ArturKolski 12.07.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Witam, mam pytanie o możliwość założenia podłogówki na podłodze, na której w rogu pomieszczenia mam do dyspozycji max 2,9cm, a w pozostałej części od 3,5 do 5cm Na rysunku załączyłem gdzie będzie stała zabudowa i czerwonym miejsce o minimalnej wysokości. To miejsce w rozprowadzaniu rurek można by pominąć, tak samo pod zabudową jednak nie wiem czy jest to zgodne ze sztuką i nie spowoduje problemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.07.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Pytaj wykonawców wylewek anhydrytowych, czy dadzą gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 12.07.2018 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Pytaj wykonawców wylewek anhydrytowych, czy dadzą gwarancję. Sam wszystko robię więc gwarancja mi nie potrzebna Zastanawiam się czy koś miał podobny problem i jak go rozwiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 12.07.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Może zapytam inaczej, jaką wylewką samopoziomującą użyć jeśli miejscami będzie miała grubość około 1cm nad rurkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.07.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Chcesz wylać wylewkę samopoziomującą o grubości do 5cm? Chyba żadna się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 13.07.2018 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 A co z anhydrytową ? Jej zalecana grubość na rurkami to 35mm, myślę, że mógł bym to delikatnie zmniejszyć i nie było by problememu ? Inna kwestia to styropian, który nie zmieści mi się w normalnej grubości więc zostaje mata izolacyjna, a od spodu ( garaż ) przykleję styropian 10cm o i tak miałem w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 15.07.2018 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Jakieś sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 16.07.2018 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Poprowadzę monolog, może kiedyś się komuś przyda Po wymierzeniu średnio mam dostępna 6-7cm, a w opisanym miejscu 3cm, wymyśliłem to tak, że w narożniku położę tylko 1cm styropianu xps ( poszukam najlepszego ) i nie będzie tam ogrzewania, a będzie rozłożone na pozostałej części podłogi oczywiście z pominięciem 70cm od ściany na której będzie zabudowa. Miejscami styropian będzie na 2-3 warstwach więc po każdej warstwie będę przesypywał piaskiem/perlitem tak aby nie tworzyły się puste przestrzenie. Na ogrzewanie rurka 16 i na to wylewka anhydrytowa samopoziomująca ( będę szukał najmocniejszej, ewentualnie dam cienkie zbrojenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.07.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 To na gruncie bedzie? 2cm izolacji od ziemi? Nie szkoda ci kasy na ogrzewanie piachu pod domem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 16.07.2018 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 (edytowane) To na gruncie bedzie? 2cm izolacji od ziemi? Nie szkoda ci kasy na ogrzewanie piachu pod domem ? Pisałem wyżej, od spodu jest garaż, gdzie planuję dać 10cm styropianu na sufit. Edytowane 16 Lipca 2018 przez ArturKolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Poprowadzę monolog, może kiedyś się komuś przyda ......a będzie rozłożone na pozostałej części podłogi oczywiście z pominięciem 70cm od ściany na której będzie zabudowa. M Monolog monologiem, ale pomijanie podłogówki w miejscu stałej zabudowy nikomu sie na nic nie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 16.07.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Monolog monologiem, ale pomijanie podłogówki w miejscu stałej zabudowy nikomu sie na nic nie przyda. Nie bardzo rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Nie bardzo rozumiem ? Nikomu nie zalecam omijania stalej zabudowy, a wrecz przeciwnie. Ma ona wpływ na calkowita moc grzejnika podłogowego w danym pomieszczeniu, oczywiste dla ciebie jest omijanie stałej zadudowy, dla mnie nie. Omijanie powoduje zageszczenie rozstawu, nierównomierne grzanie posadzki, co niektórzy (nawet z tego forum załowali) ze omineli stałą zabudowę. Radze szukac oszczednosci na innym etapie remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 16.07.2018 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Nikomu nie zalecam omijania stalej zabudowy, a wrecz przeciwnie. Ma ona wpływ na calkowita moc grzejnika podłogowego w danym pomieszczeniu, oczywiste dla ciebie jest omijanie stałej zadudowy, dla mnie nie. Omijanie powoduje zageszczenie rozstawu, nierównomierne grzanie posadzki, co niektórzy (nawet z tego forum załowali) ze omineli stałą zabudowę. Radze szukac oszczednosci na innym etapie remontu. Nie szukam tutaj żadnej oszczędności, robię to z uwagi, że grzanie mebli od spodu, które będą stały na samej podłodze, bez jakikolwiek przestrzeni wydawało mi się bezcelowe. Rozumiem, że według Ciebie w tym konkretnym przypadku nie warto pomijać tego odcinka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Nie szukam tutaj żadnej oszczędności, robię to z uwagi, że grzanie mebli od spodu, które będą stały na samej podłodze, bez jakikolwiek przestrzeni wydawało mi się bezcelowe. Rozumiem, że według Ciebie w tym konkretnym przypadku nie warto pomijać tego odcinka ? Nie tylko w tym konkretnym przypadku a praktycznie w kazdym przypadku stałej zabudowy. Meble tez będą grzały, co prawda z mniejszą intensywnoscią ale jednak. Kazde pomieszczenie wymaga do utrzymania pewnej konkretnej mocy grzewczej. Po co ograniczac powierzchnie grzejnika podłogowego jednoczesnie zmniejszając rozstaw, lub Tz lub przepływ a by zachowac wymaganą moc. Jezeli dalej wydaje sie to bezcelowe omijanie stałej zabudowy to zrobisz jak zechcesz. Jedyny minus to wzmozona uwaga przy instalacji tej zabudowy aby nie podziurawic rury, tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 16.07.2018 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Nie tylko w tym konkretnym przypadku a praktycznie w kazdym przypadku stałej zabudowy. Meble tez będą grzały, co prawda z mniejszą intensywnoscią ale jednak. Kazde pomieszczenie wymaga do utrzymania pewnej konkretnej mocy grzewczej. Po co ograniczac powierzchnie grzejnika podłogowego jednoczesnie zmniejszając rozstaw, lub Tz lub przepływ a by zachowac wymaganą moc. Jezeli dalej wydaje sie to bezcelowe omijanie stałej zabudowy to zrobisz jak zechcesz. Jedyny minus to wzmozona uwaga przy instalacji tej zabudowy aby nie podziurawic rury, tylko tyle. Dzięki za odpowiedź, zainteresuję się tym bardziej przed założeniem instalacji. Czy uważasz, że moja rozwiązanie opisane w tym poście ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.07.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Rozumiem, że według Ciebie w tym konkretnym przypadku nie warto pomijać tego odcinka ?Ale nie sugeruj się zdaniem jednej osoby. Myślę, że zdanie są mocno podzielone. Wybitny specjalista od fizyki budowli nie zaleca układania rurek pod zabudową kuchni. I ja się zamierzam do tego dostosować. Zresztą mój projekt gotowiec z Archonu wyraźnie pomija te strefę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.07.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Jakieś sugestie ? Maty kapilarne rozważałeś? Zawsze to cieńsze rurki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturKolski 17.07.2018 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Maty kapilarne rozważałeś? Zawsze to cieńsze rurki... Mało informacji na ten temat znalazłem, a jeszcze mniej opinii, trochę obawiał bym się takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 20.07.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Broń Cię Panie przed włożeniem zbrojenia do anhydrytu! Kup workowany anhydryt Knauf FE50 Largo i powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts