Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasypanie środka przed fundamentami

humidorek

Recommended Posts

Co sądzicie o tym, by fundamenty zasypać i zagęścić jeszcze przed... wykonaniem fundamentów?

Fundament u mnie będzie tylko dookoła domu, po obrysie, w dodatku posadowiony płytko - spód ław tylko 70cm ppt. Tak sobie pomyślałem, czy nie wygodniej będzie najpierw zrobic szalunki, nawieźć piach na środek i zagęścić go (powiedzmy bez obszaru na 1m od fundamentów, by nie zniszczyć szalunków), następnie wykonać fundamenty, zdjąć szalunki i zagęścić okolice fundamentu, plus dogęścić całość w środku.

Unikamy w ten sposób wrzucania piachu do środka przejeżdżając koparką nad fundamentami (środek mam zbyt duży i za mało miejsca na zewnątrz, by koparka rozgarnęła nasypany piach będąc na zewnątrz). Wszelkie ew błędy koparkowego i zagęszczającego nie zaszkodzą fundamentom...

Edytowane przez humidorek

Źle się wyraziłem, nie tyle koparka miałaby to w środku wyrównać, co rozgarnąć (poprawiłem to w poście). 35cm bez problemu zagęści się zagęszczarką 570kg, już dwie warstwy tak zagęściłem w wykopie pod fundamentami.

Czy masz jeszcze jakieś pytania, zanim wypowiesz się merytorycznie? :-)

No i wspólnymi siłami opracujemy sposób :-) Można więc zrobić szalunki, nasypać i zagęścić tyle, by zostało do nasypania 25cm. Następnie nasypać te 25cm wjeżdżając koparką do środka przez wyjęty fragment szalunku i zagęścić to po wykonaniu ław.

Bez sensu to co piszesz, z czego chcesz zrobić ten szalunek aby utrzymał wibratory?