amicek 16.07.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Witam wszystkich serdecznie! Jak tytuł sugeruje przymierzam się do stworzenia ośrodka, a dokładnie to będzie agroturystyka usytuowana na 1ha w podnóża gór izerskich w Karkonoszach. Wybudowanych zostanie dziewięć kopuł 35m2, każda w innym kolorze. Na jakim etapie jestem? Po trudnościach związanych z wydaniem warunków zabudowy, wreszcie mogę wystąpić o pozwolenie na budowę. Nie obyło się bez interwencji wyższej instancji - Kolegium Odwoławczego bym mogła budować domy o geometrii dachu innej niż dwuspadowy Udało się i jestem przeszczęśliwa Niestety kilka miesięcy to trwało i Inwestycja ma obsuwę. Zwłaszcza, że dotychczasowi Inwestorzy wycofali się gdy z Gminy przyszła odmowa. Co za tym idzie szukam nowych Inwestorów. Kapitał początkowy mam, jednak brakuje mi by wybudować wszystko Bez Inwestorów też ośrodek powstanie tylko trochę później Z nimi już w przyszłym roku w sezonie zimowym czyli święta 2019 i nowy rok 2019/2020 można by było spędzić czas w przepięknej okolicy. Wracając do tematu. Projekt wykona Architekt Szymon Trafas przy współpracy z fizykiem budowy, Panem Jerzym Bogdanem Zembrowskim. Zależy mi na tym by projekt był bez błędów i by nie musieć remontować każdy domek po 5 latach jak to czasami bywa przez błędy projektowe i wykonawcze. Dlatego zdecydowałam się właśnie na tych Panów ze względu na ich rzetelność i dobrą renomę. Poszukuję ekipy wykonawczej, która nie będzie mi wciskać tekstu "będzie Pani zadowolona" czy "u mnie tak jest i nic się nie dzieje" czy też "wszyscy tak robią" tylko prowadzić będzie prace zgodnie z wytycznymi w projekcie bez ustępstw i własnej inwencji twórczej. Pod tym względem jestem nieugięta bo widziałam wiele budów gdzie wykonawcy robili po swojemu nie bacząc na wytyczne w projekcie. Planuję również udział tak zwanych Wolontariuszy chcących nauczyć się budować kopuły w technologii murowanej. Jeżeli jesteś taką osobą i masz znajomych, którzy lubią takie wyzwania to zapraszam do kontaktu. A tym czasem prezentuję parę wizualizacji całej inwestycji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Z nimi już w przyszłym roku w sezonie zimowym czyli święta 2019 i nowy rok 2019/2020 można by było spędzić czas w przepięknej okolicy. [...] Projekt wykona [...] Poszukuję ekipy wykonawczej Nie masz projektu, PnB, ekipy - a za 16 miesiecy ma być używane? I to przy tak nietypowych założeniach? Powodzenia. Na sensowną ekipę do SSO przy typowym domu trzeba teraz z rok czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Jak te kopuły wpisują się w lokalny kontekst krajobrazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amicek 16.07.2018 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 (edytowane) Nie masz projektu, PnB, ekipy - a za 16 miesiecy ma być używane? I to przy tak nietypowych założeniach? Powodzenia. Na sensowną ekipę do SSO przy typowym domu trzeba teraz z rok czekać. Rozmawiałam z jednym wykonawcą, że gdybym miała cały budżet do marca to jest w stanie oddać pierwsze sztuki na jesieni do meblowania. Co do projektu to jutro mam właśnie termin u Architekta. Do końca roku powinnam zamknąć się spokojnie z projektem i PnB. Edytowane 16 Lipca 2018 przez amicek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amicek 16.07.2018 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Jak te kopuły wpisują się w lokalny kontekst krajobrazowy? Teren jest górzysty Oddalony o ponad 500m od ostatnich zabudować. Urbanista, Architekt, Planista oraz wszystkie urzędy łącznie z "Zielonymi" nie widzą przeciwwskazań na powstanie budynków o takiej geometrii dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Rozmawiałam z jednym wykonawcą, że gdybym miała cały budżet do marca to jest w stanie oddać pierwsze sztuki na jesieni do meblowania. Chcesz mu płacić z góry? NIGDY nie wyprzedzaj płatnosciami postępu prac. A najlepiej zostaw część na miesiąc czy kwartał po odbiorze nana poczet kosztów napraw usterek wykrytych w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amicek 16.07.2018 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Chcesz mu płacić z góry? NIGDY nie wyprzedzaj płatnosciami postępu prac. A najlepiej zostaw część na miesiąc czy kwartał po odbiorze nana poczet kosztów napraw usterek wykrytych w tym czasie. Masz rację. Dziękuję za cenną radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwiadowca88 24.11.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Masz rację. Dziękuję za cenną radę Jak tam postępy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amicek 24.11.2019 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Jak tam postępy ??Biurokracja jest nieugięta. W związku z wprowadzonymi zmianami związanymi z obrotem ziemiami rolnymi dzielę ziemię na na mniejsze działki po około 0,8ha i co za tym idzie będę musiała ponownie wystąpić o WZ jeżeli nie przepiszą mi tych, które już uzyskałam. Tauron dał sobie 2 lata na doprowadzenie prądu! Nadal też nie znalazłam wspólnika z kapitałem (nie tak łatwo znaleźć uczciwego Inwestora). Także opisany projekt jest nadal jedynie koncepcją. Jest jednak szansa, że 2 inwestycje podobne do mojego projektu powstaną gdzieś na terenie Polski. Wyraziłam zgodę na wykorzystanie mojej koncepcji dwóm osobom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts