakiekolwiek pokrycie w cenach rynkowych? Podobny dom z piwnicą na płycie: 120 tys., ale bez dachu, bez wykopów, bez hydroizolacji i oczywiście bez materiałów. Czyli po dodaniu dachu, wykopów, wymiany gruntu i kosztów położenia hydroizolacji wychodzi podobnie. Z tym że ja stawiam duże wymagania wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.07.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Za 190 tys powinieneś mieć SSO z materiałem (zadaszony) i robocizną, oczywiście metodą gospodarczą.Bardzo ciekawe. U mnie prawie połowę tej kwoty mogą zjeść głębokie wykopy z wymianą gruntu (wywiezienie urobku + przywiezienie i zagęszczenie pospółki) + hydroizolacja na betonie podkładowym, na płycie i na ścianach piwnicy. Oczywiście wysokiej jakości, a nie jakieś dysperbity i abizole. Edytowane 10 Lipca 2018 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.07.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Ale tu mowa o robociźnie samej. Będą Ci wymieniać grunt na 3m na całej działce, a hydroizolację malować pędzelkiem do ceramiki, że prawie 90k netto za nią wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.07.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Nie, Kemotxb napisał o robociźnie wraz z materiałem. Dlatego ja też podałem ile mogą kosztować same 2 etapy robót wraz z materiałem, a gdzie tu do SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.07.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Czyli 180m2 x dwie kondygnacje + poddasze? Do tego wielki, skomplikowany dach. Cena chyba niewiele przesadzona. A jak ekipa gotowa do wejścia wcześniej, niż za rok to IMVHO w dzisiejszych czasach nawet w granicach rozsądku. 190K razem z materiałem? Żarty. Na materiały 190k tu zabraknie. Sama hydroizolacja piwnicy to niezła czapka pieniędzy będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek04 11.07.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 (edytowane) Panowie, napisałem, że prace ziemne są po mojej stronie (inwestora). Materiał również (w tym hydroizolacja). Jaka jest wiec różnica dla wykonawcy czy zaczyna budowę 3m pod ziemią czy na poziomie gruntu, by różnicować cenę usługi? Przy płycie fundamentowej jest podobna ilość roboty jak przy stropie. Robocizna to robocizna, aha, koszt robocizny dachu to 40 tys. według tego wykonawcy, zakładam, że robocizna piwnicy podobnie, więc wychodzi ponad 100 tys. za samą robociznę parteru z poddaszem, to tutaj na forum z takim przypadkiem się jeszcze nie spotkałem. Nadal również nie wiem, co mają koszty robocizny do użytych (lepszych lub gorszych) materialów, no chyba jedynie to, że skoro inwestor chce lepsze materiały to trzeba go odpowiednio skasować za robociznę, w koncu wymiana oleju (robocizna) w mercedesie kosztuje więcej niż wymiana oleju (robocizna) we fiacie. Edytowane 11 Lipca 2018 przez bartek04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 11.07.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 budujesz wielki dom wiec będzie to kosztować dużo. Zawsze musisz pamiętać że ceny robocizny walą jak im się podoba. Ja na pokrycie dachowe miałem od 7,5 do 23 tys , na elektrykę od 6 do 12 tys. U mnie w branży różnica na domu to max 1,5 i ludzie marudzą co przy ok 12-15 tys nie wygląda chyba źle. Próbowałeś u innych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek04 11.07.2018 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 (edytowane) Podobny dom z piwnicą na płycie: 120 tys., ale bez dachu, bez wykopów, bez hydroizolacji i oczywiście bez materiałów. Czyli po dodaniu dachu, wykopów, wymiany gruntu i kosztów położenia hydroizolacji wychodzi podobnie. Z tym że ja stawiam duże wymagania wykonawcy. Zaproponowana mi oferta też nie obejmuje wykopów i materiałów (także hydroizolacyjnych). 120 tys. netto biorą za wybudowanie piwnicy, parteru i poddasza, a za wykonanie hydroizolacji (nie mówię o materiałach tylko robociźnie) biorą dodatkowo? Dziwne wyliczenie zaproponowali, a da się zrobić to bez hydroizolacji? To tak jakby zaproponowali, że zrobią SSO, ale budowa przegród będzie kosztowała dodatkowo. Co to znaczy, że stawiasz duże wymagania wykonawcy? Może być zrobione dobrze albo źle. Usłyszeli, że chcesz dobrze, więc krzyknęli "odpowiednią" cenę? Edytowane 11 Lipca 2018 przez bartek04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.07.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Co to znaczy, że stawiasz duże wymagania wykonawcy? Może być zrobione dobrze albo źle. Usłyszeli, że chcesz dobrze, więc krzyknęli "odpowiednią" cenę?Coś w tym jest. Wymagam betonu podkładowego w szalunkach, bo nie toleruję lania betonu w grunt. Ściany piwnicy w szalunkach systemowych, oczekuję odpowiedniego uzupełnienia otworów po ściągach, itp. a za wykonanie hydroizolacji (nie mówię o materiałach tylko robociźnie) biorą dodatkowo?Po prostu mam inną firmę, wyspecjalizowaną w hydroizolacjach i nawet nie chcę, żeby ta firma budowlana robiła hydroizolację, bo słabo znają systemy Remmersa (tylko raz robili) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.07.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Z pełną piwnicą to ile tam metrów brutto wychodzi, ponad 500? Jeśli tak to cena normalna na dzisiejsze czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 11.07.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Wbrew temu co tutaj pisza, cena jest grubo przesadzona. Mnie sso z materialem za paretrowke z duzym dachem kosztowal 140tys.. z czego robocizna 40. Szukaj innej ekipy i nie daj sie robic w ciula, 80-100tys to max za taki dom nawet uwzgledniajac obecne czasy i chore ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.07.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Wbrew temu co tutaj pisza, cena jest grubo przesadzona. Mnie sso z materialem za paretrowke z duzym dachem kosztowal 140tys.. z czego robocizna 40. Szukaj innej ekipy i nie daj sie robic w ciula, 80-100tys to max za taki dom nawet uwzgledniajac obecne czasy i chore ceny. Nie porównuj swojego domu do tego molocha. Sama piwnica już generuje olbrzymie koszty. Ja za mniejszy dom BEZ PIWNICY, z normalnym dachem płace 100 tyś. netto za samą robocizne do stanu SSO i to była najtańsza oferta ze wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek04 12.07.2018 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 (edytowane) Wycena (niestety na szybko, więc całości) z innej firmy to 420 tys. za wybudowanie domu SSO wraz z materiałami. Jak sądzę, materiały są droższe od robocizny (o ile, to dokładnie muszę się rozeznać), więc 190 000 zł to jednak cena z kosmosu. Sama piwnica już generuje olbrzymie koszty. Ja za mniejszy dom BEZ PIWNICY, z normalnym dachem płace 100 tyś. netto za samą robocizne do stanu SSO i to była najtańsza oferta ze wszystkich. Nie rozumiem jak piwnica może generować olbrzymie koszty jeśli chodzi o robociznę. Przecież budowa płyty fundamentowej generuje podobne nakłady pracy jak budowa stropu, ponawiam więc pytanie, dlaczego wykonawca miałby różnicować koszty względem tego czy rozpoczyna budowę 3 m poniżej poziomu gruntu czy na gruncie, skoro robót ziemnych on NIE wykonuje (przerzuca koszty na inwestora) ? Proszę tego nie odebrać jako atak, ale mam wrażenie że osoby twierdzące, iż kosmiczne koszty robocizny są uzasadnione chcą uspokoić samych siebie, że nie zostali naciągnięci płacąc podobnie horrendalne wynagrodzenie swojemu wykonawcy. Według wszelkich kalkulatorów (wiem, są omylne, jak wszystko), które szacują koszty robocizny (zazwyczaj zaznaczałem więcej opcji niż wymaga tego mój konkretny projekt) wychodzi max 120 tys. No nic, czekam na inne wyceny i poszukam może ktoś budował podobny dom z piwnicą na płycie, wygląda na to, że ci co ostro przepłacili piszą, że cena uzasadniona, ci których policzono adekwatnie mniej, że cena za wysoka. Edytowane 12 Lipca 2018 przez bartek04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.07.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Proszę tego nie odebrać jako atak, ale mam wrażenie że osoby twierdzące, iż kosmiczne koszty robocizny są uzasadnione chcą uspokoić samych siebie, że nie zostali naciągnięci płacąc podobnie horrendalne wynagrodzenie swojemu wykonawcy. . Po co się w ogóle pytasz skoro wiesz lepiej. Podałem Ci przykład na sobie gdzie wybrałem najtańszą ofertę z kilku a Ty to negujesz. Ok. Idź pod sklep monopolowy i tam paru Mietków znajdziesz którzy to zbudują za cenę Ci odpowiadającą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.07.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Dom podpiwniczony ponad 500metrowy, z taki dachem za 420 tys za SSO od firmy? wydaje sie za tanio. Miałem 3 oferty na moją szopę i żadna nie była niższa od 200 tys zł Za SSO domu 160metrowego o maksymalnie prostej bryle. No chyba że budujesz z żużlobetonu i kładziesz gont na dachu. Wtedy może, ale robocizna dalej będzie na poziomie 160-190 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek04 12.07.2018 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Dom podpiwniczony ponad 500metrowy, z taki dachem za 420 tys za SSO od firmy? wydaje sie za tanio. Miałem 3 oferty na moją szopę i żadna nie była niższa od 200 tys zł Za SSO domu 160metrowego o maksymalnie prostej bryle. No chyba że budujesz z żużlobetonu i kładziesz gont na dachu. Wtedy może, ale robocizna dalej będzie na poziomie 160-190 tys. Dachówka ceramiczna falowa, silikaty 18cm (zew. i konstrukcyjne), stropy żelbetowe. Po co się w ogóle pytasz skoro wiesz lepiej. Podałem Ci przykład na sobie gdzie wybrałem najtańszą ofertę z kilku a Ty to negujesz. Ok. Idź pod sklep monopolowy i tam paru Mietków znajdziesz którzy to zbudują za cenę Ci odpowiadającą Na szczęście jest jeszcze wybór inny niż żule spod sklepu lub szukający frajera na których się skusiłeś. Fajnie byłoby jakbyś odniósł się do konkretnych rzeczy o których pisałem: - jak piwnica może generować olbrzymie koszty jeśli chodzi o robociznę. Przecież budowa płyty fundamentowej generuje podobne nakłady pracy jak budowa stropu, ponawiam więc pytanie, dlaczego wykonawca miałby różnicować koszty względem tego czy rozpoczyna budowę 3 m poniżej poziomu gruntu czy na gruncie, skoro robót ziemnych on NIE wykonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.07.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Na szczęście jest jeszcze wybór inny niż żule spod sklepu lub szukający frajera na których się skusiłeś. Słoma Ci z butów kolego wystaje dla mnie koniec dyskusji z Tobą Rzeczywistość mocno zweryfikuje Twój światopogląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.07.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Wycena (niestety na szybko, więc całości) z innej firmy to 420 tys. za wybudowanie domu SSO wraz z materiałami. Jak sądzę, materiały są droższe od robocizny (o ile, to dokładnie muszę się rozeznać), więc 190 000 zł to jednak cena z kosmosu. Tak na serio to co to za firmy budowlane od których dostajesz oferty ? To są jacyś deweloperzy ? jednosobowe firmy ? może jacyś górale ? Tak dla przykładu podam Ci cenę za mój dom którą dostałem po złożeniu zapotrzebowania na Oferteo. Otóż ten sam dom można było wybudować w 3 różnych kwotach, pewna firma z WWY złożyła mi ofertę na wybudowanie domu do SSO z dachem za kwotę 235 tys netto z materiałem, po zniżce bo docelowo było 245 tys zł netto, ale ja nie muszę robić nic ... poza fundamentami. Druga chciała za samą robociznę ok 75 tys brutto, trzecia zaproponowała mi stan deweloperski (pojęcie względne) za kwotę 425 tys zł. Ja wybudowałem stan SSO z dachem ociepleniem, kanalizą, przyłączami prądu, wody, materiałami, robocizną, projektami, mapkami, pozwoleniami, wykopami, kierbudem i wieloma innymi rzeczami za 145 tys brutto, owszem metodą gospodarczą, gdzie robocizna fachowców to zirka te 45 tys zł. Wychodzi na to że moja robocizna w sensie telefonów, załatwiania, dogadywania itd to porównując z pierwszą oferta to 100 tys zł. Nieźle zarobiłem kasy w hm ciągu roku prawda ? No i wszystko co kupowałem jest brutto, robocizna również brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts