humidorek 11.07.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 (edytowane) Co sądzicie o tym, by fundamenty zasypać i zagęścić jeszcze przed... wykonaniem fundamentów? Fundament u mnie będzie tylko dookoła domu, po obrysie, w dodatku posadowiony płytko - spód ław tylko 70cm ppt. Tak sobie pomyślałem, czy nie wygodniej będzie najpierw zrobic szalunki, nawieźć piach na środek i zagęścić go (powiedzmy bez obszaru na 1m od fundamentów, by nie zniszczyć szalunków), następnie wykonać fundamenty, zdjąć szalunki i zagęścić okolice fundamentu, plus dogęścić całość w środku. Unikamy w ten sposób wrzucania piachu do środka przejeżdżając koparką nad fundamentami (środek mam zbyt duży i za mało miejsca na zewnątrz, by koparka rozgarnęła nasypany piach będąc na zewnątrz). Wszelkie ew błędy koparkowego i zagęszczającego nie zaszkodzą fundamentom... Edytowane 11 Lipca 2018 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 A zagęszczony piach nie będzie się osypywał ? Jak chcesz zagęścić obwodową część ? Ps. wg mnie głupi pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 11.07.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Moje zdanie podobne co surgi, kombinujesz niepotrzebnie. Stracisz na jakości zagęszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 11.07.2018 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Ta warstwa piachu pod posadzką ma mieć tylko 35cm wysokości, więc część obwodową dogęszczę bez problemu później, ale już nie trzeba będzie kombinować z tym, jak ten piach tam wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 A kto Ci napisał że koparką trzeba całość równać ?? Te 35 cm to w jednej warstwie chcesz zagęszczać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 11.07.2018 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Źle się wyraziłem, nie tyle koparka miałaby to w środku wyrównać, co rozgarnąć (poprawiłem to w poście). 35cm bez problemu zagęści się zagęszczarką 570kg, już dwie warstwy tak zagęściłem w wykopie pod fundamentami. Czy masz jeszcze jakieś pytania, zanim wypowiesz się merytorycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.07.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 To dlaczego nasypy pod autostrady sypie sie warstwami po max. 30cm i zagęszcza walcem kolcowym? Tonażu nie pamiętam, lecz co najmniej kilka dobrych ton ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 12.07.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Jeśli chodzi o zagęszczenie 30 cm to do zrobienia, ale do tego to skoczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 14.07.2018 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 No i wspólnymi siłami opracujemy sposób Można więc zrobić szalunki, nasypać i zagęścić tyle, by zostało do nasypania 25cm. Następnie nasypać te 25cm wjeżdżając koparką do środka przez wyjęty fragment szalunku i zagęścić to po wykonaniu ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.07.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 No i wspólnymi siłami opracujemy sposób Można więc zrobić szalunki, nasypać i zagęścić tyle, by zostało do nasypania 25cm. Następnie nasypać te 25cm wjeżdżając koparką do środka przez wyjęty fragment szalunku i zagęścić to po wykonaniu ław. Bez sensu to co piszesz, z czego chcesz zrobić ten szalunek aby utrzymał wibratory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts