Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + wylewka cienkowarstwowa - bardzo nierówna podłoga

Recommended Posts

Witam, mam pytanie o możliwość założenia podłogówki na podłodze, na której w rogu pomieszczenia mam do dyspozycji max 2,9cm, a w pozostałej części od 3,5 do 5cm

Na rysunku załączyłem gdzie będzie stała zabudowa i czerwonym miejsce o minimalnej wysokości.

podłoga.jpg

To miejsce w rozprowadzaniu rurek można by pominąć, tak samo pod zabudową jednak nie wiem czy jest to zgodne ze sztuką i nie spowoduje problemów ?

A co z anhydrytową ? Jej zalecana grubość na rurkami to 35mm, myślę, że mógł bym to delikatnie zmniejszyć i nie było by problememu ?

Inna kwestia to styropian, który nie zmieści mi się w normalnej grubości więc zostaje mata izolacyjna, a od spodu ( garaż ) przykleję styropian 10cm o i tak miałem w planach.

Poprowadzę monolog, może kiedyś się komuś przyda :-)

Po wymierzeniu średnio mam dostępna 6-7cm, a w opisanym miejscu 3cm, wymyśliłem to tak, że w narożniku położę tylko 1cm styropianu xps ( poszukam najlepszego ) i nie będzie tam ogrzewania, a będzie rozłożone na pozostałej części podłogi oczywiście z pominięciem 70cm od ściany na której będzie zabudowa.

Miejscami styropian będzie na 2-3 warstwach więc po każdej warstwie będę przesypywał piaskiem/perlitem tak aby nie tworzyły się puste przestrzenie.

Na ogrzewanie rurka 16 i na to wylewka anhydrytowa samopoziomująca ( będę szukał najmocniejszej, ewentualnie dam cienkie zbrojenie )

Poprowadzę monolog, może kiedyś się komuś przyda :-)

......a będzie rozłożone na pozostałej części podłogi oczywiście z pominięciem 70cm od ściany na której będzie zabudowa.

M

Monolog monologiem, ale pomijanie podłogówki w miejscu stałej zabudowy nikomu sie na nic nie przyda.

Nie bardzo rozumiem ?

Nikomu nie zalecam omijania stalej zabudowy, a wrecz przeciwnie. Ma ona wpływ na calkowita moc grzejnika podłogowego w danym pomieszczeniu, oczywiste dla ciebie jest omijanie stałej zadudowy, dla mnie nie. Omijanie powoduje zageszczenie rozstawu, nierównomierne grzanie posadzki, co niektórzy (nawet z tego forum załowali) ze omineli stałą zabudowę. Radze szukac oszczednosci na innym etapie remontu.

Nikomu nie zalecam omijania stalej zabudowy, a wrecz przeciwnie. Ma ona wpływ na calkowita moc grzejnika podłogowego w danym pomieszczeniu, oczywiste dla ciebie jest omijanie stałej zadudowy, dla mnie nie. Omijanie powoduje zageszczenie rozstawu, nierównomierne grzanie posadzki, co niektórzy (nawet z tego forum załowali) ze omineli stałą zabudowę. Radze szukac oszczednosci na innym etapie remontu.

Nie szukam tutaj żadnej oszczędności, robię to z uwagi, że grzanie mebli od spodu, które będą stały na samej podłodze, bez jakikolwiek przestrzeni wydawało mi się bezcelowe.

Rozumiem, że według Ciebie w tym konkretnym przypadku nie warto pomijać tego odcinka ?

Nie szukam tutaj żadnej oszczędności, robię to z uwagi, że grzanie mebli od spodu, które będą stały na samej podłodze, bez jakikolwiek przestrzeni wydawało mi się bezcelowe.

Rozumiem, że według Ciebie w tym konkretnym przypadku nie warto pomijać tego odcinka ?

Nie tylko w tym konkretnym przypadku a praktycznie w kazdym przypadku stałej zabudowy. Meble tez będą grzały, co prawda z mniejszą intensywnoscią ale jednak. Kazde pomieszczenie wymaga do utrzymania pewnej konkretnej mocy grzewczej. Po co ograniczac powierzchnie grzejnika podłogowego jednoczesnie zmniejszając rozstaw, lub Tz lub przepływ a by zachowac wymaganą moc. Jezeli dalej wydaje sie to bezcelowe omijanie stałej zabudowy to zrobisz jak zechcesz. Jedyny minus to wzmozona uwaga przy instalacji tej zabudowy aby nie podziurawic rury, tylko tyle.

Nie tylko w tym konkretnym przypadku a praktycznie w kazdym przypadku stałej zabudowy. Meble tez będą grzały, co prawda z mniejszą intensywnoscią ale jednak. Kazde pomieszczenie wymaga do utrzymania pewnej konkretnej mocy grzewczej. Po co ograniczac powierzchnie grzejnika podłogowego jednoczesnie zmniejszając rozstaw, lub Tz lub przepływ a by zachowac wymaganą moc. Jezeli dalej wydaje sie to bezcelowe omijanie stałej zabudowy to zrobisz jak zechcesz. Jedyny minus to wzmozona uwaga przy instalacji tej zabudowy aby nie podziurawic rury, tylko tyle.

Dzięki za odpowiedź, zainteresuję się tym bardziej przed założeniem instalacji.

Czy uważasz, że moja rozwiązanie opisane w tym poście ma sens ?

Ale nie sugeruj się zdaniem jednej osoby. Myślę, że zdanie są mocno podzielone. Wybitny specjalista od fizyki budowli nie zaleca układania rurek pod zabudową kuchni. I ja się zamierzam do tego dostosować. Zresztą mój projekt gotowiec z Archonu wyraźnie pomija te strefę.