Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto jest właścicielem działki, przez którą przebiega planowana droga?

Czy dostawcy mediów lub każdoczesny właściciel działki, którą rozważasz, mają tej drodze ustanowione jakieś (jakie?) służebności?

https://forum.murator.pl/topic/239796-droga-dojazdowa-na-terenie-s%C4%85siedniej-gminy/#findComment-7555334

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na Forum.

Zamierzamy z żoną kupić działkę budowlaną i mamy już kandydatkę, jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji chciałbym się poradzić sz. Forumowiczów w pewnej kwestii.

Otóż działka leży na terenie jednej gminy (X), natomiast droga dojazdowa do niej na terenie sąsiedniej gminy (Y). Na MPZP droga oznaczona jest jako DG dojazdowa (wewnętrzne mają inne oznaczenie) i wyodrębniona na Geoportalu. Na południe od działki, około 150m, stoi dom i tam kończy się asfalt (również prąd), ponieważ tam też przebiega granica gminy X. Dalej droga biegnie na północ i po około 1km łączy się z inną asfaltowaną DG dojazdową, oczywiście w gminie Y. Zatem droga dojazdowa do „mojej” działki to na razie łąka.

Przypuszczam, że w związku z takim usytuowaniem byłbym skazany na wieczną spychologię, gdybym starał się w gminach o pomoc przy utwardzeniu drogi. W gminie X powiedzieliby mi, że nie należy do nich, a w gminie Y, że nie zrobią za swoje pieniądze dojazdu dla kogoś z innej gminy.

Dlatego mam takie pytania:

1. Jeśli chciałbym utwardzić te 150m za swoje pieniądze, jakimś przystępnym finansowo sposobem, np. kostką przemysłową, gmina może odmówić wydania zezwolenia, bo np. w przyszłości planują tam drogę asfaltową? Czy jest wymagana minimalna szerokość drogi?

2. Czy ktoś ma doświadczenie w podobnej sytuacji?

Jaki jest w ogóle wtedy stosunek gmin do takiej działki? Czy gmina X może przekazać środki gminie Y, żeby pokryć cześć kosztów utwardzania?

3. Czy jako osoba niezamieszkała w żadnej z tych gmin mogę wystąpić na piśmie o informację nt. przyszłościowych planów rozbudowy tego odcinka?

Będę wdzięczny także za wskazówki dot. innych problemów, jakie mogą wyniknąć z takiego usytuowania. Być może czegoś się nie domyślam…

Przepraszam za długi post i z góry dziękuję za pomoc!

Nie każdy zielony użytek to łąka. Trawa rośnie, ale użytek jest taki jak na mapie ewidencji gruntów czyli droga.

Ad1. Szerokość drogi oszacujesz miarką na marginesie mapy, aczkolwiek pamiętaj że popularny portal ma znaczenie tylko poglądowe a z jego aktualnością ostatnimi czasy bywa różnie. Dokładniej o szerokości porozmawiaj z geodetą. Zlecisz okazanie punktów granicznych drogi to dowiesz się dokładnie.

Ad2. Słabo to widzę, aczkolwiek wiele zależy od stosunków na szczeblu międzygminnym.

Ad3. Zamierzasz związać swoje życie ze społecznością gminną, więc występujesz do gminy o informację, która należy ci się jak psu micha czyli bez łaski.

https://forum.murator.pl/topic/239796-droga-dojazdowa-na-terenie-s%C4%85siedniej-gminy/#findComment-7555385

Załóżmy, że zleciłem takie okazanie. Wyszło, że droga ma 4m szerokości. Jeśli będę chciał sobie utwardzić dojazd szeroki na 3m, w ramach cięcia kosztów, to gmina może się teoretycznie nie zgodzić?

Może. Kto daje kase ten może dyktować warunki.Ty argumentujesz że utwardzasz pas jezdni a pobocze zostaje na wybrane instalacje np. kabel eN.

https://forum.murator.pl/topic/239796-droga-dojazdowa-na-terenie-s%C4%85siedniej-gminy/#findComment-7555478

Na to że druga gmina sie dorzuci to ja bym nie liczył, zresztą nawet gmina wlasciciel tej dzialki raczej nie bedzie skora do płacenia jeśli tylko ty bedziesz na razie korzystał z tej drogi. Koszt utwardzenia 1mb drogi o minimalnej szerosci czyli 5m to okolo 100zł. Więc już na początek masz 15tyś. Potem beda ci ciągneli przyłącza itp itd i tą droge porozkopują. Poza tym najpierw wystaw o warunki przyłączenia i wypytaj o terminy bo patrząc na ta mapę to może być rok, dwa albo i wiecej. Podłaczenie wody na taką odleglosc to też bedzie kupa kasy... Edytowane przez dwiecegly
https://forum.murator.pl/topic/239796-droga-dojazdowa-na-terenie-s%C4%85siedniej-gminy/#findComment-7555516